Efter Afghanistan mot London

STOCKHOLM: Denna dag börjar jag med att sitta ner några timmar med olika oberoende analytiker från Afghanistan som jag känner och haft kontakt med under de senaste åren.

Tillsammans har de bildat Afghanistan Analysts Network som vi också kunnat ge stöd från svenskt håll.

Jag tyckte det fanns ett stort behov av att ta tillvara på den erfarenhet som finns hos dem som arbetat med landets utmaningar under längre tid. Och AAN har gjort ett mycket gott arbete sedan tankesmedjan sattes upp i Kabul.

Säkert kommer vi då också att beröra den årliga stora opinionsundersökning i landet som publicerades i går av Asia Foundation.

Ett huvudresultat är att antalet personer som – trots allt – anser att utvecklingen i landet går åt rätt håll i år ökat från 42% förra året – och 38% 2008 – till 47% i år. Uppmuntrande.

Men samtidigt visar ju undersökningen den oro som finns inte minst för säkerhetssituationen men också för ekonomi och korruption.

På eftermiddagen tar jag så planet till London för att tillbringa torsdagen och fredagen där med olika möten.

Tillsammans med Finlands Alexander Stubb träffar jag utrikesminister William Hague i morgon eftermiddag. Det finns åtskilligt att diskutera – Afghanistan, Mellersta Östern, EU-utvidgningen, Iran och annat.

Och säkert också utvecklingen i Asien. Premiärminister Cameron är i Kina på väg till G20 i Seoul – och president Obama är i Indonesien också han på väg till G20.

Men i kväll blir det lite mer informell middag där jag skulle tro att cybersäkerhetsfrågorna kommer att stå i centrum.

I sin nyligen publicerade nya säkerhetsstrategi ser ju den brittiska regeringen utmaningarna inom detta område som ett av de allvarligaste säkerhetshoten under de närmaste åren.

Och det tror jag att man har alldeles rätt i.

3 Responses to Efter Afghanistan mot London

  1. spanaren skriver:

    Varför inte ta tillfället i akt att fråga Stubb
    varför den finska Rysslandspolitiken är så olik
    den svenska särskilt vad gäller försvarspolitiken?

    Halonens besök i Ryssland beskrivs i mycket positiva
    ordalag i ryska media. Är Carl Bildt ens på talande
    fot med Medvedev/Putin även om Lavrov i tjänsten
    inte kan undvika möten med vår utrikesminister.

    I Finland upprustas det militära försvaret bla
    med nya truppminor som Sverige i ljuset av den
    eviga freden kring ”Fredens Hav” avskaffat.
    Varför får VI inget veta om den finska upprustningen?

    Den finska regeringen tar tydligen inte för givet
    att historien tagit slut utan agerar med historiska hänsyn till det Ryssland som varit Finlands granne i 800 år med perioder av både konflikt och fred.

    Kanske borde Bildt som sin finske kollega ägna
    större intresse åt Östersjöområdet (annat?) än diverse
    ”Långtbortistan” som inte angår oss svenskar på något sätt.

    http://gyllenhaals.blogspot.com/2010/11/finlands-okande-forsvarsanslag.html

  2. florimond77 skriver:

    Det allvarligaste säkerhetshotet för världen är att man inte löser fredssituatuinen i MÖ. Så länge Israel behåller fredsstävanden i sina klor kommer bara saker och ting att bli värre. Frågan är vill USA ha fred? Inser man vad det betyder att frågan löses? Man måste sätta alla klutar till och tvinga Israel att gå med på de krav som palestinieran ställer, krav som länge accepteras världen över, och man måste ha Hamas med i båten. Inte minst om demokratin ska överleva. Att genomföra detta skulle innebära att neutralisera de maktkoncentrationer som man idag upplever som hot, dvs Iran och Syrien. Liksom Israel inte förstår sitt eget bästa verkar västvärlden heller inte begripa detta. Hillery Clintons lama fördömanden till Israel att utbyggnaden på Västbanken är ett hinder för freden är nästan oförskämt. All utbyggnad i både Jerusalem och Västbanken är olaglig och måste upphöra och tillbakaställas annars ryker alla era bidrag, skulle hon ha sagt.

  3. […] Håkans blogg, P-O Moström, Amerikansk politik samt Carl Bildt. var addthis_pub = 'gunnarhokmark'; var addthis_brand = 'Gunnar Hökmark';var addthis_language = […]