Skandal?

STOCKHOLM: Onsdag, men eftersom påsken är i antågande har vi Regeringssammanträdet i dag i stället gör i morgon. 

I vissa media i dag finns lite återspeglingar av den lunch med olika media jag hade i går, och där man var intresserad av att resonera också med anledning av diskussionen om exporten till Saudiarabien.

Som framgått av vad jag skrivit tidigare här har jag mycket svårt att se skandalen i ”skandalen”.

Beslut har fattats och redovisats i laga ordning och i överensstämmelse med stiftade lagar och beslutade rutiner. 

Man må sedan tyckte illa om både försvarsmaterielexport och Saudiarabien – och det finns ju de som gör – men det är en helt annan sak. 

Beslutad svensk politik skall följas av en svensk regering. Och så har tydligt och klart skett i detta fall.

I grunden går det tillbaka på ett 2002 fattat beslut som öppnade för export av en svensk pansarvärnsrobot. 

Lätt polemiskt ställde jag frågan om någon tror att situationen i Saudiarabien vad gäller t ex mänskliga rättigheter hade blivit bättre om de sedan köpt t ex en fransk robot i stället för en svensk. 

Så naiv tror jag knappast någon är.

Och den så beramade ”vapenfabriken” är ju en anläggning för underhåll, renovering och modifiering av just dessa pansarvärnsrobotar.

Sådan krävs, och alternativet är väl sannolikt att detta arbete löpande utförs i Sverige.

Och allt sker väl inom ramen för det samarbetsavtal som ingicks mellan Sverige och Saudiarabien 2005 – av en annan regering – och som både redovisades och diskuterades offentligt.

Sedan må man – som sagt – tycka illa om både det ena och det andra inslaget i såväl svensk politik som situationen i Saudiarabien, eller föra vidare den alls icke nya diskussionen om ett s k demokrati-kriterium i vår exportpolitik på detta område.

Men det blir ju inte någon ”skandal” för den sakens skull.

48 Responses to Skandal?

  1. Tony Granbäck skriver:

    Angående Carl Bildts uttal i Dagens Industri om sin positiva syn på
    Saudiarabiens Diktaturledarskap, och om sin positiva syn på att
    Sverige villkorslöst skall fortsätta sälja vapen till Saudiarabien.

    Herr Minister

    Regeringen och Socialdemokraterna skulle aldrig bedriva handel med vapen, ingå eller fortsätta ett avtal med ett företag som har sharialagar inom koncernen, som har en policy att på offentliga platser hugga bort höger hand på tjuvar. Som på offentliga platser halshugger dömda Människor med svärd, där skarprättaren inte med första eller ens det andra hugget lyckas kapa av huvudet, och där den dömde skriker ut sin smärta med ett halvt avhugget huvud.

    Saudiarabien har sharialagar, där kapas på offentliga platser tjuvars högra händer, där halshöggs på offentliga platser dömda Människor med svärd, där inte första eller ens andra hugget lyckas kapa av huvudet, och där vrålet från ett halvt av kapat huvud ekar ut över avrättningsplatsen.

    Herr Minister ta med dig Reinfeldt och resten av Riksdagens
    ledamöter och gör en dagsutflykt till nästa offentliga halshuggning i Saudiarabien, och se med egna ögon hur Mänskliga rättigheter kränks på det mest ohyggliga sätt vi kan tänka oss. Kom sedan hem och ställ dig i Riksdagens talarstol, om du då i ljuset av det du erfarit fortsätter med ditt hyckleri mot dom Människor som drabbas av Diktaturen Saudiarabiens kränkande Människosyn med att bedriva vapenhandel med denna groteska regim.

    Ja då har sannerligen en röst tystnat för kampen för Människans rättigheter.

  2. Anna Holm skriver:

    Hm, intressant aspekt i situationen.

    Det som nog anses som skandal i det hela är inte offentlighetsprincipen eller vem Saudi Arabien har möjlighet att köpa vapen och robotar av. Skandalen ligger i Att Sverige med dess befolkning, dvs era väljare och de som ni tillvalda samt tjänstemän arbetar för. Sverige och deras befolkning. Svensk Politik skall vara av demokratisk börd med de mänskliga rättigheterna återspeglade i sina val av agerande, detta inkluderar vapenaffärerna. Att ha ett avtal med en diktatur som strider emot de mänskliga rättigheterna ganska grovt i deras egna lagar strider alltså emot erat egentliga uppdrag. Det är vad skandal sidan är. Att ni sviker erat eget land genom ursäkter som , antingen köper de av oss eller tex Frankrike. Att sälja i detta fall blir att utnyttja situationen for egen vinning utan att balansera konsekvenserna for de som dessa vapen kommer att användas emot.

    Förrändringar startar hos individen. Och flera individer tillsammans blir ett land, flera länder tillsammans blir en kontinent, flera kontinenter bilda kontentan av helheten. NI har svikit den helheten, genom att inte ta erat personliga ansvar till att göra mänsklighetens samhälle tryggare. Skandalen är att ni som sitter på maktpositioner låter kapitalismen och spelet RISK vara eran arena av agerande. Ett svek emot majoriteten av mänskligheten. Det är vad som är skandalen. Att ni utnyttjar den politiska plattformen för att uträtta privata intressen framför folkets, om med privata menar jag foretag, individers, organisationer etc. Att nedskriva innebörden av handlingarna För att du inte ser saken som majoriteten av medborgarna är arrogant och okunnigt.

    Med vänliga Hälsningar

  3. soldyrkan skriver:

    Det handlar om mycket mer en så käre Carl. Värderingar och trovärdighet.

  4. Tack till Tony Granbäck, Anna Holm och soldyrkan!!!!

  5. Kachina skriver:

    Tony, varför denna ständiga dubbelmoral? Med sossar i majoritet fattades ett beslut år 2002 som öppnade för export av en svensk pansarvärnsrobot.

    År 2005 tecknade en socialdemokratisk regering avtal med Saudiarabien gällande ovan nämnda robot. År 2008 förlängdes avtalet, utan knussel från något parti. Nu 2012 förnyas det återigen, men eftersom den politiska hetsjakten på skandaler mattats av, gör man ”skandal” av det som aldrig varit skandal.

    År 2003 inleder Persson-regeringen hetsjakten mot sjuka och arbetslösa.

    Visserligen var Alliansen ivriga företrädare för bägge dessa åtgärder, men varför kommer kritiken först när oppositionen till socialdemokratin tagit över utförandet?

    Det kallas dubbelmoral och står man för den har man inte så mycket moral att predika.

  6. metusalem skriver:

    Många pannor har lagts i djupa veck när man grunnar över SKANDALEN.Några grävande skribenter har lyckats gräva fram det kända faktumet att Sverige exporterar vissa vapen till Sadiarabien. Och…

    Man hoppas nu att svenska politiker kommer att ta en ny omgång av grunnade på hur vi bör hantera frågan. Bör lämpligen innesluta frågan om vi eventuellt skall legalisera vårt förhållande till NATO.

    Många kommentatorer har påpekat det otäcka med att vapen kommer i händerna på stater som använder vapen för tex aggresion mot egen befolkning. Visst instämmer vi i detta.Men låt oss nu komma fram till en hållbar policy, därigenom kanske dubbelmoralen skulle få lite svårare att behärska detta område.

  7. Tony Granbäck skriver:

    Kachina

    ”sjuka och arbetslösa”
    ”ständiga dubbelmoral”

    Sjuka och arbetslösa, dubbelmoral, vad babblar du om. Läs mitt inlägg en gång till och se vad jag skriver

  8. Tony Granbäck skriver:

    Tyvärr så kan jag inte ta dina inlägg på på större allvar Kachina, inte sedan du tillkännagav din sanna personlighet med att du har kontakt med ljusvarelser i yttre rymden, som du med en toks ihärdighet förkunnat här på bloggen och inte minst när Aftonbladet hade öppet diskussionsforum.
    Cyniskt, ja absolut, speciellt när det gäller med vilka men har konversioner med.

  9. Sambhu Das skriver:

    Men det är förbjudet att odla Marijuana!

  10. […] Carl Bildt blogg  – Skandal? […]

  11. Kachina skriver:

    Dubbelmoral= vara tyst när en närstående inleder ett skeende och yla som en varg när någon utomstående fortsätter det skeendet.

    Ja, jag har ”stått inför Fadern”, den som är tre i en och första uttrycket från medvetandets källa. Det är bara att konstatera. Mer än så är det inte, än att du som läser uppmanas studera de uråldriga skrifterna för att förstå innebörden.

    Du bör först lära dig innebörden i dubbelmoral. Det handlar om vad som sägs och vad som görs, inte om vem som säger vad och gör det.

  12. drjonsson skriver:

    Mitt personliga favoritargument för att exportera vapen är – ”annars köper de av någon annan”. Det lustiga är att samma argument inte håller för en knarklangare i tingsrätten. Det följer ju exakt samma logik!

  13. Hey LOVEBIRDS! Birds need love, but they also need to drink. That´s why you always should carry a bottle of MER with you wherever you go. Here’s how I do it: http://www.youtube.com/watch?v=uBSBZjfr8cs&feature=relmfu

  14. Olofb skriver:

    drjonsson – det var ett bra motargument mot ”annars gör ju någon annan det”! Jag bevarar det i minnesbanken ;)

  15. Per Fredö skriver:

    Varje vapenexportaffär har innan den tillstyrks blivit noga granskad av politiska organ, detta inte minst till länder, där elementära mänsklia fri-och rättigheter inte följs
    .
    Det gäller inte minst vapenexporten till Saudiarabienvilken godtogs av riksdagens samtliga partier när avtalet ingicks 2005.
    Nu kommer detta avtal att fullföljas oaktat allt rabalder.
    Socialdemokraterna har klart deklarerat att så kommer att ske även efter ett eventuellt regeringsskifte 2014,
    Däremot är partiet även i denna fråga splittrat.
    Avtalet från 2005 är långtgående, delvisvis svårtolkat och måste med tiden konkretiseras alltmer.
    Så börjar nu ske.
    Vi ska exempelvis exportera pansarvärnroboten Bill till Saudiarabien
    Den omdiskuterade vapenfabriken ska inte saudierna använda för egen vapenillverkning, vlket de flesta kritikerna trott.
    Det är i stället fråga om att denna anläggning behövs för underhåll och reparation av Bill enligt vad Carl Bildt anger i en intervju i Dagens Nyheter av i dag.
    Han ställer också den berättigade och retoriska frågan, varför ska vi avstå när Frankrike annars skulle göra det.
    Vi svenskar tror att vi är världens samvete. Det visar inte minst en rad kommentarer i denna blogg. Läs ovan bara.
    Därutöver överför vi vår teknologi inom en rad områden till länder, som är både auktoritära och totalitära.
    Det rörs sig naturligtvis även till länder, som nu är präglade av en politiskt orienterad islamism, den som nu råder i flertalet länder i Mellersta Östern.
    Och vår handel går inte minst det kommunistiska Kina, ett land, vars företag därtill övertar altfler av våra egna stora exportföretag.
    Då är det ingen som gråter.
    Men en ökad globalisering medför också att genomgripande
    reformer kommer att bli genomförda i dessa länder
    Utan jämförelser i övrigt sker alltid en sådan process stegvis och så har det också varit i vårt eget land
    Det gäller också i Saudiarabien, som är på god väg.
    Detta land är också världens största producent av olja, något som västvärlden är helt beroende av.
    Men väst kanske ska strunta i att köpa olja därifrån.

  16. kris08 skriver:

    ”Beslut har fattats och redovisats i laga ordning och i överensstämmelse med stiftade lagar och beslutade rutiner. ”

    Jaha, och rutinerna innefattar förstås hemliga bulvanföretag och lån från den militära underrättelsetjänsten MUST?

    ”Lätt polemiskt ställde jag frågan om någon tror att situationen i Saudiarabien vad gäller t ex mänskliga rättigheter hade blivit bättre om de sedan köpt t ex en fransk robot i stället för en svensk. ”

    Jovisst, och blir situationen i Syrien bättre om de köper ryska eller kinesiska vapen istället för svenska….?

  17. Tony Granbäck skriver:

    Kachina

    Dubbelmoral är jag medveten innebörden av, men i mitt inlägg finns ingen dubbelmoral predikan.
    Dubbelmoral är när en Regering säger sig värna om Demokrati och mänskliga rättigheter å ena sidan, å andra sidan bedriver en vapenexport med just en regim som inte värnar om densamma.

  18. Tony Granbäck skriver:

    Att främja och bedriva vapenhandel med en av jordens värsta regimer i vad är motståndare till alla konventioner om mänskliga rättigheter med argumentet att måhända regimen inför reformer i framtiden är politiskt hyckleri.

  19. Kachina skriver:

    Det argumentet är mer hållbart, Tony.

    Men,…..vad göra i dessa globaliseringens tider? Skall vi utesluta all affärsverksamhet, alla varor, med länder vi inte anser uppfylla villkoren för demokrati.

    Tja, då torde vi bara se röken av exporten, eftersom vår största handelspartner USA inte längre kan anses som en demokrati.

  20. Martin Eriksson skriver:

    Carl Bildt: Jo, detta är en skandal!

    Förekomsten av vapen och vapenproduktion är en skandal. Vapenexport i allmänhet är en större skandal. Vapenexport till diktaturer är en ännu större skandal. Att du förespråkar det är ett snäpp värre. ”Om inte vi gör det gör någon annan det.” Hur fan kan man år 2011 hålla fast vid en så rutten devis?! Och sluta gömma dig bakom partipolitik – DET HANDLAR INTE OM DET! ”Alla andra gör fel så då kan jag också göra det.” ”De andra gjorde fel redan 2002 eller 2005, då fortsätter vi på samma bana.”

    Men allt det där biter ändå inte på dig. Du är lika mycket fet gås som Göran Persson: allt bara rinner av. Du är så nöjd om du blir omvald, får åka på Bilderberg-möten, vara med i styrelser, komma med i de innersta kretsarna av gubbklubbarna, eller vad det nu än är för dagen som lockar dina mörka sinnen. Och allt detta oaktat om det sker på bekostnad av liv i andra länder pga maktkamper mellan befolkning och pengastinna oljeintressenter eller pga maktkamper mellan folket och ‘familjeföretag’. Du vill antagligen lika lite att folket styr i Sverige som du vill att folket styr i Saudiarabien. Det blir ju så fel då; du vet ju hur det ska vara så det är väl bäst att du får bestämma.

    Varför krävs underhåll av pansarvärnsrobotar? BT Kemi hade en fungerande fabrik – vi kanske skulle ha fortsatt att underhålla den också?

    Menar du att det inte är en skandal för att det inte är nytt? Så mycket skit pågår dagligen världen över – det är inte mindre skandal bara för att det har pågått länge. Menar du att vi ska låta konflikter t ex mellan hutuer och tutsier fortgå bara för att det är en gammal konflikt?

    Jag undrar om du har en villa. Jag undrar hur den skulle se ut full av trampminor, med döda kroppar överallt, barnprostituerade utmed staketet, en oljeledning rätt över tomten som läcker ner till den djupborrade färskvattenbrunnen, patenterade GMO-grödor som har råkat komma in och som gör att du avkrävs skadestånd för patentintrång… Nej visst ja – allt är ju OK så länge som det pågår på någon annans bakgård!

    Det finns människor världen över som säger NEJ när det behövs. Tänk om det fanns även inom den svenska politiken!

  21. Bra Carl, vår utrikesminister! Att stå för det självklara att värna om svenska jobb och export av svenska tjänster och varor. Det finns inge vita demokratier eller svarta diktaturer, världen ser inte ut så. Det är en gråzon. Saudiarabien är garant för fred i mellanöstern, ett ovanligt fregligt kungadömme. Det ligger i västväldens intresse att dess försvar förblir starkt. Lilla MP och VP kan knappast ändra på världskartan och lilla sverige får inget för att Saudi väljer en fransk eller engelsk pansarvärnsrobbot. Heja Sverige!

  22. Ebba Löfblad skriver:

    En fråga: Om Nordkorea hade haft olja, hade du även betraktat det som ett ”familjeföretag” som det är viktigt att Sverige håller sig väl med?

  23. Per Kylemark skriver:

    Resonemanget att ”gör inte vi det så gör någon annan det” gäller förvisso rent logiskt sätt. Men detta gäller ju alla yttringar i samhället, inklusive försäljning av droger. Finns det köpare så finns det en marknad och säljer inte leverantör nr 1 så gör nr 2 det. Men här stannar logiken.

    Sverige har en tradition att åtminstonde i retoriken stödja demokrati och mänskliga rättigheter. Nu försvarar Bildt försäljning av vapen till en regim som representerar just motsatsen till dessa värden, en diktatur och den enda användning av dess produkter är för dess kontinuitet.

    Har det politiska etablissemanget blivit så rygglöst att vi till varje pris vill försvara export av våra produkter oavsett konsekvenser och oavsett om det går emot våra grundläggande principer och ställningstaganden? Är inte detta essensen av dubbel-moral?

    Att sedan förmildra en av dom värsta diktaturerna som idag existerar med att det är ett familjeföretag. I den andan kanske vi skall exportera till Nordkorea som ju är ett familjeföretag i tredje generationen?

    Nej, låt Saudi Arabien välja Franska robotar.. Väljer Frankrike att inte värna sina principer så är det deras bekymmer. Integritet är när man väljer att stå för sina egna principer oavsett vad någon annan väljer.

  24. Jon Reina skriver:

    Nå støtter 100% opp om Per’s, kachina’s og Christer’s kommentarer i debatten.
    Denne våpenaffæren har intet i seg som lukter av skandale eller sensasjon siden den er forordnet og akseptert av en stor majoritet i Riksdagen….

    Derimot blir jeg også provosert (som også soldyrkan , kris08 og drjonsson ble) over Carl Bildt’s forsøk på å bortforklare saken ved å si at menneskerettighetene i Saudiarabia ikke hadde blitt bedre om landet hadde kjøpt en fransk robot i stedet for en svensk…..

    Å bruke dette som argument må tyde på at Carl Bildt var sterkt presset. For slik argumentasjon ligger langt under hva man bør kunne forvente av en svensk utenriksminister…

    Det hele handler nemlig om vurderinger og troverdighet. og det burde Carl Bildt vite…..

  25. […] utrikesminister kommenterar på sin blogg det faktum att regeringen sålde vapen till diktaturen Saudiarabien och dessutom ska hjälpa landet […]

  26. Rulle skriver:

    Den socialdemokratiska vänsterregeringen sålde pansarvapnen till Saudiarabien 2002. Sedan skrev samma socialistiska regering ett avtal 2005 om att stötta köparen med att få möjligheter att skaffa den ammunition, förbrukningsvara, samt att själv kunna underhålla
    vapnen.
    Detta skedde i första hand med stöd till regeringsmakten av MP och V. Alliansen hade inte heller några invändningar till att genomföra affären till gagn för Sverige. Nu visar de nya företrädarna för dessa partier en häpnadsväckande inkompetens om trovärdighet i internationella affärer.
    I denna fråga delar jag helt vår utrikesminister åsikt om ”skandalen” som liknar ”stormen i ett vattenglas”. Vill har uppmana Carl Bildt att ordna en grundkurs för nybörjare åt Jonas Sjöstedt (V) och språkrören Åsa Romson/Gustav Fridolin (MP). Deras trovärdighet, om den någonsin funnits, är nu totalt förbrukad genom denna dubbelmoral och hyckleri.
    Sverige har gjort militära anläggningar i Saudiarabien i minst 35 år. Kolla med Skanska! Nu var man dock tvungen att skapa ett nytt bolag med ett aktiekapital på 100.000:-, (vilket är minimum). Det fanns inga andra bolag med kompetens och samtidigt köparens förtroende.
    Sverige stöttar helhjärtat Aliansen och Sossarna i planerna att bibehålla ett internationellt anseende för liknande verksamheter.
    Saudiarabien har aldrig varit i krig med ett naboland och bör med sina brister i demokrati och kvinnors mänskliga rättigheter och dödsstraff ändå vara kvalificerade för tillverkning av militära försvarsanläggningar. utan påhopp av bässervissers. Problemen i landet bör angripas med andra medel.

  27. lion0808 skriver:

    Kachina: Du skriver: ”Ja, jag har “stått inför Fadern”, den som är tre i en och första uttrycket från medvetandets källa. Det är bara att konstatera. Mer än så är det inte, än att du som läser uppmanas studera de uråldriga skrifterna för att förstå innebörden.”

    Du som är så karsk. Du borde väl åtminstone inse att ingen, INGEN levandes varelse kan stå inför faderna och leva!!! Sluta upp med dina tokerier!

  28. lion0808 skriver:

    Carl Blldt: Den svenska vapenexporten är en DUBBERMORAL, som bara slipade politiker i Sverige klarar av. Det är ju en så LÅNG ERFARENHET AV JUST DETTA FAKTUM! Vem kan klandra en majoritet i Sveriges Riksdag? Det bidde några robotar till Saudi-Arabia, så what? Man häpnar över mediadrevet, som är ute för att störta den nuv. regeringen. Men affärer är affärer, avtal måste hållas, ”Pact sund servanda”! Eller hur? Oavsett om SAP, MP och V tidigare och den efterföljande Alliansregeringen har en annan mening.

  29. […] ekonomiska vinningen som sin religion.  Vapenfabriken som var grunden för Sten Tolgfors avgång bagatelliserade Carl Bildt som “en anläggning för underhåll, renovering och modifiering av just dessa […]

  30. Bo W. Höglund skriver:

    Vad som än såldes till ett stort kungadöme på arabiska Halvön så var der nog inte robotar.(Utan pansarvärnsgranater!)
    Och för att fortsätta med ”nitpicking” – Pacta sunt servanda!
    The devil is in the details!

  31. lion0808 skriver:

    Bo: Oavsett om det handlar om robotar eller pansarvärnsgranater, så: ”The Show must go on”. Visst finns ”The devil” i detaljaerna, men ingen tycks bry sig förutom någon sanningslysten journalist på TT.

  32. Kachina skriver:

    lion0808

    Ingen levande person kan stå inför Gud och leva. Vi kan inte se GUD, men det som är Guds uttryck, den Jesus benämner Fadern, det av sju skapande strålväsen som är tre i en, har uppenbarat sig för ett flertal personer under årtusendena, bl a Paulus och Muhammed.

    Att människor inte förstått innebörden i deras vittnesmål uppvisas av hur de bägge religionerna misshandlat budskapet.

    Jag har ingen världsreligion att förmedla, utan kan bara bekräfta att detta strålväsen finns, precis som det är beskrivet i de uråldriga lärorna och naturreligionerna.

    Det är bara så beklagligt att ni så hängivet religiösa inte vill höra och inte själva har förmåga att ta er ur den villfarelse ni befinner er i. Kom i håg att de två stora religionerna, kristendom och islam, inte är skapade av ”budbärarna” utan av politiska statsmakter som därmed skapade ett osynligt hot mot invånarna och stärkte statsmakterna.

    Jag föreslår att du lion0808 stänger in dig i din kammare och studerar skrifterna före Moses, från andra världsdelar.

  33. Per Fredö skriver:

    http://udweb01.episerverhosting.com/sv-SE/Ambassader/Riyadh/Handel/Handel-med-Saudiarabien-sys/

    Detta mejl är en redovisning av vår handel med Saudiarabien, som kontinuerlig ökar.
    Skanska har exempelvis nu fått en order till ett värde av 12 miljarder. Den avser ett forsknings-och utvecklingscentrum och beställaren kommer från USA .
    ABB ska vidare bygga en transformatorstation, vilken är ett av de infrastrukturprojekt, som är nödvändigt i detta land.
    Saudiarabien är därtill mest aktivt av arabstaterna för att pressa Assad-regimen att sluta med pågående blodbad.
    De syriska rebellerna har också försetts med vapen från Saudiarabien
    Detta land har förstås noga följt debatten om den svenska vapenexporten med alla dess hätska utfall
    Det kan mycket väl medföra att man kommer att begränsa den svenska vapenexporten dit, kanske helt hävda det så som inte minst svenska politiska partier krävt.
    Bill är en pansarvärnsrobbot med medeldistans – räckvidd och är tillverkad i Bofors.

  34. Ammar Al Subahi skriver:

    ”Lätt polemiskt ställde jag frågan om någon tror att situationen i Saudiarabien vad gäller t ex mänskliga rättigheter hade blivit bättre om de sedan köpt t ex en fransk robot i stället för en svensk. ”

    Jo men visst; ”Om inte vi hade gjort det så hade någon annan gjort det!”

    Du är ett skämt, Carl Bildt. Ett skämt som ingen tycker är kul längre.

    Snälla gör Sverige – nej, hela VÄRLDEN – en tjänst genom att avgå från din post.

  35. lion0808 skriver:

    Ammar Al Subahi: För att följa ditt citat: ”Om inte vi hade gjort det så hade någon annan gjort det!”. Om Carl Bildt skulle avgå som minister, tror du då i din enfald att den nya/nye ministern skulle resonera annorlunda?

  36. lion0808 skriver:

    Palestinians claim Israel killed Arafat, but his personal doctor reveals the truth! http://www.youtube.com/watch?feature=uploademail&v=ZCoW7Sagti8&gl=SE

  37. metusalem skriver:

    Ammar Al Subahi gillar uppenbart inte Carl Bildt. Givetvis kräver han dessutom CBs avgång. Av vilket skäl? Vi är en hel mängd svenskar som anser att CB gör ett utomordentligt arbete som minister Dessutom har han den goda smaken att informera oss intresserade om vad som är på gång inom utrikes affärer.

    Uppenbart har CB en hög arbetskapacitet, och hans arbete sker i hög utsträckning utomlands vilket verkar rimligt. Om Ammar A. S.
    Inte gillar vad CB uträttar är det förvisso en nullitet, men tala gärna om på vilken grund du är missbelåten.

  38. Ammar Al Subahi skriver:

    Lion.

    Förlåt, du skrev det där som ett skämt va?

    ”Om inte Carl Bildt hade sagt det, så hade någon annan sagt det!”

    Briljant, i sådana fall. Ännu mer genialiskt om du dessutom menar det som en bred kommentar på svenska politiker i allmänhet; att de är alla på samma nivå rent intellektuellt.

    Men för att svara på din fråga: ja, det tror jag. Eller rättare sagt, så förmodar jag att den nya ministern hade förmodligen haft vett nog för att i alla fall inte bete sig som en liten upprörd bloggar-flicka på internet.

    Fast nu gör jag det fria antagandet att man INTE hade utnämnt ännu en clown till posten. Eller åtminstone en clown som vet hur ordspråket ”att tala är silver…” slutar..

  39. Kachina skriver:

    Ammar Al Subadi

    Uppenbarligen är det så att INGEN av de politiker som står i kö för posten som utrikesminister, resonerar på annat sätt än Carl Bildt. Om vi skall bli kvitt dubbelmoralen mot diktaturer kan vi bara deklarera att vi varken köper eller säljer från diktaturer.

    Håller då ditt argument när du skall tanka bilen?

    Knappast. Det är bara att inse att världen är som den är och den kan bara ändras genom att förändra tankesättet hos diktaturerna. Det gör man inte genom embargo och spektakulär massmedial smutskastning, utan genom logik och pragmatiskt framförande.

  40. lion0808 skriver:

    Ammar Al Subahi: Tack! Du har insett poängen!

  41. Ammar Al Subahi skriver:

    Kachinka, det är en sak att framföra sitt argument på ett ärligt och intellektuellt sätt och försöka rättfärdiga sådana förhandlingar. Jag tycker inte heller att det är så uppenbart svart/vitt. Sen är jag inte heller lika förvånad som vissa andra; Sverige har alltid varit ett land som vänder kappan efter vinden och profiterar på andras krig.

    Men det är en helt annan sak när en MINISTER beter sig som om han knappt gick ut gymnasiet på sin lilla blogg. Vilket är vad jag bekymrar mig om.

    ”Hade inte vi gjort det, hade någon annan gjort det”.

    Bra där. Väldigt kritiskt. Inte konstigt dina internationella ”jämlikar” tycker du är en liten vovve bland stora hundar, eller vad det nu än var som stod i Wikileaks.

    En mer intelligent politiker, typ ex Ron Paul, hade faktiskt kunnat presentera sitt case på ett ärligt sätt, vilket han faktiskt har gjort i liknande fall. men tyvärr har vi inte politiker på den nivån i detta landet. Vi får tyvärr nöja oss med den skämtpanelen vi har som vi kallar för riksdag.

    Där har du även ditt svar, metusalem. Jag förväntar mig helt enkelt intellektuell ärlighet från mina politiker. Alla bör göra det.

  42. Bo W. Höglund skriver:

    För att fortsätta med kökslatinet ”Contradictio in adjecto” på tal om ”sanningslystna journalister”!

    De tyx ju alla arbeta efter tesen ”Kolla inte en bra historia, då spricker den!”

  43. lion0808 skriver:

    Bo: Du som är så slängd i kökslatin får nog lov att utveckla ditt påstående: ””De tyx (tycks) ju alla arbeta efter tesen “Kolla inte en bra historia, då spricker den!””

  44. Mikke Lillman skriver:

    Om detta är en odramatisk affär fattad i demokratisk ordning varför avgår en minister och hela affären försöker genomföras i hemlighet med en massa märkliga turer? Å ena sidan är vapenexport strikt reglerad men i praktiken kan man finna svenska vapen i alla konflikter och även hos terrorister. Finns det någon mening med att reglera vapenexporten när våra folkvalda agerar som ljusskygga kriminella och tillåter vapenaffärer med mutor och fiffel som affärsmetod? Det är klart att mänskliga rättigheter blir sämre av att sverige samarbetar med diktaturer, vi kan välja att verka åt andra hållet och befrämja demokrati och mänskliga rättigheter. Svensk utrikespolitik ska inte vara unken och vi ska inte dela bröd med mördare och grova brottslingar.

  45. flyktingar skriver:

    Ingå en oheliga allians, Carl, så stillar du ropen på din avgång.

    Så länge du kysser Israels fiender, så får du vara i fred.

    Passa på nu när diverse kommunister Hamas, Ahmadinejad- och al-Assad kramare köpt en finsk segelbåt som man döpt till Estelle med destination Gaza. Dessa uttalade anti-rojalister använder sig således av kopplingen mellan prinsessan Estelle och hustrun till mörarde Folke Bernadotte som också hette Estelle för att vinna rojalistpoäng.

    [Man utnyttjar kungahusets påstådda försök att, med valet av namn till dotterdottern, avleda uppmärksamheten från drottningens familj bruna historia genom att rikta strålkastarljusen på Sternligans underförstått av Israel sanktionerade mord på Folke Bernadotte. Att de två: Sverige och familjen Sommerlath, som båda på olika sätt upplevde sig ”tvingade” att dra vinning av judeutrotningen, av ödet gifts ihop med sin historia liknar ett grekiskt drama, som även den nyfödda nu blivit en del av.]

    Carl, om du önskar behålla din post och samtidigt öka på Alliansens oppinionssiffror, så tillbringa del av din semester på skeppet Estelle med destination Gaza. Det officiella Sveriges rykte i Israel kan ändå inte bli sämre. Om du skulle ha med dig några raketer Made in Sweden och några Carl-Gustaf granatgevär, så kan du deklarera segelturen i medelhavet som arbetsresa tack vare reklamvärdet hos de som vill förgöra Israel.

    Var lugn, Israel går inte under för det.

  46. Mikke Lillman skriver:

    ”Lätt polemiskt ställde jag frågan om någon tror att situationen i Saudiarabien vad gäller t ex mänskliga rättigheter hade blivit bättre om de sedan köpt t ex en fransk robot i stället för en svensk.”.

    Den kan även tillämpas på detta sätt:

    Hade de människor fördrivna av Lundin oil blivit lyckligare för att något annat oljebolag fördrivit dem? osv

    Jag anser att en utrikesminister ska hålla en högre nivå än så. Knarkkungar kan hålla sig med den moralen men inte folkvalda och de som är utsedda att företräda sverige internationellt.

  47. Det var nog samma argument som politikerna använde när de samarbetade med nazisterna och släppte dem genom landet mot Norge.

    Carl Bildt – det är sorgligt att se hur djupt du snärjt in dig i det politiska spelet och blivit helt hypnotiserats av maktspelet.
    Du verkar ha förlorat kontakt med ditt eget hjärta och därmed blivit kapabel att göra vad som helst för att inte förlora din position.