Efter en bra dag i Washington

Just landat på Heathrow-flygplatsen i London efter nattens flygning från Washington. Om några timmar bär det hem till Stockholm och uppgifterna där.

Gårdagens samtal i Washington med utrikesminister Clinton, säkerhetsrådgivaren Jones, senatorn Kerry, Mellanösternsändebudet Mitchell och andra var öppna, bra och framåtsyftande.

Och det blev en både välbesökt och livlig diskussion om olika frågor på mötet på Carnegie Endowment.

Samsynen över Atlanten är större än på mycket länge.

Men utmaningarna vi står inför är också stora. Klimatfrågan. Den globala ekonomiska krisen. Och säkerhetsutmaningar i stora delar av världen.

Mycket av våra diskussioner handlade om förberedelserna för det svenska ordförandeskapet i EU.

Jag mötte såväl nyfikenhet som betydande förväntningar. Och vi kommer att ha att hantera avgörande delar av den transatlantiska dialogen under dessa månader.

Vi gör det på den solida bas som lagts av de franska och tjeckiska ordförandeskapen.

Men just nu är mitt huvudintresse i livet nog att få en dusch för att åter kunna känna mig som en mer eller mindre normal människa.

6 Responses to Efter en bra dag i Washington

  1. perfro skriver:

    Den globala finansiella krisen är i nuläget viktigare än något annat.
    Utan att nå dit kommer inte mycket att hända vad gäller klimatpolitiken, där det finns stora spänningar och betydande utgångslägen.

    Någon enighet om hur man ska kunna lösa den finns knappast oavsett alla möten och överenskommelser.

    At enigheten mellan Europa och USA är särskilt stor är knappast riktigt.

    Däremot finns det tecken på ett bätre samarbetsklimat inom utrikespolitiken.

  2. florimond77 skriver:

    Hej Carl Bildt! Jag såg dig på Tv i morse. Tycker att din down-to-earth attityd har blivit cool.
    Du nämnde att ni var överens om att stärka statsuppbyggnaden i länder som Afghanistan, Irak mm. Du nämnde inte Palestina men det hade väl retat Israel förstås. Man får vara diplomatisk. Det nya styret är några grader värre än det förra – och de har ju trots allt bollen.
    Vad är egentligen palestina? Det är ingen stat. Det är ockuperad mark men är det Israels land eller ej? Hur kan ett land som inte är någon stat vara ockuperad? Är palestinierna att betrakta som Israels egna urinvånare som samer eller indianer? Vad har Israel för rätt att demolera hus, arrestera folk osv? Många israeler betraktar palestinierna som vilka araber som helst och tycker att de kan flytta till arabländerna. Palestinierna vill bo i Palestina och arabländerna vill inte ha dem. Det påstås att Israel känner sig hotad av arabländerna. Jag tror inte de är det. Det enda som arabländerna känner sig hotade av är den ohållbara situationen som pågått sedan 1948.
    Ett vridet synsätt har alltför länge präglat den israeliska politiken. Det behövs en cool vind och en tid för uppbyggande istället för bulldozeri.

  3. geneve2 skriver:

    Carl Bildt. Ett råd från mig är att du skall vila också. Du arbetar alldeles för hårt just nu!Tänk på att dina krafter behövs verkligen andra halvåret i år.
    Mycket kommer att krävas när vi skall vara ordförandeland i EU. Hela regeringen gör ett fantastiskt bra arbete!

  4. Bo W. Höglund skriver:

    Ber att i allt få instämma med geneve2 ovan.

    Dessutom, ang klimatfrågorna, att prioritera dessa i jämförelse med finanskrisen är ungefär som att prioritera åtgärder mot torröta i takbjälkarna när bottenvåningen brinner!!

  5. bockgaard skriver:

    Bäste Bo W. Vad avser du med torröta i takbjälkarna? Enligt wikepedia är torröta en växtsjukdom som angriper kålväxter!

  6. Bo W. Höglund skriver:

    ”Det är inte direkt vetenskapliga namn vi slänger oss med här, har man sett torröta så känner man igen den, ett bättre ord är kanske fuktröta?”
    Eller, så är huset byggt av milöfnoskare som använt stammen av Brysselkål som bjälkvirke??