Fullmatad FN-dag

En ytterligt fullmatad dag på FN i New York går nu mot sitt mycket sena slut.

Men det har varit värdefullt att ha tid att tala ordentligt med så gott som alla de ledande cheferna i FN-systemet i den nya eran.

Det till en halvtimme schemalagda mötet med generalsekreteraren Ban Ki-moon blev mycket snabbt till en timma. Mycket om Sudan och Darfur, men också om Kosovo, Mellersta Östern, klimatfrågan, nedrustning och olika aspekter av reformeringen av FN.

Och det blev en rätt uppsluppen lunch med ambassadörerna från de s k P5 – de permanenta medlemmarna – i säkerhetstsrådet.

Jag hade att moderera – och i viss mån delta i – en diskussion om Kosovo mellan den amerikanske ambassadören Khalilizad på min vänstra sida och den ryske ambassadören Churkin på min högra.

Alla överlevde. Men sista ordet är förvisso inte sagt i denna fråga.

Och så fortsatta det med mötena på 38:e och 37:e våningarna på East River. Uppblandat med Henry Kissinger – alltid lika stimulerande – på hans kontor på Park Avenue och snabbesök på Council on Foreign Relations lite längre upp på samma gata.

Dessutom ständiga telefonsamtal med Stockholm om olika ärenden som håller på att utvecklas. Man undrar hur världen egentligen fungerade före mobiltelefonernas tid?

Och jag hann också med att skriva ett gratulationsbrev till min nye franske kollega Bernard Kouchner. Vi känner varandra väl sedan svunna tider på Balkan.

Morgondagen blir mer avspänd. Jag skall tala på en konferens om relationerna mellan EU och Ryssland.

Men någon timma i det verkliga New York hinns förmodligen med. Ett besök på bokhandeln Barnes & Noble tillhör livsnödvändigheten…

13 Responses to Fullmatad FN-dag

  1. maverick skriver:

    Som vanligt är det mycket trevligt att läsa CB:s egna kommentarer. Väldigt informativa
    eftersom man slipper ”journalistfiltret!

    Att sedan CB inte direkt avslöjar vad som avhandlas specifikt ligger i sakens natur.i

  2. soli01 skriver:

    CB-vi verkar ha rätt man på rätt plats! Det är bara att hoppas att hälsan inte sviker. Programmet verkar i hårdaste laget.

  3. Kachina skriver:

    Någon listig strateg hade placerat Carl mellan den amerikanske och den ryske ambassadören. Den lunchen hade jag kunnat betala för att lyssna till.

    watson69.

    Det gläder mig att mina inlägg berör så pass att du måste skriva två kommentarer efter varandra. Det borgar för att ditt undermedvetna, under sömnen, bearbetar det jag sagt.

    När det gäller tomrummet i huvudet vill jag bara säga att det är inte massan, utan tomrummet, som håller igång Universum. Men, det är en gåta som du inte, om du är född -69, är mogen att grubbla över. Glöm det. Frågan och viljan att veta kommer upp igen när du är mogen för det.

  4. larst skriver:

    Jag älskar att smygläsa böcker och ta’ en kopp kaffe på Barnes & Noble.
    Himmelskt lugnt ställe.

  5. saranorman skriver:

    Ja hur fungerade allt utam mobiler och datorer? Nu känns det obegripligt men samtidigt får man känslan av att allt gick så mkt långsammare då!
    Ha det gott i NY :o)

    Hälsningar från ett ”vårigt” Vilhelmina

  6. nagatafreak skriver:

    Visst uppskattar vi all bloggandet men jag måste säga att det är tite väl mycket av reschema och lite innehåll på senaste. Utrikesminister titeln verkar binda Carl, det var frispråkigare förr. Sitter själv i liknande situation (jobbet sätter gräns för yttrandefriheten) så jag förstår men tycker att det är lite synd.

  7. ollemunter skriver:

    ”Nån jävel känner sig alltid kränkt”

    Robert Aschberg i Aftonbladet:

    http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1072650,00.html

  8. Bo W. Höglund skriver:

    Var det inte Fritjof Nilsson Piraten som anmärkte att ”säg något elakt om enögda, så är det alltid en synål som känner sig kränkt!”?
    Eller var det tvärtom?

  9. tg46 skriver:

    Det har varit intressant att följa CB:s resor och möten under veckan. Men ”nagatafreak” har en poäng att det är lite för mycket av reschema och för lite innehåll.

    Men mycket värre är att det inte har varit ett enda ord i svenska tidningarna om CB:s olika möten i Bryssel, Kiev, Odessa, Batumi, New York… Istället kommer SvD idag med två helsidor om CB:s och andra statsråds aktie- och fondeinnehav. SVT:s textTV samma sak. Är detta verkligen vad s.k. journalister ska hålla på med?

  10. tg46 skriver:

    Jag glömde säga att ett möte med Kissinger låter helt fantastiskt. Kissinger var kanske den första att utföra ”shuttle diplomacy” genom att flyga fram och tillbaka mellan länder istället för att försöka få olika parter att träffas face-to-face. Han löste bl.a. Vietnamkonflikten på diplomatiska vägar 1972-1973. Det var helt fascinerande på den tiden.

  11. […] Fullmatad FN-dag En ytterligt fullmatad dag på FN i New York går nu mot sitt mycket sena slut. Men det har varit värdefullt att ha […] […]

  12. stig2entreprenoren skriver:

    Kan vi få ett förslag på ny chef för Världsbanken månntro?
    Bush söker en god kandidat.
    Man vill tydligen absolut ha en amerikan?
    Varför är detta ett måste?

  13. Kachina skriver:

    Usama Bin Laden blir ypperlig på den posten. Dessutom är ju familjerna Bush och Bin Laden sedan gammalt såta vänner.