Dialog i Moskva

STOCKHOLM: Osannolikt tidigt bär det denna morgon via Helsingfors i väg i riktning Moskva.

Och först på mitt program där står överläggning med utrikesminister Sergey Lavrov i MID:s gamla skyskrapa.

Vi kommer med all sannolikhet att koncentrera våra samtal på olika delar av vår bilaterala relation.

En anledning till det är att vi omedelbart efter vårt bilaterala möte åker till den konferens där vi bägge – och andra – skall diskutera de vidare säkerhetsutmaningarna i Europa.

Jag tillhör de som inleder med utgångspunkt såväl från Rysslands nya militära doktrin som det arbete som nu pågår inom Nato om ett nytt s k strategiskt koncept.

Men jag kommer nog att fokusera på vikten av att konkret lösa konkreta problem – och att se lite av de genuint nya utmaningar vi står inför. Den nya brittiska säkerhetsstrategi som publicerades i går lägger t ex ett påtagligt fokus på cybersäkerhet.

Diplomatiska luftslott har vi ju i slutändan so oder so inte så mycket nytta av.

7 Responses to Dialog i Moskva

  1. spanaren skriver:

    Kanske är en analys från STRATFOR av intresse som
    bakgrund till utrikesministerns överläggningar
    med sin ryske kollega i Moskva.

    http://www.stratfor.com/analysis/20101007_russia_strategy_behind_european_security_treaty

  2. spanaren skriver:

    Tillägg till mitt 19 oktober 2010 kl 05:03

    I franska Deauville pågår ett toppmöte om det
    framtida Europa mellan Medvev, Merkel och
    Sarkozy.
    Är det inte på tiden att Sverige ansluter
    till vad STRATFOR kallar ”Core Europe”?
    Vi är INTE anglosaxare…..

    Av intresse är måhända även ryske ÖB Makarovs
    besök i Serbien och framförallt besökets innehåll
    om man läst STRATFORs analys.

    http://www.en.rian.ru/mlitary_news/20101019/161005665.html

  3. gurrerikki skriver:

    alltid intressant att läsa dina tankar som utrikesminister, skönt att någon vill dela med sig av sitt arbete. kolla gärna in uppdateringen på min nystartade blogg, är nybörjare så kom gärna med lite feedback!

    https://gurrerikki.wordpress.com/

  4. claudius49 skriver:

    Och de senaste oroligheterna i Tjetjenien? I morse rapporterades det om skottlossning i parlamentet där. Inne i huset, alltså.

  5. leewanta skriver:

    Stratfor är en CIA front. Inte helt ointressant men den aspekten måste man ta hänsyn till när man väger informationen därifrån.

    Hela den här plojen om ”Cybersäkerhet” är neo-fascisternas idé om att skaffa kontroll och grader av censur på Internet. NSA och associerade operationer har arbetat för att implementera proxy angrepp, Stuxnet var en demonstration på detta, som ska motivera drönarna att acceptera förevändningar om mer eller mindre totalitära discipliner på nätet. Ur svensk bemärkelse är det mest intressant att observera vilka agenter som springer efter neo-fascisternas agenda, de har ju villigt lagt sig på alla fyra oavsett vad Romare Nero säger tidigare. Angrepp med den ena handen, ”säkerhet” med den andra. Samma gamla false flag taktik upprepas in absurdum.

    Den dagen något av större rang stör Internet eller digital kommunikation, så kan man bara se till NSA, CIA, Rand Corp, Israel och MI6 et al.

    “Right now China, the government, can disconnect parts of its Internet in case of war and we need to have that here too,” Lieberman told CNN’s Candy Crowley. Obama spädde på och sa att hans websajt hade hackats under valkampanjen (build-up taktik). Det påföljdes av en ”CNN special” om en Cyberattack på USA (mera build-up).Neocon höken Amiral McConnell (NSA) sade sedan i Washington Post att USA måste utföra ”cyberkriget” på samma vis som man gjorde med kalla kriget. Go figure!

    Eftersom man överdrev hotet utifrån från vad som sker med vanliga datorer, gick man istället på Siemens mjukvara, för att få ett virus – Stuxnet – riktat mot deras applikationer, men med en propaganda som skulle det att se ut som ett problem för Internet.

    Så man blandar ihop terroristens icke-nationella bindning med kalla krigets sentiment och retorik för att projicera föreställningen om hotbilder på Internet, och därigenom ta kontroll över massorna. Det är den enkla planen av de krafter som tjänar på en sådan konflikt och polarisering. Och eftersom öken-terrorister blev svårt att sälja som avancerade hackare, projicerade man hotbilden på Kina, Ryssland…till och med Sudan, etc.

    Så vilken tur för Lieberman att USA redan är i ett ständigt krig emot såväl ”terroister” – ett krig som inte är avsett att ”vinnas” – problem de implementerade själva. Det trista är att dessa hökar uppenbarligen har ögonbetjänter och springpojkar i Svenska Riksdagen.

    Virtual flag terrorism. En applikation där man kan klandra vem man vill för ett digitalt angrepp för politiska syftens skull, för det är nästan omöjligt att verifiera sanningen för någon annan. Lokationer som är tekniskt mobila, provaktörer som kan skickas omkring. Net witness sparkades upp av CIA som en proxy, för att stärka hotbildernas legitimitet.

    Att en höktjänare som Bildt ska bedöma dessa sorts frågor politiskt är minst sagt oroväckande

    Som sagt många gånger tidigare, den som ger upp frihet för säkerhets skull, förtjänar varken det ena eller det andra.

    http://bostonreview.net/BR34.4/morozov.php

  6. spanaren skriver:

    STRATFOR benämns ”Det privata CIA” och är en och
    trovärdig OSI-källa som ”Spanaren” i brist på egna djupare kunskaper är beroende av.
    Andra liknande västkällor är Jane’s, Global Security,
    IISS mfl.

    STRATFOR har idag en artikel om Tyskland och det
    nya Europa vi nu kanske ser växa fram efter den
    anglosaxiska parantesen i och med den utomeuropeiska
    stormakten USAs ändrade geopolitiska intressesfär
    – bort från Europa mot länderna kring Stilla Havet.

    http://www.stratfor.com/weekly/20101018_germany_and_failure_multiculturalism

  7. invandrowski skriver:

    Som polsk född lysnar jag extra noga när tyskar och ryssar för samtal – detta har alltid i historien lett till elendet för nationer mellan de. Även om nuvarande kontakter handlar inte (tror jag) om att stycka igen Polen med vapenmakt …
    Det skulle vara intressant att få ett vink om hur går deras intresse-områdesgräns.