Inför Bryssel

Fortfarande kvar i Stockholm – men sent på eftermiddagen bär det av till Bryssel för förberedelsemöten för morgondagens stora ministermöte.

Nere i Sharm el-Sheik träffas i dag den s k kvartetten för att värdera fredsprocessen i Mellersta Östern.

Den s k Annapolis-processen kommer inte att leda fram till ett fredsavtal under denna amerikanska administration på det sätt som var avsikten. Om inte annat så har nu nyvalet i Israel skjutit saker in i det kommande året.

Men den har inneburit väsentliga närmanden i väsentliga frågor, och nu handlar det om att på olika sätt ”säkra” dessa närmanden och föra över processen till också en ny amerikansk administration. Vikten av det kan knappast understrykas tillräckligt.

Säkert kommer vi att få anledning att tala om detta i Bryssel i morgon.

Då måste vi också tala om situationen i östra Kongo där den senaste tidens nya strider inte bara lett till omkring en kvarts miljon nya flyktingar utan också övergrepp så allvarliga att FN nu talar om krigsförbrytelser.

Toppmötet i Nairobi vädjade till alla om en vapenvila, men samtidigt kommer det uppgifter om nya strider i närheten av den viktiga staden Goma. Skulle denna intas av rebellstyrkor skulle ett helt nytt humanitärt och politiskt läge uppstå.

I New York diskuteras samtidigt om det finns anledning och möjlighet att stärka FN-styrkan MONUC. Vi får se vilka slutsatser den diskussionen leder till.

1 Responses to Inför Bryssel

  1. […] kommer att diskutera Kongo på ministerrådsmötet idag men den politiska viljan att stoppa den sexuella terrorismen finns inte. Det talas knappt om […]