Krisen i centrum

Morgon strax utanför Athen med den ekonomiska krisen i centrum för de olika diskussionerna.

Även om det finns tecken på att fallet börjar bromsas kommer krisens politiska effekter att växa kraftigt framöver.

Att hålla tillbaka protektionism förblir avgörande. Här ligger faran såväl i en form av ”grön protektionism” som i en ny kraftig våg av höjda matpriser.

Men det finns också faror i form av en deglobalisering av finansiella strukturer som kommer att försvåra inte minst för utvecklingsländerna.

Globaliseringen har inneburit enorma framsteg för miljarder människor under de senaste decennierna.

Mitt i krisen får detta inte glömmas – och krispolitiken måste utformas också gör att värna den öppna ekonomien för framtiden.

14 Responses to Krisen i centrum

  1. robotnr7312 skriver:

    Du flyger och flyger alltlängre ut i rymden min käre. Alltför långt där uppe bortom molnen för att kunna se en människans ansikte…. Hennes oro. Hennes längtan efter kärlek…Efter värde. Kanske även efter liv som ger mening.
    I början behövde du inte brottas med ditt samvete. Du var i opposition. Med all rätt, förtvivlad över individers gemensamma strävan efter fred. Freden hotade ju framsteget, utvecklingen och den privata vinsten.
    Att lyckas var din hämnd. Du höll fast vid UTOPIN. Den enda vägen. Idéhistoriens slut. Maskinen som ska bygga den nya människan skulle vara klar.Systemet., Homo Economicus skulle fulländas.
    Nå…var går vi härnäst? Kommer Messias snart? Eller handlade det hela bara om viljan att bli omtyckt, respekterad, älskad, erkänd?
    Synd min käre Kalle, att du blev så hårdhudad, så flyende seende med misstänksamhet i blick. Du människa ville, behövde ha fiende. Endast då blev du till…varje gång! Det är ju då hjärnan får sin näring och själen sprattlar av glädje. Då faller logiken på plats och allt får mening.
    Samvetet Kalle….ja,….. Samvetet Kalle…..eler vidare sagt BRISTEN på samvete …är något som förundrar och samtidigt Skrämmer…ja,ibland faktskt även kräver sina offer.I den verkliga verklighetens verklighet! :-)
    Jag vet…det är billigare att hålla sig med två älskarinnor och en styrelsepost än att lyda förnuftet och samvetet. Risken finns ju i realiteten att man om man inte är på sin vakt, så blir man blir fattig, ful, och oälskad .Ja…jag måste medge…pengar kan vara en hjälp ibland.
    Aj…det gör lite ont i själen när jag tänker på vad du gjort för Sverige. Vad du gjort för dig själv ser jag ibland och drar därför slutsatsen att du har det gott.Trots dina brister får du av mig en eloge för din kärlekstörst. Vad du sedan anser att en man bör göra för att förtjäna kärleken är en annan fråga. Jag ser dock att du anstränger dig så till den grad att du snart, för att kunna vara konsekvent i dina åtaganden och ditt ansvar inför den kärlek du skall förtjäna, måste hålla dig med kungligheter för att tillhöra. . Som sagt…kärleken framför allt. Och bort med onskan…eller hur? Denna onsdska som förstör systemet. Som är en abnormitet, en avvikelse från Utopin. Det som måste skäras bort för att tåget alltid ska gå i tid. För att teorin skall stämma.
    Sluttramsat!….helt ärligt du lille och inte så sympatiske man….Varför skriver du om absolut ingenting din blogg? Att gå loss på ett helt samhälle för kärlekens skull kan väl inte vara helt riktigt? Jag menar…min gamla mor bär inte skuld till din brist på självkänsla….men hon får idag betala för dina och dina vänners överdrifter.
    Avslut: ingen människa är värd att offras för en UTOPI. Men var så säker herr Bildt, att verkligheten kommer att hinna ikapp dig. I Sovjet förnekades förtrycket intill slutet av de ledande ideologerna. Samma sak gäller dig din gamle get. Även om du tills dess har tjänat allt det du kunnat tjäna så kommer den moraliska domen att falla hårt över ditt namn. Du är så falsk och manipulativ så att du t.om går på det själv. Det är synd. För världen är så mycket vackrare än den fiende du så hårt gått in för att skapa…för att slutligen bli “Carl Bildt”.
    Du är värd mycket mer än så min käre….som individ…som människa…så försök att rycka upp dig! Människan är inte så farlig som du tror.

  2. robotnr7312 skriver:

    Min svåra och, tror jag, viktiga fråga nu är….får jag ett svar?

  3. nilbor skriver:

    Till Robotnr 7312
    Du får inget svar av Carl Bildt men det får Du av mig.
    Ditt ”username” är signifikativt, man skulle kunna tro
    att Ditt inlägg har skrivits av en robot, d.v.s. UTAN HJÄRNA.

  4. roesthor skriver:

    Agfanstan var en fälla för Sovjet, så verkar det för oss och US. Råttor agerar instängda olika när de tror de har frihet, eller de upplever sig kuvade.
    Flytta fram positionerna med en gest av ömsinthet och ödmjukhet, slå sedan till med kraft som aligatorer.

    Varför skall Sverige med sin fredsbevarande drift vara med i denna cirkus?

    Långt från detta är det till nackdel! /roger

  5. ensvensksomvill skriver:

    Håller helt med robotn7312. Va snackar du om egentligen Carl? Du om någon borde väl ha öppnat ögonen och sett vad som håller på att hända. Eller har jag överskattat dig?

  6. Pravo skriver:

    Ärligt talat tror jag inte en deglobalisering är negativt. Det för makten närmare människan, närmare gräsrötterna. Globaliseringen har sina fördelar, men deglobaliseringens fördelar är större.

  7. robotnr7312 skriver:

    Helt riktigt! :-)
    Synd bara att du apostel och försvarare av det skamlösa och samvetslösa inte förstår det ironiska med mitt ”username”. Det är ju precis detta vi sakta men säkert förvandlas till under Moderatstyret. Mer och mer ses vi invånare i Sverige som ngn sorts ”arbetselement”. En typ av ”vara” om kan handlas med (arbetskraft) på en ”självreglerande marknad”. Mkt ironiskt även detta min herre, då den ”själreglerande marknaden” ständigt kräver nya lagar och massiva kapitalinjektioner för att fungera(just nu 35 000 000 000 000 kr! av oss skattebetalare jorden runt).
    Den självreglerande marknaden kan alltså ses som en illusion…eller en bluff om man så vill…liksom ”friheten” i den moderata opportunismen Den kräver, liksom kommunismen en gång i tiden, LOJALITET(ja…komunisterna insisterade intill slutet på att människan var ”fri” i Sovjet). Dvs den som inte vill och inte tror på översteprästen kommer att bli bestraffad på ett eller annat sätt. Den som är beroende (marknadsberoende för att kunna betala ett huslån t.ex) kan inte och kommer heller inte längre att tänka själv. Förlorar han inkomsten förlorar han även rätten att bo..ja kanske rentav rätten att leva. Dvs i båda fallen tvingas individen att begränsa sina valmöjligheter. Livet som arbetskraft blir till att tjäna och tänka som de som har makten att belöna.Lyder du inte får du piskan. Lyder du, dvs inte tänker, inte kritiserar(ja..som en robot) och gör som de säger att du skall göra då får du smek och kärlek.
    Ju fortare vi därför förstår att vi själva kan ha makten över våra egna liv(dvs utropa KUNGEN ÄR NAKEN!). Att vi själva kan vara såsom vi själva är. Att glädjen i vårt Arbtete kan vara något annat än ett meningslöst berikande av en elit(som tar individen, jorden och samhället och förvandlar allt till kalkyl och kall beräkning(se t.ex det absurda i att väga miljöförstöring i samma våg som man väger ”vinst”)…se vår käre Borg. Som just nu är beredd, att för nationens bästa offra ett antal individer för att upprätthålla teorin, tron eller om man så vill den skamlösa cynismen(jag tvivlar dock inte på att Borg verkligen är troende).
    Tycker du inte, i ärlighetens namn att det är märkligt…jag menar vi har effektiviserat och specialiserat produktionen i snart 300 år!(det som förr gjordes av 3000 arbetare på ett fält görs idag av en gps-styrd traktor. Och ändå arbetar vi idag mer än någonsin för att betala vårt boende och maten på bordet).
    Jo…jag erkänner. Jag är en robot. Men jag gör i alla fall det jag kan för att försöka vinna min FRIHET. Jag måste medge att det är svårt, nästan på gränsen till vansinne att gå emot en kyrka som så starkt och under så lång tid hjärntvättat individen.(Ser du inte att vi blir mer och mer lika…okritiska sväljande och låsta i ett val mellan att sluta tänka och bli belönad el. att göra motstånd och bli degraderad till ”sjuk” ?).
    Käre nilbor…kanske är det så att jag inte har ngn ”hjärna”..vem vet? Jag misstänker dock att vår syn på förnuftet skiljer sig en aning.
    Jag väljer dock att göra mina val på ett mänskligt plan. Dvs genom att lyda mitt samvete och lyssna till förnuftet. Och faktiskt…är man inte cyniker(det stadium som inträder efter det att man sopat bort sitt samvete)…så är det faktiskt enda sättet att kunna sova gott om natten. (det finns ju även alkohol, piller och förnedringsTV som gör att robotar kan sova gott). Jag hoppas dock att jag hittar en väg ut ur denna mardröm där män som dina hjältar, bl.a Bildt, liksom översteprästerna en gång gjorde, ber mig vänta på Messias och under tiden tar min kraft, min, lön, mitt samvete, mitt förnuft, min ärliga vilja till kärlek, min lust att skapa….samt min gamla mors pensionspengar. Ett gott exempel på förlorat förnuft och samvete är de böcker som ska lära oss vara lyckliga eller framgångsrika.(ex. så fixar du karriären, så blir du lycklig, så lyckas du i livet, Se om din partner är otrogen, shoppa loss, så blir du rik, hitta positiv energi, feng shui osv. osv osv).
    Även robotar kan utropa ”Kungen är Naken”. Det förblir dock ett mysterium för mig robotnr7312 hur en man som denne, En man som i verkligheten sålt det politiska kapital han en gång hade för reda pengarbuntar i handen….kan få ngt stöd överhuvudtaget. Mannen är ju korrupt! Jo..jag vet. De korrupta är ju egentligen svartmuskiga poliskonstaplar i en bananrepublik…min egen slutsats är att Sverige är på god väg att bli en bananrepublik. Ser du inte att alliansen är beredda att skapa de djupaste motsättningar i ett samhälle för att försvara ngt så fiktivt som en troslära. Som berikar några på de flestas bekostnad? Som ständigt och åter ständigt kräver mer och mer av själskraft och arbete för att kunna leva som system?
    Jag återger, som avslut, ett råd som jag fick av en moderat politiker jag träffade en varm sommardag för ca 10 år sedan. Mellan ölen samtalades det glatt och han sa;
    ”se till att jobba så lite som möjligt och samtidigt tjäna så mycket som möjligt”. – detta är moderat logik. Detta är slutlogiken i en moderat tankevärld. Friheten står i direkt proportion till den tid och de pengar du tjänar. Tyvärr…i min värld verkar detta alltför grått, trist, andefattigt och sorgligt.
    Jag väljer istället att behålla förnuft och samvete. Och jag vet…det blir svårt..men jag är beredd att ta konsekvenserna av mitt tänkande, mitt handlande och mina drömmar. Jag vill vara människa. Inte ett ”arbetselement”(varan arbetskraft).

    Kramar! :-)
    robotonr7312

    Glada

  8. bestofmankind skriver:

    Robotnr7312

    Mycket tänkvärda tankar.

    Tack!

    Och vill bara tillägga att när tiden är kommen är all framgång och materiella ting inte värd någonting.

  9. soli01 skriver:

    Var de ”tänkvärda” tankarna finns är svårt att hitta.
    Måste vara fråga om någon utomjording. :-)
    ”Jag vill vara människa” – alltid ett mål.
    bestofmankind – det sista är säkert sant. :-)

  10. bestofmankind skriver:

    soli01,

    I några få ord:

    ”oavsett vad du gör tappa inte din själ”

  11. metusalem skriver:

    Moderatorn på CB blogg måste ha sin synnerligt vänliga vecka. Hur förklarar man eljest att vår vän Robotnr 7312 får sprida sin RAPPAKALJA på denna förnämliga blogg.

    Någon som lyckats plöja igenom ordmassorna, och till äventyrs fatta vad där står? Nej, jag tänkte nog det. Det hela är dock ytterligare ett bevis på att CB är en man av värld och väl klarar av diverse besynnerliga påhopp.

  12. Kachina skriver:

    Roboten kommer med tänkvärda tankar, men jag funderar på varför h*n riktar sig till CB som individ. CB är bara en robot även han, men på den andra planhalvan.

    Annars talar Robot7312 klartext. Om du metusalem inte fattar, kanske du bör be någon kunnig undersöka om du har någon hjärna. :-)

  13. ensvensksomvill skriver:

    Vadå metusalem? Förstår du inte vad han säger? Då är det du som är roboten. Hans poäng är enkel.

    Robot7312, jag håller med dig. Fred och Kärlek.

  14. bildterberg skriver:

    Lite bakgrundsmaterial till mötet i Athen:

    http://www.prisonplanet.com/bilderberg-fears-losing-control-in-chaos-plagued-world.html

    Carl, vad menas med ”Demand Destruction”?