Gaskonflikten fortsätter

Sen kväll i ett halvsnöigt Kaliningrad. I morgon är det dags att se lite mer av denna i tragisk bemärkelse historiska stad och att med lokala representanter diskutera dess framtid.

Ett stabilt och framgångsrikt ryskt Kaliningrad ligger i allas intresse.

Men den ekonomiska krisen kommer att slå även här. Det är lågsäsong, men att hotellets stora restaurang ligger helt öde visar vart utvecklingen är på väg.

Jag börjar morgondagen med frukost med de svenska företagare som investerat och har verksamhet här – det skall bli intressant att höra deras perspektiv.

Vi har ett intresse att hjälpa till även i andra avseenden. Den stora stadens samlade avlopp går orenat rakt ut i Östersjön, och ett stort europeiskt projekt för att ändra på den saken har ännu inte kommit till förverkligande.

På rysk TV i kväll är det den europeiska gaskonflikten som dominerar.

Att all skuld läggs på det Ukraina vars demokratiskt valda ledning premiärminister Putin – som för dagen varit i Berlin – nu kallat ”kriminell” ligger lite i saken natur.

Att Vladimir Putin inte tycker om den är ingen nyhet – men språkbruket är brutalare än på länge.

Men jag noterar dock att president Medvedev framträder och talar om att nu också Ryssland och Gazprom håller på att förlora och förlora stort på konflikten.

Så är det.

Man kan tro att man med tuff retorik och komplicerat spel vinner en och annan poäng mot Kiev, men den djupa trend som nu förstärks är en fördjupad skepsis mot dagens Rysslands förmåga att vara en pålitlig energileverantör.

Därmed inte sagt att det bara finns helgen i de ukrainska energistrukturerna. Alls icke. Korruptionen är utbrett i åtskilliga ex-sovjetiska strukturer.

Men det kan aldrig vara en ursäkt för denna typ av starkt politiserade konflikter – som leder till närmast katastrofliknande köldtillstånd i vissa europeiska länder.

4 Responses to Gaskonflikten fortsätter

  1. visionara skriver:

    ”Man kan tro att man med tuff retorik och komplicerat spel vinner en och annan poäng mot Kiev, men den djupa trend som nu förstärks är en fördjupad skepsis mot dagens Rysslands förmåga att vara en pålitlig energileverantör.”

    Utmärkt!

    Se nu till att planerna på en gasledning genom Östersjön, med trolig patrullering av ryska militärstridkrafter, får ett rungande ”Njet!” från den svenska regeringen. Vi vill ha så lite med Putins Ryssland att göra som ö.h.t. är möjligt.

    M v h

    V

  2. vehab skriver:

    Hej min åsikt är att Ryssland håller ett bra föredrag med vision att nå målet,. Man kan se tydligt vad de är ute efter att få bättre vilkor i sina avtal. Genom att hota sin granne Georgien, så de andra EU länder får en läxa och går med på en förhöjning av gas priset eftersom olje priset har gått ner så pass mycket så har deras vinster sjunkit markant, de har inte råd att finnansera vissa projekt som de har påbörjat.
    Med andra ord de går bak.

    De länder som fryser får hitta nya lösningar det finns många.

    1100 DÖDA siffran stiger Gaza behöver hjälp av ett land som Sverige med ett stort inflytande, och respekterat internationell. vars ord når fram många stora ledare som har makt att ändra kurs på allt elände som pågor i Gaza.
    Vi vet alla att det är lätt att lösa den här konflikten om vi är ömsesidigt med båda parterna för att komma till rätta med den här konflikten som skördar liv varje dag, och människor lever i skräck.
    Jag själv kommer från Kosovo och kom som flyktning till Sverige 1999, jag vet hur det är att uppleva det som de upplever NU i Gaza.

  3. bockgaard skriver:

    Gaskonflikten är kanske en minnesbeta för det konglomerat av svenska storföretag som har bildad ett gemesamt bolag i akt och mening att köpa stora mängder rysk el genom att lägga ut nya havskablar österut.

  4. oloflindberg skriver:

    Att ett land är demokratiskt innebär inte automatiskt att det är oskyldigt. Eller hur?
    Sånt besvärjande struntsnack skadar demokratins rykte.
    Vad får världens icke demokratiska stater för intryck av allt västerlandskt hyckleri?
    Att demokrati bara är ett svepskäl förstås.
    Om det var Vattenfall som levererade gasen skulle nog tonen bli en annan. Hade Ukraina vägrat betala marknadspris då stod väl Natos väpnade styrkor redan i Kiev.