Jo, debatt om Bertil Torekulls angrepp på denna blogg blev det sannerligen.
Hitintills i dag har över 50 000 personer varit inne här och tagit del av vad jag haft att säga i ärendet. Alldeles frivilligt, vill jag understryka.
Och över 200 har skrivit sin egna kommentarer – jag kommer att läsa dem alla.
Debatten i övrigt rasar på. En av Bertil Torekulls efterträdare som chefredaktör på Svenska Dagbladet – PJ Anders Linder – har t ex tydliga synpunkter i ärendet.
Själv har jag ägnat dagen åt utrikespolitiken och utrikesförvaltningen.
Det fortsätter i kväll över en middag med FN:s Alvaro de Soto. Normalt finns han i Jerusalem men har kommit upp bl a för en fördjupad diskussion om förutsättningar för en fredsprocess i Mellersta Östern.
Ditt bloggande har idag kallats den oblodiga svenska revolutionen. Jag gratulerar!
Herr Utrikesminister, du säger att du kommer att läsa alla inlägg, men någonstans måste väl du sätta gränsen. Mitt tips till dig, som du kanske redan gör, är att ha någon medarbetare läsa alla inlägg och klippa-klistra de som är läsvärda. Du är trots allt utrikesminister och har inte obegränsat med tid. Jag läste alla inlägg och det tog mig närmare en halvtimme. Nu vet jag att du är en snabb läsare, men förtroendet för dig skulle gå ner en aning om alla får veta att du ägnar långa stunder varje dag för att läsa hundratals inlägg varje dag. Dessutom, om du svarar på många inlägg, så kommer ännu fler att skriva i förhoppning om att du svarar på just deras funderingar och frågor. Som sagt, var går gränsen?
Tack för en bra blogg dock, mycket upplysande och intressant.
Instämmer. Härligt! De som inte hänger med i den nya världen får det inte lätt i fortsättningen. Saludos!
Det känns ofrånkomligt mer engagerande att läsa ett blog-meddelande eller forum inlägg direkt än ett lusläst press-uttalande eller en moderator-styrd tv-debatt. Bra jobbat!
Bäst nät-vakenhet har jag upplevt från http://www.ungvanster.se och http://www.piratpartiet.se. Det är på tiden riksdagen och regeringen tar ledningen.
Angående diskussion om fred i Mellanöstern. Vem bjuder man in i en sådan diskussion? Hur mäter man framgången av ett sådant möte?
Eftersom du sagt att du skall läsa alla kommentarer, kan jga rekomendera denna sida:
http://www.falkvinge.com/2007/02/aggregatrerna-brjar-bli-nervsa.html
Funderar på hur du hinner med allt, kanske kul att blogga, men att du kan prioritera det… fast det måste du ju veta, för min del är det väl okej att minstrar blogga, har inte hunnit tänka igenom frågan egentligen. Fast att jag sedan inte gillar din politik, det är ju en helt annan sak. Klart jag respekterar dina åsikter, även om jag ogillar dem.
”Mot gasledningen!”
Den tredje statsmakten står förvirrad, med hängande haka, tippad tupé och byxorna nere vid vaderna. -Men… Det är ju jag som ska berätta hur saker och ting ligger till!
Detta är sannerligen en glädjens dag! Vänsterns problemformuleringsprivilegium börjar erodera på riktigt. Mobbarna och de självutnämda helgonen har fått på nöten. HA!
Ytterligare en intressant tanke!
Var det inte Bertil Torekull som ansågs vara en av de personer som syrligt och skvallrigt kommenterade personer och företelser i näringslivet anonymt under pseudonymen Mr Trend i Veckans Affärer, där han dessutom var/hade varit chefredaktör, dessutom en ansedd sådan?
Sens moral till Carl: Gör alla dina kommentarer med pseudonymens angenäma anonymitet så slipper du Torekulls och andras grundlösa kritik!
Nej, när bocken blir satt till trädgårdsmästare på gamla dar finns all anledning till försiktighet.
Stå på dig Carl!
Hej Carl,
Det är bara att sälla sig till gratulanterna. De allra flesta är mycket positiva till Din öppenhet.
Jag hade en gång förmånen att närvara vid ett föredrag som Du höll om Svenskt inträde i EU.
Jag blev då mycket imponerad av Din passion och framtidsvision om EU som den stora fredsrörelsen.
Det gläder mig mycket att du nu som vår Utrikesminister fortsätter i samma anda.
Jag kommer med stort intresse att följa Ditt arbete i Din blogg.
Fredrik, (jag antar att även Du läser detta) det var ett genidrag av Dig att utnämna Carl Bildt till Utrikesminister.
För att uutrycka sig lite torftigt – men hallå!? Ni som tydligen tycker att utrikesministern skall ägna all sin tid åt politiken och inte får lov att läsa kommentarer på sin egen blogg – har ni någon fritid alls? Eller är det kanske så att politiker inte får lov att vara lediga?
Jag förutsätter i vilket fall att herr Bildt både bloggar och läser kommentarer på sin egen tid (som jag för övrigt verkligen hoppas att Du har. Kan tänka mig att det är ett ganska tungt arbete att vara ansvarig för ett helt land.) och därför har lov att spendera den precis som han vill. Jag tycker personligen att det är berömvärt att ta sig tid både att blogga och att hålla sig uppdaterad om vad folk (dvs vi) tycker och tänker.
Så jag upprepar en uppmaning jag säkerligen tror att Du hört förr, fortsätt blogga! Det är underhållande och Du är vältalig, något som jag personligen uppskattar.
Alla ska få blogga eftersom vi har yttrandefrihet i sverige, det står i grundlagen tror jag.
Alltså är det inte möte med folket som politik och kanske framförallt utrikespolitik handlar om? För att bygga broar, undvika konflikter och skapa intresse för olika frågor. Det finns ett parti som just förespråkar internets möjligheter för demokrati – Direkdemokrati.
Så jag kan inte se något fel med att Carl Bildt spenderar en del tid för bloggande. Fler borde använda sig av verktyget. Det är ju hos människorna där ute som grunden till en fungerande värld läggs.
Är det detta du kallade Röd – Grön – Media – Röra…… Heja sverige bra jobbat Bildt!!!
Självklart har det ytterst med yttrandefriheten i sig själv att göra att intresset är så stort och att så många svarare, Jag är bloggare själv och vill börja kunna skriva om det jag vill och känner för i mitt eget namn. Men, jag censurerar mig själv alltför mycket …vill inte komma in i någon hetluft även om det är på en mycket lägre nivå. Därför känns det extra bra att du som utrikesminister bloggar och uttrycker dina åsikter om saker och ting….. Du får mitt stöd för din öppenhet. Jag hoppas du fortsätter blogga och att det inte sker några restriktioner gällande bloggandet. Det här kan bidra till att bloggen får en högre status.
Lycka till med samtalen om fredsprocessen i Mellersta Östern!
La in länken i ”Favoriter”.
Bra att kunna läsa åsikter utan ”filter”.
Om man tycker mobbingär ok så läser man expressen,det tråkiga är att kårandan bland journalister är så stark PON och desom ska se till att de utmärkta pressetiska reglerna följs inte fungerar alls.de är som att varje skrå fick döma sej själva.Jag är övertygad att man kan köpa smutskastning av en del journalister, Har lagt ner6-7år och en mindre förmögenhet på att få rätt mot expressen,
.En del av problemet är det komiska flockbetende som är utmärkande för en stor del av kårenOch att storebror DN alltid ekar vad expressen skriver.Vänliga hälsningar Hasse Möller
En vald representant ensam kan inte lösa nio miljoner människors problem, men nio miljoner som nätverkar tillsammans kan finna lösningar bättre och snabbare än någon byråkrat.
De politiker som förstår detta kommer att vinna valen i framtiden.
http://everykindapeople.blogspot.com/
Härligt Bildt , en dag kanske man kan känna stolthet över att leva i ett land med yttrandefrihet såsom det en gång va tänkt och som krävs i en humanistisk demokrati.
Kom igen , nu knäcker vi media adelns självutnämda rätt till summariska rättegångar och låter dom ”åtalade” föra sin egen talan utan medias filter.
Mycket upplyftande med bloggande utrikesminister.
Världen integreras alltmer genom globaliseringen.
Blir allt viktigare att ha kunskaper om omvärlden.
Svenska medier är dåliga på utrikespolitik.
Genom Internet jämförs svenska medier direkt med
analyser som görs av utländska media.
Har sedan många år följt BBC:s Newshour:
http://www.bbc.co.uk/worldservice/programmes/newshour/
Ypperligt program du kan höra på nätet.
När det gäller kompetens om utrikespolitik i Sverige verkar den mesta finnas på UD.
Tänk om UD kunde organisera en bloggportal där alla ambassadörerna kunde blogga.
Skulle vara ett effektivt sätt att öka kunskapen om omvärlden i en allt mer
globaliserad värld.
Jag fattar inte varför så många tror att den här bloggen tar så mycket tid för Bildt.
Det tar mig inte mer än 10 sekunder att ögna igenom 20 inlägg eller så, och kanske 30 sekunder att skriva detta inlägg.
Bildt har ju vanan inne som vi andra internet/nyhets-knarkare…
Det är lätt att angripa enskilda personer för verkliga eller förmenta felsteg. Då slår sig medierna för bröstet att de bevakar sanning och rätt. Vad gör de när staten och myndigheter förtrycker och visar översittarfasoner? Kniper käft! Då är det jobbigt, politiskt inkorrekt och potentiellt farligt att stå för rättvisa och sanning!
En människa, även mindre konventionell utrikesminister, är ett lätt byte för den tredje makten, alltid kan man hitta något och göra kamel av en mygga.
Vill ni journalister inte hellre se vad CB kan, vill och gör för freden? Bör han inte få mycket mera beröm i media än att ständigt dra honom i skiten, dessutom utan anledning?
Hej Carl !
Nu är det bara för mycket !
Den sk tredje statsmakten mobiliserar och känner sig oerhört hotad.
Jag kan inte låta bli att tänka på en boktitel, ”Dumskallarnas Sammansvärjning”,till en roande bok som jag jag läste för ett tiotal år sedan av John Kennedy Toole,
som jag kan rekommendera, även om språket ibland kan vara väl mustigt.
Är det någon jag är klart imponerad är det dig Carl Bildt.
Jag och många med mig är tacksamma för att ha en sådan minister inför framtidens stora utmaningar.
Jag uppskattar journalistik som granskar makten, men avskyr när det handlar om helt andra syften och när journalister görs till ikoner för att ständigt ha synpunkter på andra utan att själva någonsin fått stå till svars för att ha fattat ett enda beslut rörande andra människors framtid.
Från att tidigare scannat av tidningarna på internet har jag numera din sida som startsida.Revulotion, ja kanske men jag vet att många kommer att följa ditt exempel.
Fast i min omtanke om dig vill jag höja ett varningens tecken med att citera Winston Churchill ung: ”Den svåraste läxan jag lärt mig är att dumskallarna kan få rätt”
Stå på dig Carl, Sverige behöver dig !
De är på krigsstigen nu Carl. ”Don´t let them get to you”! Vad du än gör så se till att sitta kvar som minister. Vi kan under inga som helst omständigheter låta media vinna och på så sätt stärka sin redan orimliga maktposition ytterligare!
Stendum ide’ Oscar, det här med att ha någon att filtrera informationen till Carl. Antingen läser han eller så läser han inte, men jag tror att han får en snabb överblick bara genom att ögna genom innehållet. En ”Marjasin” mellan oss och Carl, som skall känna efter med magen vad Carl skall få veta, är ett mycket dumt förslag.
Om verkligheten och kartan inte stämmer överens, då gäller kartan tycker Bertil Torekull. Att verkligheten har förändrats spelar ingen roll. De gamla reglarna skall gälla. Journalisterna är de som skall tolka verkligheten enligt gammalt beprövat mönster. Vakna upp till en ny verklighet Bertil Toreull.
Hur han får ihop Hugo Chavez, denne kompis till Fidel Castro och Carl Bildt är svårbegripligt. Olof Palme var ju den som hade mycket gemensamt med sådana herrar, men knappast Carl Bildt.
Rosenbergs värdering av Carl Bildts förtroendekapital ger jag inte mycket för.
Det viktiga är att Carl Bildt har förtroende bland politiker i utlandet, vilket han uppenbart har.
Jag hade en positiv bedömning av såväl Bertil som Göran tidigare, men den har krymt avsevärt genom deras inlägg.
Fortsätt blogga Carl. Det här är en härlig debatt där journalisterna visar sitt rätta jag.
Det är ett lysande sätt att kommunisera
Herr Torekull
har uppenbarligen inte insett det omedelbart tilltalande i att en hög representant för Sverige och den yttersta makten tar sig tid att ”blogga för folket”.
Ännu mer attraktiv blir företeelsen om Bildt tar sig tid att läsa alla kommentarer som han påstår. Den kommunikation som då uppstår känns både välbehövlig i det att det faktiskt kan vara ett sätt att påverka och/eller åtminstone ge välbehövlig feedback.
Det är också ett sätt att faktiskt komma närmare folket och precis som Bildt själv påpekar verka för en större öppenhet.
Kort och gott, detta är en briljant tanke och koncept.
Bildt förehavanden inom diverse energi bolag och att ha förbrukat politiskt kapital som Göran Rosenberg påstår på DN debatt är en annan frågeställning som inte ska blandas ihop med bloggfrågan.
Som jag ser det är detta med bloggande ett utmärkt sätt att bygga förtroende och politiskt kapital gentemot folket men också att restaurera det kapital som eventuellt kan ha undegrävts under åren utanför makten.
Bra Carl Bildt, bra initiativ !
Stå på dig och låt inte jävlana få sista ordet =)
/Thomas
En gemensam bloggportal för alla svenska ambassadörer i världen, är banne mig en av de bättre ideerna jag har hört på länge. Egon, vilket geni. Tänk om alla svenska ambassadörer skrev någon gång i veckan om sitt land och region, hur mycket närmare skulle inte internationell politik komma medelsvensson? Det behövs inga avhandlingar, bara enkla veckobrev i stil med vad CB gjrde lång tid innan den nya bloggen. För den intresserade vore det bara att logga in på UDs hemsida och läsa vad alla sveriges ambassadörer i sydamerika har att säga om regionen, t ex. Intellektuellt utvecklande för oss vanliga, enkelt sätt för våra representater att göra oss i Sverige påminda i om diverse problem och utmaningar runt om i världen! Och media, häng inte läpp för detta, för jag förstår om ni känner er överflödiga i denna kamp om information. Det har ju B. Torekull visat med all önskvärd tydlighet. Detta är istället kanske det som behövs för att media ska nästa steg, och hänga med i den nya informationstekniken. Kanske mindre skvaller-reportage, och istället mer kvalité och intelligens när det gäller slutsatser och analyser av nyheter, nyheter som hämtas från bloggar på nätet kanske…? Låt Sverige bli banbrytande i denna process att göra politik och diplomati öppen för för den nyfikne! konkurrens stimulerar!
Media behöver knappast CB som fiende, inte så länge de har sådana namnkunninga vänner som uttalar sig.
”Javisst gör det ont – när monopolen rämnar”
Denna blogg och Al Gores hemsida toppar solklart mina dagliga och allmänbildande läsövningar! Hur ska man bära sig åt för att slå sig in på den politiska arenan?
”Bildt förehavanden inom diverse energi bolag och att ha förbrukat politiskt kapital som Göran Rosenberg påstår på DN debatt är en annan frågeställning som inte ska blandas ihop med bloggfrågan.
Som jag ser det är detta med bloggande ett utmärkt sätt att bygga förtroende och politiskt kapital gentemot folket men också att restaurera det kapital som eventuellt kan ha undegrävts under åren utanför makten.”
Thomas, jag håller med till 100%
Carl, Du den bäste av utrikesministrar!
Så glädjande att erfara vilket stöd Du får för Ditt bloggande!
Lycka till i fortsättningen! Du kommer att få många efterföljare
bland ledande politiker, jag lovar!
Kachina, jag förstår vad du menar. Jag var nog inte riktigt klar med vad jag ville ha fram. Men tror du inte att i och med att denna blogg växer, så kommer vissa av utrikesministerns inlägg ha flera hundratals kommentarer? Ska han verkligen behöva kolla igenom 300 inlägg, varav 150 av dem är endast ”lycka till med bloggandet Carl” eller annat diverse smörj. Vissa av kommentarerna är inte heller riktade till Utrikesministern heller utan mellan två personer, som i det här fallet när jag riktar denna replik till dig. Tänk dig när skumma element tar sig in på bloggen, omogna politiska motståndare, och skriver blogginlägg endast med avsikt att sabotera diskussioner, ska han ens behöva ta sig tiden att läsa början av inläggen för att sedan inse att det bara är skräp. Bloggen växer exponentiellt just nu, och det är ingen tvekan om att antalet kommentarer på hans inlägg kommer att öka. För att behålla kvalitén tror jag att det är vad han är tvungen att göra snart.
50000 besökare minsann.
Undrar just hur många som läst Torekulls artikel.
Detta är ett av journalistikens dilemma – många vet att Torekull har skrivit en artikel, men vad där står vet bara några få. Nu efter några timmars bloggande vet däremot en faslig massa folk att ni bråkat, inte vad bråket handlade om. Där fyller bloggen och Expressens löpsedel samma funktion.
I just detta fall är bloggen inte så bra. Direkt information från utrikesministern om vad han sysslar med om dagarna är fantastiskt innovativt – men håll gärna polemiken utanför.
Efter ha tagit del av Carls bloggande och övriga nätrapporter under lååång tid måste jag säga att det faktiskt är riktigt roligt att han får den uppmärksamhet han förtjänar !! Det spelar ingen roll om man delar samma politiska vyer eller andra åsikter. Möjligheten att ta del av någon annans tankar, funderingar och åsikter är aldrig fel. Det är sedan upp till var och en hur man tar tillvara på den erfarenheten. Här i BiH tycker man att det är synd att han numer skriver mest på svenska :)
Låt orden flöda och fortsätt nöta ut tangentborden
Jag har länge tänkt berömma dig Carl i min blogg för du är ett föredöme på mycke! Hur många politiker bloggar samt ger oss en chans andra att få en inblick i politikers vardag?
Det här är direktdemokrati + du kan svara på tal till medias ofta lösrykta argument och ryktesspridning, Media är vana att deras ”offer” inte har nångon chans att uttrycka sig eller försvara sig, nu får de på näsan direkt om de skriver massa dynga.
Du har alltid legat i spetsen och använt tekniken, hur många andra politiker gör det, törs de inte eller kan de inte?
Och tack Carl för du drog igång IT-frågorna i början på 90-talet, vi ser frukten av att du drev på detta.
Länge leve framtidsmänniskorna.
En blogg gör lätt att man kan stoppa ryktesspridning + redovisa fakta osv…
Bloggar är det bästa som finns fr då kan alla uttrycka sig, förr fanns det bara media, nu är vi alla media
Min son som går i åttonde klass kom hem och berättade att samhällskunskapslärarinnan hade sagt ”dåliga saker” om Carl Bildt och att han förmodligen skulle ”behöva sluta”.
Vad är det för samhälle vi lever i när t o m lärarna indroktinerar mina barn. Jag har hållt dem borta från sosse-institutet ”dagis” just för att jag vill uppfostra dem själv.
Vill bara testa modereringsaspekten. Kanske inte så smart att skriva det då, borde pröva en förolämpning. Men nu blev det inte så. Blog on, Calle!
Jag förstår, Oskar, men har du sett en korrekturläsare i arbete? Carl har inte gjort annat än att äta och läsa i hela sitt liv. Att ögna genom 200 kommentarer = 1 min 20 sek.
Jag tror tvärt om, det är en topp av kommentarer i början, sedan går det ner. Bajs- spridare börjar känna till IP-nummer går att spåra.
Marie.
Det är tyvärr så att det svenska folket är trygghetsnarkomaner.
Alla förändringar är av ondo.
Helst av allt vill svenskarna bli försörjda via olika bidragssystem livet ut,dvs staten skall stå för deras försörjning.
Det är alltid ”någon annan” som skall betala,allt skall vara gratis.
Vänstervridna återfinnes till största delen inom akademikerkåren.
Det är ju då ,i en lärarroll, ofrånkommligt att dom sprider sina åsikter till barnen.
Lennart Granqvist
Det är fullkomligt underbart att det blir lite eld och hetta i lilla Sverige.
En eloge till Bildts blogg som jag verkligen ska rekommendera till alla jag känner
En fjäder i hatten för vår duktiga och moderna utrikesminister!
Var/är tveksam till hur mycket som censureras i denna blogg och gör en liten test! :o)
Hoppas och tror, av det jag läst här hittills, att det fungerar för oss vanliga dödliga att kommentera och att mörker männen (särskrivning för att se om puckosmulan reagerar) inte hörs och åtlyds här ute!
Carl, jag lovar att läsa in och kommentera på ett någorlunda belevat vis!
//mrRed|gbg
Att få direkta reflektioner av Carl Bildt, dessutom i egenskap av utrikesminister, ser jag som guld värt ur demokratisynpunkt. Hur ofta får man en inblick i politiska makthavares vardag och tankar i övrigt? Det intensiva bloggandet av Carl Bildt ser jag som en kvalitetsstämpel på hans politiska engagemang, här har vi en politiker som inte är inne i politiken för att sko åt sig (läs S), utan för att han brinner för sin sak.
Kanske bevittnar vi just här och nu hur historia skrivs i kommunikationen mellan folket och regeringen? För min del känner jag inte till någon politiker i världen som är i närheten av Bildts tjänsteställning, och som har egen blogg. (Ja, jag är naiv nog att tro att han skriver själv, baserat på hans blogg och veckobrev innan han blev utrikesminister.)
Bildt kommer att få efterföljare, även om inte alla kommer att vara lika skickliga, och lustiga.
Så Du läser verkligen kommentarerna i Din blogg. Mycket imponerande, respektfullt och demokratiskt!
Egons utmärkta idé har också mitt gillande liksom kanske en motsvarande gemensam blogg för regeringen.
I vad avser en förnyad fredsprocess vore det intressant att se hur Du ser på möjligheterna. Hamas är ju fortfarande fredsvägrare och verkar inte ha gett Fatah några eftergifter att tala om. I Jerusalem Post ser man bara pessimism. Daniel Pipes som ju är en synnerligen kunnig person, är inte mer optimistisk och de möjligheter han kan se involverar rätt oaptitliga åtgärder.
Däremot kan kanske fred med de arabiska staterna vara mer tänkbar.
Christian: Precis min uppfattning.
Journalisterna verkar leka nån form av maktspel.
Politik som nollsummespel är helt ointressant.
Tänk om de kunde försöka analysera svensk utrikespolitik
för omväxlings skull.
Hela denna grejen är helt suverän. ‘Politik är politik’ och det kan vara väldigt underhållande – har jag märkt. Jag har bojkottat Expressen sedan förra veckan ; ) Att det har tagit denna vändningen är jäkligt kul! Heja Calle!
Det enda Svd och DN har lyckats åstadkomma med sina artiklar om ditt bloggande är att du fått fler besökare till din blogg. Fast det var nog inte riktigt meningen…
Äntligen en politiker som väcker intesset för politik, tack för det. Häftigt, fortsätt så.
Det har varit en intressant dag! Journalisterna störs av att politiker kommunicerar direkt med väljarna. Regeringsformen stipulerar inte att journalisterna ska filtrera eller censurera våra politiker. Ditt bloggande vitaliserar demokratin. Bra!
På samma sätt som internet har förändrat musikbranchen i grunden, Det traditionella skivköpandet har rasat och folk laddar hem musik via nätet istället. På samma sätt kommer bloggandet och internet att förändra journalistiken.
Allt färre folk köper dagstidningar och i synnerhet kvällstidningar och journalisterna kan inte längre få ”sista ordet” på samma sätt som för 10-15 år sedan. Journalisternas ”sanningar” kan ifrågasättats och kommenteras direkt på nätet. Alla har möjligheten att bli sin egen granskande journalist.
Om 5-10 år, om kvällstidningsköpandet minskar i samma takt som det gjort hittils, så kommer Expressen och Aftonbladet att tvingas att sluta producera papperstidningar och bara finnas på nätet. Kanske kommer dom att bli reklamfinansierade gratistidningar istället precis som Metro.
Detta kommer också att påverka den granskande journalistiken också. Journalisterna tappar makt och tvingas att tänka på det dom skriver. Dom kan inte fara med osanningar eller starta drev som dom kunde förut. Dom får en mindre publik och en mindre arena att spela på, dom blir en röst i mängden.
Det är bara för journalisterna att bita i det sura äpplet och anpassa sig.
Det intressanta med de nya medierna, speciellt här i USA, är att vissa människor, som t.ex. Howard Dean och Barack Obama instinktivt förstår och utnyttjar dom medan andra kommer att gå till sin grav buttert mumlande om att ”det var bättre förr”.
Att en utrikesminister bloggar är helt klart en utmaning till som som själva befinner sig i nomenklaturan men som inte kan eller vågar skapa direktkontakt med de människor de trots allt representerar.
Förhoppningsvis kommer Sverige nu snabbt att komma ifatt USA när det gäller bloggning.
Bästa Carl
Måste säga att jag blev glatt överaskad när jag fick reda på att du skulle bli minister igen,har alltid uppskattat din rättframhet och skarpa analytiska förmåga.
Måte säga att det känns en smula patetiskt att följa det drevet som drat igång så snart du blev minister,detta trots att du handlat helt enligt regelverket.
Tror dock att negativ publicitet oavsett om den är sann eller falsk i längden kan skada ditt politiska anseende…ingen rök utan eld.Det bästa vapnet mot dessa pågående..och utan tvekan fortsatta angrepp är just rättframhet..saklighet..med en gnutta humor..finns inget som är så avväpnande som saklighet och humor.
hmmmm …. läst lite mer, och om man sovrar bland de uppenbara likasinnade och de än mer br*ntungade, så verkar det hyggligt dynamiskt och demokratiskt, behövs dock färre av ”Egots utmärkta idé har också mitt gillande” och mer av ”Hela denna grejen” för att ett tvärsnitt av befolkningens åsikter och kommentarer framträder!
Iofs kan det vara rolig läsning att ta del av formuleringar som ”I vad avser en förnyad fredsprocess” …… men det spär bara på fördomar om makteliten och dess ”hangarounds”!
”mrRed|gbg” är enkom ett sätt att tala om att jag är rödhårig (inte kommunist) och från Göteborg
Hej Carl, det är inte så konstigt att folk i gamla folkhemssverige reagerar surt. Du får ju saker gjorda. Och det syns. Finns det någon idag som kan överhuvudtaget redogöra för vad någon av de gamla ministrarna gjord en vanlig dag? Elller ens överhuvudtaget? Vad gjorde Laila, Per N., Thomas Ö. på dagarna egentligen? Vi vet att de lyfte lön. Klart att de blir provocerade av en resultat inriktad, transperent och framförallt kunnig och tydlig politiker. Fortsätt ge svar på tal och go for it!
Mr. Red:
Jag är nog inte ens en hangaround är jag rädd men visst tycker jag att hela blogg-grejen är kul:-)
Borde du inte tacka Bertil Torekull för dagens debattartikel? Bättre PR och sympati i bloggosfären är väl svårare att få?
http://krohniskt.wordpress.com/2007/02/28/vem-betalar-carl-bildt/
Alltså, att blogga ÄR sexigt. Kan inte tänka mig ett bättre sätt att idag komma i kontakt med en så stor grupp. Formerna kan givetvis diskutteras, och det gör dom ju uppenbarligen flitigt, men det går inte att komma ifrån att bloggandet i sig är suveränt! Well done you!
Verkligen bra att du pratar direkt till väljarna genom denna blogg. Verkar som att ers undertecknad och andra läsare börjar bli less på mediadrevet och gärna hör vad du har att säga istället för att läsa vad någon journalist har tolkat det som. Också skönt att se att det fortfarande är M-ministrar som står för yttrandefriheten och tar bort det brus som media innebär, vad kan vara bättre än direktkommunikation. Keep up the good work…
En kvarts miljon!! unika inloggningar. Fantastiskt.
Jisses vad de gapar och har sig i olika läger! Är de rädda för något kanhända? Rädda för att den nya regeringen skall bli en verklig succe´månne? Lycka till och du ska veta att vi är många som stöder dig och Allianses.
Jag tycker ändå att det finns en poäng i kritiken som framförts i DN idag. Som utrikesminster ser jag dig som makthavare snarare än som opinionsbildare.Du är inte tyckare eller en bloggare i mängden längre – verka som den makthavare du är, i den befattning du har. I den befattningen har du http://www.regeringskansliet.se som officiell kanal, som inte filtreras av media. Som väljare skulle jag uppskatta det.
Problemet, om man nu vill ägna sig åt att finna ett sådant, är väl inte att en blogg är någon större tidskrävande faktor. Det finns säkert mindre viktiga saker som utrikesministern gör på den fritid som han trots allt måste ha.
Jag tycker isåfall att det är gravt mycket större problem att DN har börjat länka till en uppsjö av bloggar, som inte har någon källkritik eller kvalitetsgranskning – DET är ett problem. Klart folk ska få utnämna sig till musikrecensent, utrikeskorrespondent elelr politisk kommentator om de så vill, men att de ens länkas av DN.se (och på så sätt förknippas med vad de står för) är garanterat skadligt för dem och allt vad (relativt) oberoende nyhetsrapportering står för.
Carl-trevligt att du förmedlar dina synpunkter på internet-blogg eller mail spelar ingen roll. Kan dock förstå en bevakares, Bertil Torekull, förtvivlan när internet fylls av text som ingen hinner ta till sig eller bevaka.
Kan du som utrikesminister göra något åt Sudanfreden så är du förlåten för att du lämnade Lundinsfären och gav dig in på offentlig verksamhet igen.
Bra gjort Bildt!
Intressant med en minister som bloggar. Sen att journalister gråter för att dom ska ha monopol på att driva ut sina åsikter i etern/tryckpressar/internetsidor.
Är snarare skrämande.. Bra Bild! fortsätt använda våran grundlagsskyddade yttrandefirhet & tryckfrihet.
Torekull är bara ledsen för att hans parti inte vann valet.
Hmm , varför nämns inte kritiken mot media i media..
”Folket rasar, media har missbrukat sin makt tycker samtliga , alla journalister måste AVGÅ”
Ja, bra gjort Bildt! Du vänder dig direkt till folket via din blogg under ”alla dagar” 24 timmar om dygnet. Fler ministrar borde använda den moderna tekniken för att föra ut sina budskap. Blogging är just till för att föra ut budskap. Jag behöver inte leta efter en tidning eller TV för att ta reda på vad du tycker, utan kan bänka mig framför min kära dator eller vilken dator som helst.
Hej Carl!
Det finns nog inget som vi önskar mer än öppenhet? Visst är det också öppenheten som både media och svenska folket efterfrågat inom politiken de senaste åren?
Åsikterna går (hör och häpna) starkt isär. Tur är ändå det, vilket visar på att det fria ordet som finns till för alla (Kanske undantaget vissa utrikesministrar etc.) faktiskt existerar i Sverige. I min värld visar det svenska folket sitt stöd för din öppenhet genom att lägga sitt intresse på att till exempel ta del av din blogg!
Fortsätt med att blogga (vilket jag antar att du kommer göra långt fram över)!
Tja
Carl stå på dig! Det är otroligt med öppenhet, politiker borde tänka mer som dig. Det du gör är att göra unga intresserade av politik och det är viktigt. Vår demokrati hålls uppe av medborgarnas deltagande. Du får folk att bli intresserade och därmed ökar deltagande. Fortsätt med det, jag hoppas du inte slutar efter de gammalmodiagas krav.
Inte alla. Göran Rosengren har en del tunga argument som måste beaktas. Carl Bildt har sålt det politiska kapital han hade. Nu gäller det att bygga upp nytt. Den här bloggen är en bra språngbräda för det. Om han inte lyckas, är det bara att avgå. Men, jag tror att han kommer att lyckas. Sedan hoppas jag att Allianzen och deras kontakt med den politiska makten är ett minne blott efter 2010.
Shalom,
jag vill salla mig till den langa raden av lycko-onskare som tycker det ar en utmarkt ide att Sveriges utrikesminister bloggar!
Ar lite skeptisk forstas till att du verkligen kommer att lasa alla kommentarer sa jag undrar hur stora mojligheterna blir for valjare att fa direkt-kontakt med dig, vilket somliga har havdat. I ovrigt sa ar detta ett synnerligen frasch inslag i svensk politik och det vi bevittnar nu ar en spannande utveckling som forhoppningsvis leder till att journalister borjar med serios journalistik och djupare analyser istallet for den smorja de dagligen levererar idag. Idag far man lasa The Economist etc. for att fa veta vad som verkligen pagar och varfor har i varlden. Sag att du laser den, Carl! :)
En foga vasentlig fraga, bloggar du fran en Mac eller PC?
Hej Carl,
Du är briljant, din blogg är briljant, liksom denna debatt är, men bara inom rimliga gränser. Du visar vägen med nya medier, och ger journalisterna en tankeställare.
Det finns bara ett litet, men dock växande problem; Du är minister och inte missionär. Det börjar helt enkelt för mycket Carl. Finns det en baktanke? Satsar du på att återuppbygga ett kapital som först var politiskt, sedan blev monetärt, och vad skall det nu bli? Medialt bara, eller personligt? Visst kan man välja bort att läsa, men du och dina opponenter bidrar ju aktivt till att folk skall bli nyfikna. För att försvara dig mot alla angrepp? För att missionera bloggning åt folket, och ruska om systemet? Kan du även vara ödmjuk och inse att du är en kontroversiell person i tilltagande skala? Vad tjänar du och Sverige på det? Vart leder denna debatt om den eskalerar? Är det ett stort sociologiskt experiment, och i så fall varför?
Tycker trots allt att detta nu har varit uppe och borde vända ner lite grand. Borde inte chefen för UD visa vägen med lite mer personlig diplomati? Det finns nog trots allt lite umgängesnormer att beakta i spannet mellan öppenhjärtliga bloggar och ministär integritet.
En stor del av folket ifrågasätter om du har tid och mandat att försöka rita om denna karta vare sig här eller i andra forum. Fundera på att låta någon arvtagare ta den stafettpinnen i så fall, och fokusera på det jobb vi har anställt dig för i första hand.
Den som alltid får sista ordet vinner inte alltid allas förtroende i det långa loppet.
Var är vår numera tystlåtne och diplomatiske statsminister? Det var honom jag röstade på, men du har ju tagit över scenen. Är det bra för oss eller dig?
Att en minister förmedlar sina åsikter till folket och dessutom får kommentarer från landets invånare är mycket unikt.
Att en minister dessutom tar sig tid för detta är något som vi alla måste uppskatta.
Att nu vissa företrädare inom pressen ej uppskattar detta, är ju inte så svårt att förstå! Nu får man ju inte styra och ställa som vill med det skrivna ordet.
Stort tack…Carl.
Jag förstår inte vad journalisterna gnäller om. Detta är en blogg, ingen nyhetstidning.
Och jag är nog inte ensam med att tycka att det är förfärligt vilket jobb journalister gör när det gäller att prioritera nyheter, när de väljer att trappa upp små interna ”skandaler” i så hög grad samtidigt som man glömmer bort/struntar i att skriva om vad politikerna verkligen gör. Att TT censurerar gör inte saken bättre.
Kritik mot politiker för all del, men kritik mot journalister då?
Självklarheter, att media sedan motsätter sig just det som ger dem själva existensberätigande är lite patetiskt. Men om inte att starta debatt så vad är tidningar till för förutom nyhetsrapportering?
Denna offentliga häxprocess mot vår utrikesminister börjar nu bli verkligt löjlig, och tragisk främst för de som driver den.
Dagens skörd inkluderar bland annat:
Bildt jämförs med nazisten Goebbels
(Bertil Torekull i dagens studio ett http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=1637)
Bildt kallas:
”dörrmatta”
”den där killen i gränden som stod och viskade: ‘eeeeey, vill du träffa min syster? Hon är oskuld.’”
[ansvarig för] ”Internationell koppleriverksamhet”
”En person som internationellt mest gjort sig känd som den på vars vakt 7 000 människor mördades i Srebrenica.”
(Boris Benulic i dagens metro http://www.metro.se/se/article/2007/02/27/22/2203-45/index.xml”
Jag tror att det är det nationella medieetablissemangets dödsryckningar vi nu beskådar.
Låt de koka i egen sås
keep up the good work! önskar Calle
Detta var gnistan jag behövde för att sätta upp Carls blogg i min RSS-feed…
@ Krohniskt: Berra T är bestämt en renodlat praktexemplar av en s.k ”nyttig idiot” (uttrycket för övrigt myntat av representanter för den ideologi han vill tillskriva Hr. Bildt – kommunismen:))…
Det är helt strålande att du bloggar, Carl Bildt. Jag håller inte med dig om allt, och visst kan man tycka mer eller mindre om din person – det blir så ibland med färgstarka människor, kanske inte minst i ett relativt konsensusintriktat samhälle som Sverige? Men hur man, som Bertil Torekull och PM Nilsson, kan se det som ett problem att du gör det möjligt för en bred allmänhet att på detta sätt få reda på vad en utrikesminster gör och hur han tänker är ett bidrag till demokrati och öppenhet och alls icke ett hot. Vi som läser Bildts blogg är – tänka sig – självständigt tänkande människor (precis som Bertil och PM). Och vi nöjer oss inte bara med vad som står här, utan även söker information på annat håll. Naturligtvis begriper vi att Carl Bildt talar i egen sak, när han försvarar sig mot den (enligt min uppfattning till stor del osakliga) kampanj som drivs mot honom. Men det behöver vi inte några journalister för att tala om för oss. Nej, det är utmärkt att vem som helst kan gå in här på bloggen och se exakt vad utrikesministern säger och sedan jämföra med vad kritikerna påstår. Dessutom är det inte sant att Carl Bildt undandragit sig andra medier. Carl Bildt är ofta med i tv, radio och debatterar naturligtvis även i Riksdagen framförallt om sakfrågor, men har också ofta besvarat och kommenterat de anklagelser som riktats mot honom. Det är sant att detta ibland har skett med viss ironi och arrogans, men med tanke på att mediedrevet genom insinuationer främst verkat gå ut på att undergräva Bildts förtroende redan innan han fått visa vad han går som utrikesminister, har detta varit hans sätt att försvara sig. Man kan tycka mer eller mindre bra om det – personligen gillar jag när politiker står på sig när det stormar kring dem i media, men kanske har Carl Bildt anledning att fråga sig om hans stil riktigt har gått hem. Det är dock sekundärt i sammanhanget och vem vet om han i längden inte snarare vinner i respekt genom att inte falla in i ramen för hur en politiker ska bete sig enligt journalister. Vad som däremot inte är sekundärt är hur utrikesminstern sköter sitt arbete, och där har mig veterligen inget konkret kommit fram. Att han påverkats av sin tid som affärsman och fri debattör är självklart, och sannolikt både på gott och på ont, och det är bra att alla vet vad han arbetat med sedan han avgick som partiledare, men det finns ingen anledning att demonisera detta innan vi sett vad som blir resultatet. Det hade gått att informera om detta i en mycket sakligare ton utan den bismak av klappjakt som präglat debatten de sista månaderna. Jag tycker att jag kan säga detta eftersom jag var av precis samma uppfattning när det stormade kring vissa socialdemokratiska ministrar.
Vi som läser tidningarna blir alltmer trötta på att tolka dem. Mer och mer blir det någon form av serie/reality show full av antydningar och halvsanningar. Agendan sätts av journalisterna själva.
Detta blir, tycker jag, extra tydligt efter valet. Om vi som mediabrukare istället fick läsa olika ideer/ sätt att lösa olika problem i samhället kunde vi alla gemensamt gå framåt. Jag vill inte förolämpa de folkvalda men vad de gör i sin gärning måste väl var mer intressant än vad de gjort tidigare och vad de äger… suck. Journalisterna måste akta sig för till slut kommer vi alla gå direkt till bloggen och strunta i tidningarna, och det är i förlängningen inte heller bra. En viss granskning är ju sund och viktig i en demokrati.
Carl, tack för att du tar allt detta! Jag sover gott om natten när du är vid rodret. Synd att Maria inte kunde fortsätta,med hennes energi och vilja hade mycket kunnat uträttas. Själv är jag skam å säjandes för lat och rädd för att dra mitt strå till stacken!
Upprepar vad jag tidigare skrivit här:
Fortsätt med det goda arbetet Carl. Själv ska jag fortsätta njuta av hur du bemöter belackarna. Måhända vinklar du saker till din egen fördel, men jag tror (blåögd som man är) och hoppas att det inte är så. Även om så vore fallet så har jag vett nog att söka information genom flera kanaler.
Hej Carl!
”Alla dessa Dagar” och övrig blogg läses dagligen med stor behållning.
-har nyligen läst Winston C:s arbete med ”samordning” av dagen D, en dagbok med alla nyanser. En fantastisk ”brobyggare” i en svår och annorlunda tid än idag, men genom möten, kontakter och stort fredspatos nådde målet-samförstånd och fred.
Tack Carl för ditt stora arbete,- ställ de rätta frågorna, -bygg ”broar”,- vi äger inte framtiden, den måste skapas.
Ja, Carl Bildt. Jag är inte höger längre, som förut.
Men bannemig, jag tycker fortfarande om dig.
Det köster vad det smakar…så bäva månde mediadrakarna. Läsarna börjar surna till ordentligt…å´här kommer tydligen kvittot…
Lycka till..Carl
Alla statsråd och riksdagsledamöter borde blogga. Som en sorts löpande arbetsbeskrivning liksom. Det kunde nog återupprätta lite av förtroendet för våra politiker oavsett färg.
Skitbra idé tycker jag, så ta upp det på nästa möte där ni bestämmer vad folkvalda personer ska göra!
Måste bara säga att du är Kung Carl! Sveriges bästa utrikesminister någonsin. synd bara att folk ska vara så avundsjuk!
Bor i Spanien sedan flera år och vi får alla de flesta nyheter mest genom nätupplagorna och liten del SVT Europa. Jag tycker att det du gör med din blogg är något alldeles extra och förnyande.
Tänk att få t del av vad du som utrikesminister verkligen säger utan redigerare som letar säljande rubriker eller med titt på hur många lösnummer man kan få till.
Det är självklart att exempelvis Expressen gör allt för att smutskasta dig. Det du nu gör kommer säkert att vara ett självklart sätt att kommunicera med väljare inom några år.
Stå på dig från en som röstade på alliansen men som är mycket besviken hur EU hanterade frågan om internethandel med alkohol.
Beslutet i slutet av November från gereraladvokaten rimmar illa med EU s grundtanke dvs. ett land, inga gränser, fri rörlighet av tjänster och VAROR.
Tack vare Torekull, som jag alltid tidigare läst och varit en stor beundrare av, blev jag uppmärksammad på din blogg. Jag är nog inte den enda som nu kommer att läsa din blogg tack vare hans ärkekonservativa inställning till nya medier.
Fortsätt att blogga och jag tycker, på min gräsrotsnivå att Sverige skall vara stolt över att nu ha en utrikesminister som tom slår Jan Eliasson, vilket inte säger lite. Lycka till!l
Tack för dina ord och för att du låter politiken nå oss som röstar.
”Och det är bra för Sverige” som en viss Herr Carl Bildt ofta brukade säga på den tiden då han var statsminister.
I en tid då politiker har en förmåga att gömma sig och använda uttryck som ”inga kommenterar” då det blåser snåla vindar så står du för dina åsikter Carl. Detta tycker jag ger ett stort stycke mersmak till politiken. Du har en enorm erfarenhet från utrikespolitiken och du har även fått en del erfarenhet från näringslivet de sista åren. Jag hoppas du fortsätter på den inslagna vägen och står upp för dina åsikter och ditt handlande. Jag missunnar dig inte en enda option utan är snarare imponerad över att du nu tar dig an ett uppdrag där du tjänar en hel del mindre pengar än när du var aktiv i näringslivet. Länge leve den sanna demokratin!
Stå på dig, Bildt! Din blogg och du är suverän som jag hoppas de flesta förstår, kritiken är uppenbart obefogad och påhittad, synnerligen expressen skrämmer mig, vilket den alltid gjort.
Hej!
Det största hotet mot demokrati och en väl fungerande samhällsdebatt är i mina ögon medianomenklaturan som tydligen ska tolka, förvränga och ljuga det som politker och opinionsbildare säger. Tänk om politikerna själva fick tala med medborgarna så vi själva fick en möjlighet att bilda oss en uppfattning istället för att tvingas behöva gå genom ”bruset”.
Kan inte säga att jag sympatiserar med allt du har gjort men denna hetsmedia kampanj mot dig gör mig både mörkrädd och trött, stå på dig!
Hej
Beröm till dig Tycker du gör ett fantstisk bra jobb som utrikesminister.
Hälsningar
/Lennart
Vaddå 200? Tror att jag får ett lägre nummer. Jag tillhör socialdemokratin sen 6 månader – av övertygelse och tror mig därför vara din högra hjärnhalva. Din blogg – som jag inte alltid följt – var den första blogg jag varit inne på. Den är tilltalande för att den är så avskalad – både i utseende och ord., men du lurades gruvligt med förenklade utrikespolitiska deklarationer. Jag ogillar uppmärksamheten din blogg tagit från inrikespolitiken men är väldigt nöjd med den media- och demokratidramatik du åstadkommit. Tyvärr kan jag nog inte följa med i din speed. Får hålla mig till SvDs kommenterasidor. De öppnade mina ögon för interaktion. Interaktion är definitivt ett demokratiskt problem precis som lobbyism men om mottagaren är en sann demokrat? borde det inte vara fel och som min dotter säger om wikipedia – folk rättar till det som är fel..
Ni som skriver jättelånga texter, lägg gärna in ett mellanrum, alltså ett andrum emellan.
Hillary han menar nog 200 kommentarer på sitt föregående inlägg (som är uppe i 250 när ja skriver detta).
Det är nog bara dokusåpor och liknande som lidit uppmärksamhetsbrist på grund av ”stormarna” kring Bildt. Vettiga journalister har annat att skriva om, inklusive inrikespolitik, utrikespolitik och annat intressant vilket inkluderar omnämnanden av denna blogg långt innan drevet började.
Usch vilken fanboy jag låter som, men ibland får man banne mig försvara personer från idiotin, även om personen i fråga själv klarar det gallant.
[…] att Cameron gr mer n skriver. Dessutom, Bildt har i denna stund 255 kommentarer till sitt bloggsvar p Torekulls debattartikel i DN. Debattredaktren sjlv menar att deras debattsidor fortfarande r “inflytande”. […]
Kontentan av Göran Rosenbergs artikel på DN Kultur är att en moraliskt högststående politiker aldrig får ha befattat sig med affärer i länder som inte är perfekta. En som i framtiden skulle kunna tänka sig inneha en hög politiskt post skall inte smutsa ner sina frökenfingrar med att verka i länder som Sudan, Turkiet, Ryssland och Serbien.
De goda entrepenörerna skall hålla sig rena i sina elfenbenstorn om de inte vill ådra sig Rosenbergs bannstråle. Affärer, industrialisering och samhällsbyggande i sådana stater skall enligt Göran Rosenberg enbart skötas av skrupelfria rövarbaroner och politruker som skulle sälja sin svärmor för en stadsjeep utan katalysator.
Listigt Göran, verkligen…
Kanske kan utrikesministern tipsa Torekull om denna rekreationsort – där talar man sällan utan tillåtelse. http://www.magadan.ru/
Än en gång….stå på´re Bildt!
Imponerande besöksstatistik. 50 000 på en enda dag.
För en månad sedan gjorde Expressen en nyhet av att Linda Skugges blogg var populärare än Carl Bildts: http://expressen.se/index.jsp?a=856799 Det gäller inte längre vågar jag säga.
Torekull och Svensson gillar inte bloggen, men de har gjort en fantastiskt effektiv marknadsföring av den. Inom fotbollen kallas det självmål. Ett vackert självmål.
Ja, men är inte detta bara ett typiskt inslag av ”surt sa räven”. Journalister är sura på att de inte har monopol på allt som skrivs och sägs offentligt längre. Dessutom tycker jag det blivit uppenbart efter senaste valet och regeringsskiftet, i vilken symbios media levt med den tidigare regeringen och socialdemokraterna i allmänhet. Det har helt enkelt blivigt jobbigare att vara journalist. Det närverk med täta kontakter till ledande personer är inte värt så mycket längre. Plötsligt är det en massa nya människor som är viktiga att nå och om dessa då inte beter sig som media är van och förväntar sig, ja då blir det jobbigt. Journalister är väl inte så mycket mer innovativa, kreativa och energiska än folk i allmänhet. Så det är nog bara nyttit att röra om i mediagrytan lite. Förhoppningsvis kommer det ut något positivt och inte bara mer fördumningsjournalistik.
Imponerad av att du hinner och orkar blogga Carl!
Om fredsprocessen i Mellanöstern skall komma någonvart, så ska herr Bildt hållar sina Hamaskramarhänder borta. Sverige har aldrig gjort någon nytta i Mellanöstern och kommer inte heller att göra det i framtiden, så länge vi inte får en utrikesminister som överger de socialistiska fasonerna. Hamas och de andra massmördarmuhammedanerna skall inte omhuldas, utan hållas kort. Ju mer man gullar med dem, desto djävligare blir dem.
Boris Benulic sammanfattar C:s prestationer så här långt på ett utmärkt sätt:
”Men Calle är ingen affärsman eller företagsledare – han lejdes in av olika företag för att göra det möjligt för dem att få investera i diktaturer. Han var inte bara en dörröppnare, han var också en dörrmatta på vilken hans uppdragsgivare kunde torka av skorna innan de gick in för att skaka hand med sådana som var ansvariga för förtrycket i Ryssland eller folkmordet i Darfur.
Internationell koppleriverksamhet helt enkelt, och Calle var inte ens bordellmamma, han var den där killen i gränden som stod och viskade: ”eeeeey, vill du träffa min syster? Hon är oskuld.” En sådan en ska alltså föra vår talan ute i världen? En person som internationellt mest gjort sig känd som den på vars vakt 7 000 människor mördades i Srebrenica.”
http://www.metro.se/se/article/2007/02/27/22/2203-45/index.xml
Vi behöver en riktigt borgerlig utrikesminister – inte en cyniker som CB.
Boris Benulic skrev ”En person som internationellt mest gjort sig känd som den på vars vakt 7 000 människor mördades i Srebrenica.” När jag läste det fick det mig att tro att massakern i Srebrenica skedde när Carl Bildt var högkommissionär i Bosnien, men en snabb titt på wikipedia förklarar att massakern skedde i juli 1995 medan Carl Bildt tillträdde i Bosnien först efter Dayton-fördraget i november 1995. Hur Boris kan få det till att massakern skedde ”på Carl Bildts vakt” är bortom mitt förstånd.
Det är inte utan vidare fel att företag investerar i diktaturer eller har kontakter med deras regeringar. Kina nämns många gånger – alla större svenska företag torde ha verksamhet där, Ryssland är också ett land vars demokrati man minst sagt kan ställa sig frågande inför, men många svenskar torde ha investerat i Rysslandsfonder och vem skulle önska att vi inte handlade med dem? Saudiarabien är i många stycket en fruktansvärd demokrati, men vilket land skulle vägra att köpa olja av dem. Listan kan göras mycket lång. Carl Bildt behöver inte skämmas om att han s.a.s ”kapitaliserat” sitt förtroende för att öppna dörrar för näringslivet, även om det råkar vara fråga om länder man kan vara tveksam till. Vill lever alla i samma värld och är faktiskt beroende av varandra, också av stater och regimer vi inte gillar. Därför tycker jag vi ska vara försiktiga med att moralisera. Visst kan man se det som att Carl Bildt riskerar att fortfarande ha oönskade lojaliteter, men han torde å andra sidan ha kunskaper, erfarenheter och kontaktnät som han inte skulle ha haft annars. Detta kan komma till nytta i hans arbete, som bland annat kommer att handla just om att försöka arbeta med sådana stater i en komplicerad värld. Carl Bildt har inte gjort något olagligt och jag tycker inte att han har gjort bort sig än som utrikesminister. Därför är det min uppfattning är att vi skall låta honom arbeta utan att smutskasta honom. Så till Irakkriget. Till skillnad från Bildt tyckte och tycker jag fortfarande att det var helt fel, dumdristigt och i strid med internationell rätt, av USA och Storbritannien att gå in i Irak. Men vi ska inte glömma att en man som Tony Blair i viss mening tillhör den europsiska socialdemokratin, samt att ett stort antal EU-länder, bland annat vårt grannland Danmark, faktiskt slöt upp bakom USA. Att det kanske inte var en så enkel fråga visas också av de många tillfällen då världsamfundet underlåtit att ingripa mot blodbesudlade regimer – och man dragit på sig kritik för det. Dessutom var Carl Bildts syn på det hela, som den uttrycktes i t.ex. Herald Tribune 2003, i jämförelse med t.ex. vad som då hävdades av USA:s regering mera nyanserad och stödde sig främst på orimligheten i den dåvarnde situationen, och inte på felaktiga idéer om massförstörelsevapen. Jag tror att du tyvärr att du och många med dig misstog dig, Carl Bildt, men du är inte förbrukad som Aftonbladet hävdade i en ledare härom dagen, nej jag tror du har mer att ge.
Väntar fortfarande på Lars Danielssons blogg. Kan inte du, Carl, hjälpa honom?
På min blogg kurt.lundgren.webblogg.se har jag långt innan Torekull skrivit att Bild bloggar bra, men för mycket. Det är transparent och sympatiskt, men Bildt öppnar upp för en evigt pågående ”Bildt-affär”, och det är ju synd, men måhända får vi vänja oss vid att även makthavare har en egen kanal ut till allmogen.
Men jag har lite svårt att förstå bloggnamnet : Alla dessa dagar; orden ger en antydan om svårmod och en ledsnad vid att livet passerar så snabbt, som en börda, att leva under sådana förhållanden på UD. Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet
Göran Persson Blogg, varför inte. Denne Fichtelius som kom och gick, inte visste jag vilken eländig film det skulle bli.
[…] vad jag haft att säga i ärendet. /…/ Och över 200 har skrivit sin egna kommentarer”, skriver Carl Bildt. I ett inlägg som sedan igår fått över 100 […]
Tänk att vi i Sverige har fått en politiker som sysslar med demokrati. Tack! Och, fortsätt att stå emot de där pellejönsarna till journalister.
Debatten rasar för tillfället kring vår utrikesminister Carl Bildt och dennes förkärlek för att hellre skriva till folket via sin blogg, än att fastna i journalistkårens väv av kritiska frågor. Tyckare av elitistisk härkomst och inte sällan med journalistiskt förflutet, talar om en fara för det demokratiska samtalet – läs Bertil Torekulls inlägg i gårdagens DN – personligen häpnar jag. Meden andra funderar över vart gränsen går för en ministers skyldighet att med tydlighet ställa upp när det massmediala drevet går.
Bloggen är ett instrument som på allvar förmår att demokratisera debbaten och ge utrymme även till dem som inte har vidöppen dörr till massmedias spalter eller råka vara polare med specifik journalist alternativt chefredaktör. Är det utifrån detta scenario möjligtvis en desperat attack från det tryckta ordets traditionalistiska garde som med högmod vill behålla monopolet över vad som tyckas skall?
Men, bästa läsare, vi vet ju alla att högmod går före fall. Det är lika befängt som att skolan anno 2007 alltjämt skulle hävda sitt kunskapsmonopol. Det gör ont när gamla strukturer faller och förärndringens vindar blåser med full kraft.
Vi är idag många, ja faktiskt en veritabel folkrörelse, som väljer att kommunicera, debattera och delta i det demokratiska samtalet via våra bloggar. Vi är inte bara vänner av ny teknik utan vill i många avseenden vara med och vitalisera samtalet, som i vår tid alltmer tenderar att digitaliseras.
Carl Bildt bör nog betraktas som en föregångare, detta skriver jag utan att på något viss ge utrryck för personlig politisk uppfattning, som en av dem som kapade distansen till medborgarna och med hjälp av ny teknik arbetade för att demokratisera debatten genom att skriva engagerat och aktivt om stora och små frågor på sin blogg.
För egen del tror jag, och hoppas jag innerligt, att detta är början på en ny era där ordet och debbaten åter igen blir de mångas ägodel och inte alltjämt elitens tyckare. Vilka skall inte gå i täten för denna förändring om inte våra folkvalda.
Mvh
Per-Ola
BRA JOBBAT!
FORTSÄTT SÅ, GE DE VÄNSTEVRIDNA JOURNALISTERNA PÅ NÖTEN. NÄR HAN SÄGER ATT DU FÖRBIGÅR DEN JOURNALISTISKA FILTRERINGEN???? DET ÄR JU DET SOM ÄR SÅ BRA, VARFÖR SKALL NGN FILTRERA DET JAG SKALL FÅ SE, LÄSA OCH HÖRA???? HÄR STÅR MAN I DIREKT KONTAKT MED DIG UTAN MASSA VINKLINGAR UTAV JOURNALISTER SOM FÖRMODLIGEN BLEV MOBBADE I SKOLAN OCH HELT MISSANPASSADE.
FORTSÄTT SÅ!!!
Jag tror inte att media har förstått att förtroendekapitalet har tagit slut. Iallafall för oss fritt tänkande människor. Menar journalisterna på fullaste allvar att en minister vars liv och leverne man förvränger in absurdum inte skall få ha en chans att förklara sig för folket? Någon har skrivit här i bloggen att Carl Bildt inte är folkvald. Så fel, så fel. Vi har valt Fredrik Reinfeldt och han har valt Carl Bildt. Då är han enligt mitt förmenande folkvald.
Läste Mats Hallgrens (SvD) artikel idag om gemensam bolagsskattebas inom EU. Tänkte; precis så här vill jag att en artikel skall vara skriven, rak, saklig, inget tyckande från Mats Hallgren. Det räckte inte artikeln ut tyvärr. Mina ögon har ju blivit mer kritiska efter de senaste dagarnas händelser. Vad är det Anders Borg ”medger” ang. målkonflikt mellan omsorg om svenska skattesuveräniteten och EU:s ambition. Varför kan inte journalister låta bli att färga sina artiklar. Vadan detta behov av att ”synas” i sina artiklar?
Har inte journalistkåren förstått att det är detta hela den här revolutionen handlar om. Vi, svenska folket, vill inte ha färgade nyheter. Vi vill ha rapporterande, sakliga, sanna, proportionerliga, oskalade nyheter.
Jag tycker du ska ta och flyga bort till skåne och flytta dom till danmark! där de hör hemma.
Jag har inte läst din blogg tidigare, men nu när jag gör det så kan jag inte se några problem med den. Tvärtom tycker jag att du gör en jätteinsats som rollmodell för hur en topp-politisk blogg skulle kunna fungera: han lyckas med den svåra konsten att vara öppen och personlig samtidigt som han undviker at uttala sig om saker där det skulle kunna tolkas som ‘regeringens åsikt’ i känsliga frågor. Det är svårt, och mycket modigt, att blogga på det sättet eftersom minsta snedtramp skulle hamna i pressen med en gång.
Bloggsfären lider av samma problem som resten av webben – den är ett sunkigt landskap som blandar riktigt bra analyser och informationskanaler med skräp, porr, spökskrivna propagandabloggar, ibland rent fejkade nyheter. Man behöver bra tips, sökmotorer och filter – och en hel del kunskap – för att ta sig fram i djungeln.
Framför allt så finns det så MYCKET att oavsett vad man tycker och tror, så finns det alltid någon annan som tycker och tror samma sak. Och det kan man lätt leta reda på – det är mycket svårare att hitta det man inte letar efter. Någonstans läste jag att risken är att Internet blir ‘en spegel’ snarare än en kikare – att allt man läser i första hand bekräftar det man redan tycker. Jag tror precis som de flesta på den här kommentarlistan att massmedias tid som huvudsaklig informationskanal närmar sig sitt slut, men jag tror inte att bloggandet inte är redo att ta över.
Så det behövs FLER bloggar som denna, inte färre! Vi behöver fler makthavare, företagsledare, presidenter, och diplomater som bloggar liksom att vi behöver oberoende kommentatorer, analytiker och forskare som bloggar, det behövs vakthundar (som varningsflaggar skit), motbloggar och tipsbloggar. För internet-samhällets skull hoppas jag att du inte ska trampa på någon av alla de minor som bloggandet utsätter dig för…
vad kan man kalla hela debatten ? ” Bildt by association”
TILL OSCAR:
Konstigt resonemang du för! Hur kan Bildts förtroende minska för att man sätter av 30-45 min för att läsa kommentarer, skrivna av medborgare i Sverige? Det är väl just därför han förtjänar respekt, han sätter ju av tid för oss, eller hur? Värre är de politiker som fjärmar av sig från verkligheten och dess medborgare.
Visst kommer Bildt säkert inte ha tid varje dag, men vilken grej detta är, att direkt kunna ha chansen att kommunicera med ens förtroendevalda politiker!
Oscar, du bör nog värdera om dina åsikter och se detta med Bildts bloggande som något helt unikt och värdefullt.
Att tarvlig, undermålig och subjektiv journalistik kommer att bidra till kvällstidningarnas undergång tvivlar nog ingen på, och det är verkligen inte heller något att beklaga. Det finns nämligen nästan inga ”nya” seriösa journalister som vill/väljer att arbeta på någon av de nuvarande kvällstidningsredaktionerna, jag vet…
Att Du (Bildt) har valt att använda Dig av Dina demokratiska fri- och rättigheter förvandlar Dig inte heller till en sydamerikansk diktator (som herr Torekull gärna vill att Du ska framstå som). Det är inte heller kulturchefer, politiska redaktörer och f.d. chefredaktörer som ska bestämma över vad en utrikesminister ska säga och inte heller när, var och hur informationen ska delges andra. De som tror att de kan råda över andras åsikts- och yttrandefrihet bör nog ta sig en egen funderare över om de kanske själva borde avgå innan skeppet sjunker…
Jag har själv erfarenhet av att bli påhoppad och kritiserad över ha använt mig av mina demokratiska fri- och rättigheter. Nu så här efteråt så skrattar både jag och många andra med mig åt de snart bortgångna och glömda “gamlingarnas” tokerier. Det måste kännas väldigt bittert att inte längre kunna styra och bestämma över processer, frågor och debatter.
Det skulle emellertid kunna ses som alarmerande när en f.d. erfaren publicist på allvar angriper grundläggande demokratiska fri- och rättigheter. Men så allvarligt är det egentligen inte. Herr Torekull är bara en i raden av de personer som ingår ett utdöende publicistiskt släkte. Vi lever nämligen i en ny tid. Men alla gör uppenbarligen inte det.
Jag har tidigare respekterat dig Carl Bildt, bl a för din sakkunskap. Men den senaste tidens undanflykter och vilseledande uttalanden från din sida, får mig att ändra uppfattning. Samtidigt som du vägrar att tala klarspråk om dina egna kommersiella engagemang, som skulle kunna skada svenska intressen vilket du naturligtvis inser, efterlyser du skenheligt mer ”öppenhet”. Börja med dig själv. Du har bloggen till ditt förfogande. Vi väntar.
Carl Bildt är tillsammans med Dick Erixon att hänföra till kategorin ”salret bland förrutnelsen”
Sedan de sossestyrda nollorna i tv8 släckte ned FOX den enda tv-kamal vi ö.h.t tittar på både i
sossedonien och vid våra årliga besök i US är Bilds inlägg något att i sanning glädjas åt.
Arr individen Torekull förtörnas är inget att förundras över. Makten har makten kär,
Bildt har sakkunskap och äger erfarenhet. DE två saker vilka saknas hos de åsiktsförvrängare vilka besitter åsiktsmonopolets troner i de svenska medierna klargörs när vi hörde En gammal avdankad chefredaktör i sveriges monopolradios nyheter igår.
Att stödja Alliansens insatser i IRAK är naturligt för mig, lika natirligt som det alltid var att stödja USA:s och Sydvietnams stridskrafter på 70-talet.
Ge Reinfeldts en blogg också!
Detta är framtidens media för äkta demokrati…
Jag står oftast i direkt polemik mot Carl Bildt rent politiskt, men att angripas för att man för ut sina åsikter på bloggen är en ren parodi.
Bildt’s bloggande
Ja. Nu har “diskussionen” kring om det är ok eller inte för vår Utrikesminister bloggar även nått Tv4’s nyhetsmorgonspanel. Är det inte lite väl extremt hur detta blivit ett ämne för stora debattrubriker och högljutt ojande …
Stå på dig Carl Bildt! Sverige och svenskarna är att gratulera till en kunnig, intelligent, modern och demokratisk utrikesminister. Det sticker tydligen i ögonen på somliga, i synnerhet vissa journalister i vissa medier, att utrikesministern inte lägger sig platt och ber om ursäkt för allt som inte passar dessa journalister, och övriga mossiga politiska motståndare som är gröna av avundsjuka.
Mvh från en politiskt helt obunden svensk pensionär som med intresse tar del av debatter och med förfäran och fasa följer mediadrevet mot alla personer som vågar någonting här i landet.
Det har nu liksom många gånger tidigare förvånat mig med denna flockmentalitet hos stora delar av journalistkåren. Jag har trott att journalister är självständigt tänkande människor.
Vi förfasar oss över när ligor på stan kan hoppa på och misshandla en ensam vandrare men är det inte samma sak som eg. händer vid dessa mediedrev.
Det sades när man började med journalisthögskolorna att flertalet sökanden hade vänstersympatier. För socialisterna är kollektivet viktigare än individen – det har jag hört socialister själva säga. Konsekvenserna kunde bli som i Stalins Sovjetunionen och Maos Kina där ett människoliv inte var mycket värt.
Tack för att Du orkar Carl. Att säga att utrikesministrar måste bli redigerade och citerade genom journalistkåren är som att säga att Gustav Vasa inte hade fått samla folket vid Mora stenar utan en tolk. Det är precis det Du gör nu – samlar oss som vill lyssna till vad du har att säga. Men det är naturlgitvis ett hot mot den journalistkår som inte har något ‘added value’ dvs att inte har tillräckligt med kunskaper för att deras kommentarer skall vara av intresse.
Vi som jobbar med det kommunala är innerligt tacksam för det att Du orkar. Fortsätt bloggen
Jag har just lagt Alla Dessa Dagar till mina favoriter och har inte läst – bara läst om denna blogg. Det var Bertil Torekull som väckte min nyfikenhet. Det enda jag läst av Bertil Torekull var ett minnesord över en avliden vän. Det var den värsta pekoral jag någonsin läst – höjdpunkten i nekrologen var hur de två överlevande gamla kompisarna hällt en burk honung över vännens grav och på någor sätt var Nalle Puh och åsnan Ior inblandade. Hu och åter hu.
Ett gott råd får Du också när jag äntligen hittat hit. Att vara utrikesminister är ju ett evigt ”representerande” – varva gärna vinet med vatten – vi har haft utrikesministrar som blivit kallade ”TÖRSTEN” o s v.
”Stå på dig Carl Bildt! Sverige och svenskarna är att gratulera till en kunnig, intelligent, modern och demokratisk utrikesminister.”
Ömsom vin, ömsom vatten och sockersöt beundrarpost. Nog riskerar Carl att drabbas av ”mental diabetes” om Disa och partiarbetarna Deltar i den omedvetna massans körsång.
Jag vidhåller att CB har ett skarpt intellekt, men intelligens vet vi ännu inte riktigt vad det är, så lämna det därhän.
”Modern och demokratisk” politik, är det att, i vänskapskorruptionens anda, sälja ut den infrastruktur vi byggt upp till de finansvalpar och börshajar de umgås med? Jag menar att riksdagen, inklusive sossarna, överträtt sina befogenheter när de säljer ut fasta värden som telenät, stationer och master.
Vilket bolag som helst kan hyra in sig på nätet, men VI ÄGER NÄTET.
[…] artikel publicerad i DN fått. Just nu är antalet blogginlägg länkade till artikeln 81 och på utrikesministerns egna blogg finns åtskilliga kommentarer (som han dyrt och heligt lovat läsa). Tycka vad man vill om Carl […]
Kachina- det var en evigt upprepande om fasta nätet. :) Du vet lika väl som jag att detta inte är klart och jag ifrågasätter om inte detta”fasta nät” en dag är skrotfärdigt. Utvecklingen blir mer och mer att skrota kablarna-så just den delen kanske snart är överspelad. Tekniken-Kachina! I övrigt hållar jag med att infrastrukturen är något som staten ska vara rädd om som Vattenfall, LKAB, vägnätet-i stort i alla fall.
Beträffande intelligens så finns det säkert många av den sorten, men hur mäter man den säkert? Det behövs nog mera än nämnda eller….
Detta med nätet var klart, tills det började ifrågasättas. Det finns i ett spearat bolag och det bolaget har följt med i de över femtio procent som är sålda ur Telia. Tekniken, soli01, gör att man kan störa radiokommunikation. Det är lite knepigare, fast inte omöjligt, att tillfälligt stoppa kabelförbindelsen.
Hejsan,
Det följand från DN 2007-02-28 upplever jag som så träffande att det tål att repetera här:
”I dag lägger Bertil Torekull bollen på straffpunkten åt Carl Bildt – och utrikesministern slår den i mål.
Det handlar om det Bildtska bloggandet. På Expressens kultursida har redan Per Svensson kritiserat Bildt för att genom bloggen skapa en av journalister ofiltrerad direktkanal till allmänheten. Kampanjledaren PM Nilsson har fyllt på med att tala om Bildts ”barnsliga” blogg, och nu rycker PM Nilssons mentor Bertil Torekull in för att hjälpa till.
Men det går inte så bra. Torekull kör två linjer samtidigt: Dels trivialiserar Bildt UD och utrikespolitiken genom att inte väga vartenda ord på guldvåg, dels skapar han därigenom en parallell, politikerkontrollerad offentlighet som inte står Hugo Chávez efter.
Ja, Torekull jämför faktiskt Carl Bildt med despoten i Venezuela. Inte en utan flera gånger. Jag misstänker att det hunsade oppositionen i Caracas kan hålla sig för skratt, om de skulle få höra talas om det.
Bloggande möjliggör en direkt kommunikation mellan folkvalda och allmänhet. Är det ett problem? Jag tror att det är svårt att hitta någon utanför journalistskrået som tycker det. Självklart finns ett legitimt intresse hos människor att höra en makthavares egen version av läget.
Det här skulle möjligen kunna bli problematiskt om det inte fanns några andra medier i landet, men där är vi ju inte riktigt. I själva verket finns ett väldigt utbud av såväl tv-kanaler som dagspress, som under de senaste veckorna varit fullmatade med kritiska uppgifter om Bildt. Att öppenhet och demokrati skulle hotas av att han har en kanal där han går i svaromål är med förlov sagt rena tramset.
Sedan är det självklart så, att han inte kan langa iväg halvsmälta ställningstaganden i centrala svenska utrikesfrågor i denna kanal. Men har han gjort det? Torekull är noggrann med att undvika exempel.
Summa summarum får dagens debattvända Torekull att framstå som hopplöst fast i en makthavande journalistroll, som tiden håller på att springa ifrån, medan Bildt ter sig avspänd och modern. Sedan är det upp till var och en ifall man gillar Bildts speciella blandning av mästrande tonfall, namedropping och ironi.
Men en sak är säker: en journalistisk hållning som inte går ur på att leverera läsupplevelser, nyheter och substans, utan som bygger sin ställning på att försöka ha kontroll över informationsflödet, den har inte framtiden för sig. PJ Anders Linder den 28 februari 2007.” – slut citat.
Ha det…
vännen Josef
To compare Carl with Huga Chávez is an insult to Chávez name, reputation and integrity.
But it is not surprising that the Swedish neo-cons are demonizing Chávez for his attempt to not allow the capitalistic forces from diffusing his efforts to create a well functioning socialist government in Venezuela.
The fact that Chávez has had the strength to take back Venezuela’s natural resources in order to strengthen Venezuela’s schools, hospitals and other vital public sector institutions must be petrifying to all the non-inclusive Swedish neo-con elites.
I mean Chaves had the nerve to tell Exxon to get with the program or to get it self out of Venezuelan soil!
The funny thing in the backdrop of this is that China, on the other hand, is seldom mentioned because of the vested North American and European business interests.
The truth is that the Chinese government gets the blessing from internet companies like Google and Yahoo to censure anything that is not compatible with the truly totalitarian Chinese leadership.
It seems that the love for capital and power is more important then true human rights after all, specially when a growing multi billion dollar marketplace is emerging.
To add insult to injury the Swedish neo-cons have the gall to talk about openness when they are fully aware of the fact that the discriminatory and often predatory market forces in Sweden have no problem flexing their financial mussels and using their capital as a loaded gun on hard working Swedish work force while they simultaneously keep weaken the social public sector mechanisms within the Swedish society.
Yes, it is an insult to place a scrupulous parasite like Carl who is one of the architects responsible for the systematic dismantlement of the Swedish welfare model and who has no problem exploiting less fortunate people in order to get his food on the table, with a great man like Chávez, who is trying his best to rid the Venezuelan people of the elitist, shortsighted and narrow vision of the Imperialist elements that have systematically plagued and pillaged his great nation for centuries.
……