Australien och Europarådet

STOCKHOLM: Efter en det nyttiga inre arbetets och de trevliga interpellationsdebatternas dag handlar det nu om förberedelser för morgondagens olika uppgifter.

På morgonen har jag besök av Australiens utrikesminister Kevin Rudd, och vi kommer att diskutera våra respektive perspektiv på olika gemensamma globala utmaningar.

Det kommer alldeles säkert att handla åtskilligt om uppvaknandet i arabvärlden, men också om gemensamma utmaningar i Afghanistan och om de relationer med Kina som betyder än mer för Australien än vad de gör för oss här i Sverige.

På eftermiddagen har jag så besök av Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland.

Han har ju tidigare varit såväl stats- som utrikesminister i Norge – en intressant kombination – och alltid varit en av de starkast engagerade Europa-vännerna i den norska samhällsdebatten.

Vi kommer självfallet att diskutera utfallet av förra veckans möte med Europarådets utrikesministrar i Istanbul och det faktum att motsättningar om konflikten 2008 mellan Ryssland och Georgien och dess konsekvenser för rådets arbete gjorde att det inte kunde uppnås enighet om en slutkommuniké.

Men viktigt är trots detta arbetet med att stärka Europarådet som värn för de mänskliga rättigheterna. Inte minst spelar den nu närmast överbelastade Europadomstolen en mycket viktig roll – något motsvarande instrument finns ju inte någon annanstans i vår värld.

3 Responses to Australien och Europarådet

  1. pigeon skriver:

    STOCKHOLM: Efter en det nyttiga inre arbetets och de trevliga interpellationsdebatternas dag handlar det nu om förberedelser för morgondagens olika uppgifter.

  2. stig2entreprenoren skriver:

    Det förtjänar att uppmärksamma vad intressant det talades om i 2008 års utrikesdelegation:
    1. Sverige skall driva på EU som global aktör.
    2. Turkiet och Kroatien skall hjälpas fram till EU-medlemskap.
    3. Näringslivet har en viktig roll i samarbetet med Afrikas länder.
    4. Engagemang i Vitryssland och Ukraina (vårt nästan nära närområde).
    5. Aid for Trade för integrering av utvecklingsländer i den globala ekonomin.
    6. Frihandelsavtal för EU med Indien mfl.
    7. Regeringens Globaliseringsråds betydelse.
    8. Man söker en nordisk bas för kostnadsbesparande synergier.

    Hur har det gått?
    Australien, Afghanistan, Norge, Ryssland, Georgien, Kina talas det om här. Sverige är verkligen med i många sammanhang. Man får ibland en känsla av att Sverige driver på både EU och USA. De nordiska länderna verkar även jobba bra ihop och blir därmed ett föredöme för världen! Man blir lite glad…