Fortsatt Bloggdebatt

Jodå, bloggdebatten fortsätter att engagera inte minst pressens ledarskribenter i dag.

Så här sägs det t ex på ledarplats i SvD och av Peter Wolodarski i DN. Och alldeles säkert skrivs mer som jag inte hittat i hastigheten på morgonen.

I går kunde jag konstatera att denna blogg under sina korta veckor hitintills nu haft över en kvarts miljon unika besökare.

Och att jag i går hade tio gånger fler besökare än vad SSU har medlemmar.

Det är den nya världens nya verklighet. Inte älskad av alla i det gamla. Men omfamnad av allt fler.

64 Responses to Fortsatt Bloggdebatt

  1. Håkan Bjerneld skriver:

    Förvisso, en brytningstid.

  2. Mikael H skriver:

    Är det inte en äldre och konservativ generation som reagerat mot bloggen som metod att kommunicera med medborgarna? Vad föredrar de istället? Instängda ministrar som aldrig uttalar sig annat än till en reporter på SVT eller TV4? Nej, jag tror väldigt många svenskar älskar det här sättet att kommunicera med de förtroendevalda.

    Bloggaren står ju inte motsagd, vilket vissa debattörer inisnuerar. Gillar man inte budskapet kan man starta en debatt på just bloggen. Det är ju det fina i sammanhanget.

    Vi står inför en ny tid där medborgarna på det här sättet kommer närmare sina politiker. De kan delta i debatten och komma med åsikter och inflikningar.

    Jag finner det obegripligt att just detta fenomen har attackerats på det sätt som det gjorts i diverse debatt-artiklar osv. Men det handlar snarare om ett fåtal personer, som är vana vid att ha tillskansat sig makt de varit ensamma om att förfoga över genom åren som gått. De ser nu en helt annan mediabild växa fram och kanske de skräms av detta faktum. Men det är ett faktum att vem som helst både kan- och får blogga om vad som helst och till vem som helst. Och det oavsett om man är minister, företagsledare, entreprenör, arbetare eller student.

  3. Lillian Macken skriver:

    Jag håller med föregående ”talare”, det var precis vad jag tänkte när jag läste länkarna som finns med. Om man tar en titt på de som skrivit kan man se en klar åldersskillnad mellan Bertil och Peter.
    Hur som helst är det kul att de som fattat galoppen på tidningarna börjar utala sig så att stödet för Carl syns på fler ställen. Om man läser kommentarerna på denna blogg finns det inga oklarheter i att det finns ett stort stöd för en bloggande utrikesminister!!

    lillianmacken.wordpress.com

  4. Ny teknik, nya tider.

  5. André Ekespong skriver:

    Läs gärna mitt inlägg för hela inlägget som slutar:

    Klart att utrikesminister Carl Bildt skall kunna blogga, men om han gör sakfel i sina texter skall media (och bloggvärlden som i framtiden kommer att ta alltmer av medias roll) med all kraft kritisera honom för det.

    Förhoppningsvis leder bloggandet till en öppen debatt via ocensurerade bloggar till ökad öppenhet, vilket Bildt sägs vilja, och i just den åsikten stödjer jag honom. Hoppas att bloggandet kan bidra till att ge bättre, rikare och mindre infantiliserande information till medborgarna, då bidrar vi som bloggar starkt till en bättre framtid. Hoppas det.

  6. Lena Lundgren skriver:

    Carl – Jag tror du missade att nämna Göran Rosenbergs helt lysande debattinlägg i DN igår http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=622753.
    Alla ni som inte läst den – gör det! Vi kan gärna ha en utrikesminister som bloggar fingrarna av sig – det är inte det som är det viktiga i Bilds vara eller icke vara.

  7. Schumann skriver:

    Hur ska EU komma närmare folket? Kommissionen funderade och funderade. Tills Margot Wallström informerade ordföranden att hon vill sjösätta en personlig blogg.
    Toppen, tyckte Barroso och grabbarna.
    PÅ EU-språk kallas tilltaget för att man vill öka The transparency (genomskinligheten, tillgängligheten). Allt för att i akt och mening att öppna en dialog med medborgarna, tvåvägskommunikation.
    Precis det som du får på faen för just nu. Medan Margot hyllas för sin lyhördhet.
    Keep it up!!

    Schumann

  8. Rolf Fredriksson skriver:

    Det är på tiden att våra folkvalda representanter får möjlighet att kommunicera med sina uppdragsgivare utan den censurerande pressens inblandning. Viss modern journalistik har nu gått så lång att det kan innebära en fara för vår demokrati. Vi har sett allt för många volontärer försöka kravla sig upp till reporter- journaliststadiet utan att lyckas eftersom man inte kan uppträda seriöst.

    Det är vi uppdragsgivare som skall granska våra folkvalda och på valdagen lämna vårt domslut. Ministrar skall inte tillsättas eller avsättas efter beslut i Expressen.

  9. Sophie skriver:

    Tack vare Torekulls paranoia hittade även jag till utrikesministerns blogg. Värd uppmärksamheten? Tveksamt. Bör en minister få blogga? Givetvis. Men det lätta är att få uppmärksamheten. Bildt lyckas med konststycket att behålla den över tid. Imponerande.

  10. robb skriver:

    Oberoende vad som sker med innehållet i den här bloggen undrar jag om det är att betrakta som offentlig handling. Är det – om exv en journalist skulle vilja ha ut den och den inte skulle vara sparad – ett brott mot offentlighetslagstiftningen att inte kunna lämna ut den?
    Jag är mycket positivt inställd till politikers bloggande så läs inte in obefintliga undermeningar.

  11. Erica skriver:

    Jag läser hellre om ministrars tankar på deras egna bloggar än någonting som har filtrerats av Expressens eller Aftonbladets mer eller mindre kompetenta och sensationslystna journalister. Låt mig bilda min egen åsikt! Tack Carl för din öppenhet och ditt internationella engagemang!

    Internationella journalister verkar ha fått upp ögonen för debatten:
    http://www.skysong.eu/2007/02/swedish-journalists-afflicted-by-foot-in-mouth-disease/

    hälsningar Erica

  12. MIkael P skriver:

    Herr Dr utrikesminister fd statsminister Carl Bildt!
    Ni måste vara landets bästa kommunikatör. Helt plötsligt handlar debatten om huruvida utrikesministern får blogga. Det är nästan så att jag undrar om ni tipsat den ständigt vilsne Torekull om artikeluppslaget.

    Hur det var med KREAB-engagemanget, kopplingarna till Kina och Gazprom har på några dagar helt fallit i glömska. Så även frågan om en Lex Bildt. Snyggt kommunicerat. För egen del tror jag även att det kan vara bra, en regeringskris hade ingen tjänat på (inte ens LO denna gång). Men oavsett ert engagemang i tidigare rörelser, företag och nationer, anser ni inte som den intellektuell ni är att det är rimligt att Sverige i framtiden (senast till nästa val) får en Lex Bildt liknande det regelverk som sedan länge finns i USA? Svara gärna på frågan även om ni anser er tvingad att anmärka på valet av ordet ”intellektuell” .-)

    Post scriptum Det finns en principiellt intressant fråga om bloggandet som många tycks ha missat, men låt mig återkomma i den frågan vid ett annat tillfälle.

  13. WB skriver:

    250.000 läsare är nog bara början. Håller en tumme för att det snart överstiger webupplagan för ”vissa” nättidningar [tidigare kvällstidningar]. Skönt att få läsa det ofiltrerade – utan bilder från ett annat sammanhang där du passande nog för tidningens rubriksättning ”ser besvärad ut”…

    Det kallas för att ta kontroll över situationen. Enkelt och självklart.

    Jubel och applåder!

  14. Kachina skriver:

    Innan vi klär Carl med guld och sätter honom på pidestal, vill jag slå ett slag för Lena Lundgrens inlägg och Göran Rosengrens artikel. Den angriper inte bloggandet, utan det största problemet inom politiken,….näringslivets makt över politikerna.

    Lögnen om Irak, iscensattes av Bush, Cheney, Rumsfeldt på direkta krav om KRIG från deras finansiärer, krigsindustrin. Att Carl Bildt måste försörja sig efter avslutet i politiken är ju naturligt. Att han sedan valde att prostituera sig, agera både dörröppnare och dörrmatta när industrin förhandlade med diktaturen i Sudan, är hans personliga ensak.

    Men,….det som oroar mig är att Carls nätverk representerar den innersta kärnan i moderat politik. Moderaterna har ett nära samarbete med ”världspolitikens Hells Angels”, IDU. Han har ett nära och personligt samarbete med den högsta ledningen för amerikas republikaner, sådana som en hederlig människa inte tar i, inte ens med tång. De och deras gärningar representarar fascismen, utan uniform.

    Vilka återverkningar kommer det att ge på svensk politik?

    Det är bra att du har bloggen Carl. Du är en kompetent politiker, men vi har ögonen på dig. Det är ditt val om du vill agera dörrmatta hos Bush, eller väcka liv i EU-bygget.

    EN valuta inom EU är ett absolut måste om samhörighet skall uppnås mellan de olika språken och kulturerna.

  15. Erik skriver:

    Jag har inte för avsikt att skriva något längre inlägg då det finns de som gör det bättre. Så jag tänker stilla konstatera att det är en förbenat bra blogg och det är nästan pinsamt att se vuxna människor attackera den för att du kan prata ”direkt” till folket s.a.s.

    Nej sluta inte blogga! Du är min favoritpoliker så det är alltid trevligt att se vad du har att säga om saker och ting.

    // Erik

  16. Pelle B skriver:

    Självklart så är sanningen inte så lätt att hantera. Att sälja löp är inte alltid att säga sanningen. Vad är drevets första reaktion när en betydande person politiskt eller inte (i det här fallet Carl) kan publicera tankar och åsikter utan att det förvrängs eller filtreras i olika typer av media?

    Att det här är jobbigt för vissa människor är friskt. Friskt för demokration och rätten att få uttrycka sig utan att någon annan människa filtrerar dina åsikter.

    Carl, än så länge vårdar du min röst, bloggande eller inte.
    Tappa inte farten!

    Mvh / Pelle B

  17. Kåre Yrjas skriver:

    En viss PM Nilsson på Expressen och andra avsättningsivrande journalister jubblade säkert när ytterligare ett par röster höjdes mot dig som utrikesminister och din person i gårdagens tidningar. Men i dag tror jag med bestämdhet att det ruset har runnit av totalt. För den uppslutning som du nu har fått i och med bloggdebatten har nog sällan skådats, då med tanke på ditt utgångsläge efter den senaste tidens debatt om gasledningar, fonder och gud vet allt.

    Ta nu vara på denna positiva trend och agera smart. Det behöver inte betyda att det ska med underfundig listighet delas ut en och annan snyting, nog för att vissa har gjort sig väl förtjänta av det, utan ta vara på den upplagda straffspark som SVD skrev om i går (också på en blogg ska nämnas). Men jag är övertygad om att det kliar i dina fingrar av vendettans lockelse.

    I mina ögon och som jag kan se av alla positiva kommentarer i press och inte minst på denna bloggsida så är du en mycket stor tillgång i svensk politik. Kanske en alltför stor om man ska tolka så kallade experttyckare på några av landets ledar och debattsidor. Vi har en mycket tråkig tradition i detta land och det är att man får inte tro att man är något, den så kallade jantelagen. Men skit i den och fortsätt att gå din väg, för om du viker dig och anpassar allt efter vissas pipa då har du förlorat.

    Ge järnet Carl!

  18. Magnus W skriver:

    Ni blandar ihop unika besökare med antal läsare… det är en enorm skillnad…

  19. ”Internationella journalister verkar ha fått upp ögonen för debatten:
http://www.skysong.eu/2007/02/swedish-journalists-afflicted-by-foot-in-mouth-disease/”

    Nej, ikke endnu – denne artikel er bare på min egen blog. Den britiske press er meget snævertsynet.

    Tillykke, Carl!

  20. Peter Ask skriver:

    Hej Carl,

    Ville bara säga att jag håller med i vad du skriver, angående debatten om bloggande minstrar. Personligen så misstänker jag att jounalistkåren, som själva anser sig ha sett sanningen och dessutom har ensamrätten på att återge vad offentliga personer har sagt eller gjort, känner sig åsidosatta eller t.o.m. hotade av att nämnda kategori helt fritt kan återge sina egna oförvanskade åsikter. Media och jornalister har sedan tidernas begynnelse (innan internet-tekniken), haft en oerhört exklusiv makt och möjlighet att kunna styra och skapa opinioner bland medborgarna. Varje etablerad joulist anser sig själv vara en sorts små-påve som hela tiden måste försvara sin ställning och trovärdighet. Känner dessutom att jornalister för en slags ständig maktkamp mellan varandra, om vem som har störst förmåga att kunna bilda starka åsikter och opinioner. Hur ofta har man hört eller läst att en jourlist öppet har sagt att denne har haft fel? Tror bara jag minns en enda, Ulf Nilsson. Att media har en enorm makt och genomslagskraft, går inte att ta miste på. Säkerligen därför som SAP har så svårt att släppa tanken över statstelevisonen, vilken förmodligen har haft en mycket avgörande betydelse för alla år dessa har kunna sitta i regeringsställning. För mig är det dock märkligt att staten skall ansvara för nyhetsförmedlingen över marksänd media. Ungefär lika illa som om staten skulle äga den svenska dagspressen och dess tryckeriutrustning. Helt klart är det många jornalister som anser sig ha så pass stor makt att dom tror sig kunna fälla en hel regering. Eller åtminstånde vissa ministrar. Detta har vi sett prov på direkt efter valet i höstas. En minister fick avgå pga en obetald TV-licens, tack vare medias hets. En hets som dessutom inte hade den minsta förankring bland vanligt folk. En säkerligen mycket duktig näringsminister fick även avgå pga av samma hets. Var det besvikelsen över socialdemokratins förlust i riksdagsvalet som utlöste ett slags medias terrorkrig mot de borgerliga folkvalda, i hopp om att till slut kunna få hela regeringen på fall? Detta samtidigt som Mona Sahlin lyftes fram som socialdemokraternas nästa tänkbara partiordförande och tillika kandidat som statsminister, ifall framtiden skulle tillåta. För mig låter det som ett skämt, med tanke på allt som denna människa har i sitt bagage. En obetald TV-licens bleknar i jämförelse! Återigen så är det media och dess journalister som anser sig ha så pass stor makt i handen de försöker sätta dagordningen för landets politik. Exempel: Hundra läsare har kommenterat en artikel i medhållande ton… Rubriken nästa dag blir: ”-Folket rasar!” Vad är detta? För mig liknar det mer som om de formligen har lagt beslag på svenska folkets talarstol och samtidigt hävdar att de tar upp svenska folkets åsikter, men vilket i verkligen är journalistens egna åsikt. Då är det klart… Då är företeelsen med en bloggande minister rätt så skrämmande tanke…

    /PA

  21. Olof A skriver:

    Tredje stadsmaktens monopol är i gungning. Möjligheten att filtrera verkligheten begränsas av den fantastiska teknikens utveckling. Stå på dig Carl Bildt och fortsätt blogga!

  22. bilbo göransson skriver:

    problemet är inte att du bloggar, tycker jag. problemet är att du har fel. :)

    det sägs mycket att du skulle vara den mest kompetenta politikern eller bland de mest kompetenta. Vad mäter en kompetent politiker? Vad gör honom eller henne till duktig? Att man kan snacka snabbt är väl ingen tillgång om det man föreslår är nedskärningar och krig i irak?

    Att man har många kontakter i utlandet och vet vem man ska prata med för att få någonting gjort är väl inget argument om det man gör är att sko sigsjälv eller byta ansikten på foton i olika bolagsstyrelser?

  23. Robert Lundberg skriver:

    Ja, det är svårt att veta, om jag nu hade varit i Carl Bildts kläder, om jag skulle gråta eller skratta. Det tycks ju vara så, att vad han än gör eller säger, förklarar eller försvarar, så hänger Vänsterfallangens blodtörstiga vettvillingar på och klöser och biter hejdlöst och vilt, utan eftertanke eller förnuft. Jag beundrar Carl Bildts fantastiska förmåga att smidigt och elegant undkomma de vassa klorna och de drägglande käftarna.
    Det här mina vänner rör sig inte om enskilda kulturmänniskors eller idealisters uppbragthet över en minister som har lite kontakter runt om i världen och dessutom har lyckats tjäna lite pengar. Nej, det här handlar mer om ”politisk mobbing”, som grundar sig i att mot allt sunt förnuft smutskasta en person som är livsfarlig för det Fd. Statsbärande partiet och dess stödpartier. Carl Bildt och vi andra vet, att ca.75% av kultur eliten, vilket inkl pressens representanter, är hängivna den Socialistiska livslögnen, eller hur. Vad som bekymrar mig är, att det trots de resterande 25%, inte finns någon journalist som vågar gå mot strömmen och konfrontera dessa sanslösa belackare.
    Varför sänder Vänsterfallangen sina kulturella spjutspetsar för att försöka punktera Alliansens kompetenta sammansättning? Jo, själva skulle de ganska snart tappa i förtroende med tanke på den ”skandalmassa” man själva sitter djupt uti. Om jag vore Sosse, så skulle jag också vara rädd, då jag ser att motståndarna höjer sig högt över de egna medspelarna avs personlighet/integritet, självständighet, intelligens, utbildningsnivå, kompetens, erfarenhet(inte bara karriär inom Unga Örnar och facket) yrkesmässigt samt internationella kontakter på hög nivå.
    Måtte nu intelligensen och förnuftet segra, över dumheten, rädslan och avunden!
    Carl Bildt, som Du säkert förstår, så har jag en beundran över Din förmåga att stå emot dessa belackare och samtidigt göra Ditt beting på ett så övertygande sätt. Du är en person Sverige inte kan försaka, så stå på Dig!
    Robert

  24. Erland Westerlund skriver:

    Jag förstår inte vad de svamlar om hot mot demokratin? Den här bloggen är vad alla vill ha, så vitt jag förstår. Säkert finns det någon/några journalister som kan känna sig hotade. Jag tycker det här är ett helt utmärkt bra initiativ!
    Du är den förste, Carl, det kommer att komma fler jag hoppas och tror det.
    Erland

  25. Det låter förvisso bra med ”en kvarts miljon läsare”, men det är förstås inte fallet. Vad det handlar om är en kvarts miljon sidvisningar. I en tråd med 250 kommentarer händer det förvisso att en och samma person återkommer flera gånger för att se vad som har skrivits i kommentarerna.

    En rimlig uppskattning är att kanske 30-50,000 unika besökare besökt bloggen under den tid den funnits. Det är för övrigt en mycket bra siffra, men den ska ställas i proportion till gammelmedias betydligt större siffror.

  26. Ollebär skriver:

    Det är positivt med direktkommunikation. det är nog allt som går att att säga. Liknelser dras till Chavez i kritiken kring det här bloggandet. Men Chavez har genom sin direktkommunikation med folket börjat göra sig av med ett gravt politikerförakt som funnits i Venezuela under en lång tid.
    Jag uppmuntrar fler av våra topp politiker att blogga och kommunicera direkt med folket, oavsett om jag ideologiskt står på samma sida som dem eller ej anser jag att det ger en bättre bild av vad våra folkvalda representanter tänker och tycker.
    Ner med mediacoachning och tummen upp för direktkommunikation.

  27. Lars-Olov Eriksson skriver:

    Blogge analyserar besökssiffror. Det vore väldigt intressant att få veta hur många som läser t ex DN:s debattsida varje dag (eller Expressens ledare – lösnummerköparna har väl inte betalat för ”sånt tråk”). Det kanske inte är så många fler ?!

  28. Signe Larsson skriver:

    Carl, det du gör är att du publicerar dina memoarer löpande på nätet. God sed kräver att man väntar tills man blivit avsatt. Kan du inte hålla igen några månader?

  29. Kachina skriver:

    Robert

    ”Måtte nu intelligensen och förnuftet segra, över dumheten, rädslan och avunden”

    Enligt darwinismen är det den omedvetna dumheten som skapat den medvetna intelligensen, så vad som är egentlig intelligens är lite svårt att fastställa. Det finns flera aspekter av intelligens.

    En form av intelligens är att inte låta sig bländas av det yttre garnityret. Carl har ett knivskarpt intellekt, men kanske inte den rätta intuitionen. Dessutom har han och moderaterna ett nätverk som får det att gå kalla kårar efter ryggraden.

  30. Stellan Åberg skriver:

    Nu kritiseras Carl Bildts bloggar av var och varannan tidning. Men risken med att kritisera texten på bloggar är att bloggaren själv börjar censurera inläggen. Och det vet vi att självcensur är skadlig för det fria meningsutbytet.
    Förresten, vad skriver mångårige journalisten Bertil Torekull på sin egen blogg – om han har någon? Det är väl bara bra att vi får läsa Carl Bildts version av sanningen! Så personlig är en blogg, nämligen.

  31. Jan E skriver:

    Är det inte dags att dämpa det devota Bildthyllandet något? Patrik Svensson i Sydvenskan gör ett bra försök: ”Principiellt är Carl Bildts bloggande unikt. Principiellt är det eftersträvansvärt. En minister som för en öppen daglig dialog med väljare och media. Men för varje ny komprometterande uppgift framstår denna öppenhet som alltmer skenbar. För även om Bildt annars flitigt använder bloggens fenomenala hypertextfunktion länkar han aldrig till de kritiska artiklar han kommenterar. Han undviker elegant och omärkbart de frågor han inte vill svara på. Han kontrollerar själva konfliktarenan som sin egen bakgård.”
    http://sydsvenskan.se/kultur/article220291.ece

  32. Lennart Ström skriver:

    Hej Carl,

    Jag håller helt med dig om att du skall kunna nå ut med dina egna tankar och åsikter via din blogg. Varför skall man lägga munkavle på just dig, när alla vi andra har samma rätt att publicera våra åsikter på en blogg utan att de redigeras eller i värsta fall förvanskas av media? Men det är många som är rädda för nya media och bloggarna. De som är rädda borde alla lästa Time Magazine och det sista numret för 2006. Tidningen konstaterar i stort att vi alla nu har möjligheten och makten att kommmunicera med en stor omvärld. Media har inte längre inte ensamrätt och måste lära sig att leva med detta nya förhållande. Hälsningar Lennart

  33. Rikard skriver:

    Du gör genom din blogg något som (tyvärr) är ovanligt men ack så välbehövligt i Sverige. Du visar nämligen på ledarskap genom exempel. Och exemplet är det viktigaste man kan tänka sig i vårt land. Du går, genom din blogg, emot ett etablissemang (medierna) och visar att du gör som du själv vill. Ändå. Och viktigast av allt, det går bra, och folk tycker om det.

    Jag tror att det du gör just nu är på sikt viktigare än varje frihetsreform som din regering genomför därför att du visar folk att du med självförtroende gör som du vill. Och lyckas! Tänk dig den dagen då svenska folket vågar följa ditt exempel. Det är så man flyttar berg!

    Forsätt så Carl Bildt, det behöver Sverige!

  34. […] av Syster Yster på mars 1st, 2007 Läste en intressant kommentar hos Carl Bildt, läs här, kommentaren jag syftar på är skriven av MIkael P och börjar med Herr Dr […]

  35. SSNf skriver:

    I Informationssamhället är bloggen ett sätt att nå många med sina åsikter. Problemet i dag är att vi inte har en ”digitalallemansrätt” dvs alla har inte den möjligheten då vi i dag saknar den infrastruktur som krävs för att alla skall vara delaktiga och få tillgång till de tjänster som finns. Ge kommunerna i uppdrag att se till så att alla medborgare får tillgång till bredband oavsett var man bor. Det är demokrati och digitalallemansrätt.

  36. Britt Louise skriver:

    Jag bara jublar över denna debatt som är så frisk. Demokrati är väl när folk får säga sin mening och nu har vi ju bloggen som en ny öppen mötesplats för åsikter. Det är bara att tacka och ta emot tekniken. Calles blogg är en revolution!

  37. Per-Olof Wejnarth skriver:

    Hej Carl,
    fortsätt med bloggen och uppmana dina kollegor att göra detsamma. Jag kan förstå att det väcker debatt att en minister lägger ut det han tycker och tänker utan att det filtrerats av journalister. Tvärt emot vad en tidigarre kommentator tror så är det nog inte en äldre och konservativ generation som reagerar utan stockkonservativa personer i allmänhet och vissa journalister i synnerhet.
    Hälsningar P-O Wejnarth

  38. Viktoria skriver:

    Klart många går in och läser när det är mycket uppmärksamhet. Men vad kan man tolka in i en kvarts miljon träffar, att alla dessa tycker att Calle är en hyvens prick?

  39. Michael Rosendahl skriver:

    Men Margot Wallströms blogg då? Nån journalist som har nåt att säga om denna? Journalistkårens symbios med socialdemokratin gör att endast borgerliga topppolitikers bloggar ifrågasätts. Finns det nån annan yrkeskår som sjunkit så djupt i träsket och blivit så politiserad som just journalistkåren?

  40. Olle Löwgren skriver:

    Lena Lundgren har rätt. Carl Bildts bloggande och ”debatten” om det har väl ingen större betydelse. Läs Rosenbergs artikel och följ i övrigt kritiken mot vad utrikesministern i övrigt håller på med!

  41. Torkel Glad skriver:

    Fortsätt för allt i världen att blogga. Det är ett utmärkt komplement till andra informationsvägar. Det är bara att hoppas att andra politiker följer efter. Jämförelsen med Cesar Chavez är ju helt sanslös. Han använder sitt ämbete för att monopolisera landets TV, du utnyttjar bara en möjlighet som alla andra också har. Vill man ha kritiska synpunkter på det du säger finns det ju lättilgängligt – på nätet och i konventionella medier.

    Med vänlig hälsning
    Torkel Glad

  42. Viamag.net skriver:

    10 grunner til at politikere bør blogge

    Det har ikke gått denne bloggen forbi at Carl Bildt blogger i Sverige, til stor forargrelse for noen i den etablerte pressen, som ikke liker at politikere selv setter dagsorden. Riktignok er kritikken gjemt i begreper som «kritisk journalistikk» og …

  43. Carina L skriver:

    Det är sannerligen intressant att ta del av vissa journalisters (Det är ju inte alla) negativa reaktioner på denna direktkontakt mellan förtroendevald och väljarna. Att de reagerar så häftigt torde väl bero på att de anser sig ha ensamrätt på tolkningen av vad en offentlig person har sagt. När den offentliga personen ”går runt” dem och själv uttrycker direkt vad han tycker och tänker…. Ja, då känner sig vissa journalister snuvade!

    Dessutom hänger det säkert samman med den allmäna förmyndarmentalitet som vi dessvärre dras med i det här landet alltsedan socialismens dominans i 1900-talspolitiken. Vi ”vanliga väljare” förmodas inte kunna tänka kritiskt själva, utan vi behöver journalisten som tänker åt oss och ställer de kritiska frågor som vi är för dumma att ställa själva.

    mvh
    Carina

  44. Hermann skriver:

    Carina L.
    Notera att Carl Bildt INTE är förtroendevald, även om han har mycket starkare bas än många förtroendevalda då han tidigare varit riksdagsledamot i decennier, och statsminister.

    I övrigt håller jag med om vad du skriver.

  45. Lars-Olov Eriksson skriver:

    I tråden Oj, Vilken Debatt (det finns nu tre parallella trådar i samma ämne !) hänvisar Peter Wistingsgård-Johansson till Dick Erixon, bloggare. Det gläder mig – denne man producerar ensam lika mycket läsvärt och lika välunderbyggt stoff som två ledarredaktioner !

    Han är också en hängiven vän av bloggandet – se vad han säger om den aktuella uppståndelsen:

    http://www.erixon.com/2/blogg070304.htm#15

    (m fl)

    Han är också en kunnig granskare av utrikespolitik – se här med anknytning till Carl Bildt:

    http://www.erixon.com/2/blogg070218.htm#24

    (m fl)

  46. Ami G skriver:

    Varför glömmer vi så lätt alla de positiva saker som människor faktiskt har uträttat tidigare när dreven går?
    Har nyss läst UD-tjänstemannen Lars Peter Fredéns bok ”Återkomster” som handlar om de baltiska ländernas första år i en stapplande självständighet, och där Carl Bildt och hans närmaste medarbetare spelade en oerhört viktig roll för den positiva utgången, vilket jag tror relativt få svenskar känner till. Detta gjorde att jag mitt förtroende för Carl Bildt som utrikesminister kraftigt ökade.
    Om det säkerhetspolitiska klimatet ytterligare skulle hårdna i världen och även för Sveriges del finns det ingen som jag skulle känna mig tryggare med på utrikesministerposten än Carl Bildt!!! Tack för det du gjorde för Baltikum och må du stå pall i nuvarande blåsväder. Sverige behöver dig!
    Till intresserade bloggläsare: Läs gärna både ovanstående bok och den tidigare av samme författare, ”Förvandlingar”, som behandlar själva frigörelsen i Baltikum – något som vi i Sverige vet alldeles för litet om, trots att det handlar om våra nära grannländer.

  47. Sosse Robin skriver:

    Goddad aktieägare Bildt! Som vi alla vet bidrar oljepumpandet i Darfur, till fred och att Gazprom bör stödjas i sin kamp för ett Putindominerat Östeuropa. Att en trikesminister måste ställa in sig hos många olika regimer, både höge och vänster neutraliserar inte det hela. Utom gör det än farligare. Att på något sätt ta del av företag com störtar regeringar och stannar kvar i mitten av ett folkmord…jag vet inte. Men det gör mig kalla kårar. Du har dessutom haft fler unika besökare än alla ungdomsförbunden tillsamans, och tänk dig att det kanske är Gazproms ryska spioner, som kollar att du inte yttrar dig fel. För Ryssland existerar absolut inte i din debatt,

  48. Rebecka Isaksson skriver:

    Hej Carl!

    Detta inlägg riktar sig direkt till Dig men givetvis också till alla andra läsare, samt journalister runt om i landet.

    Är det inte märkligt hur man i detta land (tyvärr!) alltid skall kritisera sådant som är lite nytänkande och innovativt? Att Du Carl, som utrikesminister och världsmedborgare tar Dig tiden att kommunicera direkt med hela svenska folket, på mer eller mindre daglig basis tycker jag är otroligt positivt och inspirerande. Jag önskar att fler ministrar och politiker följde Ditt initiativ. Jag tycker också att man ser det på kommentarer och till viss del debatten på Din blog – detta är något som folk läser, engagerar sig i och uppskattar! Borde det inte vara ett ypperligt sätt att få ”genomsnittssvensken” mer engagerad i, och intresserad av, politik?
    Jag tycker att det vore fantastiskt om t.ex. Fredrik och Maud följde Ditt exempel!

    Så sent som imorse satt man i SVTs TV-soffa och ojjade sig över denna blog och dessutom framhävde man som NEGATIVT, att antalet ”hänförda Bildt-anhängare” (eller något i den stilen) var så stort och att Du fått så mycket stöd av läsarna för den här bloggen. Det lät nästan som att man antydde att det skulle vara lite ”kult” över det hela. Jag har länge förfasats över medias häxjakt på politiker i det här landet, och dess förfmåga att vrida, vända på och vinkla precis allt Ni gör, negativt men nu har de väl ändå tagit priset!

    Borde inte journalister och sammhällsdebatörer också se detta som positivt? Att en av våra ministrat verkligen håller en nära dialog med hela befolkningen? Öppnar inte det upp en möjlighet för svenska folket att komma närmare politiken, sina politiker och på så sätt utöva sin demokratiska rättighet på ett mycket mer direkt sätt? Något som enligt media många politiker anklagas för att INTE göra i tillräckligt storgrad.

    Så ser jag det… Men så tillhör jag ju även den del av befolkningen som faktiskt ser det som otroligt positivt att vi (äntligen!) har en minister med erfarenhet från näringslivet och internationellt, handgripligt arbete för världsfred och demokrati. Vi skulle behöva många fler på den nivån som ser på Sverige ur ett lite större perspektiv – både ekonomiskt och politiskt!

    Mvh,
    Rebecka Isaksson

    PS. Kommentarer och synpunkter mottages tacksamt… Trevlig helg!

  49. David skriver:

    Tycker att det är roligt att du bloggar. Bra att politiker anpassar sig till den nya världen. Roligt med lite insikt i en politikers liv. Men jag undrar varför bekymrar du dig ens om att bedriva denna strid med media? Varför jämför du dig med SSU? Vi vet att du är duktig och intelligent. Vi vet att även du tycker det. Strunta i det tramset och fortsätt med att berätta om vad vår utrikesminister gör. Det tycker jag är det intressanta med din blogg.

  50. Johannes Baecklund skriver:

    Gratulationer!
    Inte alla som utsätts för mediadrev får de drivande att ilskna till så att de skjuter sig med järnet i foten!
    Nu väntar vi bara på att de bålda krigarna sitter av sina pegaser, lägger sig på rygg och viftar med tassarna.
    God fortsättning!

  51. Carina L skriver:

    Hermann,
    Det har du helt rätt i! Jag är tacksam att du påpekade detta slarviga yttrande från min sida!
    Carina L

  52. Carina L skriver:

    Victoria:
    Jag har ingen aning om huruvida Carl Bildt är en hyvens prick. Det vi diskuterar just här är ju bara principen om det eventuellt felaktiga i att en politiker bloggar och på så sätt ”går runt” journalistkåren. Vad jag tycker om Carl Bildt har inte med saken att göra, och det tror jag inte heller är vad han antyder med sitt påpekande om antalet besökare.
    mvh
    Carina

  53. Jag tycker bloggen är ett utmärkt sätt att nå människor utan att det man skriver eller säger skall filtreras på vägen. Verklig yttrandefrihet med andra ord. Att vissa journalister är sura för att de därmed tappar makt över verklighetsbeskrivningen är kanske inte så konstigt…..

    Antalet besök på Carl Bildts blogg är ett bevis som något att bloggar behövs!

    Men även vi ”vanliga dödliga” riksdagsledamöter bloggar allt mer. För egen del är visserligen besöksantalet försumbart jämfört med Bildts, men ändå märker jag tydligt hur alltfler läser det jag skriver på min egen blogg. Vill man vara en utåtriktad politiker och komminicera med sina egna väljare hemma i valkretsen så är bloggen och olika e-postgrupper två bra och snabba sätt!

    Välkommen att ta en titt på min egen blogg när du har lust, http://www.ericsoniubbhult är adressen! Som ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott blir det mycket om arbetsrätt, kollektivavtal och a-kassa……

  54. Paul Lindquist skriver:

    I förrgår läste jag Bertil Torekulls fullkomligt osannolika debattartikel i DN, där han på fullaste allvar ifrågasätter det demokratiska i att Carl Bildt kommunicerar direkt med människor och inte låter media ha monopol på det politiska samtalet. Dessutom är han oförskämd nog att jämföra Bildt med Venezuelas envåldshärskare.

    Perspektivet är skrämmande i synnerhet som Bertil Torekull inte är vem som helst utan var en av Sveriges ledande publicister under flera decennier. Är detta bara ytterligare ett led i den kampanj som framförallt Expressen och dess kulturchef, förre maoisten Per Svensson (därtill Torekulls adept) driver mot Carl Bildt eller står Torekull verkligen bakom principerna för det han skriver?

    Att media har en viktig uppgift i att granska makthavare är nog alla demokratiskt sinnade människor ense om, men att media skulle ha någon form av rätt att kontrollera och filtrera det som sägs vore en skrämmande tanke.

    Därför sållar jag mig nu till den växande skara människor som av en eller annan anledning inte vill fråga media om lov innan man deltar i det politiska samtalet.

    Paul Lindquist (m)
    Kommunstyrelsens ordförande i Lidingö
    http://paullindquist.blogspot.com/

  55. Tomas skriver:

    Jag har – likt Johan Croneman på DN – alltid tyckt att detta evinnerliga bloggande skräpar ner i mediarummet. Men det var innan – tack vare de senaste dagarnas debatt – jag upptäckte utrikesministerns eminenta blogg. Det direkta tilltalet, den personliga vinkeln, den unika insynen i toppolitikens vardag. Inga journalister som med sina ideologiskt klibbiga fingrar sorterar och filtrerar. Detta är ju fantastiskt, måtte aldrig en Torekullkompromiss komma till stånd. En kompromiss som hindrar regeringsmedlemmar från att dela med sig av sina privata och prosapoetiska reflektioner.

  56. Hans L skriver:

    Göran Rosenbergs resonemang hämtar sin logik från den gängse vänstersynen att alla som deltar i sådana verksamheter som GR kritiserar (Lundin Oil, Gazprom..) har dubiös moral och en oemotståndlig vilja att berika sig. Någon annan förklaring finns inte. Jag tycker nog inte att GRs kritik är så lysande som Lena Lundgren menar, snarast ganska trångsynt.

  57. Peder Poulsen skriver:

    Bästa Bildt och alla vi läsare
    Vi behöver inte nedstämdas eller låt oss skrämmas av anti-bloggare och andra anti-
    sympatisörer! Rättigheten att uttrycka och publisera åsikter omfattar självfallet
    ( även ) svenska ministrar, icke-journalister och alla medborgare ; vänner av
    demokrati. Jag tror att flertal journalister upplever internet och bloggar som ett hot
    mot deras yrkesroll. Calle, keep-on-doing-the-good-work.
    Med vänliga hälsningar // Peder.

  58. Stellan Kinberg skriver:

    Hej Carl
    Jag är inte moderat och har dessutom ofta haft svårt för ditt sätt att uppföra dig i debatter. Men du har de senaste åren förändrats och jag uppskattar idag ditt kunnande och din saklighet. Men detta blogg initiativ visar en ny, mycket sympatisk sida hos dig, nämligen öppenhet. Är det din intelligenta och mycket viktigt, italienska fru som inspirerat dig? Viva l’Italia! :)
    Tillbaka till allvaret. Detta kommunikationsredskap öppnar en ny utveckling i demokratin, nämligen möjligheten för medborgaren att få en direkt kontakt med sina förtroendevalda. Och den politiker som påbörjar egen blogg får helt nya möjligheter att dela med sig av sina tankar och planer och därmed troligen nya väljare. Jag kommer att fråga hädanefter politiker efter deras blogadress innan jag röstar på dom.

  59. Mikael Wallgren skriver:

    Hej Carl Bildt (och andra)!

    Som flera andra skrivit så gör journalisterna bort sig och visar sitt ego. Du slipper undan de mer rimliga debatterna som rör dina förehavanden genom åren. Politik ersätts med nonsens. Tycker det är föredömligt principiellt av dig att ge din version på världen i en blogg. Att jag inte håller med dig för fem öre är en annan sak.
    Skrivit en kortis om det på min blogg.

    /Vänsterpartist

  60. Anders skriver:

    Bäste utrikesminister Carl Bildt!

    NYHETER SKAPAR RÄDSLA!

    Förändringar och nya tankesätt skapar alltid debatt och rädsla hos en del. Plötsligt händer det något som de saknar erfarenhet av och som de instinktivt känner ett motstånd mot. Sådana starka reaktioner som du har fått på din nya svenskaspråkiga blogg är av en helt oproportionelig grad, enligt mitt synsätt. Jag hoppas bara att du orkar rida ut stormen!

    YTTRANDEFRIHET – FÖR VEM?

    Det är verkligen en skandal att yttrandefriheten tydligen bara skall gälla vissa i kungadömet Sverige! Varför skulle en utrikesminister ha mindre rätt till yttrandefrihet än andra medborgare? Är du som Sveriges utrikesminister medborgare i Sverige? Om svar ”JA” så har du som Sveriges utrikesminister samma rätt till yttrandefrihet enligt FN:s deklaration om Mänskliga rättigheter , som Sverige har ratificerat. Därmed ingår de i svensk lagstiftning! Lagen gäller för alla, även för diverse debattörer med ålderdomliga åsikter.

    Lördagen den 2 mars 2007 omnämndes detta märkliga ämne återigen i massmedia. Denna gången var det i det nya radioprogrammet Medierna. Läs på sidan:

    http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?programID=2795

    Du kan också lyssna på radioprogrammet genom att gå in på samma hemsida.

  61. Klas skriver:

    Vi överköljs av information från TV, tidningar och inte minst mejl varje dag.
    Förmodar att många av er besökare på denna site liksom jag får mängder av mejl varje dag som måste sorteras och filtreras för att det skall vara möjligt att hålla ordning på dem. Bloggens popularitet kan vara en följd av denna otroliga informationsexponering som vi dagligen utsätts för. I de äldre medierna handlar det om ”push-teknik” där informationen sammanställs av olika medier och sedan skickas ut till folket. Problemet med denna teknik är att informationen redan har gått igenom ett filter och att all information inte är intressant för alla. Bloggens (och internets) popularitet kommer nog från att det här handlar om ”pull-teknik” där var och en kan läsa den information som är intressant för just den personen. Informationen blir mer riktad mot personens intressen och ingen, eller åtminstonde mindre filtrering är då nödvändig. Minsta motståndets lag är omöjlig att stoppa.

    Nu är det inte säkert att detta är enkom av godo, eftersom personaliserad information kan få människor att glida isär. På 60-talet fanns det inte så många TV-kanaler att välja mellan och t ex i princip alla såg på Hylands hörna. Detta gjorde att människor fick samma information och då alltid hade något gemensamt. Hur ser det ut idag?

    Dock anser även jag att bloggandet borde öka bland politiker, eftersom det för dem närmare folket och det är något som har saknats länge.

  62. Mycket intressant debatt. Jag anser att du med din blogg fördjupar demokratin. Som statsvetare kan jag bara se ett enda problem: Hur ska vi kunna tillgodogöra oss all information? Kjell-Olof Feldts bok Alla Dessa Dagar var tidigare en av de viktigaste källorna för forskare. Du gör det inte lätt för oss; men lättare för medborgarna att göra revision inför nästa val. Grattis! Har utvecklat tankarna i mitt inlägg här: http://ortendahl.blogspot.com/2007/03/carl-bildt-frdjupar-demokratin.html

  63. Lars J skriver:

    Att pressen är upprörd över Ditt tilltag att ”tala till folket” direkt kanske beror på att Du snuvar dom på lösnummerförsäljning?
    Det vore säker bättre för pressen att få sälja tidningar där Din blogg på publiceras t.ex. på kultursidan.
    Anledningen till kampanjen mot Din blogg tror jag inte beror på innehållet i sig utan snarare tilltaget att hitta en ”gratiskanal” förbi publicisterna, som dessutom läses och engagerar.
    Antalet läsare kanske kan skattas genom att utgå från att högst 1% av läsarna kommenterar dina texter.
    Eftersom pressen tydligen inte klarar av att hantera friheten för medborgare att uttrycka sig fritt kanske man ska ta sig en funderare på omfattningen av det presstöd som utgår för att säkerställa ”det fria ordet”.
    Speciellt nu när 2006’års resultat tycks slå tidigare vinstrekord.
    Din blogg ligger numera på mitt ”skrivbord” som genväg, att läsas till morgonfikat innan övriga nyheter skummas.