Lördagssamtal

En lite mer avspänd gav möjlighet till lite mer informella politiska samtal och till djupdykning i stadens förnämliga bokhandlar.

Washington i dessa dagar är lite av Obamaville.

Presidenten surfar på opinionssiffror som i ett historiskt perspektiv kanske inte avviker så mycket från normen, men att han dessutom har en betydande medvind i media går inte att ta fel på.

Det finns en påtaglig lättnad över att nya krafter nu tagit över.

Även om svininfluensan dominerar just är det självfallet den ekonomiska nedgången som är den stora utmaningen.

Bedömningarna om utvecklingen framöver dominerar. Presidenten tillhör dem som talar om att det finns tecken på s k gröna skott som håller på att sticka upp här och var, men vad den i sak handlar om just nu är föga mer än att lutningen i nedförsbacken mildrats och att vi kanske börjar att skönja botten.

Den starka finansiella och monetära stimulansen borde dock börja att ge effekt framöver. Ekonomins lagar har ju inte upphävts helt och hållet.

Men frågan är hur långt saneringen av de underliggande finansiella problemen gått. Jag har lyssnat till dem som varnar för att en viss stabilisering under de närmaste månaderna kan följas av en ny besvikelse nästa år.

I utrikespolitiken har nya tongångar lett till nya öppningar. Mottagandet internationellt har varit utomordentligt gott. Att presidenten medvetet strävat efter att markera en ny relation till den muslimska världen är av alldeles speciell betydelse.

De akuta internationella kriserna har hitintills lyst med sin frånvaro, men förr eller senare kommer självfallet även de. Då har dock den nya administrationen haft möjlighet att mer ordentligt komma på plats.

Efter middag på anrika Clyde´s i Georgetown är det nu dags för reträtt efter denna dag.

I morgon börjar dagen med brunchgenomgång med IMF:s perspektiv på den globala ekonomin och behovet av insatser i olika länder.

Att utvecklingen kommer att ställa krav på fler och mer besvärliga sådana råder det dessvärre inget tvivel om.

Jag skall också försöka att hinna med att få Världsbankens perspektiv på den aktuella situationen.

Även presidenten verkar ha en lugn helg. Han gjorde en utflykt till Bethesda tidigare i dag för att besöka en skola, men annars verkar hans program var mer privat denna helg.

1 Responses to Lördagssamtal

  1. jacobmollstam skriver:

    Apropå bokhandlar:
    Nästa gång du är i Paris (och har tid över) borde du besöka den lilla bokhandeln ”Shakespeare & co” som ligger vid La Seine (i höjd med Notre Dame). En av europas kanske finaste bokhandlar.