Lördag med glögg, russin och mandlar

En lite lugnare lördag hemma i Stockholm efter en vecka runt världen i kappsäck.

Man måste ju hinna med att få i sig lite glögg, russin och mandlar när nu mörkret sänkt sig över vår del av världen och julen befinner sig i annalkande.

Men det är ändå åtskilligt att göra och förbereda inte minst inför den kommande veckan.

Mötena med nya s k allmänna rådet på måndag och utrikesrådet på måndag och tisdag kommer att innehålla åtskilliga frågor som är både svåra och viktiga.

Utvidgningspolitiken blir den tyngsta frågan på måndag eftermiddag, och sedan har vi utrikesministrar middag med Catherine Ashton för att diskutera arbetet framöver.

På tisdag är det så åtskilligt som kommer att stå på agendan, men situationen i Mellersta Östern tillhör en av de viktigare av frågorna på dagordningen.

På sina håll har man inte varit så förtjust över att EU markerar sin inställning när det gäller situationen. Jag tror däremot att en tydlig linje från Europa i några av de viktiga frågorna skulle kunna vara ett viktigt bidrag till att faktiskt få igång fredsförhandlingar.

Jag får åtskilliga signaler och samtal som ser detta som en möjlighet.

15 Responses to Lördag med glögg, russin och mandlar

  1. Torsten skriver:

    Det är riktigt Carl Bildt,

    Tydlighet är viktigaste ingridiensen, allt ifrån barnuppfostran till samtal mellan olika länder.

  2. morfarsblogen skriver:

    Hoppas ni blir till-freds med fredsförhandlingarna 1

  3. photoimagine skriver:

    EU:s agerande i Mellersta Östern kan visa sig ha stor betydelse och kanske vara avgörande för fortsättningen i konflikten.

    Att vara tydlig är nog så viktigt, men vi vet också hur känslig situationen är i denna krutdurk, så en varsam hand i fredsarbetet är heller inte att förakta.

    Utan att vara uppgiven så tror jag att den stora explosionen ligger närmare än freden. Oavsett eventuella fredsuppgörelser så hänger de mörka hoten från Ahmadinejad och hans anhängare kvar.

    Mot dessa herrar däremot, är varken tydlighet eller varsamhet ett framgångsrikt förhållningssätt tyvärr.
    Har inte hört något annat än att målet kvarstår – att utplåna Israel.

    Av den anledningen är jag inte så övertygad om den varaktiga freden.

    Oavsett vad jag tror så är dina insatser viktiga i fortsättningen, Carl Bildt.

    Hoppas att vi får smutta på glögg med russin och mandlar många år framöver!

    Mvh

  4. krikon skriver:

    ”Utvidgningspolitiken blir den tyngsta frågan på måndag eftermiddag,…”
    OK, för mig är EU mera säkerhet än ekonomi. Därför måste vi särskilt stödja Östeuropa och Balkanländerna.
    Turkiet hör inte hemma i EU och det säger även turkarna själva, enligt Gallup.
    Turkiet består inte bara av Istanbul och Antalya dit alla svenskar åker på semester. Om europeiska turister/ministrar fick se Turkiets östra delar och deras medeltida levnadsstandard skulle de förstå att Turkiet har längre väg att gå idag än 1923 för att bli en del av Europa.

  5. krikon skriver:

    ”Lördag med glögg, russin och mandlar!” säger CB

    Bravo! Ät mycket russin och mandlar. Men glöm inte valnötter. Turkiet är världens största producent av valnötter och beroende av dess export.

    Glögg och valnötter i Izmir! Enastående!

    Krikon

  6. flyktingar skriver:

    Vad vill Carl Bildt åstadkomma med det svenska utspelet?

    Vill han ge den palestinska sidan en ursäkt – så att dess svaga ledarskap inte ska behöva sitta ner och diskutera med den israeliska sidan?

    Sverige har under många år förbehållslöst stött en aktör i konflikten – Arafats Fattah – en aktör som helt förlorat sitt folks förtroende. Oavsett vilken överenskommelse som skulle signerats av Fattahledaren Abbas, så skulle den inte ha någon folklig stöd.

    Försöker Carl med detta utspel låtsas som om det funnits en fredsprocess, som nu lett fram till en palestinsk stat? Återigen denna virtuella verklighet – denna låtsasvärld som diplomater befolkar.

  7. orust skriver:

    Det vi ser är det nya EU som rullar igång efter Lisabonfördraget antagits. Nu formas EU politik för år framöver. Helt riktigt kommer Mellersta Östern högt upp på dagordningen som ”alla konflikters moder”.

    CB har en historisk chans att bidra till att fredsprocessen rullar igång igen för få om ingen har så djupa kunskaper i frågan som han. CB har också besökt området många gånger och har – som många av oss hoppas eller rent av vet – en realistisk uppfattning om parternas styrkor och svagheter.

    Den kommande veckan har chans att bli en vattendelare i många frågor och det finns all anledning att önska CB lycka till – måtte han och Lady Ashton komma bra överens!

  8. tsolin skriver:

    Mycket välförtjänt glögg!!

    Bra att EU nu (förhoppningsvis) entydigt och klart tar ställning i MÖ-konflikten, inklusive att göra klart att Jerusalem aldrig kan bli Israels odelade huvudstad. Detta är en helig stad också för muslimerna. En tvåstatslösning (och ingen annan lösning är möjlig) måste innebära att Jerusalem även är Palestinas huvudstad. Det får aldrig löna sig att ”etablera fakta på marken”, som Israel gjort nu under så många år.

    Det betyder inte att Jerusalem behöver delas igen. Staden kan ges någon särskild internationell status. Det finns mycket utrymme för kreativitet där.

    Man få också hoppas att Obama och den amerikanska administrationen mer bestämt sätter ner foten gentemot Israel. Om inte förefaller det vara ett lldels förhastat steg att ge honom Nobels fredspris redan nu. Detta är en chans för honom att visa att han är värd det.

  9. gotiskaklubben skriver:

    Demokrati eller Diplomati?

    Ayaan Hirsi Ali skrev så här om Carl Bildt i gårdagens Expressen:

    ”Det är anmärkningsvärt att den svenska utrikesministern Carl Bildt offentligt sagt att omröstningen är dålig diplomati. Vad han glömmer är att det här är en diskussion om islam som en inrikesfråga. Den har inget med utrikespolitik att göra.”

    Kan någon kommentera det?

  10. […] Dagen Dn Svd Blogg: Robsten Carl Bildt Int. media: […]

  11. stig2entreprenoren skriver:

    Hur utveckla östra Turkiet?
    Här behövs nya idéer och nya grepp.
    Några internationella inslag som sätter lite fart.
    Turkiet behöver hjälp till självhjälp.
    Trädplantering, kräftodlingar, turism t ex bergsvandring i Kackars, you name it.

    Vad gäller Palestina/Israel konfliken så är den både tidsödande, tragisk, dyr och störande för världssamfundet.
    Det kunde nog vara lättare och billigare att starta upp ett nytt PalestinaII på ett annat ställe? Många pragamatiska och duktiga Palestinier och kanske några libaneser skulle kunna utveckla ett nytt ”Hongkong” till deras egen och alla andras glädje? Apalle2

  12. nubbe skriver:

    NÄR SKA DU SOM UTRIKESMINISTER BÖRJA UPPMÄRKSAMMA OCH KOMMENTERA OM ASSYRIERNAS och ANDRA MINORITETERS ÖDE I IRAK. DET SKER FOLKMORD PÅ DESSA GRUPPER OCH DETTA BLUNDAR MAN FÖR. ATT LÖSA DENNA FRÅGA BORDE VARA STÖRRE PRIORITET AN ALLTING ANNAT I MÖ. HÄR UTPLÅNAS EN AV VÄRLDENS ÄLDSTA FOLKGRUPPER UTAN ATT NÅGON REAGERAR. MED VÄLDIGT ENKLA FÖRSLAG SOM ÄR GENOMFÖRBARA KAN MAN SÄTTA STOPP FÖR DET PÅGÅENDE FOLKMORDET PÅ DEN KRISTNA MINORITETEN..VAKNA UPP CB. DET ÄR INTE FÖRSTA GÅNGEN JAG UPPMÄRKSAMMAR DETTA PROBLEM…

    En ”omfattande katastrof” hotar flera utsatta minoritetsgrupper i norra Irak.

    Enligt människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) utsätts bland annat kristna assyrier, yazidier och turkmener för våld och förtryck av kurdiska och arabiska grupper.

    Den kritiska rapporten, som kom på tisdagen, varnar för att situationen kan förvärras ytterligare i Nineveprovinsen där Mosul är huvudstad.

    ”Minoritetsgrupperna som bor där befinner sig i en riskabel situation, där de får ta stöten i konflikten och där de tvingas att välja lojalitet till den ena eller andra sidan – eller leva med konsekvenserna” skriver HRW i sin 51-sidiga rapport.

    Godtyckliga gripanden
    De kurdiska myndigheterna anklagas för godtyckliga gripanden och hot mot dem som motsätter sig kurdiska intressen.

    Konflikten har även skapat en grogrund för ökat våld från sunniarabiska extremister som ”fortsätter att mörda medlemmar i minoriteter, speciellt religiösa minoriteter” enligt den New Yorkbaserade mr-gruppen.

    Rivaliteten mellan kurder och araber om den politiska makten förstärks av försöken att kontrollera de rika oljetillgångarna.

    Folkmord
    HRW skriver att man är medveten om de folkmord som kurderna utsattes för under Saddam Husseins regim. Men organisationen uppmanar de kurdiska ledarna att ta ansvar för utvecklingen ”och initiera oberoende och opartiska utredningar av individer – och då även de kurdiska säkerhetsstyrkorna, som anklagas för att utföra mord, misshandel och tortyr av minoritetsgrupper”.

    -Tidigare förstod vi att vi levde under en totalitär regim som utförde övergrepp. Men nu ska vi vara fria och demokratiska. Men den här demokratin dödar oss, sade en representant för de kristna assyrierna i Nineveprovinsen till HRW.

    Bland de utsatta minoritetsgrupperna finns yazidierna, vars religion är äldre än islam, samt shabak-sekten som har ett eget språk och en tro som är en sammansmältning av shia-islam och äldre lokal tradition.

    De kristna assyrierna grundade sina första församlingar i norra Irak för 2 000 år sedan

  13. bestofmankind skriver:

    ”På sina håll har man inte varit så förtjust över att EU markerar sin inställning när det gäller situationen. Jag tror däremot att en tydlig linje från Europa i några av de viktiga frågorna skulle kunna vara ett viktigt bidrag till att faktiskt få igång fredsförhandlingar.”

    Unfortunately your visions, missions(?), dinners and all time high journeys can not be considered in this year´s list of Foreign Policy´s 100 Top Global Thinkers:

    http://www.foreignpolicy.com/articles/2009/11/30/the_fp_top_100_global_thinkers

    Luckily, a Swede, Hans Rosling, is included as no. 96 in the list. Congratulations!

    Other minds that mattered most in 2009 are Ben Bernake (1), Barack Obama (2), Bill and Hillary Clinton (6),Pope Benedictus (17), Aung San Suu Kyi (26), Kofi Annan (30), PM Gordon Brown (74)..etc.

  14. janericozon skriver:

    Hej Carl,
    Betr. Jerusalem
    Har läst att du föreslår att östra Jerusalem skall bli huvudstad för Palestinierna.
    Om du/ EU föreslår det, så sabbar ni ju hela förhandlingen mellan Israeler och Palestinier genom att vara partiska. Det måste ju vara ett givande och tagande i en sådan förhandling, man ger upp något för att vinna något annat.
    När Israel blev anfallet av sina arabiska grannar år 1967, blev de ”tagna på sängen” men lyckades slå tillbaka fienderna och erövra nya landområden inklusive Jerusalem. ”The winner takes it all” har ju alltid gällt i krig, även i Europa. Detsamma borde gälla i detta fall och därför kan ingen annan än Israels regering tala om vilka eftergifter de är villiga att göra för att slippa raketer och självmordsbombare. Dom äger Jerusalem!

  15. un2here skriver:

    ”The winner takes it all” har ju alltid gällt i krig, även i Europa …

    Hitler tog allt, men gäller verkligen det?