Välkommet besked!

BRYSSEL: Med kvällens viktiga besked – som jag starkt välkomnar – är eran Mubarak i Egyptens politik över.

Nu hoppas jag att den verkliga övergången till ett demokratiskt, pluralistiskt och stabilt Egypten inledas.

När vi diskuterade i kretsen av EU:s utrikesministrar bakom slutna dörrar i går var det denna utveckling vi eftersträvade.

Nu blir den avgörande uppgiften att ordna fria och rättvisa val av Egyptens kommande president och att skapa trovärdighet för den politiska utvecklingen fram tills dess.

Men detta kommer att kräva avgörande ändringar av rådande bestämmelser för att öppna upp för alla de kandidater som vill ställa upp. Den gamla regimens begränsningar måste avskaffas.

En genuin och öppen dialog om övergången är en förutsättning för en fredlig utveckling.

Det egyptiska folkets möjlighet att fritt välja skall inte begränsas.

15 Responses to Välkommet besked!

  1. florimond77 skriver:

    Mubarak framträder som en mycket seg gubbe som inte har förstått att det är NU han måste avgå – inte i september – förmodligen efter direktiv från annat håll. Det är inte värdigt att stanna kvar en minut till när folket talar så starkt. Varför kan han inte bara åka hem och lämna över till ett tillfällig regerinsalternativ som av allt att döma finns? Stannar han kvar är risken att det fruktade brödraskapet, som alla är så rädda för stärks.
    EU och USA borde stödja folket NU, men det är väl inget man kan förvänta sig.

  2. sisotalo skriver:

    I alla nyhetskanaler som jag kan följa avser diktator inte alls att avgå. Han lovar att inte ställa upp i nästa val, han vill således inte regera tills han är 89 år

    Vid öppna dörrar hade EU-ledare aldrig kunna välkomna detta beslut.

  3. karrman skriver:

    Håller med om att Mubaraks tal inte var trovärdigt.

    Egyptierna har levat under en mycket auktoritär diktatur under en lång tid och den som lett denna diktatur kan knappast leda övergången till demokrati.

    Det gäller för egyptierna att skapa en trovärdig mekanism att ta sig från diktatur till demokrati.
    I denna process har Mubarak inget att bidra med.

  4. Geneina skriver:

    Hur kommer det sig att Carl Bildt nu, helt plötsligt, anser att det “egyptiska folkets möjlighet att fritt välja inte skall begränsas” – varför sa man inget om detta under de senaste 30 åren? Det har tjatats om diktaturer som väst inte uppskattar, exempelvis Iran. Men alla som besökt Iran och exempelvis Saudi Arabien (en väst allierad) vet att Iran är betydligt liberalare än Saudi Arabien. Ändå är det bara en och annan NGO som ibland ifrågasätter den Saudiska regimen.

    Stor hund eller liten hund kan kvitta, men att man saknar principer och istället sysselsätter sig med vad som råkar stå i rampljust för dagen, det är olyckligt. Jag kan acceptera att man helt struntar i hur människor har det, men var då så snäll och sluta låtsas som om man har principer. Allt detta tal om demokrati och rättigheter låter ju så dumt – det är ju ingen som går på det. Läs bara inläggen på denna blogg.

  5. Visionären skriver:

    Jag tror vi alla nu kan glömma fria och rättvisa val eller en demokratisk utveckling i Egypten. De som nu fortsätter att ilsket protestera på gatorna i Kairo, eller slåss på gatorna i Alexandria, vill troligtvis inte ha en demokratisk utveckling i Egypten. De vill ha en hårdför islamistisk stat utan fria och rättvisa val.

    Det är vad jag tror.

    V

  6. karrman skriver:

    Det hela avgörs av hur militären agerar.

    Tror det är ett trovärdigare alternativ att ha en ren arméledd övergångsregering. Armén har visat att de har demokratirörelsens förtroende, men det har inte Mubarak.

    Egypten har en spirande demokratirörelse och det är avgörande att denna rörelse inte krossas i sin linda.

  7. […] This post was mentioned on Twitter by Martin Lindstrom, Martin Lindstrom. Martin Lindstrom said: Välkommet besked!: BRYSSEL: Med kvällens viktiga besked – som jag starkt välkomnar – är eran… http://goo.gl/fb/nsxQV […]

  8. raianeh skriver:

    Mubarak must go, NOW

  9. Rulle skriver:

    Jag kan inte respektera de krabater som kräver att Mubarak skall avgå omedelbart. De krafter som kräver anarki vill inte ha demokrati. Det tar minst 6-8 månader att organisera att civilt och mänskligt val. Allt tyder på att huliganerna inte vet vad demokrati är. Kan ingen försöka att tala det för dem, NU.

  10. Kachina skriver:

    Jag tror mer på en övergångslösning där militären leder landet fram till valet. Mubarak är en ”stinkbomb” som, om den finns kvar, lämnar en grogrund för fundamentalister.

  11. […] Bloggar: Carl Bildt, Thomas Böhlmark;  Min egen; Carl Bildt2 […]

  12. claeshjalmar skriver:

    Från RealClear Politics: ‘Enligt en Pew-enkät av egypter, i juni 2010, sade 59% att de stödde islamisterna. Endast 27% sade att de stöder ‘moderniserarna’. Hälften av egypterna stöder Hamas. 30% stöder Hizbullah, och 20% stöder al Qaida. Dessutom skulle 95% av dem gärna se ett islamiskt inflytande över politiken.
    – 82% av egypterna stöder att man stenar äktenskapsbrytare. 77% stöder att man pryglar tjuvar och hugger av dem handen. 84% stöder avrättningen av muslimer som bytt religion.’
    http://www.realclearpolitics.com/articles/2011/02/01/clueless_in_washington_108731.html
    – Och nu vill ni att Egypten blir ett ‘demokratiskt’ land, där folkmeningen styr?

  13. claeshjalmar skriver:

    Från American Thinker: ‘Idag är egypterna rädda. De har fått en glimt av helvetet, och de tycker inte om det de sett. I motsats till Al Jazeera’s propaganda, är inte de egyptiska massorna demonstranter längre. De skyddar sitt hem och sin familj. I demonstrationen förra kvällen deltog 5.000 politiska aktivister, inte de 150.000 som Al Jazeera påstår. Just nu bryr sig ingen mer än de politiska aktivisterna om ifall presidenten avgår eller inte. De har viktigare saker att tänka på: säkerheten, och maten.’
    – Och: ‘Armén är i kontroll nu. Vi är på väg tillbaka till den ”gyllene tiden” med armé-kontroll. ”Kidsen” styr inte längre. ”Männen” gör det.’
    http://www.americanthinker.com/2011/02/the_story_of_the_egyptian_revo.html

    – American Thinker är konservativ — men det man säger här kan nog stämma. Vi har även i svenska media läst hur grannskapet samarbetar för att hålla inkräktare och huliganer borta. (Fängelserna har “befriats”…)

  14. […] DN SvD1 SvD2 SvT CB DL MM Co HT Aa AHR Ji KÅ […]

  15. jaanne skriver:

    Ja då var det dags att kräva demokratiska reformer i arabvärlden. Bildt har suttit på utrikesministerposten sedan 2006, dessa krav hade kunnat komma tidigare.