Vackert i Geneve

GENEVE: På seneftermiddagen landade jag i ett Geneve som bjöd på sin allra bästa sida.

Strålande sol, den imponerande fontänen och de hänförande vackra Alperna i fonden.

Men omedelbart blev det allvar i de olika diskussionerna här under middagen.

Den egyptiske presidentkandidaten Amr Moussa talade om sin vision för Egypten och Mellersta Östern. Och frågorna från middagsauditoriet var inte få.

Och vi fortsatte vid måltiden där jag satt mellan Amr Moussa och min brasilianske kollega Antonio Patriota.

Temat för helgens överläggningar är hur världen förändrats efter 11 september.

Men europeiska kollegor och vänner talade mest om vad som håller på att hända i och med Europa. Den finansiella osäkerheten tilltar. De politiska vägarna blir allt svårare. Frågetecknen blir allt större.

Och tillresande från andra delar av världen är av lätt insedda skäl lite undrande inför allt detta.

Om några år kommer allt att ha retts upp, försäkrar jag.

Jo, så är det. Frågan är bara hur.

Men jag är övertygad om att vi då kommer att på ett eller annat sätt ha ett starkare europeiskt samarbete. Något annat alternativ finns helt enkelt inte.

Vägen dit kommer med all sannolikhet att bli slingrig. Så brukar det vara. Men logiken för oss ytterst ändå framåt. Och logiken talar i dag än starkare för ett än starkare samarbete.

Men i morgon återvänder vi väl till huvudämnet – hur har världen förändrats efter 11:e september för ett decennium sedan.

10 Responses to Vackert i Geneve

  1. Kachina skriver:

    Ledsen att behöva säga det, men förändringen kom långt före de 11:e september. Tvillingtornen var bara bekräftelsen på en ny tid, ett nytt sätt att vara, initierat av Thatcher och Reagan

    Den mänskliga rovdjursepoken. Ta för dig. Dina arbetskamrater är dina arbetskonkurrenter i kampen om bytet. Eliminera hinder (9/11), lägg ut snubbeltråd för andra, undanhåll information för arbetskamraten samtidigt som du gör hans idé till din, ta ut tiotals miljoner i bonus även om företaget blöder, töm, genom utdelning, banken på likvida medel så att skattebetalarna även nu får stå för notan när krisen kommer.

    Vi levde i Rovdjursepoken redan före 9/11. Det var bara det stora startskottet för kampen om livet. (pengarna) Sedan dess har Rovdjuren i mindre men fler ”stötar” försökt köpa sig evigt liv.

    Det tar inte slut med annat än att vi raderar ut Thatcherismen. Får detta fortsätta kommer vi i samma läge som Mexico. Man går inte till arbetsförmedlingen och söker jobb. Man skjuter en som har ett arbete, så blir ett jobb ledigt. (Det är inte bara knarkmaffian som dödar.)

    Människan är inte ett rovdjur och skall inte leva som ett rovdjur, utan genom samarbete och informationsutbyte. Det förstod man redan när grottmänniskan blev jordbrukare, men det förstår man inte nu.

    Vi ser etablerade rovdjur dagligen. De mest synliga i styrelserummen, men den stora mångfalden invävd i massan.

  2. Rulle skriver:

    Hur kändes det att äta 11:te September middag med Egyptier och veta att nu har Du nu ordnat officiella förbindelser med en representant för terrorister?
    Vad satte Du i halsen.

  3. florimond77 skriver:

    11 september 1973 tog Pinochet makten.

  4. Kachina skriver:

    Hur känns det rulle, att israel dödade fem egyptiska gränspoliser, ”av misstag”, vid en flygräd.

    Jag är inte förenad med någon i ett israelhat, jag hatar inte ens israeler, men jag ställer vissa krav på dem. Sådana misstag får inte ske. Gazaremsan och gränsen är utforskad till varje sandkorn och israel vet exakt vad som finns på varje kvadratmeter.

    Jag får tyvärr intrycket av en provokation.

    Låt det inte hända igen, för då tar ”världen troligen sin skyddande hand ifrån er.”

  5. flyktingar skriver:

    Ämne: ”kåldolmspakten”

    Carl von Clausewitz: ”Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel.”

    Enligt denna definition är Sverige allierat med araberna och i krig mot Israel sedan flera år tillbaka.

    Ett flankangrepp var således UD:s demonstrativa uppgradering av palestinaarabiska beskickningen i Stockholm nyligen (det vankas snart mer av den varan i FN). Detta följdes upp av ”den arabiska gatan” med attack på Israels ambassad i Kairo. Båda händelserna utgör enligt Clausewitz taktiska medel för att uppnå strategiska mål.

    Nyligen dödades 8 israeler i en terrorattack från egyptiskt territorium. 5 egyptiska gränspoliser föll offer för israeliska kulor. Vilka som utfört dådet är fortfarande okänt. Ingen förtjänar kritik i detta utom Israel förstås. Absolut inte Egypten, varifrån terroraktionen utgick. Att göra den kopplingen anses odiplomatiskt. Detta i motsats till attacken på Israels ambassad i Kairo, som anses vara självförvållad enligt dubbelmoralens väktare både här och där.

    För arabiska gatan råder inget tvivel om hur målet ser ut. Målsättningen är förintandet av den judiska staten (ca 6 miljoner judar, 80% av Israels befolkning).

    Vad vill UD? Vad säger Reinfeldt om hur denna stat i staten för krig i Sveriges namn (se Clausewitz igen). Systematiskt mot Israel. Har UD fått fria händer? Den som tiger, den samtycker.

  6. Kerstin Broste skriver:

    Det finns också en annan förklaring till Egyptens misstroende mot Israel. Enligt en Israelisk dagstidning (main stream media)stoppades några säkerhetsmän från Israel nära den Egyptiska kusten. När egyptisk polis närmade sig kastade Israelerna vapen överbord. Många i Egyptien anser att Israel försöker påverka utvecklingen i landet med ej öppna metoder.

    Flyktingar: Du kan ej på fullt allvar anse att Israel är utsatt för hot utifrån. Problemen finns inom landet och främst från bosättarrörelsen som är beväpnade över öronen. En bosättare kan döda ett palestinskt barn och gå fri genom att hävda att han kände sig hotad av stenkastning. ”Price tag” är ett känt begrepp. Att förstöra palestinsk egendom p g a IDF raserar illegala bosättningar. Nu när denna vedergällning drabbar ockupationsmakten börjar kanske lagens kvarnar mala. Ge ett svar: Tycker Du att detta är acceptabelt eller att politiker i Knesset talar om Palestinier som ved- och vattenbärare.

  7. un2here skriver:

    #worldtrend

    Palestinian embassies: A+
    Israeli embassies: B-

  8. Kachina skriver:

    flyktingar

    ingen utanför den shariamuslimska världen vill se israel utplånat, allraminst Europa som fortfarande bär sin historiska skuld.. Men,….ni må betänka att vi inte kan acceptera vilket beteende som helst från era fundamentalister.

    Israel var världens hjärta och samvete fram till ca. 1970, då de religiösa galningarna från USA börjat välla in. Redan 1973 hade de gjort intryck, med resultat att världen stod ganska kallsinnig till YomKippur-kriget

    På grund av dessa aktivisters gärningar och Jan Fredmans religiösa snömos, ställer sig världen alltmer kallsinnig till Israel.

  9. […] https://carlbildt.wordpress.com/2011/09/09/vackert-i-geneve/ Rate this: Share this:DelaStumbleUponTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Kommentera […]

  10. peodanielsson skriver:

    Världen har radikalt förändrats efter den 11:e sept, 2001. Kommunismens fall var redan vid den tidpunkten ett faktum och västvärldens fiende nummer ett inte längre marxism eller kommunism utan islam.
    Det som noggrant behöver diskuteras är emellertid vilka element i den mosaik som kallas mellanöstern som västvärlden behöver liera sig med för att säkra en sund samexistens.
    För Sveriges del behöver det inte nödvändigtvis vara så att vårt utrikesdepartement ska liera sig med palestinierna mot israel – det går att samarbeta med båda parter för att trygga en fredlig samexistens och utveckling. Våga vara annorlunda, Carl Bildt.