Gratulerar Ukraina

MEXICO CITY: De internationella observatörerna har nu bekräftat att valet i Ukraina genomfördes på ett sätt som möter alla demokratiska krav, och vi har därmed ännu en gång anledning att gratulera Ukraina till de fria och rättvisa val som förblir ett viktigt arv från den s k orange revolutionen 2004.

Samtidigt gratulerar vi självfallet Viktor Janukovich till hans seger i presidentvalet, och ser fram mot ett nära och konstruktivt samarbete med honom under de kommande åren.

Att slutföra förhandlingarna mellan Ukraina och EU om det s k associationsavtalet och dess viktiga del om ett s k djupt och omfattande frihandelsavtal måste nu stå högt på den ukrainska politiska dagordningen.

Men viktigt är självfallet också att fortsätta ansträngningarna att i samarbete med IMF stabilisera landets ekonomi.

10 Responses to Gratulerar Ukraina

  1. ingridfredriksson skriver:

    Ja, det är ju viktigt att se till demokratin, så att invånarnas vilja i varje land får gälla. Därför behövs valobservatörer, speciellt i unga demokratier.
    http://www.ingridfredriksson.com

  2. bestofmankind skriver:

    Carl Bildt,

    Du flög väl med SAS till Mexico (eller till destinationen så långt det gick att åka med SAS på väg till Mexico)?

    Med dina kostnader på flygbiljetter på över 1 mijon om året borde det ett bra tillskott till SAS´kassa nu när regeringen behöver återigen stödja bolaget genom nyemission med 1 miljard kronor. Förra gången var inte så länge sedan som i våras.

    Och du har väl bytt bilmärken till Saab – som tjänstebil och som en privatbil vid det här läget?

    Det är ändå trots allt att Ni i regeringen vill värna om skattepengarna, eller hur? Du behöver inte vara orolig att vi kallad att vara populistisk, snarare är det patriotisk att göra sådana uppoffringar.

    När jag ändå är igång kan du väl påminna din press-sekreterare att det inte är passande i hennes position att resa till Burma. Hon är en av dina ”förlängda arm”, och med uttalanden som du har utfärdat om Burmas missbehandling av Aung San Suu Kyi kommer du Carl Bildt att framstå som inte har någon auktoritet när inte ens dina nära medarbetare respekterar dina politiska ståndpunkter angående militärregimen i Burma.

    http://www.utrikesbulletinen.se/2010/02/bildts-anstallda-njot-av-semestern-i.html

  3. tsolin skriver:

    Du är verkligen rejält (s)måaktig i dina kommentarer.

  4. stig2entreprenoren skriver:

    Ukraina = 70 x Skåne.
    Stora möjligheter.
    Här borde man inte behöva svälta.
    En vital bricka i EUs jordbrukspolitik.

  5. bestofmankind skriver:

    Tsolin,

    Och du bara sväljar allt din guru gör och säger. Halleluja!

  6. bestofmankind skriver:

    sväljer skall det vara, inte sväljar

  7. madman84 skriver:

    …Ukraina provade på kapitalismen det varade en kort stund folk hade framtidstro var lyckliga och solade första gången när Rysslands skugga inte låg över landet. Nu är som tillbaka, några blåmärken och lärdomar rikare. Vladimir Putin vann den här gången. En seger som kommer få flera forna Sovjetstater att tänka både en och två gånger innan dom dom vågar klippa navelsträngen och lämna björnens ”trygga famn”… http://madman84.blogspot.com/2010/02/ukraina-vill-tillbaka-till-den-ryska.html

  8. laken skriver:

    Jag tolkar det som om bestofmankind vill ha en utrikesminister som inte lägger några pengar på resa.
    När vi ändå är ingång kan vi väl ta en som inte vet nått om välden (=Laila F.).
    Angående svälja:
    Positiva och negativa kommentarer angående CB förehavande och handlande är tror jag är betydligt vanligare bland oss ALLA här på bloggen, än bestof:s kommentarer på den egna bloggen…snacka om svälja…
    patetiskt var ordet.

  9. laken skriver:

    ursäkta stavfelen i föregående inlägg.
    Innan bestof börjar gapa…vill jag bara tillägga att jag tycker CB var/är lite fel ute när det gäller historien om nedläggningar av ambassader och konsulat. Att kalla sig ”head of state” är heller ingen ljuspunkt i karriären. Bakläxa till CB.
    I övrigt ljusår bättre än tidigare personer på posten.

  10. bestofmankind skriver:

    Vilken extremt vred tolkning av CBs resa. Hur man tolkar saker och ting, säger egentligen mer av personen än sakfrågan -att i brist av en bättre motargument medvetet misstolkar ämnet.

    Att göra en stor story av CBs felskrivning av ”heads of state” i stället for ”leaders of state” – det tycker jag verkligen att vara rejält småaktig (som tsolin uttryckte sig) även om det har en stor betydelse i praktiken.