Från ISAF till Haag och nätfrihet

BRYSSEL: Denna morgon bär det ut till Nato-högkvarteret i utkanten av staden för ministermöte i kretsen av länder som deltar i ISAF-insatsen i Afghanistan.

I någon utsträckning är det en uppföljning till den stora Afghanistan-konferensen i Bonn i söndags och måndags.

Och på ISAF-mötet tror jag att vi kommer att få lite klarare besked om hur de amerikanska planerna för de kommande åren ser ut.

Själv kommer jag att redogöra för den inriktning av de svenska insatserna som ligger för avgörande i riksdagen den 12 december.

Vi har ju en mycket betydande majoritet för vår politik och den inriktning vi valt. Och den ligger väl i linje med vad jag är övertygad om att andra nationer kommer att redovisa vid mötet.

Utöver detta skulle jag tro att det blir viss diskussion om möjligheterna att finansiera den afghanska staten – och i all synnerhet polis och armé – efter 2014.

Dock blir det nog först i samband med Nato-toppmötet i Chicago i maj som den diskussionen blir verkligt ”skarp”.

Efter mötet på Nato ger jag mig in till centrum och sätter mig på ett tåg med destination Haag i Nederländerna.

I denna del av Europa är avstånden hanterbara.

I måndags åkte jag bil från Bonn. I dag blir det tåg till Haag.

Och där handlar det om friheten på nätet.

På kvällen är det bl a Google:s Eric Schmidt, USA:s Hillary Clinton och jag som talar på ett större arrangemang om dessa frågor.

Därmed inleds den större konferens om dessa frågor som sedan kommer att fortsätta under fredagen.

Att vi tillhör spjutspetsarna i den snabbt växande internationella debatten i dessa frågor torde i alla fall inte läsare här ha missat.

Samtidigt som jag lämnar med destination Haag anländer EU:s stats- och regeringschefer hit för ett toppmöte som ju kommer att bli av osedvanlig vikt.

Det handlar om åtgärder om den omedelbara krisen i delar av euro-området, men det handlar också till betydande del om principer och strukturer för Europa-samarbetet under kommande år.

Och också för Sverige är det därmed ett utomordentligt viktigt toppmöte.

31 Responses to Från ISAF till Haag och nätfrihet

  1. nubbe skriver:

    Du som kan oljebranschen……

    Kampen om Nineveslättens olja har börjat
    ASSYRIEN Det amerikanska oljebolaget Exxon mobile har tagit sig an att provborra efter olja i Nineveslätten. Beslutet riskerar att skapa stora politiska problem i lrak då området är omtvistat. Assyrierna tittar än så länge på medan värden för miljarder dollar under deras fötter jagas av kurder och araber.
    Exxon Mobile är ett av världens största oljebolag med bas i Texas, USA. Dess dotterbolag i Irak, Exxon Mobile Iraq, slöt nyligen ett avtal med den kurdiska ledningen i Norra Irak som innebär att bolaget ska provborra efter olja i områden som inte ingår i de tre provinser som utgör Norra Irak. Ett av dessa områden är Nineveslätten med en befolkningsmajoritet av assyrier och Jezidier, Iraks enda två icke-muslimska minoriteter med en stark närvaro i landet.

    Varken Exxon Mobile eller den kurdiska ledningen har bekräftat avtalet men det faktum att internationell media har uppmärksammat händelsen liksom det irakiska oljeministeriet visar att det är på allvar. De senaste veckorna har The New York Times, The Wallstreet Journal och Financial Times publicerat artiklar om avtalet.

    Överenskommelsen är det första i sitt slag där en stor aktör på oljemarknaden ger sig indirekt in i maktkampen mellan kurder och araber över så kallade ”disputed areas”, omtvistade områden. Bedömmare tror att Exxon Mobiles agerande kommer att öka spänningen mellan kurder och araber i en känslig fas då amerikanska trupper håller på att lämna området. Fram till nu spelade den amerikanska truppnärvaron i de omtvistade områden en avgörande roll för att förhindra fullskaliga strider mellan kurder och araber.

    Den kurdiska ledningen har tre starka anledningar till att lägga vantarna på så mycket olja som möjligt och snabbt sluta avtal med internationella oljebolag. Syftet är dels att säkra ekonomiska tillgångar men kanske ännu viktigare är att via oljekontrakten knyta politiska och ekonomiska band till olika västerländska länder för att förbereda en utbrytning ur Irak och skapa en kurdisk stat. Länder som har ekonomiska intressen i området blir lättare att övertyga om att erkänna en framtida kurdisk stat. Denna taktik återspeglas i kurdernas iver att snabbt sluta avtal med olika strategiska bolag. Avtalen ”sockras” med generösa villkor som innebär att bolagen får behålla en större andel av oljevinsten än vad de får av den centrala statsmakten i Bagdad. Slutligen försöker kurderna genom att teckna ett avtal med ett bolag av Exxon Mobiles rang som omfattar provborrningsfält i omtvistade områden befästa att dessa områden ska tillhöra dom.

    Assyrierna i Irak och resten av världen har hittills tyst tittat på. Exxon Mobiles avtal om provborrning på Nineveslätten är ett utmärkt tillfälle för assyrierna att göra sin röst hörd och protestera mot att naturtillgångar på Nineveslätten inte kommer dom till dels. Protesterna skulle tjäna till att befästa assyriernas rätt till Nineveslätten samt generera investeringar och inkomster värda miljarder dollar till minoriteterna i området.

  2. Mrs G skriver:

    En av livet små goda gärningar, för dagen och för framtiden
    http://wp.me/p1uIV8-22k

    Kram Mrs G

  3. observer61 skriver:

    Merkozys förslag att rädda Euron genom protokollstillägg – förfaller att vända bort blicken för vad frågan gäller.

    Både Tyskland och Frankrike m fl har genom att tillåta återkommande budgetunderskott medfört att ”marknaden” förlorar tilltron till dessa och €uron.

    Enda sättet att skapa tilltro till €uron – är att samtliga ”17” omedelbart ger inrikespolitiskt riktade besked – att man avser komma till rätta budgetunderskotten i dag och hur man avser göra detta.

    Allt prat om ECB och IMF är att skyla det faktum att dagens politiska ledare (av de 17) är fega. Sarkozy förefaller ligga back 17-18 miljarder € i sin årsbudget. Om man skall tro Le Figaro.

    ”Marknaden” sätter priset/kostnaden genom räntan på staternas lån mm. Det är väl ingen omöjlighet att Frankrike till våren måste betala minst 4-5 %.

    Hoppas att Reinfeldt får tillfälle att göra sin röst hörd. ”Action speaks loader than talk”!!

  4. Kachina skriver:

    Sarkozy sade det jag sagt länge. Utan fördragsförändring kommer Europa att explodera. Under helgens möten balanserar vi europeér på pottkanten.

  5. sydsvenskeurope skriver:

    Ser fram emot besked om utvidgningen. Är ledarna mogna för att leverera ett besked i kväll? I dag uttalar Boris Tadic att Serbien riskerar att hemfalla åt nationalism och bakåtsträvande om EU inte öppnar dörren. Besked lär väl komma…

  6. foxbill skriver:

    EU RIP
    Var finns legitimiteten i det som Merkel och Sarkosy nu håller på med? Har någon medborgare i de andra EU-länderna röstat på eller mot dessa despoter? Utan den massiva propagandan skulle folken i Europa bege sig ut på gator och torg. Decenniers hjärntvätt har tydligen lyckats att transformera välutbildade fria människor till en skock får som följer ledarna oavsett vad de gör.
    Merkel, varken den första eller sista tyska ledaren som hotat med krig, har lyckats att dupera medborgarna. Hur Sarkosy lyckats hålla de franska folket i schack förblir en gåta. En favoritsysselsättning tidigare har varit att blockera vägar och tippa gödsel på gatorna.

    Får vi tillbaka ljuset när EU går i graven?
    Förbud från EU gör att vi sitter i halvmörker sedan glödlampan förbjöds för att rädda miljön från undergång. Vem i Sverige röstade för det? Ingen? Nåja, skönt att andra bestämmer över vårt liv, hur skulle det se ut om människor med sin fria, otyglade vilja skulle få fatta emotionellt influerade beslut?
    Nej, PK och detalstyrda medborgare mår absolut bäst. Eller?

  7. Kachina skriver:

    foxbill

    Det är Storbrittannien, som fortfarande tror att deras Imperium existerar och är världens centrum, som blockerar. Detta med stöd av er som tror att klockan stannat vid freden 1945.

    Det blir inga fler krig mellan Europas länder, utan Europa kommer att explodera inifrån om EU och Euron faller.

  8. kris08 skriver:

    Explosioner? Krig? Domedagen?

    Eller kanske bara en smärtsam men nödvändig omställning?
    Står valet mellan euro och demokrati så vet jag vad jag väljer!

  9. Kachina skriver:

    Det scenario jag ser är att faller EU fördraget till dasspapper och därmed faller Euron, med följd att kassaflödet i Europa stannar av och leverantörer vet inte hur eller i vilken valuta de skall få betalt i, varpå de inte levererar. Matförråden tar slut inom en vecka, plundringar förlje och när förråden är tomma ger sig mijoner ut för att söka genom andras skafferi. Du kan få ovälkommet besök.

    Detta är inte ett manus till en Hitchcook film, utan en realitet om alla negativa psusselbitar faller på plats.

  10. kris08 skriver:

    Nej, det är inte ett manus till en Hitchcook film. Möjligen ett första utkast till en B-film. Behöver nog en gigantisk naturkatastrof eller en utomjordisk attack för att bli mer trovärdigt…

  11. Per Fredö skriver:

    Denna finanskris kommer några år efter sin bankkris med de återverkningar vi trodde att vi gått igenom.
    Vårt land har klarat oss genom båda dessa kriser hittills, en den nuvarande kräver sin lösning inom EU inte minst därför att vi är ett exportinriktat land.
    Vi är nu inte ett jordbruksland även om EU subventionerar olika länders jordbruk för att bli populära.
    Även industrin är på viss tillbakagång och i stället går vi mot iT-samhälle.
    Allt detta varierar förstås EU-länderna emellan, vilket är en orsak till svårigheterna
    EU har också vidgats betydligt och tidigare sovjetstater är nu fria.
    Också den övergången har inte varit lätt. Ekonomi och välfärd varierar åtskilligt.
    Att sy ihop någon lösning mot denna bakgrund är förstås inte lätt. Varje land ser till sina intressen. De som kan hjälpa länder med sina underskott, skulder och sjöhöga räntor är de ekonomiskt starka länderna, Vi hör dit men främst är det Europas största ekonomi, den tyska.
    Merkel måste dock ta hänsyn till en växande opinion, som menar att nu har vi gjort vårt.
    I grunden krävs så snabba sanering av slösarländernas ekonomier. Det är inte lätt och vi ser också att till och med Italien fått en teokratisk regering.
    Dagen får visa om det går att hitta fram. Inte minst finansmarknaderna kräver det.
    En svaghet är att EU inte har en centralbank. Då skulle det bli mer av penningpolitiska bedömningar redan från början i stället för den tvångströja man nu resonerar om.

  12. Per Fredö skriver:

    Det ska förstås var teknokratiska regeringar m m

  13. Kachina skriver:

    Vi måste vara både jordbruks- och IT-nation.

  14. Kachina skriver:

    kris08

    Hur gammal är du? Förstår du hur skör en statsmakt och ett samhälle med dess infrastruktur är?

    Stannar kassaflödet av, bara för en-två veckor, kan vi dra ner rullgardinen och säga godnatt. Både Sarkozy och Merkel har varnat och deras varningar är högst verkliga.

    Be du för ett enat Europa när du går till sängs, eller släpp ut skiten i kalsongerna när du förstår konsekvenserna.

  15. Kachina skriver:

    Sov gott inatt. I morgon vaknar våra barn till en ljus framtid, eller vi gamla till ett sönderfall som för oss saknar betydelse.

  16. foxbill skriver:

    Kachina,
    Låt oss respektera varandra även om vi har olika åsikter.

    Din naivitet när det gäller kapitalismen är oroande. Varor och tjänster kommer att fortsätta oberoende om betalningsmedlet kallas euro eller något annat.
    Håller med kris08, jag väljer frihet och demokrati framför Merkel och Sarkosys planer på att styra över Europa.

    Hörde att det finns en uttalad åsikt att vi skall bidra för att täcka upp grekernas och italienarnas extravaganta leverne.
    Våra egna pensionärer vanvårdas till döds pga. att vi inte har råd att ta hand om dem, men till de korrupta länderna i södra europa skall vi bidra med pengar? Är det verkligen en prioritering som låter oss sova gott om natten?

    Kachina, vill du vara fri eller trygg?
    Jag är hellre fri!

  17. Kachina skriver:

    Dags att gå till sängs. EU måste i det här läget bli en federation om vi skall anpassa oss till det kosmiska ”tidshjulet”,´. Om inte, rullar det förbi oss och den här planeten blir en död planet. Sov gott, något ni med ert bristande förstånd inte har problem med.

  18. Kachina skriver:

    Foxbill

    Våra pensionärer vanvårdas på grund av att de privata bolagen skär ner på resurserna och skickar vinsten till Jersey. En Union kan inte annat än tacka upp för de andra i unionen. Pengabristen och vanvården består i att samhällsgrunden sålts ut till privata vinstintressen.

    Kommunism och kapitalism måste ersättas av humanism, innan det kosmiska tidshjulet rullat förbi oss.

  19. foxbill skriver:

    Kachinas önskan,
    en kugge i europas maskineri. En kugge bland flera hundra miljoner?
    Och varför dra gränsen vid Europa?
    Jag har mer gemensamt med australiensare och amerikaner än med greker, italienare, spanjorer och fransoser. Tro mig, vi är väsensskillda!
    Svenskar och norrmän är ganska lika. Om du åker över sundet märker du skillnad. Danskar skiljer sig väsentligt från oss. De blåser gladeligen rök i deras barns ansikten och tar sig en liille en.
    Nordtyskarna påminner om oss, det medges. Sydtyskarna minns der fuhrer och hoppas på en återuppståndelse.
    Fransmän lever efter devisen liberte, egalite fraternite. Fast enbart inom viva la France. Kan du tänka dig fratirnete i feminismens Sverige?
    Spanjorer skall vi inte tala om. Jag älskar dem, men de är en helt annan ras. Och jag hoppas att de fortsätter vara det.
    Jag har suttit och deltagit i drurplågeriet tjurfäktning. I min ungdoms dagar till mitt försvar. Ropat ”ole” när svärdet har trängt in i tjurens rygg och kniven som låter tjuren slippa smärtan för gott sätts in i nacken penetreras.
    Jag känner Europa!
    Vi är olika och det är en styrka.
    Tvi vale för EU-fascister som vill intergrera oss till en grå PK-massa och låsa resten av världen utanför.

  20. foxbill skriver:

    Förklara varför vi skall med surt förvärvade skattepengar hjälpa dessa oansvariga medborgare i EU att betala deras skulder?
    Jag skulle aldrig komma på tanken att hjälpa min granne om han har misskött sin ekonomi.
    Var och en har väl ansvar för sina egna handlingar?
    Prejudikatet kan vara förödande.
    Gör vad du vill, de andra stolpskotten inom EU kommer att täcka upp för dig.
    Vem hjälpte Sverige på 90-talet?
    Om det finns pengar tillgodo så lägg dem på skola, barnomsorg och äldreomsorg i första hand!

  21. Kachina skriver:

    foxbill21:49

    Argumenten har en touch av de svanska byagrälen på 50-talte.

    foxbill 21:55

    Varför? Jo förändringen. Den har kosmiska förtecken och innebär en förändring i det mänskliga sinnet som förberedelse för något större, där det inte längre finns utrymme för kommunism och kapitalism, utan måste ersättas av humanism. Universums tidshjul passerar just nu i övergången mellan Fiskarnas Tidsålder och Vattumannens tidsålder. Det gäller för oss att ”hoppa på tåget2 när det passerar eller bli kvar som förstelnade sinnen. Judarna hoppade inte på tåget vid övergången mellan Väduren och Fiskarna, vilket lämnat dem kvar med ett förstelnat sinnelag.

  22. flyktingar skriver:

    Kachina har rätt i en sak. Mina judiska släktingar valde att inte hoppa på tågen som de blev beordrade till. Därför tvingades de in i godsvagnarna som körde i skytteltrafik till förintelselägren – de stora socialdarwinistiska visionärernas skapelse. Den tyska visionen var inte olik hans faktiskt. Hade Kjell ”Kachina” Johansson varit ung samtidigt som Ingvar Kamprad, så hade han varit riktigt poppis.

    Men den här juden är smärtsamt förutsägbar. Han går i sina släktingars fotspår och väljer fritt sinnelag men med båda fötterna på terra firma.

    Inte kommer väl Kjell ”kachina” Johansson, förblindad av sin välvilja, att med batong, schäfferhund och gevär tvinga den här juden in i evigheten, liksom de snälla tyska pojkarna gjorde med min familj för 70 år sen… Inte kommer alla andra att återigen passivt titta på, ömsom småleende, ömsom applåderande…

  23. Kachina skriver:

    Jag är så less på att ni försöker hålla antisemitismen levande för att ”legalisera” staten Israels brott mot en folkgrupp. Ni griper varje halmstrå och kallar det antisemitiskt. Inte menar du väl att EU och Euron är antisemitiskt?

    Kachina skulle aldrig med batong, schäferhund och gevär tvinga juden in i evigheten. Det gjorde däremot era Kapos, judiska kameradenpolizei i förintelselägren.

  24. Kachina skriver:

    flyktingar, i Europa finns några promille nazister, mest ungdomar som inte hitta sin identitet. NI, israellobbyn griper efter halmstrån och anklagar 450 miljoner människor för att vara antisemiter. Med dessa halmstrån bygger ni en sköld för att skyla staten Israels brott mot människor.

  25. Kachina skriver:

    ”anklagar 450 miljoner europeér….”

  26. foxbill skriver:

    Kachina,

    När du svävar iväg i din fantasivärld så anar jag att du inte har någon förklaring på varför du anser att just europeer är det utsedda herrefolket. Vad har du emot resten av världen?
    Judar är tydligen inte dina favoriter. Finns det fler folkslag som inte duger i din nya världsbild? När du svarar flyktingar med ”ni” så låter det som du anser att han är talesman för alla judar. Du vet väl att även judar är individer? Precis som oss andra, ickejudar.
    Han lär väl uttrycka sin åsikt och inte tala för alla judar. Men det är en indikation på förakt att klumpa ihop ett folkslag till icke-individer.

    Det låter som du hyllar humanismen, men du utöver den definitivt inte.

  27. Kachina skriver:

    foxbill. När har jag öht antytt att européer skulle vara något herrefolk?

    Det finns bara en ras, den mänskliga rasen. I den finns bara människor och bland dem finns bara olika beteenden.

    Jag tvingas bemöta de som ser sig tillhöra en folkgrupp och när det gäller israellobbyn, dit flyktingar hör, har de kommit med ganska grava anklagelser mot mig, mot svenska och européer. Därför riktar jag mig till den utvalda grupp de säger sig tillhöra.

  28. foxbill skriver:

    Kachina,

    Du vurmar ju så för EU, europa och det europeiska folket. Kan bero på det?
    Du är blind om du inte ser och erkänner att det finns olika folkslag med deras olika kuturer. En människa präglas av historien, omgivningen och kulturen. Jag vet inte hur det är att vara jude eller muslim. Hur är det att vara ryss och upplevt Sovjet?

    ”Det finns bara en ras, den mänskliga rasen”. Men det finns flera miljarder individer med olika kulturer och historier.

  29. Kachina skriver:

    Ja, bara inom Sverige finns tusentals byakulturer. En kultur börjar vid en person, förstärks av ytterligare en person och sprids utåt, där den blandas med andra utåtriktade kulturer. Alla dessa kulturer kan ha en gemensam förvaltning, utbildnin, sju- och äldrevård.

    Detta system har vi kört sedan 1000-talet i små nationalstater. Detta för att kommunikationen med hästryttare har tagit veckor. Nu kommunicerar vi på en tusendels sekund i ord och bild. Kulturer flyter in i varandra utan att förlora sin geografiska kärna. (Undantaget Sverige som tydligen skäms för sin kultur och vill bli amerikaner.

    Nu måste den politiska administrationen övergå till Unioner, över hela globen. Jag ser sju Unioner som utgör ett Samråd. Storbrittanien vill tydligen inte ingå i EU, så låt dem inträda i USA:s union.

    Vi kan bjuda in Ryssland som motvikt.

    Men kultur, om man snyter sig i näven eller i näsduken, gör man som f-n man vill. Det har inget med nationers administration att göra.

  30. foxbill skriver:

    Kachina,
    Antropologi torde inte vara din favoritsysselsättning.
    Inom kulturer bildas, förändras och frodas värderingar och filosofier. Detta i förlängningen påverkar lagar och hela samhällssystemet. Ett samhälle och dess lagar präglas därför av kulturen och dess historiska arv.
    Jag har inte ens nämt religionens betydelse för vilka lagar och väredringar som präglar ett samhälle.

    Vet inte i vilken kultur du befinner dig i, men känner inte till någon där det anses ok att snyta sig i näven.