Markoffensiv inledd

Israel har nu inlett en markoperation in i olika delar av Gaza med allt vad detta kommer att innebära.

I strikt mening innebär detta ett erkännande av att man med den gågna veckans anfall från luften inte har lyckats att uppnå det man hade hoppats på.

Men i stället för att – om möjligt – söka en politisk lösning efter detta misslyckande har man nu valt att på ett dramatiskt sätt eskalera konflikten genom en markoffensiv.

Att detta kommer att göra en lösning på den akuta konflikten än svårare är alldeles uppenbart. Och risken för at konflikten får allvarliga återverkningar i regionen i dess helhet har ökat dramatiskt.

Utsikten för att de närmaste dygnens diplomatiska ansträngningar skall kunna leda till några framsteg har minskat dramatiskt. Med all sannolikhet inleddes operationen för att den skulle vara igång innan det diplomatiska trycket för en snabb vapenvila skärptes.

Men förr eller senare måste vapnen trots allt tysta – och de som arbetar för fred och försoning har en skyldighet att aldrig ge upp.

24 Responses to Markoffensiv inledd

  1. mastaren skriver:

    Tvingat på? Är jag inte felunderrättad så var det ju Israel som först bröt vapenvilan den 3 november genom en flygattack mot Gazaremsan som dödade flera palestinier. Israel har alltså själv satt sig i den situation man nu befinner sig i. Sannolikt har detta länge planerats samtidigt som man försökt manipulera omgivningen att Hamas är skyldiga till utvecklingen. Uppenbarligen har i alla fall ”Helenai” duperats.

  2. helenai skriver:

    Den tillträdande EU-ordöranden Tjeckien klandrar ENBART Hamas för det inträffade… Detta säger en hel del.

  3. anat1204 skriver:

    Bildt, jag vädjar om att ni avslutar vapenhandeln med Israel omedelbart. Ni bär på ett lika stort ansvar och jag skäms för Sveriges passivitet i denna konflikt. Det som sker i Gaza är fruktansvärt och det tvivlar jag inte om att du också anser, men samtidigt som du gör det säljer ni vapen till militärstaten Israel! Israelerna använder de vapen Sverige säljer till för att just skjuta ner oskyldiga barn och andra civila palestiner! Är inte det dubbelmoral? Förklara dig gärna!!

  4. florimond77 skriver:

    the silence and the moderate remarks from the west are based on fear for islamistic movement. Why not look in the eyes of that fear and find out that its utterly overexageratedl. What would the situation have been if Hamas had been a christian movemnet?
    This fear stops the west to shout out the real truth about israel. It stops the west to put an end to israels crimes aganist the human rigths because one think that doing so is the same as supporting islamistic movements. Lets hope there is en end of this thinking.
    Stop israels war and make israel responsible for its crimes! No more support for israel!

  5. mastaren skriver:

    Dessutom är det ju lite märkligt att Sverige på tjeckist initiativ röstat för att fördjupa samarbetet med Israel….Kanske dags att tänka om?

  6. florimond77 skriver:

    expressen meddelar att tusentals israeler i Tel Aviv demonstrerat mot kriget.

  7. photoimagine skriver:

    Bara som upplysning,
    det är inte Sveriges utrikesminister som är upphov till konflikten i mellanöstern.
    Däremot åker en delegation där Carl Bildt ingår i morgon för att om möjligt göra en insats som i nuläget ter sig näst intill omöjlig.
    Meningslöst att fortsätta älta vem som bröt vapenvilan eller vem som är orsaken till konflikten.
    Kanske kan vi följa utvecklingen utan att behöva spy på Carl Bildt – det blir en aning patetiskt eftersom situationen är allvarligare än så…

  8. Pravo skriver:

    Helenai, Karel Schwarzenberg är inte Tjeckien. Han är en enskild person som inte representerar hela Tjeckien. Lyssna till exempel på Tjeckiens president Václav Klaus och du kommer få en helt annan bild än Schwarzenbergs distorterade bild.

  9. idaochfff skriver:

    – Ockupanten får INTE tillämpa kollektiva bestraffningar mot skyddade personer (GK IV 33);
    – Ockupanten är skyldig att behandla civilbefolkningen humant och med respekt för person, ära, familjerättigheter, religion och skydda den mot våld och hot (GK IV 27);
    – Ockupanten är syldig att säkerställa befolkningens försörjning med livsmedel och läkemedel, även att importera om det behövs, allt i den utsträckning det står i ockupationsmaktens förmåga (GK IV 55);
    – Ockupanten är skyldig att säkerställa och vidmakthålla sjukvårdsanläggningar och allmän hälsovård och hygien, särskilt genom profylaktiska åtgärder mot epidemier (GK IV 56);
    – Ockupanten är skyldig att tillåta nödvändiga hjälpsändningar till befolkningen (GK IV 59);
    – Ockupanten är skyldig att tillåta erkända nationella rödakorsföreningar (Röda Halvmånen, Röda Lejonet och Solen) att fullfölja sin verksamhet (GK IV 63);

    ….

    Carl Bildt, kommer du att nämnda några av artiklar i den IV-e Genevekonventionen när du träffar israeliska politiker..?

    Se gärna artiklar från IV-e GK från 1949 som jag skrev ovan…
    Hur många internationella lagar, regler, konventioner har Israel rätt att bryta mot?

  10. Anders Fahl skriver:

    Anser Carl Bildt att en snabb vapenvila alltid är den bästa lösningen? Israel har inte endast Hamas att tänka på utan detta handlar om hela maktbalansen i regionen – tänk Iran och Syrien.
    En markinvasion ligger kanske inte i Israels intresse, men situationen är ohållbar och efter en lång tids passivitet så måste Israel återupprätta sin avskräckningsförmåga eller tvingas leva med allt större hot i fortsättningen. Varje gång Israel lyssnar till europeiska diplomater som vill ha en snabb lösning på varje problem så får Israels fiender en slags propagandaseger och en större konflikt rycker närmare.
    Tänk på helhetsbilden. Vapenvila utan ett försvagat Hamas samt en förändrad situation leder till att Iran kan flytta fram sina positioner och bli alltmer aggressivt. Alla dessa uppblossande stridigheter är delar av ett större krig där huvudproblemet är och förblir extrema krafters vägran att erkänna Israels rätt att existera. Därför måste Hamas besegras.

  11. rhul skriver:

    Den stora skillnaden mellan Israel och Hamas är att Israel försöker försvara sitt folk och sin stat medan Hamas mål är att förinta staten Israel och döda civila Israeler. Israels syfte med deras nuvarande aktion i Gaza är inte att döda civila Palestinier, deras mål är att förhindra fortsatta raketattacker från Hamas och deras sympatisörer. Jag tror det är viktigt att man inte glömmer bort att Israel försöker skydda sin befolkning, att Hamas gömmer sig bakom den civila befolkningen är olyckligt, att Hamas strategi också skadar oskyldiga är än mer beklagligt och fruktansvärt. Vi kan alla hålla med om att de civila och fredliga som lider i Gaza förtjänar en vapenvila, borde vi då inte välkomna att Sverige och Europa försöker hjälpa dem med det? Så sluta klaga på vår utrikesminister och sluta jämföra Israel med djävulen själv, de försöker bara att skydda sitt folk. Jag tror utan tvekan att Carl Bildt med hans internationella politiska tyngd kan göra mer för folket i Gaza än någon annan svensk.

  12. idaochfff skriver:

    Det att Israel strider mot Hamas är LÖGN!
    Den moderna metoden på etnisk rensning var Israels långsiktiga plan:
    – Man lyckades först terrorstämpla hela Gaza genom att mura in folket och kollektivt straffa palestinierna inför omvärldens ögon, gång på gång!
    – Blockad och isolering gav inte stora möjligheter att omvärlden kastar ljuset in i Gaza;
    – Från ett instängt folk tog man vatten, el, pengar, mat, medicin… Man blev utan grundläggande livs möjligheter under lång tid. Utan arbete. Skola. Utan ett normalt liv. Det är självklart att liknande status kan producera desperation och raketer mot Israel – 18 döda israeler under 8 år och skadad fasad på några israeliska hus!
    – Det blev Israels orsak att bomba världens största koncentrationsläger och döda över 400 personer under ett par dagar! Nu – marktrupper går in!
    Allt detta känns bekant – det var Radovans Karadzics metod också: Att blockera och isolera Sarajevo och sen bomba sönder staden. Efter detta gick marktrupperna in…
    Kommer du ihåg detta, Carl Bildt?
    Vad är skillnad ..?

  13. mediahorisont skriver:

    Nästan 500 000 Israeler bor idag utanför dagens israel alltså i WB. De ockuperar land och egendom som olagliga bosättare. Är det ett sätt att försvara sig eller att skapa allt större Israel, STOR ISRAEEEL … Vilket intressant sätt att försvara sig ? lägg av med era påhitt om ”försvar” och sluta expandera istäälet!! Men det går ju inte ..och varför ??
    Nära 500 000 nya bosattare på WB (Se OCHA-s rapp.) med rätt att rösta utgör ett enormt politiskt kraft i Israel och stödjer våldsam lösning … alltså inga palestinier i deras hem, det ju ”våra heliga” berg. Det svårt att vinna valet utan de … var ärliga nu !! vem försvarar sig egentligen? Ni har ju en hel dödsstatistik, etnisk resning mm som talar emot eran dåliga propaganda

  14. rhul skriver:

    idaochfff,
    Israel har inget intresse av att döda Palestinier eller som du uttrycker det ”rensa”. Att beskylla Israels regering för etnisk rensning är att ta saker för långt, tyvärr är det så att Israel tror sig veta att det enda sättet att skydda sitt folk är att sätta hårt mot hårt – men det är inte detsamma som etnisk rensning. Att hat mellan de två grupperna finns är lika oförnekligt som ohjälpligt

  15. mediahorisont skriver:

    hoppas att Haag har öppet, det verkar finnas lösa krigsförbryttare …

  16. fridensro skriver:

    Situationen i Gaza är efter Hamas gastkramning av folket antagligen inte på något sätt att likna vid förra tillfället av Israeliskt intåg i området. Jag vill tro, bäste Carl Bildt, att vi kommer att få se ett uppror mot Hamas som på annat sätt sprider sin entusiasm för nya tongångar till Västbanken om förhandlingar med Israel. Obamas presidenttillträde och förhoppningar knutna till detta gör det kanske möjligt att få se en helt ny förhandlingslinje som kan stödjas av en orostrött omvärld. Mer optimism om jag får be..

  17. gormchandler skriver:

    De ”stora” politikerna har snackat om fred så länge jag kan minnas och inte lär det bli fred och försoning i min tid. När ingen riktigt vill blir det ingen fred. Vi får hoppas att Obama vill mer än någon annan för utan den viljan är bekymren oändliga. Fast det är förmodligen utopiskt. Man må tillropa Gud och Allah men det hänger inte på dem, snarare tvärsom.

    En stat, kraft bakom orden och hela världen bakom …. ja kanske då.

  18. rhul skriver:

    Klart att Israels strategi inte är proportionerlig, den moraliska ekvationen du lägger fram är helt rätt där. Jag håller också med dig om de Israeliska bosättningarna, för att säkra fred måste Israel få bättre kontroll över invandringen av Judar och jobba för att minska bosättningarna (man får dock inte glömma bort att många Israeler motsätter sig Bosättarnas beteende och att det är inte bara Israeler i bosättningar som blir attackerade), men det är bara en av många komplicerade saker som måste lösas. Men jag håller fast med det jag sa om hårt mot hårt, om Palestinier får utstå mer förödelse än Israelerna så är det för att vissa extremister använder metoder så som självmordsbombare som inte direkt är humana heller och det finns få effektiva medel mot. Det är ju inte bara Israeler i bosättningar som blir attackerade. Jag tror att en fortsatt diskussion om de moralisk i där här situation är, om än monumentalt viktig, likaså meningslös för dig och mig. Att förstå någonting betyder inte att man håller med om det, jag tycker bara det är fel att säga etnisk rensning eftersom det inte är Israels mål att metodiskt döda Palestinier bara för att de är Palestinier.

  19. pennansmakt skriver:

    Jag försöker föreställa mig hur gazaborna känner i denna stund. Det är mörkt för elektriciteten är bruten, och det är kolsvart ute. Här hemma i trygga Sverige sover väl alla vid den här tiden. Jag tror knappast att så är fallet i Gaza. Föräldrarna vankar oroligt av och an i den lilla lägenheten. Barnen känner sina föräldrars skräck och låtsas sova men gråter tysta under täcket. Överallt försöker grannar trösta varandra, ingjuta mod i varandra och be tyst att nästa bomb inte faller över deras tak.
    Men det går inte att lura sig själv längre. Markoffensiven har gjort att inget längre lämnas åt slumpen. Nu kommer kriget att utkämpas utanför dörrarna, in i den lilla lägenheten och rensa bort allt och alla som råkar stå i dess väg. Och det finns INGENSTANS att fly….

    Jag undrar hur föräldrarna tröstar sina barn under denna stund. Vad kan de möjligtvis säga för att lindra skräcken i sina barns ögon?…..

    Detta krig har inte skonat någon. Har inte respekterat något. Varken parti eller civilpersoner eller barn eller moskéer eller universitet eller infrastruktur eller partibyggnader.

    Detta krig är långt värre än något annat krig i världen just nu. Hänsynslösheten till civila, den totala passiviteten hos omvärlden och den oerhörda skillnaden mellan parterna i vapenstyrka gör att detta krig är oerhört svårt att föreställa sig. Lägg till att det är en ockupationsmakt som haft som livsuppgift att fördriva eller massakrera urbefolkningen sedan 1948. Visst är det svårsmält?

    Allt omvärlden gör just nu, egentligen, är att vänta ut Israels galna vredesutbrott. Man ser på hur antalet civila offer stiger med lite orolig blick, försöker lite snällt och blidkat att tala dem till sans men är noga med att inte riskera bli deras ovän.

    För en gångs skull, ta ett vettigt beslut för att stoppa dessa ständigt återkommande massakrerna på palestinier. Rör upp jord och himmel, ställ krav, bojkotta, sätt exportrestriktioner, gör NÅGONTING!

  20. fridensro skriver:

    ”Mediahorisont” sprutar här flitigt förvillelsens opportunism och desinformation över våra hacckigt framkomliga försök att förstå det som nu händer i M Östern och vill med hänvisning till ”den moderna medicinen..” mena att det är den största katastrofen för en människa att förlora sitt hem.. – En större katastrof är att förlora sin självaktning vilket också en folkkultur kan göra och en stor del av den muslimska arabvärlden gjort. Det är förödande. I detta ligger orsaken i deras oförmåga att nutidsorientera sig på annat sätt än genom bitterhet, hat och aggression. Den väg som allt mänskligt framåtskridande förutsätter är samarbete som grundas på verklig respekt och förståelse av olika synsätt, uppfattningar. Lögnens ord, överdrifter, är mänskilghetens stora fiender :” det förgiftar källorna och underminerar broarana och för oss bakåt på människolivets långa väg av tillblivelse..” menade Dag Hammarskjöld, som ännu är den enda och friska kraft som verkat inom FN.

  21. molika skriver:

    Kriget är en terrorattack i sig eftersom den till största delen drabbar civila, kvinnor och barn. Att världens ledare står knäböjda inför Israels övergrepp visar enbart på oförmågan till handling. Vad är det som gör att Israels handlingar och övergrepp i sakfrågan är rättvisa? Är det enbart Israel, understödda av USA och övriga västländers ledare, som har rätten att försvara sitt lands gränser med rent ut sagt slaktmetoder? Palestinierna har ingen rätt till varken eget land, mat, mediciner eller överhuvudtaget ett land där dom kan leva fritt. Hamas kallas för terrorist organisation och det kan vara så att dom är det, men jag tycker övriga världens nonchalans gentemot de mänskliga rättigheterna enbart gäller då Israel som David mot Goliat, ska bekämpa och försvara sitt lands gränser till vilket pris som helst. Att Obahamas ord om sina döttrars rätt till att sova lugnt utan raketattacker används som orsak till en krigsakt är inte a Change utan ett övergrepp mot de palistinska barnen som lever i ett kaos av krig, ett kaos som skapar trauman och nya Hamas ledare. Rätten till ett liv, rätten till att få leva gäller alla. Judarna hävdar att Hitler förbjöd dem det genom gas kammrar och utrotning, historien upprepar sig idag då Israel utför samma gärningar men med andra metoder mot civila i Gaza. Gaza har aldrig erkänts av Israel liksom Hamas aldrig erkänt staten Israel. Det är där grunden till alla attacker ligger. Övergrepp och annat skapar enbart våld som föder våld som leder till utrotning.

  22. ael039 skriver:

    Hellt ensamma, utan mat, utan medicin , utan hjälp från vare sig Arabvärden, Usa Eu eller FN vem har dem kvar? vem kan hjälpa de? Kanske de är dags och vända sig till Usama Bin Laden och till Hisbollah

  23. felix51 skriver:

    Att förhandla med Isreal är som att slå huvudet mot väggen.
    Det går helt enkelt inte, de ser bara en sak dvs förintelse av alla palestinier och inget annat.
    De är helt enkelt fegisar som inte vågar förhandla utan vapenskrammel. I Israels politik är det vapenmakt som dikterar villkor. Så tröga är dem att de inte inser att en militär lösning inte är möjligt. För varje palestinier de mördar så födds tio nya ”terrorister” eller tio nya befrielsekombatanter, det beror på hur man ser det.
    Varför ska världens elit diploomater dit och göra? Det är helt enkelt lönlöst, Israel lyder inte ändå, de är de utvalda och står över allt och alla. Tänk bara på den skamliga muren de bygger för att instänga palestinierna, fyfan jag skäms. Detta är ännu sämre än Berlinmuren och ändå reagerar inte världssamfundet, SKAMLIGT.
    Världssamfund har bara en sak att göra, kräva att Israel återgår till sina gränser före 67 och sluta med krig och invasion av sina grannländer. Vad det beträffar de arabiska länder syn på det hela är en verklig skam, bryt de diplomatiska förbindelser.
    Fogar man sig inte i antagna beslut i FN så ska man inte ha diplomatiska förbildelser med resten av världen. ISRAEL är en skam för mänskligheten, jag skäms å deras väggar.

  24. larsgustafsson skriver:

    Bäste Utrikesminister Carl Bildt,

    Kanske är du inte informerad om Hamas syn på fred med Israel, men jag kan informera om att Hamas nationella program, det s.k Hamas Charter, ligger ute på internet fullt tillgängligt för alla som vill läsa det.

    Hamas avvisar varje tanke på fred med Israel, så det är nonsens att skriva som du gör att Israels markinvasion försvårar en fredlig lösning. Det finns ingen fredlig lösning med Hamas, lika lite som det fanns en fredlig lösning med Hitler 1945.

    Och varför har ingen EU ledare krävt ett eldupphör när Hamas skickade 6 000 raketer under ett antal år mot civilpersoner i Israel?

    När Israel så sent som för någon vecka sedan begärde en förlängning av eld-upphör avtalet med Hamas så vägrade Hamas. Är det också Israels fel?

    Var realistisk.