Batumi och Island

Efter en tre och en halv timmas flygning från Strasbourg har vi nu landat i Batumi vid Svarta Havet och börjat förbereda kvällens överläggningar.

Middagen med president Saakashvili kommer att fokuseras på utvecklingen av samarbetet med EU och den fortsatta inre reformprocessen i Georgien.

Men med alldeles säkert kommer vi också att diskutera de regionala samarbetsperspektiven.

Batumi är en viktig exporthamn för olja från Baku – fartygen ligger i kö på redden – men också en viktig turistdestination för bl a armenier. Och flygplatsen fungerar faktiskt som inrikesflygplats för omedelbart angränsande Turkiet.

Per telefon får jag beskedet att Alltinget i Island nu beslutat att landet skall ansöka om medlemsskap i Europeiska Unionen.

Självfallet har vi anledning att välkomna detta. Som ordförandeland kommer vi att se till att denna ansökan nu hanteras på ett korrekt sätt.

Nu bär det av till middag.

6 Responses to Batumi och Island

  1. surgeoncommander skriver:

    Det innebär naturligtvis att ytterligare ett land ansluter sig eurovalutan. Kanske t.o.m. före Sverige.

  2. bildterberg skriver:

    Apropå Centralasien hittade jag följande artikel
    om vad som försiggår ”bakom kulisserna”

    http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14316

    Hoppas att jag ine stör mitt i middagen…

  3. ulferlingsson skriver:

    Jag har nu läst ditt uttalande om Honduras i EUs parlament. Jag är beklämd över att du inte tog avstånd från dels Venezuelas hot om militärt våld mot Honduras, dels mot utländska infiltratörers verksamhet med att undergräva freden i landet, och dels mot en parlamentariker som hade oförskämdheten att säga att det vore rätt av folket i Honduras att göra uppror mot det folkvalda parlamentet.

  4. Kachina skriver:

    ”Som ordförandeland kommer vi att se till att denna ansökan nu hanteras på ett korrekt sätt.”

    expressen.se/Nyheter/1.1641579/talade-infor-tomma-stolar-i-eu-och-hanades

    Hur djupt får man sjunka, Expressen? Eller,…handlar det om vanlig medial prostitution?

    Jag har inte mycket till övers för Alliansens politik, men att dra in svensk inrikespolitisk pajkastning i EU-parlamentet, sänker plimsollmärket långt under medelvattennivå.

    Inga angrepp på regeringen (under bältet)är vad jag kan utlova under sex månader. Jag tycker att svenskt media bör visa god ton under den tid Sverige är ordförandeland.

  5. Daniel Magnusson skriver:

    Hej Carl,

    Jag har precis lyssnat på ditt samtal för Carnegie Endowment for international peace om vilka säkerhets frågor EU och USA står inför samt dina inlägg i BBC World News om EU:s och USA:s framtida roller i världen.

    Det var mycket intressant och underhållande!

  6. perfro skriver:

    Svenska dagsaktuella intressen vad gäller energipolitiken är föstås att vi som ordförandeland i EU nu ska försöka bidra till en någorlunda samsyn länderna emellan.
    Därtill kommer alla relaterade globala aspekter.

    Även om regeringen gör ett bra jobb måste den räkna med skarp kritik från rödgrönt håll, vilka dock är oense och dessutom saknar konkreta förslag.

    Nästa viktiga aspekt gäller förstås att vi har så stor kapacitet att el kan levereras även till Baltikum.

    Den sista frågan gäller de uppmaningar som kommit från ryskt håll att Sverige inte ska förhindra naturgasledningen till Tyskland.
    Ryssland menar Medvedev, med instämmande lite i bakgrunden av Merkel, är att alla östersjöstater ska godta Gazproms huvudalternativ.