Intensiv utrikespolitik i sommaren

VID MEDELHAVET: Även om sommaren sänkt sig ner med besked över Sverige fortsätter den europeiska – och därmed svenska – utrikespolitiken och arbetet med den.

I går var Catherine Ashton i Istanbul för viktiga politiska konsultationer med Turkiet och dess utrikesminister Davutoglu.

Att Turkiet är ett allt viktigare land har den senaste tidens såväl politiska som ekonomiska utveckling visat, och den politiska dialogen mellan Bryssel och Ankara har nu ett djup och en bredd som egentligen bara har en motsvarighet i vår dialog med Washington.

Och jag förstår på hennes meddelanden att det var bra samtal där.

I dag är det så toppmöte mellan EU och Brasilien i huvudstaden Brasilia, och här är det Herman van Rumpuy som leder den europeiska delegationen.

Också här handlar det om en dialog av allt större betydelse. Klimatfrågan är bara en av de många viktiga frågor som står på dagordningen i Brasilia.

I morgon kommer så Catherine Ashton till Tblisi för att öppna förhandlingarna om ett associeringsavtal mellan EU och Georgien. Det är ett viktigt steg som går tillbaka på de initiativ vi tog under det svenska ordförandeskapet förra hösten.

Tblisi har under veckan besök också av såväl min polske kollega Radek Sikorski som min franske dito Bernard Kouchner.

Men olika kontakter handlar också om utvecklingen i Afghanistan inför det viktiga ministermötet i Kabul nästa vecka liksom om förberedelserna för vårt utrikesministermöte i Bryssel under veckan därefter.

I bägge fallen kommer jag att vara närvarande, men det blir vår duktiga ambassadör Veronika Bard-Bringeus som företräder oss vid utrikesministermötet i Kazakhstan mot slutet av denna vecka.

Så det är en hel del som måste göras mitt i sommarvärmen.

62 Responses to Intensiv utrikespolitik i sommaren

  1. nilbor skriver:

    På hemmaplan,”Nytt lågvattenmärke”
    Inför valet, inför valrörelsen, i Almedalen, alldeles i början av veckan väljer ”man”, (Aftonbladet) att lyfta på förlåten till en persons familjetragedi, utspelad inte i år, utan för ett antal år sedan och som man lika lång tid kännt till. Igår i Aftonbladet kunde man läsa ”Reinfeldt rasar” i förtroende (får man gissa). Man får liksom ett kvitto på att man har lyckats i sina föresatser. För det Socialdemokratiska partiet och i symbios med Aftonbladet har man nått ett nytt lågvattenmärke. Avskyvärt!
    Dess bättre finns en mogen väljarkår som kan skilja ”agnarna från vetet”

  2. bestofmankind skriver:

    ”För det Socialdemokratiska partiet och i symbios med Aftonbladet har man nått ett nytt lågvattenmärke.”

    Anklagar du Socialdemokraterna för att ha med artikeln att göra? Ursäkta men, det är faktiskt ett Frankenstieniskt uttalande.LÄS PÅ innan du uttalar dig!

    Något förslag på Littorinaffären med sin politik när Odell senast i april i år kallade rödgröna för att bedriva Toblerone-politik?

    Få se, vad sägs om ”det inte stämmer”-politiken, från Littorin genom statsministern himself eller vad sägs om kreativsex-politiken.

  3. babijar skriver:

    Catherine Ashton…
    Namnet låter bekant. Javisst, det är ju EU’s utrikespolitiska taleskvinna. Jag röstade i alla fall inte på henne, så hon talar inte för mig. Vem röstade egentligen på henne? Eliten i EU var det väl? Då måste det vara för dem hon talar och inte för folket i Europa. Men det är väl representativ demokrati?
    I hur många led kan den representativa demokratin fungera utan att bli odemokratisk?

  4. claudius49 skriver:

    Carl Bildt, Du följer förstås bl a den israeliska tidningen Haaretz´ artiklar? Se dagens utgåva, där skribenten Gideon Levy meddelar en händelse som inträffade år 2001, nuvarande PM Netanyahu filmades när han gjorde vissa uttalanden för ”bosättare” — och trodde att kamera och mikrofon var avstängda. Och ”bosättarna” fick veta i klartext vad Netanyahu EGENTLIGEN anser, och planerar. Han skryter med att det var han som stoppade Osloavtalet, etc, etc. Levy skriver: ”After years in which we were told that the Palestinians are to blame, the truth has emerged from the horse’s mouth.”

    Levys rubrik till artikeln är ”Tricky Bibi”.

    http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/tricky-bibi-1.302053

  5. perfro skriver:

    Man skulle önska att de nu frostiga relationerna mellan Israel och Turkiet kunde brytas.

    Vad kan EU göra i detta sammanhang? Finns det tecken på att Turkiet närmar de islamistiska krafter, som ensidigt fördömer Israel?

    Vilka inrikespolitiska rörelser finns det i Turkiet, som är mot respektive för goda relationer med ett Israel som tidigare var en god vän?

  6. perfro skriver:

    Reinfeldt liksom andra partiledare inom Alliansen har inte gett sig in i någon diskussion vad gäller Littorin.
    De säger att de inte vill medverka till ryktesspridning och att de tror på Littorins ord.
    Aftonbladets bevisföring skulle inte duga i en rättsprocess.
    Lena Mellin säger ju nu att hon tror på den kvinna som kontaktat Aftonbladet, men samtidigt säger hon att tidnign inte skulle ha skrivit något om man fått en klar dementi.
    En sådan fick man innan presskonferensen, vilket framgår enligt ett telefonsamtal som Expressen har tillgång till.
    De verkliga skandalerna är Geijer och Rosengrenaffärena.
    De försökte socialdemokraterna dementera via lögner.
    Sahlins dåliga skötsel av sin egen ekonomi är väl bekant och resulterade i att göran P fockad henne.

  7. bestofmankind skriver:

    Och med det perfro är jag tvungen att tillägga att din Carl Bildt är misstänkt inblandad i ett brott mot folkrätten i Sudan under tiden han satt som styrelseledamot i Lundin Oil.

    I detta fall är han oskyldig till motsatsen är bevisad enligt juridiska paragrafer.

    Men moraliskt var det uppenbart att ingen kunde undgå hos bl a Lundin Oil vetskapen om att tiotusentals har mördats, fördrivits och våldtagits i Sudan under tiden företaget exploiterade olja i landet.

    Att vara ovetande är ingen ursäkt – det är universiellt!

  8. nilbor skriver:

    Till Bestofmankind,
    ”Nytt lågvattenmärke”
    Hur politisk enfaldig får man vara…? Aftonbladet väljer Måndagen i Almedalsveckan för att ”brisera bomben”. Av löpsedlarna dagarna efter förstår man vad erfarna publisister redan räknat ut. Man kunde ha ställt relevanta frågor till Littorin veckor tidigare. Att tro att valet av publiseringsdag var en tillfällighet drar ett löjesskimmer över Din kommentar.

  9. bestofmankind skriver:

    Det spelar ingen roll vilken dag eller månad Aftonbladet publicerar storyn. Är man oskyldig så är man, och det är bara dementera personligen. Inte via olika ombud. Det blir då hörsägnen.

    Att han inte blev arg på reportern när han blev utfrågad är mycket konstigt nog – om han nu är oskyldig som han i efterhand själv påstår. Det är ett instinktivt agerande att man blir arg på ett osant påstående.

    Men att Littorin lägger sig platt genom att avgå innan Aftonbladet ens publicerat story är förklaring nog. Det två månader innan valet.

    Hur dum får du vara? född igår?

  10. bestofmankind skriver:

    Iofs du föredrar nog att storyn borde ha publicerat en vecka innan valet i September.

    Dåligt tajming av Aftonbladet.

  11. babijar skriver:

    bestofmankind,
    Den som reagerar med ilska initialt skulle jag bedöma som skyldig. Rädsla och ilska hör ihop. Om man däremot regerar med ett överlägset skratt eller fnys skulle jag betrakta som oskyldig.
    Titta på Svanström vad ilsk han blev när han blev tillfrågad om elstötar. Clinton var rätt arg när han dementerade sexfrågor om Monica. Eller tror du fortfarande att han är oskyldig.
    Kul att ha någon som är vänster här på bloggen. Vi, eller åtmintsonde jag uppskattar dig.
    Men jag kan inte låta bli att retas lit med uttrycket:
    Den som inte är röd när han är ung, har inget hjärta och den som är röd när han vuxit upp har ingen hjärna.
    På återseende bestofmankind!

  12. bestofmankind skriver:

    Din analysförmåga babijar är strålande, som att hitta intelligent liv på månen.

  13. […] om Turkiet, som alltmer närmat sig den islamonazistiska regimen i Iran, säger Bildt så sent som igår, att det är ”ett allt viktigare […]

  14. flyktingar skriver:

    Sapere Aude

    Intressant problematiserande film. Vacker musk i bakgrunden. Det du glömmer är dock att svensk utrikespolitik beramas av ständiga dolkstötar i ryggen på forna ”vänner”. Alla vet det. Det är en svensk tradition. Sitta kvar och lyssna intresserat på Ahmadinejads tal efter att ha blivit ”omvald”. På plats närvara med utrikesminister när flotillans svenska medlemmar återkommer till Turkiet. Vägra ta avstånd från aftonbladets antisemitiska kulturjoiurnalistik. Några ryggdunkningar bakom kulisserna och allt är glömt. Några svenska småstick bara. Inget att bekymra sig om. ”Good sport”.

  15. un2here skriver:

    På tal om vänner, dolkstötar och intressanta filmer ..

    Bibi To Settlers: ‘America Won’t Get In Our Way – It’s Easily Moved’ (med transcript på engelska)

  16. claudius49 skriver:

    un2here: Stort Tack! Det är just det materialet som Gideon Levy i Haaretz skrev om i går, och som jag tipsade om ovan.

    Dom som t ex anser att Aftonbladet har levererat ”antisemitiska dolkstötar” o likn bör notera att Gideon Levy, och Richard Silverstein i Eurasia Review, är judar, så vitt jag kan bedöma.

  17. flyktingar skriver:

    claudius49, un2here

    Individer, journalister, aktivister, oppinionsbildare, bloggkommentatorer skapar det kapital av manöverutrymme som statsmän och makthavare nyttjar för att få åsnan att röra sig i det de uppfattar vara den ”rätta riktningen”.

    Det vet Silverman, Levy, Haas. De vill erbjuda broar mellan de ”elaka israelerna”, de ”snälla israelerna” och de ”jättesnälla israelerna”. Genom tendentiösa karrikatyrer försöker de åstadkomma något, som i sin tur kan resultera i politisk kursändring.

    Man erbjuder en närsynt illustration av Israel som stormakt, millitärt överlägset, och palestinaaraberna som kämpande för medborgerliga rättigheter.

    Tyvärr motverkar deras journalistik sitt syfte hos den israeliska allmänheten, när denna får sig serverat fiendens perspektiv av Al Jazeera, från Iran, Syrien, Gaza samt rapporter om internationell radikal islamisms mål vad Israel anbelangar. Kort sagt, verkligheten överensstämmer inte med den karta Haas, Levy tillhandahåller.

    Åtminstånne Haas, Levy har fått fina priser under det senaste deceniet för sin antiisraeliska journalistik. Skälet är enkelt. Ur internationell synvinkel erbjuder Levy, Haas journalistik legitimitet för stöd till Israels fiender. Det är för erbjudandet av denna moraliska frihet, som de prisas internationellt av Non-Governmental Organizations NGO:s så väl som GO:s.

    Det alliansfria Sverige är ett av de länder vars utrikesdepartement utnyttjar den legitimitet till stöd till Israels fiender, som dessa judar och israeler erbjuder. Svenska UD tröstar sig med att Israel inte är hotat. ”Det förbehållslösa stödet från USA utgör den yttersta garantin för detta”, hävdar man utan att inse den inre motsägelsen i detta påstående.

    Nyttan med Israel, och därmed dess säkerhet, ligger i den politiska dynamik landet erbjuder i Mellersta Östern. Spänningarna landet skapar under sin resa i tid och rum, i sina konflikter med grannstater och grannfolk, erbjuder statsmäm och makthavare det manöverutrymme de behöver, var och en och i grupp, för att motivera och styra sina egna åsnor.

    Bildts åsna är det EU och dess motvilja för Turkiet, som medlemsland. Där kommer förtroendeskapande skarpa uttalanden mot Israel väl till pass. Se där, vilken nytta man kan ha av Israel-Palestinakonflikten.

    Israels roll i världen är inte olik Gideon Levys i Israel, omväxlande morot, piska och allmänt irritationsmoment, som möjliggör förändring, ett hot för somliga och ett hopp för andra.

  18. perfro skriver:

    Det finns en rad vägval vad gäller EU, men också hela väst. vad gäller relationerna till Georgien.

    Ska EU acceptera nuvarande läge, som innebär att att man tvingas överger planerna på att få med Georgien-och även Ukraina- i EU och Nato?
    Vilken blir då den alternativa strategin?

    Är det bra för Väst att i anledning av goda relationer med Ryssland acceptera att detta land mer eller mindre har länderna I Kaukasus under sitt inflytande.

    Hur ska EU agera när Ryssland kommer med sina hot mot främst Ukraina vad gäller den naturgasledning, som går över detta land?

    Hur är det inom EU, råder det skilda uppfattningar mellan de politiska blocken vad gäller frågan om Georgien? Vilka är de i så fall?

  19. bildterberg skriver:

    flyktingar:
    Netanyahu verkar ju åtminstone tro att USA kan styras av israel. Anser du att han bara inbillar sig (och andra) eller ligger det någonting i det?

  20. spanaren skriver:

    Perfro,

    USA är en militär stormakt på nedgång som
    idag varken har viljan eller förmågan att
    förhindra att Ryssland återtar kontrollen över
    sin traditionella intressesfär i den utsträckning
    som Putin/Medvedev eller deras efterträdare (Dugin?)
    finner detta vara ett ryskt geopolitisk intresse.
    Vad fick Obama betala Putin för att inte Ryssland
    redan nu skulle leverera Iran luftvärn S-300?

    USAs viktigaste geopolitiska intressen har flyttats från Europa till Asien och Stilla Havets stränder.
    Av den på dessa sidor proklamerade ”transatlantiska
    axeln” återstår snart bara Sverige, Baltstaterna och
    rest-Georgien medan Kontinentaleuropa närmar sig
    Ryssland och gärna ser anglosaxarna ”väst om Brest”

    Liksom Ryssland nu anknyter till Tsarryssland
    närmar sig Frankrike och Tyskland tiden före
    första världskriget med dessa länder som tongivande
    stormakter i Europa med egna intressesfärer.
    Det talas allt mindre om EU och inget alls om NATO
    i Berlin och Paris…
    Tyskland, Holland och Polen skall dra sig ur USAs
    fälttåg i Afghanistan och fler lär följa….

    Så här ser Jamestowns professionelle analytiker
    på utvecklingen i frågan Ryssland/Europa.

    http://www.jamestown.org/programs/edm/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=36629&tx_ttnews%5BbackPid%5D=27&cHash=5dfc4150d2

  21. Kachina skriver:

    ”Ska EU acceptera nuvarande läge, som innebär att att man tvingas överger planerna på att få med Georgien-och även Ukraina- i EU och Nato?
    Vilken blir då den alternativa strategin?”

    Historiskt sett finns bara två alternativ, acceptera eller slakta en ganeration av sina ungdomar på slagfältet.

    ”Är det bra för Väst att i anledning av goda relationer med Ryssland acceptera att detta land mer eller mindre har länderna I Kaukasus under sitt inflytande.”

    Är Kaukasus bättre till under EU/Nato än under Ryssland. Europa har stormaktsdrömmar och de har krossats tre gånger tidigare.

    Sluta drömma. Historien upprepar sig alltid.

  22. flyktingar skriver:

    bildterberg:

    Jag har sett inspelningen. Det är år 2001. Han besöker en familj som några månader tidigare förlorat en far och en son. De diskuterar vad som kan göras för att få tillbaka säkerheten. Familjen uttrycker besvikelse över Sharon. Netanyahu talar om att ta i med hårdhandskarna. Man oroar sig för hur USA skulle ställa sig och Netanyahu säger att USA:s hållning kan påverkas.

    Jag tror han menade att USA:s sympatier alltmer kom att förskjutas till Israels favör pga de självmordsbombande palestinierna (mycket ofta organiserade av Hamas). De var Israels bästa advokater. Ser man till resultatet: Acceptansen för nedslaget i Jenin 2002, acceptansen för vägspärrar och byggande av säkerhetsbarriären, så måste man ge honom rätt i hans analys. Ja till och med Gaza-kriget fann man förståelse för, såväl i USA som i den palestinska administrationen, faktiskt.

    Nu har vi gått in i ett nytt skede av konflikten. Självmordssprängningarna och raketbeskjutningarna har kvästs. I detta läge vill USA i konsekvensens namn se steg mot förlikning tas.

    Vad USA anbelangar så har de sina idéer om vart de vill att åsnan ska gå. Men det är nu en gång så med åsnor att de har en egen vilja, som utgår från den egna förståelsehorisonten. Man måste förklara väldigt tydligt för att hon ska förstå varför hon ska bära sin börda. Eller så måste man slå väldigt hårt.

    Abbas talar om utbyte av landområden som bebos av israeler respektive araber, utgående från pre-1967 års gränser. Abbas talar om gränser mellan Israel och Palestina,som bevakas av NATO-styrkor.

    Men hur ställer sig Hamas till detta och spelar det någon roll? Somliga här säger att Hamas är det enda som betyder något och i så fall lär det dröja innan USA börjar pressa Israel.

    Således finns det gott om skäl för ytterligre förhalning. Allt för att slippa göra fred i en konflikt med förgreningar, som gör det svårt att veta vem som är ryttare och vem som är åsna.

  23. un2here skriver:

    flyktingar,

    Netanyahu är ingen åsna med begränsat förstånd som du så gärna vill tro. Han är istället, vilket med all tydlighet framgår av filmklippet, en beräknande lögnare och bedragare – och han blir valt och är omtyckt för att han gör det väldigt bra.

  24. claudius49 skriver:

    Förutom det magnifika självavslöjandet — om nu ett sådant skulle behövas — bekräftar Tricky Bibis lilla videosnutt också den i USA placerade femtekolonnens effektiva verksamhet, dvs Israel-lobbyn, främst dess stolta kärntrupp AIPAC. ”USA kan påverkas.”

    Flyktingars virriga synpunkter ger jag inte mycket för; ledande politiker skapar själva sitt manöverutrymme, och har själva en vision om sin mission. De följer inte vad media förespråkar. Och
    att jämställa Gideon Levys ”roll” i Israel med Israels ”roll” i världen är en taskig skymf mot Levy. Tack vare Levy, Haas, och några till i Haaretz kan man konstatera att inte ALLT i Israel är ruttet. Men dess regering är det, dess parlament är det — nu senast bevisat genom beslutet att ta ifrån Hanin Zuabi hennes rättigheter som ledamot av Knesset. Ytterligare ett skott i foten!

    ”Israels roll i världen”? Bevare oss, har dom inte åstadkommit mer än tillräckligt elände i sitt närområde redan som det är!

  25. flyktingar skriver:

    claudius49:

    Israels regering och parlament är lika ”ruttna” som dess folk. Tyvärr är Levy och Haas en del av detta ”ruttna” folk. De har en ”rutten” röst var. Hur mycket Levy och Haas än kräks på sin ”ruttna” demokrati, så gäller en ”rutten” röst per person. De har inte varit speciellt framgångsrika i sin oppinionsbildning annat än hos vänstervridna utlänningar och islamister som använder dem som slagträn för sina egna höga syften. Deras enda sätt att påverka landets ”ruttna” befolkning är icke-demokratiskt. Levy och Haas söker öva utpressning och skrämselpropaganda gentemot sina med-israeler genom att hota med att uppvigla en internationell oppinion. På hemmaplan är de misslyckade pga sina extrema åsikter. Det faktum att dessa israeler avgudas av claudius49 och un2here, som i sin tur är israelhatare, är typiskt.

  26. un2here skriver:

    flyktingar,

    En demokrati som måste utesluta fyra millioner innevånare för att säkerställa att rätt parti vinner är inte ”rutten” … Den är inte alls!

  27. bildterberg skriver:

    flyktingar:
    Din retorik genomsyras återigen av tekniken att projicera all kritik mot israel på hat mot israel. Dessutom försöker du kategorisera israelkritiker som ömsom ”vänstervridna” (som i ditt sensate inlägg) och ömsom ”islamonazister” eller liknande. Allt eftersom dessa retoriska knep visar sig mer och mer ineffektiva och verkningslösa ökar desperationen i den israeliska (sionistiska) propagandan.

  28. claudius49 skriver:

    Jag uppmanar var och en: Läs Norman Finkelsteins ”Beyond chutzpah”! Den förklarar allt, den avslöjar allt, vad gäller den sk ”demokratins utpost” i Mellanöstern. Och gör det mycket noggrant, med exakta källhänvisningar i stor notapparat. Det är fråga om ett verk med vetenskaplig uppläggning, inte något lösligt tyckande. Fakta. Detaljer. Interiörer från det israeliska samhället.

    Denna ”demokratins utpost” kan numera bara räknas in i en enda kategori av världens länder: Jordens samlade bestånd av skurkstater, i sällskap med Nord-Korea, Burma, Zimbabwe.

    Det senaste, enligt rapport i dagens Haaretz: Tre ledamöter i parlamentet lägger fram ett lagförslag som ska kriminalisera varje initiativ från medborgare att bojkotta israeliska personer eller varor, straffet ska bli mycket höga böter. Om detta går igenom kommer Israel att ha överträffat t o m Sovjetunionen och DDR i denna bransch.

  29. bildterberg skriver:

    Som en illustration till den makt som AIPAC/ADL utövar i USA kan man nämna att Norman Finkelsteins akademiska karriär annihilerades för tio år sedan efter att han fått sin bok ”The Holocaust Industry” (rekommenderad läsning) publicerad. Förutom den och ovan nämnda bok ”Beyond Chutzpah” har Finkelstein ganska nyligen kommit ut med boken ”This Time We Went Too Far” vilken handlar om Gaza-massakern kring årsskiftet 2008-2009.

    Norman Finkelsteins kritik av Alan Dershowitz’ bok ”A Case For Israel” kan avnjutas på YouTube. Dershowitz har inte en chans där utan blir fullständigt bortgjord.

  30. flyktingar skriver:

    bildterberg, un2here, claudius77:

    Må era bittra inlägg aldrig upphöra. De utgör de yttersta uttrycken för Israels välgång. När freden kommer till regionen, så kommer det att ske trots er, eftersom den ena parten kommer att vara den judiska staten.

  31. un2here skriver:

    flyktingar,

    Jag hör vad du säger, men – jag ser också hur många israeler paniskt klänger sig fast vid sina europeiska medborgarskap som om de inte riktigt litade på din optimistiska propaganda.

    Herbert Pundik – journalist och i en period chefsredaktör på den ledande dagstidningen ‘Politiken’ – har efter 60 år fortfarande inte ett israeliskt pass, möjligen för att danskarna inte tillåter dubbla medborgarskap och att enbart ha israeliskt är ett i jämförelse värdelöst alternativ.

    Ja, jeg var agent for Mossad

  32. gruelse skriver:

    Ärade kommentatorer och CB, förlora inte fokus på petitesser! Begrav ”Sven Otto Littorin-historian” djupt i Littorinahavets örebrosediment!

    Det åligger på oss att lösa den viktiga Israel-Palestina-konflikten. För att det ska kunna bli en varaktig fred mellan israelerna och palestinierna talas det ofta om en tvåstatslösning. Vilka ska ingå i de bägge staterna? Hur ska gränserna dras? Kommer både Israel och Palestina vara geografiskt intakta områden, eller ska Palestina vara uppdelad på två, motsvarande Gazaremsan och Västbanken? I så fall hur ska transiteringen mellan de palestinska enklaverna utformas? Tacksam för svar.

  33. flyktingar skriver:

    gruelse:

    Lösningen innebär alla bor där de bor, att Gazas palestinaaraber länkas till Egypten (blir egyptiska + palestinska medborgare), att västbankens palestinaaraber länkas till Jordanien (blir jordanska + palestinska medborgare) och att Libanons palestinaaraber äntligen erhåller libanesiskt + palestinskt medborgarskap. I fredstid får inget hindra någon att besöka den andre. Tvärtom ska det uppmuntras.

  34. un2here skriver:

    gruelse,

    EU’s position är som följar:

    ”The European Union set out its position in a statement of principles last December. A two-state solution with Israel and Palestine side by side in peace and security. A viable state of Palestine in the West Bank, including East Jerusalem, and the Gaza Strip, on the basis of the 1967 lines. A way must be found to resolve the status of Jerusalem as the future capital of both Israel and Palestine.” – Catherine Ashton, mars 2010 i NY Times

    1967 års gräns är den som visas på de flesta kartor världen över, även i googleearth om du har den installerat.

    Kontakten mellan WB och Gaza har föreslagits som en vägförbindelse enligt samma modell som förbindelsen mellan dåvarende Västtyskland och Berlin. Inget är dock spikat på den punkten än.

    Hamas postion är ett självständigt Palestina som inte understiger -67 års gränsar. Detta är också vad Abbas arbetar för för tillfället. Israelernas egentliga agenda är okänd, men utifrån det som kan observeras försökar de i vidast möjliga mån torpedera tvåstats-lösningen. Hur de sedan vill implementera en eventuell enstats-lösning är också ovisst.

  35. gruelse skriver:

    Flyktingar:
    En elegant lösning, som kan beskrivas, enligt mitt förmenande, som en ”enstats- och treregionslösning”. Jag tvivlar på om palestinierna accepterar denna lösning. Kanske! Till försvar för denna lösning kan anföras att palestinierna egentligen aldrig har haft någon av omvärlden erkänd stat förut. Vet du hur Egypten, Jordanien och Libanon ställer sig till din lösning?

    Un2here:
    Den tvåstatslösning som du presenterar har jag sett figurera förut. Många utomstående har principiellt anammat den. Således kommer palestinierna inneha två geografiska åtskilda områden. Baserat på erfarenheterna från Västtyskland och Västberlin under det kalla kriget, kan det kanske fungera.

    Min inställning är att en stat helst ska vara ett geografiskt sammanhängande område, varför jag slänger ut följande brandfackla: knyt ihop Gazaremsan med Västbanken i söder. Israel förlorar då sin sydligaste del. Som kompensation ska Israel få en motsvarande del från antingen Gaza eller Västbanken. Resultatet blir då två geografiskt sammanhängande stater.

  36. un2here skriver:

    gruelse,

    Israels sydligaste del, Negev, är en öken…

  37. flyktingar skriver:

    un2here, gruelse:

    Israels sydliga del, Negev (60% av Israel), är mestadels öken säger un2here men vilken öken sen…

    Hänförande, kulturbemängd (beboddes av nabateerna, ett arabiskt folk, för 2000 år sedan) med enorm potential.

    http://www.bibleplaces.com/avdat.htm

  38. flyktingar skriver:

    Solenergi fattas inte i Negev. Endast de fantasilösa destruktiva israelhatarna rynkar på näsan åt dess ohöljda skönhet och potential.

    http://www.bibleplaces.com/nahalzin.htm

  39. flyktingar skriver:

    Här finns städer som Sderot, Beer Sheva och Dimona(!)

  40. un2here skriver:

    flyktingar,

    Negev beboddes fortfarande av beduiner ändå fram tills det att israelerna började förfölja dom, och tog deras land – vilket komplicerar saken ytterligare: Man kan ju inte ge bort vad som man inte äger.

  41. flyktingar skriver:

    un2here:

    Här ges inte bort något.

  42. un2here skriver:

    Nej, varför ge när man kan ta …

  43. flyktingar skriver:

    un2here, gruelse:

    Negev ingick i den judiska staten enligt FN:s delningsplan 1947. Denna delningsplan förkastades för att den var orättvis ¨mot araberna trots att 75% av den judiska staten skulle bestå av obebodd öken (Negev).

    Se karta

    http://www.si-info.org/1948/index.php?id=50

    Sen dess har ett antal krig utspelat sig med stora offer på båda sidor som följd. Klockan kan inte vridast tillbaka men förhandling om utbyte av landområden mellan Israel och en framtida palestinsk stat är fortsatt fullt möjligt.

  44. un2here skriver:

    flyktingar,

    75000 beduiner har fått sina traditionella gräsgångar konfiskerade … Och flyttats bl a till Beer-Sheeba – som inte ens är en del av Israel enligt din karta.

    Du vill byta med stöldgods förstår jag.

  45. flyktingar skriver:

    un2here:

    Vet du hur många samer som fått sina traditionella betesmarker konfiskerade sedan 1600-talet? Under 1900-talet? Men det skiter du i för du älskar Sverige och hatar Israel.

    Vet du hur många sunnimuslimer som dödat shiamuslimers och tvärtom bara under senaste deceniet? Det skiter du i för det är Israel du hatar.

    Du vet helt säkert att Bashar Al Assads decenium vid makten kännetecknas av förtryck och tortyr men det skiter du i för det är Israel du hatar. Carl Bildt borde veta detta för han var i Syrien nyligen och njöt av det exotiska förtryckta Damaskus.

    http://www.hrw.org/en/news/2010/07/16/syria-al-asads-decade-power-marked-repression-0

    Tro mig när jag säger det: Det är ett rent nöje att debattera med dig.

  46. un2here skriver:

    Du vill byta ämne – blev det för svårt?

  47. un2here skriver:

    Hur som helst flyktingar,

    Ni raserar 100:tals hus tillhörande beduiner, ni sprutar urskillningslöst gift över folk och fä från helikopter för att få dom att fly, även över skolor – och detta senare har dock aldrig hänt samerna, inte ens på 1600:talet. Landområdena har senare överförts i judisk ägo.

    Kachina, hur många hus tillhörande samer brukar ni jämna med marken årligen?

    Bedouins of the Negev: Israeli ctizens or punishable trespassers?
    … In 1948, Bedouins owned 98% of Negev Land. The Negev is 62% of Israel’s land.

  48. perfro skriver:

    Världen, FN, tredje världen, EU samt nu även USA ifrågasätter blockaden av Gaza och använder ord som mänsklighet, grymhet m m.
    Denna blockad är dock helt laglig,
    Gaza under hämmas är en fiende till Israel. Man vill inte bara förneka att Israel är en judisk stat, man vill fördriva judarna därifrån och man har hittills avfyrat 4 000 raketer in på israeliskt territorium.

    Hamas har hittills inte ansetts vara en freds förhandlande part och motsätter sig en två statslösning.

    EU har liksom andra kritiserat att Israel förhindrade att aatt främmande länders fartyg skulle anlöpa en hamn i Gaza,
    Man bortser då från att det är full legal och det finns åtskilliga exempel på liknande aktioner.
    Bara ett exempel. Under missilkrisen så försattes Kuba i blockad eftersom sovjetiska fartyg avsåg förse Kuba med missiel.’
    USA gjorde detta i försvarssyfte. Så handklar Israel nu, ändå får Hamas sina vapen via tunnlar och de kommer från Iran.
    Är det då inte legitimt med humanitär hjälp. Jo, men varje vecka för Gaza 10 000 ton mat. medicin och andra humanitära förnöd-enheter.
    Mycket annat kan släppas fritt och Israel är nu även beredd till det.
    Men ingen vapentransport definitivt liksom att terrorism sprids den vägen.
    Vad som fått Israel till sina aktioner nu senast är när omvärlden menat att den som det sägs humanitära hjälpen i själva verket avser att bryta blockaden och detta även i sin helhet’ Eller är det inte så?

    Israel har också kunnat avlyssna samtal som klart dokumenterar att fartygen var lastade med vapen.

    Få reflekterar överhuvudtaget att Israel ENBART är omgivet av fientliga stater.
    Det kräver ett framåtförsvar som nu i Gaza och tidigare i Libanon.

    I södra Libanon har man nu en remsa som en buffertzon, fullt ut legitimt.

    Är då Israel ett land mot fred? Ja, Israel evakuerade marken i södra Libanon liksom den i Gaza och har deltagit i alla seriösa fredsförhandlingar.

    Så sent som månaderna innan Bush avgick som president trodde han att ett fredsavtal skulle vara klart innan USA fick en ny president, vilket även visar att USA då var aktivt i diskussioner mellan parterna, vilket Carl mycket väl är medveten om.

    Men när ett fredsavtal var i sin slutfas med betydande israeliska eftergifter och man räknade med ett undertecknande av ett avtal så så Abbas nej.

    Även han stod under påtryckningar och vågade inte.

    Vad gäller det aktiva försvar som Israel ansett nödvändigt som i Gaza och i södra Libanon har Israel dragit sig tillbaks.
    Resultat? Omvärlden har utlöste massvis med kritik! Och i den deltar inte bara vanliga vänsterextremister utan även i ökad utsträckning EU .

    Israel använder sig också av positiva skyddsåtgärder Den är rätten till självförsvar, en rätt varje land har enligt FN-stadgan.
    Även muren är en skyddsåtgärd liksom de kärnvapen som Israel förfogar över, som en absolut sista skyddsåtgärd.

    Det senaste är en viktig orsak till att omvärlden nästan enhälligt vill förhindra attIran får egna kärnvapen, som man tror kan användas mot bl a Israel i offensivt syfte.

    Israel är uteslutande omgivet av anti-sinonistiska stater.
    Även om judehatet i Europa inte finns i tidigare slag så finns det en klar tendens att det sprider sig.
    Provokativt. Men ge tydliga belägg för motsatsen.

  49. bildterberg skriver:

    perfro:
    Förmodar att du skulle betrakta en israelisk attack mot Iran som självförsvar.

  50. gruelse skriver:

    I ett världspolitiskt perspektiv är Israel-Palestina-konflikten relativt djup. På båda sidorna finns det starkt förpliktigande religioner (judendom och islam) som i praktiken är statsbärande och fungerar som en ideologisk överbyggnad. Den övervägande majoriteten i regionen bekänner sig till endera religionen. Giftermål över religionsgränserna ses inte med blida ögon. Det finns också hat på båda sidorna riktad mot den andra sidan. Hatet är i det långa loppet destruktivt, även om några anser att det enar folket.

    För att dämpa hatet och på sikt lösa konflikten anser jag att båda sidor först måste erkänna den andra sidans existensrätt. Man får peka på att detta stöds av världssamfundet. Ett världssamfund som lämnar betydande stöd till regionen i form av pengar, militär materiel och övrigt bistånd. Det ska vara allom givet att det är högst osannolikt att någon sida skulle kunna utplåna den andra sidan. För att båda sidorna ska kunna tjäna på en lösning av konflikten måste båda vara beredda på att kompromissa. Kompromisser får inte betraktas som ett svaghetstecken. Låt det välståndsbefrämjande förhandlingsspel (där kompromisser är en viktig del) bland världens rikare länder tjäna som ett föredöme. Eftersom religionerna är så viktiga, gäller det att poängtera gemensamma drag, såsom monoteism, omskärelse, svinköttstabu, gemensamma religiösa förgrundsgestalter etc. Vidare bör båda sidorna tillstå och erkänna att det har förekommit kränkningar, övergrepp, fel från båda sidorna. Det är tyvärr något som ingår i en konflikt som denna. Försök sluta älta gamla oförrätter, dra ett streck och gå vidare. Synliggör och agera resolut mot de institutioner, läroböcker, personer som vill underblåsa hatet mot den andra sidan.

    Brandfacklan som jag slängde i mitt inlägg 18 juli 2010 plockar jag upp och slänger åt andra hållet: varför inte ge palestinierna ett geografiskt sammanhängande område i norr helst med kust mot Medelhavet. Landet kommer då att ligga mellan Israel i syd och Libanon i norr. Dess yta bör motsvara Gazaremsans och Västbankens sammanlagda yta. Israelerna får då Gazaremsan och delar av Västbanken som kompensation.

  51. perfro skriver:

    Du bildterberg.
    Det finns inget i mitt inlägg som tyder på att jag skulle försvara en israelisk kärnvapenattack mot Iran.
    Däremot ä innehavet av kärnvapen som det skydd som förekommer i en rad länder.

    De är är fredsbevarande, vilket inte hindrar att en omfattande avveckling måste äga rum, men en total avveckling blir det aldrig.
    Vad vi nu ser är att ett kommunistiskt land som Nordkorea tycks vara nära att ha egna kärnvapen och att det även gäller Iran, som är starkt antiisraeliskt.

    Det är oroväckande i båda fallen.
    I övrigt kan jag inte se att du har några synpunkter på mitt inlägg.

  52. un2here skriver:

    gruelse,

    Det är inte en religiös konflikt utan en ekonomisk. Din förste ”brandfackla” belyser detta väldigt tydligt när man börjar studera de närmare förhållanden runt ägandet av Negev – ett område som var helt utan judiska bosättningar 1947. Av en händelse pågår just nu en rättstvist, Kark vs al-Uqbi, där professor Oren Yiftachel är inkallat som expertvittne:

    Rawash: In 1921, at the beginning of the Mandate, the British Government enacted the ”Dead Lands Ordinance” and gave the Bedouins two months to come up and register at the Land Registration Office their ownership of lands which they claimed. Hardly any Bedouin did that. They can’t come up with ownership claims now.

    Yiftachel: This is the common judicial argument under which the Bedouin claims of land ownership are rejected. But it ignores salient facts.

    On March 29, 1921 – before the expiration of that two-month period – a delegation of Bedouin Sheiks went to Jerusalem, to confer with Winston Churchill, at the time the British Secretary of State for the Colonies. In the official concluding statement, which I located at the Public Records Office in London, the Sheiks declared their loyalty to His Majesty’s Government, while Churchill confirmed an earlier promise by High Commissioner Herbert Samuel, that ”The special rights and customs of the Bedouin Tribes of Be’er Sheba will not be interfered with”.

    Winston Churchill at the Be’er Sheva District Court

    Utfallet av tvisten är dock tyvärr nog helt irrelevant eftersom israelisk myndighetsutövning inte praktiseras enligt några domslut.

  53. flyktingar skriver:

    gruelse:

    Se FN:s delningsplan från 1947, som araberna förkastade och judarna accepterade. Denna stämmer rätt väl med din idé. Israel anser denna lösning överspelad pga ett krig landet tvingades utkämpa.

    Idag handlar det om Västbanken och Gaza samt små modifieringar på pre-1967 års vapenstilleståndslinjer. Abbas, palestinska administrationens president, sätter en övre gräns på 2% för dessa modifikationer. Israel vill liksom du att förhandlingarna ska ske utan förutbestämda begränsningar och således kunna resultera i utbyte av större landområden.

    En stötesten är att Palestinska Administrationen inte har mandat att nå en överenskommelse med Israel. Detta pga att Hamas, som styr i Gaza med stöd av Syrien och Iran, verkar för att staten Israel ska upphöra att existera. Dess befolkning, som i demokratiskt val under Carl Bidts överinseende röstade fram Hamas, utgör ca 40% av det framtida Palestina.

  54. un2here skriver:

    flyktingar,

    Israel ”tvingades” inte till någonting. Irgun m fl valde att mot majoritetens vilja ändå genomföra en militärkupp.

    Tsk!

  55. bildterberg skriver:

    Du perfro:
    Vem avgör när kärnvapeninnehav är ”fredsbevarande” eller inte?

  56. perfro skriver:

    Sedan andra världskrigets slut har inget kärnvapenkrig ägt rum eller varit möjligt.
    Detta gällde även under det kalla krigets dagar.

    De är inte FN eller något annat organ som beslutar om sina kärvapen utan länderna själva.
    De har visat sig kloka därför att en kärnvapenattack mot ett land som t ex USA skulle innebära ett motsvarande dråpslag.

  57. bildterberg skriver:

    Även en kärnvapenattack mot israel skulle bli ett dråpslag för det land som skulle försöka sig på det,
    eller hur, perfro?

  58. flyktingar skriver:

    bildterberg:

    Israel tillåts ha kärnvapen för att landet bedöms stödja den befintliga världsordningen.

    Israels möjliga innehav av kärnvapen bedöms fredsbevarande i så motto att det är israelbevarande.

    De individer, organisationer och nationer som med våldsamma metoder vill ändra på världsordningen bedöms inte vara fredsbevarande. Därför söker man utestänga dessa från klubben av länder som har kärnvapen.

  59. bildterberg skriver:

    flyktingar:
    Du kan skippa ordet ”möjliga” eftersom det finns tillräckligt med dokumentation som visar att israel har kärnvapen.
    Så OM nu Iran skulle skaffa sig iranbevarande kärnvapen så skulle det vara så icke-fredsbevarande så att det skulle kunna motivera ett anfall mot Iran?

  60. flyktingar skriver:

    bildterberg:

    Så länge som Israel-Palestinakonflikten kvarstår, så är hot om kärnvapen i händerna på Iranmullorna och deras allierade, Hizballah och Hamas, inte mullairanbevarande.

  61. un2here skriver:

    flyktingar,

    Enligt vad jag förstår på Netanyahu ovan, så är tanken antingen att hålla konflikten vid liv i all evighet, eller också att vid något lämpligt tillfälle ta ihjäl de 4 millioner palestinier som är oönskade.

    Frågan är om det blir fred då?