Zum Ewigen Frieden

Efter min frukost med affärsmän här i Kaliningrad tänkte jag promenera över till den i övrigt nästan öde ö i centrala staden där vid katedralens sida Immanuel Kant ligger begravd.

Han är ett av den västerländska filosofins verkligt stora namn, och hans grav låg orörd här mitt i den enorma förstörelsen också under den mörkaste sovjetiska tiden.

Jag minns speciellt den lilla skrift Zum Ewigen Frieden som han författade, och som har sin relevans också i dag.

Starkt förenklat hävdade han att om alla stater och nationer blev vad han med dåtidens språk kallade republiker – och  vi skulle kalla rättstater med frihet och representativt styre – skulle mänskligheten kunna leva i en fred som t o m skulle kunna vara evig.

Det handlade – kort sagt – om sambandet mellan den inre friheten och den yttre freden.

Det gällde i den tidens Europa – och det gäller inte mindre i vår tids mer globaliserade värld. Det inre styret i olika länder har mycket stor betydelse för möjligheterna till varaktig fred.

Hans tysta grav vid katedralen i denna stad som så dramatiskt förändrats genom historiens brutalitet fortsätter än i dag att sända detta hans budskap.

Så jag går dit med vördnad för en mycket stor tänkare.

4 Responses to Zum Ewigen Frieden

  1. visionara skriver:

    ”Det gällde i den tidens Europa – och det gäller inte mindre i vår tids mer globaliserade värld. Det inre styret i olika länder har mycket stor betydelse för möjligheterna till varaktig fred.”

    Huvudet på spiken!

    Därför är det så viktigt att inte vika sig en tum för odemokratiska krafter, såsom t.ex. den populistiska vänster som i demonstrationståg går hand i hand med kvinnoförtryckare och religiösa fundamentalister.

    M v h

    V

  2. Niklas skriver:

    Hoppas du får en trevligt dag i Kaliningrad, det är intressant att höra om alla städer och länder du besöker =)

  3. solklar skriver:

    Jag avundas dit jobb i det avseendet att du den ena veckan kan se solen gå upp över tempelberget i Jerusalem och en vecka senare vandra runt i gamla Königsberg och känna historiens vingslag. Apropå Königsberg och nuvarande situation i mellanöstern så lever fortfarande människor som var med om de fruktansvärda scener som utspelades där när sovjetarmen intog staden i början av 1945.

  4. stig2entreprenoren skriver:

    En vetgirig och smart kille med rätt gener född och uppvuxen i en kreativ miljö med företagare, handelsmän och andra ivriga av olika nationalitet kan utveckla ett ”geni”.
    Immanuel Kant vars far var sadelmakare bodde i hantverkarkvarteren nere i hamnen i Königsberg vid floden Pregels mynning där fartyg från många länder samlades och lastade om.
    Unge Kant såg med egna ögon att handel bidrar till fred mellan nationerna.
    Att sen skriva en bok på temat ”Analys av det rena förnuftet” som blir epokgörande kräver säkert lite funderingar och en hel del insikt?