Svensk insats i EU-missionen i Georgien

Eftersom jag sitter på den stora konferensen om Centralasien i Paris – jag har just talat nom vikten av gemensamma insatser mot narkotikasmuggling – var jag inte med på dagens regeringssammanträde i Stockholm.

Men viktigt var att det där fattades beslut om det svenska bidraget till EU:s observatörsstyrka i Georgien.

Vi kommer att bidraga med en komplett observatörsgrupp på ca 20 personer samt ett antal andra personer, och vi kommer därtill att svara för IT- och kommunikationsstödet till missionen i dess helhet.

Insatser som dessa är viktiga. Och därför är det naturligt att vi med ett snabbt och tydligt bidrag ger Europeiska Unionen möjlighet att bidra till stabilitet och fred.

11 Responses to Svensk insats i EU-missionen i Georgien

  1. ollemunter skriver:

    Såg på SVT2 i onsdags och ”Imperiet slår tillbaka” där ett franskt TV-team gjorde ett reportage på plats. Chockade georgier berättade om mord och plundring, bilderna talade för sig själva, men här fick man verkligen se hur jäkligt det var, något vi inte fått se i svensk media. Att bringa ordning i detta kaos torde inte bli lätt och här har du ett jättearbete framför dig Carl Bildt, om du nu tänker angangera dig på fullt allvar.

    Att människor som är grannar kan bli så hatiska mot varann, är något vvi inte fattar i Sverige. By efter by på flera platser var nerbrända av ossetsier, som gjort räder. Vad har ryssarna gjort?

  2. ollemunter skriver:

    Jo, ryssarna tittade antgligen på.

  3. soli01 skriver:

    Detta Du nämner här – ollemunter – har jag sagt ett flertal gånger, men det har varit en upplysning för döva öron. Vad gör de svenska journalisterna kan inte även de på plats kolla läget? Hög tid att sanningen kommer fram! Liknande tog faktiskt sr upp för någon vecka sedan, men det bara försvann!

  4. drenicak skriver:

    Jag såg med ”Imperiet slår tillbaka” och det påminde mig om min uppväxt i Kosova under hel -90 talet. Jag har levt med än 10 år i rädslan att nästa dag kan bli min sista….Jag undrar hur länge ska det gå nu för Georgier att leva på det sättet?
    Det är bara att beklaga att år 2008 att världen tillåter såna förhållanden i världen!
    Synd synd….

  5. Helena Palena skriver:

    Olle Munter: Man ser och hör det man vill! För er som inte vet så sades det i programmet som fransmännen gjort att amerikanarna utrustade Georgiens soldater!!!

    Vi fick också se samma skrämda människor i Syd-Ossetien efter georgiernas inledande räd.

    Salomon69 – du har helt rätt.

  6. perfro skriver:

    Ryssarna har brutit skoningslöst mot 6-punktsavtalet. Nu ska man upprätta buffertzoner i de båda autnoma regionerna, som folkrättsligt hör samman med Georgien.
    Bara Ryssland och Venezuela, USA.s fiende nummer 1, har godkänt dessa ryssockuperade provinser som självständiga stater. Åter ett brott mot folkrätten.
    Som, det sägs av Solomon är det OK att ryssarna försvarar sina egna intressen,ja,måhända kortsiktigt.
    Det blir en ekonomisk katastrof för Ryssland. Nya NATO-länder in på knutarna. Ett militärt och ekonomiskt starkare Georgien,detta med hjälp utifrån,
    EU-observatörer behövs förvisso, men det krävs hårda tag mot ryssarna om de ska lämna Sydosstesien och A.
    Samtidigt krävs det att dessa provinser får lämpligt omfasttande självstyre och att man försöker kommas tillrätta med nuvarande fiendskap mellan olika folkgrupper.
    Även här satsar ryssar på EN folkgrupp likt i mördarnationen Serbien,som nu förstår att ryssarna inte är att lita på.

  7. perfro skriver:

    Sydosstetasien och Azerbazian hör samman med Georgien och även om befolkningen där är start blandabd så är georgierna en högst betydande minoritet.
    Dessa provinser var likt andra stater ockuperade av Sovjetunionen, I detta fall har den demokratiska utvecklingen varit minimal även om de statsrättsligt var en del av Georgien.
    Skälet är att de gamla kommunistiska makthavarna med sina anhängare ännu har makten,nära lierade med samma garde i Putins Ryssland.
    Ryssarna har mot denna bakgrund sökt infiltrera dessa provinser via passutdelning men även militärt.
    Den georgiska attacken mot S skedde sedan den georgiska befolkningen på ett hänsynlöst sätt attackerats med syfte att fördriva dem från regionen.
    Ryska trupperna var omedelbart så stationerdare att de kunde ingripa i syfte som det hette skydda ryska medborgare.
    Därefter kom de militära attackerna mot Georgien med förstörels av staden Gorgi, förstörelse av mängder av byar, av en viktig järnvägsbro, med plundringar och med dödande av civilbefollningen.
    Ännu är ryska trupper kvar i Georgien och syftet är att för alltid stanna kvar i de båda provinserna,detta med stöd av sina kommunistiska lakeljer,
    USA har varnat Ryssland att fullfölja denna politik. Detsamma har EU gjort men i mildare ordalag och den styrka som trots allt finns i kraven på Ryssland är inte minst Carls förtjänst.

    Geopolitiskt kommer inte Ryssland vinna särskilt mycket på att helt bryta med Georgien att ockupera de båda provinserna. Även om väst inte skulle använda militära maktmefdel så kommer Putin förlora npå en rad andra områden. Kanskle är det därför han nu kastar blickarna mot Venezuela och Cuba.

  8. goce53 skriver:

    Väst är briljant bara på propaganda krigsföring, mot ryssarna och serberna, men även det kommer inte att räcka till. Det slutliga vinnaren är Ryssland för de har sanningen på sin sida. Det räcker långt.

  9. perfro skriver:

    goce 53 påstar att ryssarna har sanningen på sin sida allt annat är propagandakrigföring.

    Ryssland av i dag är politiskt ett sovjetstyre om än på hemmaplan. Nu ägnart sig de inte längre åt att ockupera andra länder, förtrycka folk och mörda folkets fiender.
    Detta är ingen propaganda utan sanning.

    Stödet till serberna är en del av ryssarnas geopolitiska strategi, presixs som i Georgien.
    Georgien hör till de stater som lydde under Sovjetunionen och där användes samma härskarpolitik som i t ex Östeuropa och i det fallet även inom Sovjet.

    Serberna har länge förtrycvkt och mördat albanmderna och deras politiska ledare ska rättsligt granskas i den internationella domstolen i Haag,de som man hittills fått fatt på. Ledare av Sadam Hussein-slag.

    Att Kosovo mot denna bakgrund ville bilda en egen stat är begripligt.

    Ryssland och även Kina struntar fullständigt om hur folk förtrycks och om krig pågår bara de kan göra affärer med dessa länders härskare.

    Det räcker långt att se till sanningen.

  10. goce53 skriver:

    perfro

    Tiden jobbar för ryssarna och för serberna. Det hjälper inte att jag sitter här och försoker förklara för fålk hur oskyldiga ryssarna och serberna är, för västs (läs amerika)propagndan har gjort sitt. Medicinen mot detta är: låt tiden gå.

  11. perfro skriver:

    goce53 förefaller inte veta att Serbien nu fått en demokratisk västorienterad regim, detta oaktat att man inte ville släppa ett Kosovo där serberna bara är i klar minoritet.
    Serbien är också medlem av EU, vilket bekräftar detta.

    Om du såg ett tv-program om Georgienkonflikten i dag ,detta i serien Världen i konflikt, så skulle du knappast kunna beskriva som oskyldiga.De uppträdde på ett vidrigt sätt.Samtidigt var osseterna och georgierna i konflikt med varandra.
    Båda dessa folk kunde inte enas utan hatade varandra.
    Ryssarna menar att det var Georgien som gick till angrepp. Georgiens mening att det krävdes beroende på den etniska utrensning som pågic k.