Fundamentala fakta saknas

Jag tycker normalt att Ingvar Carlsson under senare år lyckats väl i sin avsikt att uppträda som lite av äldre statsman.

Vi behöver också sådana i den svenska debatten.

Men i DN i dag har Ingvar Carlsson ett rätt märkligt inlägg i debatten. Det handlar i allt väsentligt om den ekonomiska krisen i Sverige i början av 1990-talet men är självfallet ett försök att komma åt Fredrik Reinfeldt i dagens situation.

Mycket med den verklighet vi hade att hantera i början av 1990-talet har artikeln knappast.

Två rätt avgörande saker finns inte med.

För det första att krisens grund var misstagen i den ekonomiska politiken under Ingvar Carlssons tid.

Hans eget finansminister Kjell-Olof Feldt avgick i protest och skrev en hel bok om hur den felaktiga politiken fört Sverige ”till avgrundens rand”. När vi övertog regeringsmakten i oktober 1991 ökade arbetslösheten med ca 1000 personer om dagen och budgetunderskotten med ca 1 miljard kr i månaden.

För det andra att det vi då gjorde inte minst i dessa dagar runt om i världen ses som ett föredöme när det gäller att hantera en allvarlig finansiell kris.

Och andra internationella studier har visat att de strukturreformer vi genomförde – i förening med steget in i den Europeiska Unionen – lade grunden till den starka svenska ekonomiska uppgång som följde.

I dag ses det som vår regering gjorde i början av 1990-talet som ett internationellt föredöme.

Medan det som den tidigare regeringen under Ingvar Carlsson åstadkom allmänt ses som ett avskräckande exempel på hur fel det kan gå.

Av någon anledning har dessa rätt fundamentala fakta ingen plats i Ingvar Carlssons artikel.

Men de är å den andra sidan väl kända av de allra flesta.

30 Responses to Fundamentala fakta saknas

  1. mrmhalland skriver:

    Jo, lite färgad är ju artikeln utan tvekan och visst vill han skada regeringen.

    Han ska i alla fall han heder för att han står fast vid sina ideal och ståndpunkter.
    Inte alla f.d. socialdemokratiska ledare har gjort det…..

  2. laken skriver:

    Foten skriver bl.a. om M´s arroganta stil. På vilken planet har han varit de senaste 60 åren då S har regerat (med några års undantag)?

  3. perfro skriver:

    Krisen i början av 90-talet hade bankerna och s-regeringen skuldeen till,vilket man inte velat erkänna,möjligen med undantag av Feldt.

    Ingvar Carlssons insats då var en samverkan med ildtregeringen om att överföra penningpolitiklen på en oberoende riksbank. Vidare dr
    ev man gemensamt linjen att Sverige skulle gå med i EU. Bra detta.

    IC är nu en gnällsvik vilket framgår av hans artikel. Bara välkända s-förslag,gnäll över att prognoserna slagit fel och att Reinfeldt är en misslyckad figur.

  4. bestofmankind skriver:

    ”Av någon anledning har dessa rätt fundamentala fakta ingen plats i Ingvar Carlssons artikel.

    Men de är å den andra sidan väl kända av de allra flesta.”

    Om det är nu som du påstår i hela ditt inlägg, hur kom det sig att du fick avgå eller avgick du självmant efter halva perioden?

    Correct me if I´m wrong….

  5. malin12 skriver:

    Jag kan inte annat än att hålla med Carl.
    Alla tycks ha glömt hur sverige under 1990 talets början fick slåss mot 1980 talets penning politik med deflation och en orealistisk hantering av sveriges ekonomi.
    Att genom räntechocker försöka rädda sveriges krona istället för att följa Finlands och Stor Britaniens exempel då de släppte sin valuta flytande var ren galenskap. Sverige reagerade konservativt och oförsiktigt. Desstuom hade de en finans minister som varnade för analkande ekonomisk kris men inget gjordes, precis som Carl skriver, men agerandet var trångsynt och oaktsamt.

    Då räddades Sverige av makt skifte, Moderaterna och då som nu, har vi matematiska genier som styr skutan Sverige mot hamn, trots stormarna.
    Genierna sitter nu vid makten, och med facit i hand, räddade de oss på 1990 talet. Alla som gått i skolan och läst, vet att facit med 99,9% har hållbara svar.
    Därför kommer sittande Regering än en gång rädda oss och hålla Sverige flytande.
    Heja oss och Våra nutids hjältar!
    Kram på dig Carl! ( vill jag passa på att säga i mitt första inlägg…)

  6. norrrahalland skriver:

    Till bestofmankind, Bildts regering satt perioden ut och förlorade därefter valet. Det var endast Olof Johansson som lämmnade regeringen pga öresundsbron.

  7. tjernhus skriver:

    BRAVO!!!!!!

  8. bestofmankind skriver:

    norrahalland,

    Tack! Ja Regeringen Bildt satt 4 Okt 1991 – 7 Okt 1994, 3 år?

    tjernhus,

    Excellent var ordet eftersom folket visade tydligt vad det stod för vid val 1994.

    Bankkrisen uppenbart bevisades att socialdemokratin kunde man luta sig mot. Bankkrisen socialiserades och solidaritet blev nyckelordet.

    Utan socialdemokaternas hjälp, genom ett krispaket, hade inte krisen blivit löst – alla vet om det!

    Av någon anledning har detta faktum ingen plats i Carl Bildts inlägg ovan.

  9. eudemokraten skriver:

    NYVAL NU!

    Det är ytterst tveksamt om alliansen bör tillåtas regera vidare.

    Borgarna har ju inte samma erfarenhet vid samhällsrodret som våra välmeriterade folkhemspolitiker, och när det krisar tar samhället en alltför stor risk att låta några idag hatade individer i samhällstoppen fortsätta hålla moderat lekstuga.

    Ibland går samhällsintresset före t o m den parlamentariska principen, bakom vilken det ju enligt grundlagen heller knappast är meningen att man skall gömma sig. Öppenhet och medinflytande är demokratins honnörsord. Därför vore ett nyval det lämpligaste i nuläget.

    Alternativet är att folket börjar överväga mer drastiska lösningar. Finanskrisens utveckling i kombination med ideologisk inbilskhet kan bli parlamentarismens tillfälliga fall. Sedan kommer något annat och bättre, förhoppningsvis.

  10. hillary2 skriver:

    Produktivitetstillväxten i Sverige har varit negativ 06, 07, 08. Alliansen har varit passiv och använt skattemedel ideologiskt men oklokt och orättvist.
    Småföretagarnas arbetsgivaravgifter chockhöjdes medan de som uppbar de högsta inkomsterna fick stora skattesänkningar. Om det inte utlyses nyval nu är det kanske dags att åtminstone byta ut Littorin. Vi kan inte ha en orutinerad pajas till arbetsmarknadsminister i detta allvarliga läge. Vi behöver en arbetsmarknadsminister som förstår vad adekvata arbetsmarknadsåtgärder är och som kan genomföra sådana.

  11. felixh skriver:

    Hillary2

    ,väldigt onyanserad kritik… vadå pajas?? Detta måste vara intern krtik inom SSU, SAP eller LO??? Vi andra i samhället föstår inte vad du menar?? Du menar väl inte Volvo?? Det fattade ju S beslut om att inte stödja när samarbetet med Mp skapades för flera år sedan. Det var ju då S gav upp poliyiken om att ha skattelättnader på t.ex. svensk tillverkade bilar som t.ex. tjänstefordon eller leasingfordon…. Sent skall syndaren vakna….

    Vi som var med på 1980–90 talet minns…. och glömmer inte …..

  12. bestofmankind skriver:

    Men allvarligt talat, är inte läget akut när hittils i år har Volvo flaggat för nedskärningar på totalt 6000 anställda. Och det är bara början.

    Vad skall Regeringen göra åt detta för att ge trygghet och sinnesfrid till dessa arbetslösa?

  13. Helena Palena skriver:

    Besto of. Det kanske vore lämpligt att också ställa frågan: Vad ska Ford göra åt detta?

  14. bestofmankind skriver:

    Bra fråga Helena, men Ford har inget samhällsansvar för de som blir arbetslösa.

    Ford är ett privat multinationellt företag, vars främsta syftet är att maximera vinsten, och minimera utgiften. De behåller inga personal för med mänsklighetens skull.

  15. Svensken skriver:

    bestofmankind:
    ”Ja Regeringen Bildt satt 4 Okt 1991 – 7 Okt 1994, 3 år”

    Jag hopaps du förstod att det faktiskt var en helt mandatperiod. Först 1994 ändrades mandatperiodens längd från 3 år till nuvarande 4 år.

  16. LatentEnergi skriver:

    För er som vill finna ett fåtal skyldiga till finanskrisen, här är en klart misstänkt: Riksbanken.

    2005 var reporäntan nere i 1.5% !
    Det framstår som oansvarigt att reporäntan var så låg 2005.
    Riksbanken ska ju REGLERA ekonomin inte skapa bubblor!
    Riksbanken gjorde ju utlåningen ”överhettad” 2005.
    Igår sänktes reporäntan lite från 4.25% till 3.75%.
    Det är NU räntan borde ligga på 1.5% inte år 2005.

  17. tnsexton skriver:

    Eudemokraten framför ovan (7:11) att det behövs erfarna och välmeriterade folkhemsdemokrater vid samhällsrodret, framför allt då det krisar.

    Med det resonemanget kan vi lämna systemet med återkommande val till olika politiska församlingar, eftersom val ju kan resultera i ett regimskifte; något som i sig innebär att nya och kanske inte särskilt erfarna befattningshavare tillträder.

    Eudemokratens (-demokraten??, var ligger det demokratiska i resonemanget?) verkar plädera för ett enpartisystem som skulle garantera lång erfarenhet och rutin men kanske inte särskilt mycket av nytänkande, levande debatt och politiskt engagemang.

  18. LatentEnergi skriver:

    För er som vill finna ett fåtal skyldiga till finanskrisen, här är en klart misstänkt: Riksbanken.

    2005 var reporäntan nere i 1.5% !
    Det framstår som oansvarigt att reporäntan var så låg 2005.
    Riksbanken ska ju REGLERA ekonomin inte skapa bubblor!
    Riksbanken gjorde ju utlåningen ”överhettad” 2005.
    Igår sänktes reporäntan lite från 4.25% till 3.75%.
    Det är NU räntan borde ligga på 1.5% inte år 2005.

  19. bestofmankind skriver:

    Svensken,

    Tack! Känner mig nu väl informerad om mandatperioden.

    Flera krispaket förhandlades med Socialdemokraterna hösten 1992, och jag konstaterar härmed att deras insatser – som vissa framhäver som räddade Sverige -räckte inte för att bli omvald 1994.

    (P.S. Vid den tiden var jag bara 27 år, hade bott i Sverige i 7 år, och fortfarande nykär i min make. Politiken var inte ens ett intresse. Många har säkert förståelse för det. )

  20. Helena Palena skriver:

    Best of: Det är synd om borgarna för när dom kommit till makten har dom fått städa efter sossarna. Bra att mandatdperioden sträcktes ut till i alla fall fyra år. Fast det är också en för kort tid för att vända en skuta som driver åt fel håll.

    Faktum är att det borgarna gör kan inte sossarna göra utan att förlora ansiktet. Vi får hoppas att borgarna sitter kvar efter nästa val. Dom förtjänar att visa mer med tanke på att sossarna haft makten så länge. Det är aldrig bra med samma människor för länge på posterna. Och handen på hjärta – det är ju ingen skillnad egentligen eftersom vi alla i grund och botten är sossar i vårt kära Folkhem!

    Det ska bli kul nu när Schlingmann också ska sno Rättvisan från LO – alltså, det begreppet ska användas i valrörelsen. Det är tycker jag är smart för Rättvisa – vad är det? Finns det Rättvisa? Inte i naturen i alla fall…

  21. lombryssel skriver:

    Hillary2 goddag, det var länge sedan, men nu måste jag korrigera dig igen. Enligt World Economic Forum, Global Competitiveness Report, IHT idag, ligger Sverige på 4:de plats efter USA, Schweiz och Danmark. Littorin och Alliansen, Borg och Olofsson fortsätter att förbättra för företagen och de anställda med lägra skatter och avgifter, det lyckades inte S med under sina senaste 12 år vid makten. Littorin som pajas, ren SSU retorik och avundsjuka att vara utanför makten. Östros ”lovar” mera skatter, sänkningar är alltid fel hos S, ref till deras maktinnehav under ca 60 år med ökade skatter och bidrag.
    Betr. Carlssons inlägg är det ju sjukt, han och Palme drev en politik med Löntagarfonder, enorma lönepåslag och oreglerad finans och fastighetsbubbla med inflation och spiral som ledde till ”run on the SEK”. Carl får nu upprättelse av världens politiker och ekonomer. AB, (även ”Kachina” !!!) och Feldt m fl som erkänner Socialisternas vansinniga politik 1975-1990. Tur att vi idag har en finansminister som kan räkna, det var bara Sträng som kunde hos S,
    Bestof… ??? Troligen skedde 1994 att StatsTv och vänsterjournalister lurade i folk att Carl Bildt var ansvarig för krisen. Carlsson kör med samma vals.

  22. vindoberg skriver:

    Heja Fredrik, kort och gott!!

  23. bestofmankind skriver:

    Helena,

    Jag tycker mest synd om folket – mig inkluderad – som fick betala 16%+ i ränta. Borgarna däremot fick lön för mödan.

    Jaså, Per S fortsätter med att trianguleras. Rättvisa minsann, mycket intressant!

    Lombryssel,

    Underskatta inte väljarna, de är inte lätt lurade som du tror!

  24. lombryssel skriver:

    Hillary2,
    om dina pajaskonster är det inte mkt att tillägga.
    Ang. Littorin har han nog viktigare saker att syssla med än att besvara dina frågor.
    Någon skrev om att varför skulle svenska staten engagera sig i Volvo PV, ett amerikanskt företag?
    Arbetsmarknads åtgärder, javisst. Men att Volvo och Saab inte lyckats lika bra som japanska biltillverkare beror nog på att de inte tillverkar rätt bilar som säljer.
    Satsningen på etanol är ju också fel. UN, FAO (IHT 8.11.08) vill förbjuda alla etanol från mat, stoppa subsidier och skapa frihandel så att Afrika m fl kan få ekonomi för jordbruksprodukter, dvs bort med subventioner till bio-bränslen och vete, majs mm.
    Dessa bio-bränslen kostar mer energi att tillverka än de utvecklar som bilbränsle, dvs värre än fossila bränslen, och sådant skall vi skattebetalare subventionera?

  25. lombryssel skriver:

    Artikeln i Herald Tribune publicerades givetvis igår 8.10.08.

  26. hillary2 skriver:

    lombryssel

    min fråga till Littorin ställdes när han nyss fått mandat…och det hade varit på sin plats att han visste hur motståndaren visavi han själv planerade
    vi kan vara mycket stolta över att vi ligger på femte plats i världen när det gäller fordonsindustriproduktion
    SAP har velat ge möjligheter för Ford/Volvo att använda svenska resurser inom tillämpad forskning för att få fram alternativa och bränslesnåla fordon
    moderaterna och Maud har sagt nej…
    och du verkar glömma att det inte endast handlar om personbilar utan lika mycket om lastfordon
    satsningen på etanol är inte fel men den är bara början på alternativa bränslen
    det är en fråga varifrån man utvecklar etanol
    själv tänker jag skaffa mig en solcellsdriven ”golfbil” :-)- vad tänker du göra???

  27. lombryssel skriver:

    Hillary2,
    Visst satsar Alliansen på fordonsforskning, det är de som kör racet, inte SAP:
    Chalmers, KTH och Lund utvecklar med Volvo Cars,Volvo,GM/Saab, Scania och Hägglunds med 60 talet forskare med 100 miljoner kronors budget att förbättra tekniken i Hybridfordon, drivkällan är el-motor/förbränningsmotor.
    Som du ser handlar det om personbilar och lastfordon.
    Mindre batterier med bättre energilagringsförmåga, Lithium kombinerat med t.ex. järn är ett hett alternativ.
    Jag fördrar klart el/Diesel drift, med el från vatten- och kärnkraft. Mer kärnkraft behövs, t.ex återstarta Barsebäck 1 och 2.
    Ett stort misstag av S att stänga dessa!!!
    FN, FAO vill stoppa subventionerna till etanol från mat som driver upp matpriser och orsakar brist på mat och hungersnöd i många länder. Etanol ger också cancerframkallande ämnen i avgaserna, nämligen formaldehyd.
    El/Diesel hybrid är tyst och med el från vatten- eller kärnkraft är den helt ren.
    Sverige ligger efter Toyota som med Prius från 1997 sålt en million el/hybrider.

  28. hillary2 skriver:

    lombryssel

    Alliansen kör INTE racet
    de har inte velat släppa till en bråkdel av vad SAP vill till tillämpad forskning
    vad skulle du själv satsa på för typ av fordon??
    Vi behöver definitivt inte mer kärnkraft – Hur många elhybrider skulle inte kunna laddas av solkraft?

  29. lombryssel skriver:

    Sokraft i Sverige är ren kapitalförstöring och kostar 10 ggr el från vatten-eller kärnkraft. Solenergi göder konsulter och Al Gore (har eller hade 5 miljarder fond i Lehman Brothers som gjorde konkurs med en brist på $632 miljarder). Solenergi kan nog driva en cykelbil, men inte en ”brukbar” bil.
    Jag satsar alltså på att skaffa en el/diesel hybrid om några år när tekniken utvecklats och kostnaderna kommer ner.
    Alliansen kör definivt racet, SAP är inte med i regeringen, eller hur? SAP har väl ingen budget, eller var tar de pengarna? Att vilja men inte kunna?
    Och kärnkraft satsar man på i USA, Indien,Kina, Ryssland,Finland, Great Britain och vi kommer snart med också.
    S gjorde ett så stort fel när de stängde Barsebäck att de har svårt att erkänna det, n’est ce pas?

  30. smalanningen skriver:

    Sen hörde jag idag på nyhterna om Alliansens långsiktiga forskningsanslag till svenska bilinudstrin. Mycket bra. Det viktiga är inte att kasta in en miljard på en gång, det viktiga är att man ger redan kunniga människor förutsättningar att fortsätta lyckas.