Nödvändig vapenvila

Äntligen förefaller det som om Israel inser att Gaza-kriget nu blivit en allvarlig blastning för landet och dess säkerhet.

Det skulle förvåna mig om inte dagens möten i Jerusalem leder till att man deklarerar en vapenvila.

Samtidigt som det kommer att finnas all anledning att välkomna detta kommer mycket betydande frågor att kvarstå.

Att hålla israeliska stridskrafter kvar inne i Gaza kommer inte att vara acceptabelt.

Och det återstår åtskilligt när det gäller de direkta eller indirekta överenskommelser som måste finnas om att öppna Gazas gränser för humanitär hjälp och vanlig handel och om att stoppa smuggloing av bl a vapen.

Viktigt är dessutom att hjälparbetet nu kan komma igång snabbt. Den internationella dialogen om hur detta kan ske har redan kommit en bit framåt.

25 Responses to Nödvändig vapenvila

  1. photoimagine skriver:

    En ensidig vapenvila talar vi om idag från Israels sida. Du nämner ingenting om Hamas längre Carl Bildt, och frågan är när Hamas ska inse att dom också är en belastning och en säkerhetsrisk för alla.

    Kommer det att vara acceptabelt att Hamas fortsätter sin beskjutning?
    En ensidig vapenvila precis som en allt mer ensidig syn på konflikten kan man skönja också från dig utrikesministern.

    Fortsatt trevlig helg!

  2. orust skriver:

    Carl – hoppas du får tid att ta del av P1s utmärkta Konflikt lördag 09:00 om Gaza-krisen och begrunda kritiken mot EU – och i viss mån mot dig – för underlåtssynder. Viktigast dock synpunkterna på att Hamas nu lyfts upp till en global maktfaktor och att Israel måste avsluta massakern på egen hand för att den inte ska pågå när Obama svärs in! Snöpligt och en svårhanterad situation för Israel!

    Hoppas även övriga debattörer vill ta del av Konflikt-programmet för det var verkligen mycket intressant och informativt. Det finns säkert på nätet och går i repris i kväll 22:05.

    Vi kanske hörs — Orust

  3. perfro skriver:

    Det är självfallet bra att Israel nu förklarar sig vara beredd till vapenvila.
    En vapenvila kräver dock att den inte är ensidig.
    Hittills har inte Hamas samt de krafter som stöder denna terroristorganisation visat några tecken på att medverka till en sådan. Tvärtom kommer mest hatfulla proklamationer, vilka tyvärr har sin motsvarighet i vårt land.

    Det enda från det hållet som verkat positivt är samtal med egyptiska ledare samt att det verkar finnas två fraktioner nu i Hamaslägret.

    Det krävs alltså betydande insatser från olika håll, inte minst från den nyvalda presidenten Obamas sida, för att sätta så hårt tryck på Israel att landet accepterar den fredsuppgörelse som i sin tur krävder medverkan av FN, EU, Blair, mer moderata palestinier m fl.

    Som CB skriver återuppbyggnaden måste nu påbörjas. Det krävs nog något av en Marshallhjälp.

  4. alnabone skriver:

    Hoppas nu det internationella samfundet med samma beslutsamhet ser till att avväpna Hamas så att vapenvilan blir hållbar. Var så säkra på att kanonerna börjar låta igen utifall fortsatta raketattacker genomförs mot israeliska områden…

  5. toppbozz skriver:

    till Orust, tack för hinten, jag skall lyssna på den på nätet. Till er andra, innan ni börjar kasta för mycket skuld på Hamas igen så betänk varför Israel vill ha en ensidig vapenvila. Det är för att man inte vill ingå ett avtal med Hamas eftersom Hamas kräver att belägringen av Gaza skall upphöra. Israel vill tyvärr inte ha fred på några andra villkor än sina egna vilket kommer att medföra fortsatt belägring av Gaza fortsatt missär och en fortsatt omöjlighet för Palestinas befolkning att få till ett drägligt liv. Självklar kommer etta inte att hålla. Nya Hamas krigare kommer att födas så länge Israel håller Palestinierna i detta fångläger. Jag håller med om att Hamas är en politisk belastning pga deras hårdnackade hållning till att erkänna att Israel skall få existera sida vid sida om en Palestinsk stat. Och så igen för tydlighetens skull jag stöder inte på något sätt Hamas beskjutning in i södra Israel, det är en förkastlig politik som inte leder någonstans.

  6. toppbozz skriver:

    Jag vet inte hur andra känner inför det som nu pågår i Israel. Själv pendlar jag mellan fullständigt raseri till fullständig uppgivenhet. Jag kan inte förstå hur någon människa vid sina sinnes fulla bruk kan se dessa bilder på döda, skadade och lemlästade barn och få all den information om de övergrepp som kontinuerligt nu sker mot sjukhus, skolor, FN byggnader, mm. utan att reagera kraftfullt mot Israel. Jag förstår inte våra politiker som just när Israel dödar flest människor vill öka handelssamarbetet med denna stat. Jag förstår inte varför dom inte tar tydligt och klar avstånd. För mig finns det en gräns när det politiska spelet slutar och där vi som människor måste ta över med våra känslor och vår empati.

    Palestinierna kommer aldrig att tillåtas få ett eget land värt namnet så länge Israel får bestämma. Man erbjuds smulor från den starkes bord som man förväntas buga och tacka över samtidigt som piskan hela tiden viner. Jag skäms över att inte kunna göra mera för detta förtryckta folk, jag skäms över våra politiker som inte vågar ta ställning och jag skäms över alla dom som har oförmågan att känna empati.

  7. perfro skriver:

    Dagens kolumn i SvD av Göran Skytte borde läsas även av dom nu vägrar ur sin avsky mot Israler med anledning av att angeppet mot i Hamas, som beräknas ha skördat 1000 döda och 4000 skadade.
    Fördelningen på civila offer och Hamasterrorister kan inte annat än uppskattas.
    Här förekommer dock en propaganda, som ska väcka sympati för Hamas.
    Hamas är allas vänner, Israel allas fiender.

    Om vi blickar tillbaks en del i vår nutidshistoria så har vi på vänsterkanten haft sovjetvänner, kubavänner, albanienvänner, kinavänner, som Skytte så riktigt skriver.

    Dessa såg och även nu åtminsone delvis ser allt i rosenrött skimmer.
    De kunde inte se förtrycket, armodet, massdöden, efterblivenheten, alla var de diktaturkramare.
    Sådana finns även nu bland en konflikt, beklaglig och långvarig förvisso men ändå av väsentligt lägre omfattning än allt detta.

    Vi har också sådant som folkmorden i Darfur, folkmordet på albanerna, det folkmord, som Saddam Hussein stod för samt hela den internationella terrorismen, symboliserad av al-Quadi.
    Från det hållet dagliga självmordsattacker i Irak med normalt 40-80 dödsoffer.
    Den fråga man ställer sig; var har protesterna funnits mot allt sådant.

  8. walle76 skriver:

    Tack gode Gud för att du Carl Bildt och Moderaterna har hand om UD! Visst, ur ett rent partitaktiskt perspektiv så hade en enögd folkpartist varit guld för oss i oppositionen, men ser man till Sverige som nation och inte minst till läget i mellanöstern så är din balanserade hållning ytterst välkommen.

    I ett kort inlägg får du med de tre viktigaste sakerna:

    1) Bort med israeliska trupper.
    2) Säkerställ att inte vapen kan exporteras till Gaza.
    3) Bryt isoleringen av Gaza, utan handel och kommers kommer fattigdomen fortsätta. Fattigdomen leder till desperation och vad det leder till borde till och med den mest inbitne sionist begripa!

    Ovanstående kommer inte leda till en permanent fred, men kan lägga grunden till framtida framsteg. Mina komplimanger till en bra dag på jobbet! Jag skulle givetvis tagit i mer och gått längre, men jag skäms i alla fall inte över dina uttalanden.

    Med vänliga hälsningar:

    Mikael Wallgren, Spekeröd, medlem i Vänsterpartiet.

  9. toppbozz skriver:

    perfro. Det var intressant att du pekade på just Skyttes artikel. Skytte har under alla år hållit Israel bakom ryggen, hur vidriga händelser de än ansvarat för. Han har alltid funnit en ursäkt. Om du läser artikeln en gång till finner du inte ett enda ord, inte ett enda, som kritiserar Israels övervåld i Palestina. Det är för mig patetiskt och ingen grund för några andra kommentarer.

    Jag har skrivit det förut och jag gör det igen, Jag är ingen Hamas anhängare, jag fördömer deras raketskjutningar mot södra Israel liksom deras patetiska vilja att vilja utplåna staten Israel men det ger faktiskt inte Israel rätt att, framför allt som den starkare makten, att totalt ignorera FN, att dagligen bryta mot det internationella regelverket om våld mot civila, FN och medicinsk personal. Israelerna har nu dödat över 400 barn i Gaza. Var finns Skyttes kritik mot detta? Han lider av att se bilderna men kan inte förmå sig att kritisera källan, patetiskt.

  10. ostrogot skriver:

    Hamas gick till val på att de skulle utplåna Israel. De fick en rätt betryggande majoritet. Vem törs tro att de är beredda att överge sitt vallöfte så länge de inte fått besked av väljarna att de inte är önskvärda? Och när de valdes, trodde väljarna att Israel inte skulle motsätta sig att Hamas löften realiserades?
    Den första åtgärden innan fred kan realiseras är alltså enligt min mening att de palestinska väljarna gör sig av med krigsaggressiva element, inklusive Hamas. Jag är rätt övertygad om att Israel därefter gärna sätter sig vid förhandlingsbordet igen

    Se´n är ju även jag funtad så, att jag gärna håller på en underdog men förhoppningsvis hindrar det inte mig att hålla huvudet kallt.

  11. alnabone skriver:

    oloflindberg:

    Eftersom alla här är så inbitna i ”dået” i stället för ”nuet” så får jag omdelbart en fråga i huvudet när jag läser ditt inlägg 2:43..,

    Kan vi egentligen klandra det israeliska folket om man betänker deras ganska dystra historia för ca 70 år sedan? Hade det varit jag som blivit drabbad så hade jag haft en smärre arsenal i källaren och en pistol under huvudkudden. Först var det nazisterna och nu palestinierna i egenskap av Hamas…

  12. chris200 skriver:

    8000 personer demonstrerade idag i ett fryskallt Göteborg i sympati med palestiniernas rätt till ockuperat land och rätt till fred. Men för Israel demonstrerar ingen. Det ger en tydlig bild av folkopinionen. Vanligt folk ser ju att den illegala, och dessutom förtryckande, ockupationen är orsaken till årtiondens elände, för både palestinier och israeler.

    Det var judar som genomled förintelsen; inte israeler. De, och alla som fördömer förintelsen, kommer aldrig stödja att något folk får genomgå något som ens påminner om det lidandet. Aldrig igen, för någon. Stor del av det israeliska folket, och framförallt ledarskapet, har vänt ryggen åt förintelsen. Det är inte samma folk.

    ”Land-grabbing and peace-making are simply incompatible. Israel had a choice and it chose land over peace.”
    http://www.guardian.co.uk/world/2009/jan/07/gaza-israel-palestine

  13. perfro skriver:

    Göran Skytte va en gång i tiden 68-aktivist. Han har lärt sig läxan, som framgår av det jag citerade ur hans kolumn i dag.
    Skyutte skriver ”jag plågas av bilderna på döda barn och raserad infrastruktur i Gaza. Men jag plågas också av att se bilderna på palestinska barn som utbildas till självmordsbombare”.

    Det gäller att citera korrekt.
    Detta med att vägra barn skolgång och skola dem till terrorister och självmordsbombare är alls inte ovanligt.
    Läs dagens Brännpunktsartikel om talibanernas agerande.

    Vi har också nu fått en alltmer utbrett antisemitism, som ett resultat av Gazakonflikten.
    Även detta ger Skytte åtskilliga exempel på.
    En spridning av antisemitismen kommer definitivt att förhindra en fredsuppgörelse.

  14. mastaren skriver:

    Visst har antisemitismen ökat p g a det israeliska anfallet på Gaza och dom krigsförbrytelser som den israeliska armen utfört. Frågan är om den israeliska regeringen förstått vidden av den ökningen av israels impopularitet världen över.

  15. photoimagine skriver:

    Vi lär nog få se en ensidig vapenvila från och med ikväll. Det innebär förmodligen också att trupper stannar kvar i Gazaremsan tills Hamas upphör med beskjutningen.
    22 raketer slog ner i regionen fram till början av kvällen enl källor från Jerusalem.

    Ett ljus i tunneln…

  16. florimond77 skriver:

    Var på demonstrationen mot israels massaker på Gazas folk idag. 2000 stockholmare slöt upp.
    Vi saknade dig där. Tyvärr så blev du kritiserad för att kanske säga mer och visa mindre. Med all respekt för ditt arbete i fredsprocessen så saknar Sveriges folk en klar markering från vår regering där man tar avstånd från det uppenbara våldet som israel åsamkar oskyldig civil befolkning däribland barn.
    Det är som om alla sitter med andan i halsen och väntar på vad Obama har att säga.
    Vänta inte att denne man skall kunna lösa alla problem. Ta tillfället i akt. Denne man kan mycket väl välkomna positiva ideer och nya paradigm.
    Bush politik har varit en misslyckad politik. Det är ingen mening att följa en misslyckad politik vidare.

  17. bestofmankind skriver:

    Hörde just på radion att Israel/Olmert deklarerade ett ensidigt eld upphör fr o m kl 1:00 (om 3 timmar) svensk tid.

  18. chris200 skriver:

    Bra, men det visste vi redan när bombningarna började i december, att de skulle sluta innan Obama tillträder. Ganska kallt och cyniskt att kriga järnet i den tidslucka man fick.

    Officiella argumentet är att Israel ensidigt ingår vapenvila, för att USA ska hjälpa hindra vapeninförsel. Det lilla resultatet kunde man uppnått med ett telefonsamtal, utan tre veckors krig. Nä, det riktiga resultat man velat uppnå är massförstörelse. Man tajmade avslutet perfekt; finns ju inte mycket kvar att förstöra.

    Jag vill påminna om att fred är mycket mer än eld upphör. Jag hoppas vi alla hjälps åt att påminna våra medmänniskor om rotproblemet, vilket är långvarig ockupation och förtryck. Förutsättningarna för en stark opinion är bättre nu än någonsin. Jag kommer själv, som röstat borgerligt alla mina val i rad, att rösta på ett parti som har palestiniernas fundamentala räddning som prioritet.

  19. visionara skriver:

    photoimage säger bl.a. ”Det innebär förmodligen också att trupper stannar kvar i Gazaremsan tillls Hamas upphör med beskjutningen.”

    Vilket i sin tur innebär att striderna kommer att fortsätta, eftersom Hamas inte har någon som helst avsikt att upphöra med någon beskjutning. Den ensidigt utlösta vapenvilan kommer dock att räknas som en PR-mässig framgång för Israel och förhoppningsvis få en eller annan Hamas-proselyt att börja tvivla på sina förebilder.

    M v h

    V

  20. photoimagine skriver:

    De israeliska styrkorna kommer att stanna i Gazaremsan och om Hamas öppnar
    eld mot israelerna kommer elden att besvaras. Och i så fall skulle Hamas
    möta nya obehagliga överraskningar, sade Olmert.

    Vid presskonferensen vände sig Olmert till befolkningen i Gaza och sade:
    ”Vi har inget otalt med er. Vi vill leva i fred med er palestinier. Vi
    hoppas att vi kan leva i gott grannskap med er ni i er stat och vi i vår i
    framtiden. Det har varit en plåga att se hur Hamas utnyttjade er som
    sköldar i krigföringen mot Israel. Vi beklagar det lidande som drabbat
    Gazas civilbefolkning under kriget, men lidandet bär Hamas ensamt ansvaret
    för. Hade man inte bombat Israel i sju år med raketer, hade vår
    motoffensiv aldrig kommit.”

    ”Vi försökte först få ett slut på dessa bombardemang på politisk väg och
    genom diplomatiska kanaler, men utan resultat. Vi beslöt då att gå till
    motoffensiv mot Hamas, eftersom raketkriget mot den israeliska
    civilbefolkningen blivit olidlig.” ( Medan Olmert talade vid
    presskonferensen sköts ytterligare fyra raketer in i sydvästra Israel, de
    vållade bara materiella skador. )

    Från källa i Jerusalem.

  21. chris200 skriver:

    Photoimagine, och alla andra pro-israeler. Jag tror pro-palestinier vill uppnå två saker:
    1) Inget våld mot varken Palestina eller Israel.
    2) Upphörande av ockupation av palestinsk mark.
    Vilka av punkterna vill pro-israeler uppnå? Det är ingen kuggfråga. Jag undrar verkligen.

  22. alnabone skriver:

    Är det inte märkligt dock, nu när palestinierna äntligen får uppleva en något längre vapenvila, att deras folkvalda nu gör allt för att få igång kriget igen. Enligt flertalet eniga medier så ska runt åtta raketer trots detta sedan vapenvilan trädde i kraft, ha avfyrats mot Sderot. Är det inte märkligt att inte palestinierna slänger ut avskummet?

    Om jag i tre veckor hade levt under ett ständigt bombardemang och beskådat den skörd av döda och skadade så skulle jag som invånare i Gaza vara rätt mån om att slippa detta elände, om inte annat så för mina barn skull. Hamas drar ner sitt folk i en avgrund de aldrig kommer kunna klättra upp ur. Tragiken är fullkomlig…

  23. 55kalle skriver:

    Har följt medlarnas roll i konflikten mellan Gaza och staten Israel! Vissa utför det ”uppdraget” på egen hand andra blir utsända av andra skäl, och vissa gör det utifrån det egna egot! Har svårt att se och förstå varför vissa så kallade ”kända” politiker gör det? För vem och vilka gör dom det? Ta bara vår egen Carl Bilt som utgav sig för att medla i den här konflikten! Vad gjorde han egentligen, mer än att bara visa upp det egna jaget? Hans röst och roll i konflikten blev inte riktigt det han själv hoppats på, vilket inte påverkat hans eget sätt att försöka förklara hans så goda roll i medlingsförsöket! Så frågan kvarstår? För vem och varför åkte Carl Bilt dit? När han uppenbarligen fick åka hem med ”svansen” mellan benen! Men inte enligt honom själv, men så är han ju politiker och vänder orden till något som låter bra! Men betydelsen av orden saknar grund, som dom så ofta gör när orden kommer från en politikers mun!

  24. florimond77 skriver:

    photoimagiene
    jag såg också det där talet. Olmert ljög så han blev blå i ansiktet.

  25. bildterberg skriver:

    perfro
    Bara för att det är en sida som är kritisk mot israel behöver det
    inte betyda att den far med osanning. Dessutom kan det ju inte
    skada att exponera israelisk fundamentalism någon gång för att
    balansera debatten lite eftersom det sällan tas upp i ‘main stream media’.
    Du verkar digga Olmert. Vem håller du på i det israeliska valet
    förresten?