Får inte vara förgäves

VISBY: Söndag morgon. Snart går färjan till Nynäshamn, och det gäller att komma med. Alla flyg är fullbokade.

Några timmar ute på Östersjön skadar inte.

Man får möjlighet att ostört samla sina tankar i olika frågor.

I går eftermiddag stupade en av våra soldater i samband med att hans fordon sprängdes av en lömsk dold bomb. Det skedde i det område väster om Mazar-e-Sharif där problemen nu är koncentrerade.

Tankarna går självfallet först och främst till hans anhöriga. Jag hoppas att de mitt i sorgen känner stoltheten över att han ville och vågade göra sin insats för freden i Aghanistan.

Och självfallet är det viktigt att hans och andra som fallits insatser inte skall vara förgäves.

Nu är det viktigare än någonsin att sluta upp bakom de insatser som de gav sitt yttersta offer för.

14 Responses to Får inte vara förgäves

  1. Torsten skriver:

    Aftonbladet och Expressen har smaklösheten att fråga sina läsare om vi skall dra hem våra styrkor från Afganistan.
    När våra tankar och deltagande går till den stupade soldatens anhöriga.

  2. leewanta skriver:

    Med ett fejkat terrorangrepp som rational, vilken köptes villigt av hejarklackspolitiker, för att stödja USAs unilaterala invasioner av icke-angrepps länder, för att lägga beslag på naturtillgångar och positionera linjer efter storfinasens geopolitiska kartritningar, blev ännu en mans död.

    Som synes upprätthåller Bildt ingen fred alls. Det finns ingen på denna planet som tror att den mirakulösa svenska styrkan genom sin närvaros magi får krigande parter att sluta fred. Anglosaxiskt stövelslickande fortsätter att kräva sitt pris.

    Packa väskorna Bildt, och ta med dina barn till fronten, sedan visar du som en rakryggad ledare hur det minsann ska gå till.

  3. Kachina skriver:

    leewanta

    USA:s unilaterala invasioner är ett mycket mindre problem än en sjuk religion baserad på en vidrig kvinnosyn. I mina ögon slickar vi i detta fall inte USA:s stövlar, utan använder dem för att bygga fred, människovärde och demokrati.

    Är det bättre att som dynastin Bush, i tron att ”de kan rida tigern”, slicka stövlarna på en kulturreligion som, om den får spridas fritt, kommer att förvandla världen till ett globalt feodalvärde, där kvinnan är en egendom med samma status som åsnan och kamelen?

  4. bosseff skriver:

    jag har svårt att tro att det går att tvinga på Afghanistan en fred och ett demokratiskt styre som folken där inte vill ha och inte förstår. Landet är ju kvar i medeltiden på många sätt. Jag tycker inte vi ska offra liv där utan stötta goda krafter på andra sätt istället. Det nuvarande styret betraktar jag inte som en god kraft, snarare som en korrupt nödlösning.

  5. Kachina skriver:

    Det tar inte lång stund att förstå ord som demokrati och människovärde, sedan man väl blivit läskunnig, ökat ordförrådet och kan uttrycka sig.

  6. karrman skriver:

    Gör en traditionell tolkning till varför insatsen i Afghanistan är motiverad.

    Den taliban styrda staten var ett centrum för jihad inspirerad terror verksamhet. Den dag denna koppling inte finns kommer inte heller det finnas något intresse för att finansiera någon operation. USA pumpar idag in 100 miljarder dollar årligen i ett land som har en samlad BNP på 14 miljarder dollar. Denna penningrullning kommer inte att fortsätta om den inte ger någon avkastning.

    Lösningen är ett politisk avtal där de interna parterna kommer överens om en maktdelning av landet där jihadisterna inte spelar någon roll.

    Alternativet är fortsatt inbördeskrig och att Afghanistan används som en bricka i konflikterna i regionen.

    Frågan om de afghanska ledarna är mogna för denna uppgift? De utländska trupperna kommer förr eller senare att lämna, frågan för Afghanistan är vilket tillstånd som landet då befinner sig i?

  7. Bo W. Höglund skriver:

    Måhända det är ”småttigt” och okänsligt (jag känner det själv så) men en reflexion kan vara att detta kanske inte behövt hända om vi inte i detta fall hade använt Patrias hjulburna pansarfordon isf en Hägglunds beväpnad och bepansrad bandvagn.
    Bara som ett memento inför nästa upphandling – många aspekter måste tas i beaktande!

  8. Kachina skriver:

    Jag var själv skytt i en pansarbandvagn under lumpen. Visst, materiella skador hade uppstått, men det hade nog behövts kraftigare grejor för att komma åt manskapet. De där hjulburna fordonen verkar vara lite väl tunt stålskodda, troligtvis för att hålla ner vikten så de inte kör fast i minsta surhål.

  9. […] Sten Tolgfors och Carl Bildt och Hökmark och Tokmoderaten och Thomas och Kulturbloggen och […]

  10. 3pa2 skriver:

    Har bloggat om dessa länkar innan med de är värda att upprepa.
    http://www.stodvarasoldater.se/?page_id=14%22
    http://www.fredsbaskrarna.se/gulabandet

  11. […] mer på: SVD, Kent Persson, Thomas, Ärrhå, Staffan, Kulturbloggen, Hökmark, Carl Bildt, Sten Tolgfors, DN, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Kristianstadsbladet, Ystad Allehanda. […]

  12. florimond77 skriver:

    Att hoppas att anhöriga ska känna stolthet är nog så förljuget. Vi kan inte kräva av våra barn att de ska göra som vi vill men kräv inte att vi ska känna stolthet när de dör i krig.

  13. 3pa2 skriver:

    Florimond.
    Inte stolthet för att någon dör i krig lika lite som om de dog av våldet på våra gator här hemma – om de väljer gå emellan två som slåss/eller försöker förhindra en misshandel eller våldtäkt.
    Stoltheten som jag som förälder känner för mitt barn är över hans/hennes agerande medans hon/han levde.
    Den anhörige till mej som är där ”nere” har valt detta själv och jag är stolt över att hon/han på detta sätt vill göra en insats.