Fri med FRA 4

Att försöka att sprida saklig information om behovet av en väl fungerande nationell underrättelsetjänst – med samma möjligheter till signalspaning som i andra länder med ambitioner – har som bekant sina sidor.

Att missuppfattningarna är många är måhända inte förvånande – det handlar ju om ett ämne som närmast definitionsmässigt inte varit föremål för vare sig offentlig information eller offentlig debatt.

Men ett och annat av intresse skrivs dock på olika bloggar, och utan att säga att allt i detta inlägg är i alla delar korrekt ger det i alla fall en del perspektiv som inte skadar i debatten.

237 Responses to Fri med FRA 4

  1. Kachina skriver:

    Man kan läsa alla subjektiva inlägg, men kan du förklara första paragrafen i FRA-lagen för mig? Vilka möjligheter ger den regeringen?

  2. pressord skriver:

    fri med fra 4 skall det väl vara?

    hade detta delikata ärende sköts på ett pedagogiskt riktigt sätt, för oss vanliga dödliga vill säga, kanske debatten varit en smula annorlunda.

    kan man hoppas att alla inblandade har lärt sig denna läxa…

  3. Kachina skriver:


    Slutligen. Tydligen uppfattas det som att jag är en okritisk anhängare av den nya FRA-lagen. Det är fel (vilket jag redogjorde för redan för ett år sedan både här och på ledarplats i SvD). Jag vill dock inte avfärda FRA:s önskan på ren reflex.”

    Första paragrafen behövs inte för att FRA skall kunna utföra sitt jobb. Det här handlar inte om att folket vill förinta lagen, utan om att ni skriver hafsiga och otydliga lagar, vilket vi nu fått bekräftat genom sjukförsäkringslagen.

    Jag vill påminna även dig Carl, att det var mer än ett år sedan jag talade om hur verkningarna av Husmarks direktiv skulle bli i den yttersta verkligheten, för den stora massan som alltid varit, är och alltid kommer att vara den som bär upp samhället.

    Det tjänar inget till att göda svinen, när det är korna som ger den livgivande näringen.

  4. hillary2 skriver:

    gudmundson verkar ha gått i taket på sin blogg
    men fattar tydligen fortfarande inte vad kritiken gäller
    hjärteknipande dock med de Baltiska staterna – jag följde händelserna noga från -88…..

    varför hänvisar du till honom Carl Bildt?
    varför vågar du inte yttra dig själv??

  5. peter7878 skriver:

    detta var ett ovanligt fenomem:

    den som skriver det som politiker vill ska stå skriver sanningen, alla andra skriver osaning.

    tänk vad änkelt livet vore om man var politiker.
    alla som inte håller med ljuger, alla som håller med talar sanning.

  6. Kachina skriver:

    hillary

    Din beskrivning av antidemokrater i det ursprungliga Fri med FRA 3.

    Är inte hela Alliansen och deras valrörelse antidemokratisk?

    Vinna makten över ett helt rike genom att stigmatisera en folkgrupp. Det är lika sjukt som sjukförsäkringslagen.

    Snackar jag skit nu? Sprider jag lögner? Nej du, det är precis vad de gjort, stigmatiserat.

  7. hillary2 skriver:

    kachina

    min åsikt är inte att den var antidemokratisk men manipulativ
    man använde sig av ett diffust och kategoriskt begrepp som
    utanförskap
    man påstod att man skulle bli ett bättre socialdemokratiskt parti osv.
    håller helt med om att man stigmatiserade med utanförskapsbegreppet

    Bildt är för din yttrandefrihet Kachina – och jag också :-)

  8. stenth skriver:

    Skulle du kunna förklara på vilket sätt FRA-lagen går ihop med artikel 8 i den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter? Du vet, den som gäller som svensk grundlag?

    Har du någon kommentar till EU-domstolens syn på Storbritanniens avlyssning av e-post (på http://euwiki.org/index.php/ECtHR/58243/00 )? På vilket sätt skiljer sig den svenska avlyssningen från den brittiska?

  9. nilsdentolfte skriver:

    Carl B frihet för en nation heter suveränitet.

    Världens bästa försvar, en försvarmakt har misslyckats den dagen det blir krig, två hundra år fred gör den svenska försvarsmakten till världen bästa. FRA’s nya inriktig är bara ett symtom på hur högern ser på Freden, enligt Carl B görs det genom bara se till kvartals hot.

    ”FRA och frihet” är den mest patetiska rubrik jag har sett. Den finns ingen terrorist attack som kan hindra vår frihet, bara politiker dagen efter en sådan attack . Det är FRA’s skyldighet att följa utländska medborgare förehavande på det svenska nätet, det handlar om vår nations suveränitet och inget annat. Men att kontrollera enskilda medborgare det är polisen uppgift

    Den 11’e september är ingen unik händelse, man kan dra vissa paralleller till skotten i Sarajevo 1914 Hur en lite grupp lyckades med minimal insats förändra historien för alltid. Terrorism blir bara farlig för en nations frihet dagen efter en attack, när paradigmen ändras. Eller ett mindre paradigmen skiften som i Spanien, Madrid där 120 dog, slutade med ny regering och uttåg för Spanien ur Irak.

    Högerns tror att kvartalsvis ekonomiskstyrning är en ideologi, som ger ett kvartal försvar med mätbara kvartsmål det leder mycket kortskitiga resultat. Exemplifieras med Tchad och FRA korta insatser med kort effekten. Tchad skall avslutas innan årets slut, FRA verktyg kommer knappast att verka som önskat en lägre tid.

    Ännu ett symtom på hur högerns korta ekonomiskstyrning fortplantar sig i FM, är utlandstjänst som inte stärker det nationella försvaret. Eftersom det inte sker några brigadövningar tillsammans med flotta och flyg. Att enskilda kaptener och löjtnanter får en faktasikt övning i utlandstjänst, det är en sak. Men stora och viktiga med samövning där majorer och överstar driver större förband förekommer inte.

    Den stora bilden ger att bästa datum för Nato har passerat, Nato är i krig, Det verkliga priset för att gå med i Nato är det dyraste tänkbara i både pengar och i blod räknat. Canada, Dammark, och Holland har alla stora styrkor i södra Afghanistan till stora kostnader i både manskap och materiel, där det brytts ned. Om vi skulle rösta om medlemskap ï Nato till nästa val. Skulle Usa, Uk, tillsammans med dessa skulle kräva vi skickade en stor kontingent till just södra Afghanistan. Ändå kan Nato gör fiasko där. Om Usa/ Israel angriper Iran, kommer den process spinna på snabbt.

    2% av BNP till FM för att garanterad oberoende och fred i vår närhet det närmaste 50år är ett litet pris, där FRA är en del i den ambitionen, men utan kontrollera enskilda medborgare det är polisen uppgift. Hela FM är till för folket när det otänkbara händer. För 2% av BNP varje år är biligare över tiden än att massiv upprustning om fem år. Med den stabiliteten kan vi koncentrera oss morgondagens verkliga problem som är energi utan att behöva titta över axel eller komma med mössa hand, bocka och be då vi behöver hjälp med något stort för behålla friheten för nationen. Carl B frihet nationen för en nation heter suveränitet.

  10. pressord skriver:

    hilarious vet snart inte vilka grodor som kommer uthoppandes ur käften men tydligen beror det på vem som säger vad? du är allt lite orättvis du, kanske ett riktigt trögt betongarsle, törhända…

    och egentligen, vem bryr sig om vad DU tycker…

    och utanförskapet, vilket jävla nys! bara borgarbrackor kan skapa ett sådant fenomen!

  11. hillary2 skriver:

    stenth

    tack för länken
    att ”FRA-lagen” inte kommer att hålla för en granskning i EU-domstolen är uppenbart

    nilsdentolfte

    försvaret kostar mer än all sjukvård i Sverige och mer än all skola och omsorg
    försvaret är vår största offentliga utgift – fortfarande!

  12. Kachina skriver:

    ”Tchad skall avslutas innan årets slut,”

    Inte om den svenska opinionen kan förhindra det. Vem skall i så fall försvara kvinnor och barn i flyktinglägren? Jag tror att Carl Bildt har många med sig i agerandet kring Tchad.

    Jag skall bidra med mitt för att styrkan blir kvar till gangsters och rebeller har gjort slut på varandra. Alliansen behöver tjäna poäng nu och Tchad är en fråga där jag tror de kan få folket med sig.

  13. hillary2 skriver:

    Kachina

    Alliansens nyckelfigur är Anders Borg
    vårbudgeten var tunn – vi får se vad som kommer i höst…

    f.ö. tycks inte Alliansen ens själva tro på sin fortlevnad efter 2010

    rätt välbetalt och inte särskilt krävande att gå tillbaka i opposition?

  14. Kachina skriver:

    Jag förstår inte varför de inte lägger av nu och tar en kurs i samhällskunskap och lagbyggnad, innan nästa val.

  15. mrmhalland skriver:

    Fortfarande tiger statsministern som muren.
    Utrikesministern lyfter fram några som tycker att allt verkar OK.
    Jag förstår att ni är tagna på sängen.
    Den moderna tekniken har plötsligt gett den ”vanliga människan” en röst som hörs ända till rosenbad, vilket är fantastiskt !

    Nu har FRA-lagen debatterats i flera veckor.
    Det har varit missuppfattningar och ryktesspridnigar.
    Det hela verkar ha landat i att ”folket” vill se en ändring (tillägg) av lagförslaget som gör att det finns ett kontrollorgan som reglerar vilken information man får läsa / använda.

    Att vi har landat där tyder ju på att det finns farhågor om missbruk.
    Missbruk får givetvis inte förekomma, men, kommer att förekomma om inte det hela blir reglerat.
    Vad är problemet ?
    Folket har sagt sitt.
    – Statsministern, gå ut och tacka folket för sitt engagemang i en angelägen fråga och meddela att regeringen kommer att lägga det förslag medborgarna vill se !
    Vad jag kan se är det inte längre för/mot FRA – FRA har alltid funnits – Det handlar om hur/om man får ta del av privat (icke misstänkt) kommunikation.

  16. hillary2 skriver:

    kachina

    den nesan vill de nog inte ta….och för egen del ser jag gärna att de stannar to the bitter end :-) och ger mitt parti oemotståndliga argument…:-)

  17. Kachina skriver:

    Jo, överstepräst Anders Borg har för mycket makt och dessutom predikar han ett evangelium som redan visat sig odugligt under flera historiska perioder. Interndebiteringar i familjen, ingen annan än en galen Thatcher och en senil Reagan kunde komma med något så dumt.

  18. hillary2 skriver:

    mrmhalland

    bra! har du läst länken från stenth?

  19. mrmhalland skriver:

    nej hillary,

    har du den ?

  20. hillary2 skriver:

    Kachina

    det finns ”rolig” information om Borg på You Tube – ung och dum men vad var det han sa? – att alla makthavare använder makten till sin egen fördel….eller något sådant

    tyvärr minns jag inte adressen
    men var han så korkad när han var ung så finns det anledning att vara orolig .-)

  21. hillary2 skriver:

    mrmhalland

    adressen finns på denna tråd litet högre upp!

  22. pressord skriver:

    Carl!

    det vore roligt att höra vad maud tillförde bilderbergmötet i juni då det, fniss; ursäkta, framkommit att hon oftast pratar först och tänker sen?

    inga detaljer givetvis men var det bra eller, mindre bra?

  23. Kachina skriver:

    ”Den moderna tekniken har plötsligt gett den “vanliga människan” en röst som hörs ända till rosenbad, vilket är fantastiskt !”

    Den moderna tekniken och en sann demokrat som värnar de mänskliga rättigheterna, har gett oss den möjligheten. Jag kan bara gissa att det stormat hårt kring kraven att han skall lägga ner kommentarsfunktionen.

    Heder åt Carl Bildt. (Men jag ger mig inte förrän du är döpt sociallliberal. ;-)

  24. hillary2 skriver:

    angående inlägg 8:52

    små män ger sig alltid på obetydliga kvinnor!

  25. pressord skriver:

    vad töntig du är, inlägg 9:02, då frågan inte var ställd till dig, hillary

    med tanke på att maud tar fel på indivder, skapar oro hos småföretagare och slinter både här och där, är det väl inte mer än rätt att calleponken dryftar sig till ett svar?

    vi har ju den regering vi förtjänar och frågan är väl vad vi får för valuta för pengarna…

  26. Kachina skriver:

    Dotterdottern vaknade till och medan jag satt hos henne, hann jag fundera en stund.

    Det är så mycket Jeltsin över Alliansens inrikespolitik, i tron att om man säljer kon till oligarken billigt, och sedan ger tillbaka köpeskillingen genom att köpa mjölken från samma kossa, så får alla det bättre.

    Jeltsin var ständigt full.

    Alliansen är ständigt,…….dum?

  27. mrmhalland skriver:

    Kachina :

    Ja, all heder åt Carl Bildt som delger oss det han kan, gällande sitt och regeringens arbete.
    Det är förmodligen unikt i världen.
    Att han dessutom läser vad hans kommentatorer skriver gör ju att han, faktiskt ser vad som står på agendan.
    CB är ju självfallet bunden till uttalanden som går i partiets riktning.
    Det måste vara lite jobbigt, vi vet ju alla att CB företrädde en annan politik 1991.

  28. hillary2 skriver:

    9:13

    bara beteckningen Calleponken diskvalifiserar dig och hänvisar dig till de småpojkarnas lag
    hur skulle Bildt kunna vara ansvarig för Olofssons fadäser?

    kachina

    de har en vantro på statligt ägande och säljer därför ut vad f*n som helst – oavsett ekonomiska för- eller nackdelar
    försäljaren Mats Odell har dessutom noll koll på hur ”svensson” lever och av vad!
    hans ambition är att nedmontera det”gemensamma Sverige”
    gemenskap ligger inte högt i kurs bland moderater som anser att själv är bäste dräng och att egoismen är den bästa samhälleliga drivkraft – nu nolltaxerar de som föddes på 70-talet i en aldrig tidigare skådad omfattning!

    och vi kan väl konstatera att de som vägrade att satsa sitt pensionskapital i diverse aktie- och räntefonder och stannade inom AP-fonderna är de som klarat sig bäst!

  29. bestofmankind skriver:

    ”Alliansen är ständigt,…..dum?”

    Enkelt, saknar man känslor för sina medmänniskor kan man inte heller känna/veta konsekvenserna av sina ageranden.

  30. bestofmankind skriver:

    Förresten, Kachina…. fortfarande vaken? :-))

  31. Kachina skriver:

    Sköter barnbarn, måste vara vakt.

  32. bestofmankind skriver:

    Hur många barnbarn har du?

  33. hillary2 skriver:

    är det viktigare än pravoslavacs påstående om EU??

  34. bestofmankind skriver:

    Nej, men jag väntar på svaret på din fråga till honom. :-)

  35. hillary2 skriver:

    bestofmankind

    det gör jag också!

  36. hangeeee skriver:

    Det inlägget du länkar till tar upp gammal signalspaning från sovjettiden. Mycket av texten är hämtad från Martin Jönssons rapport om FRA:s verksamhet, en rapport som Gudmundson kallar utmärkt och länkar till. Här är lite citat från den rapporten:

    Och så är det krypteringen. Dvs att göra ett meddelande eller en datafil oläslig för den som inte har rätt nycklar och lösenord. Sedan flera år sprids gratisprogram på nätet, som exempelvis PGP (Pretty Good Privacy) som ger vem som helst tillgång till tung kryptering, i princip omöjlig att knäcka. Resultatet är enligt Sven Tafvelin, ofrånkomligen att de som FRA verkligen vill komma åt; terrorister med flera, de har så klart kunskapen att skydda sin trafik med kryptering bland annat. Därför klarar de sig. Samtidigt som mängder med oskyldiga får sin privata epost läst av främmande ögon.

    FRA är en stor underrättelseorganisation med svenska mått mätt. Den har runt 700 anställda gör av med mer än en halv miljard skattekronor om året.

    Generaldirektören Ingvar Åkesson poängterar dock gärna att organisationen (FRA) deltar i det av USA proklamerade kriget mot terrorismen.

    Men Bamfords viktigaste budskap är att det inte kan stoppa terrorismen.
    ” Höj flygsäkerheten och de spränger ett tåg. Bästa sättet för länder runt om i världen att skydda sig mot terrorism är att ta avstånd så mycket som möjligt från USA och dess utrikespolitik.”

  37. […] – världens mest bevakade land Jag blir smått irriterad när jag läser att det är misstankarna om att Ryssland bygger upp en militär stormakt som ytterst hotar Sverige […]

  38. hillary2 skriver:

    hangeeee

    det där med att spana på terrorister är inte alls FRA´s huvuduppgift
    såvitt jag förstår vill FRA samla uppgifter som går att idka handel med och som kan vara av intresse för regeringen

    inte 17 finns det något terroristhot mot Sverige!

  39. chiros skriver:

    Carl,
    ja, det var ju åter en review (Nr.4?)av vad FRA historiskt har åstadkommit med den tidens resurser och möjligheter. Riktigt bra, m.a.o.

    Kan du då förklara varför man – i ett läge när hotbilden i vart fall är väsentligt svagare än tidigare – kraftigt ska bygga ut FRAs resurser med +200MSEK och dessutom ge dom tillgång till all trådbunden trafik?

    Som jag förstår det vill du göra gällande att det är Ryssland som man vill lyssna på. Då kanske det kan vara på sin plats att det FRA i så fall kan lyssna på är knappast rysk inrikestrafik – eftersom denna inte passerar Sverige. Och för den trafik som faktiskt passerar Sverige – ja, ryssarna lär väl knappas passivt köpa detta, speciellt som det idag finns många andra bra peering-points att välja mellan.

    Dunkelt är det, dunkelt förblir det.

    Det enda som står bedövande klart är att Alliansen har bränt den Liberala Fanan

    F.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras

  40. spanaren skriver:

    Chiros,

    Ett tillägg och klarläggande till vårt meningsutbyte
    i tråden ”Frankrike….”

    Notera att siffran 70 miljarder USD dollar enl. MoD
    uppskattning gäller 2004. Idag är siffran minst 100
    miljarder USD.
    Kapitlet om köpkraftens betydelse klargör ytterligare
    vad jag ville ha sagt och kanske inte kunde uttrycka.

    en.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_People’s_Republic_of_China

  41. chiros skriver:

    Spanaren,
    jo, förstår; eftersom militärindustrin i allt väsentligt är lokal kostar en stridsvagn i Kina eller Ryssland mindre än ”samma” stridsvagn i USA. Därav antas t.ex. Kina får mer ”bang-for-the buck” än USA.

    Ett annat land hamnar misstänkt långt ned på listan och det är Israel som enligt listan spenderar 30% mer än Sverige men deras kapacitet förfaller vara större än så.

  42. Kachina skriver:

    ”Hur många barnbarn har du?”

    Två prinsessor och en prins.

    chiros

    Jag tror att superdatorn och JAS ingår i livlinan till NATO, vårt bidrag till Europas försvar.
    För detta krävs inte formuleringen i paragraf ett. Nog får FRA lego-jobba åt NATO, men utan en lag som ger regeringen oinskränkt makt.

    Varje gång vi ser siffrorna för Rysslands upprustning, ser vi det som ett hot. Rysslans rustar för hotet från USA, som jag ser det, inte för att erövra västeuropa.

  43. chiros skriver:

    En reflektion om Carl som den ende i regeringen som verkar föra en diskussion om FRA lagen. Om man försöker lägga samman två och två av vad som sagts så får man lätt intrycket att det är Carl som är den interne beställaren av lagen inom regeringen. I kraft av hans användning av FRA – se hans länk – är han i vart fall en av nyttjarna och så ska det naturligtvis vara. Möjligen blir det nu en belastning…

    F.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras

  44. pressord skriver:

    mörn mörn i bildörn

    hillarypillarypluttanskuttan

    om jag skriver Carl då, är jag kvalificerad för denna kfib-klubb då?

    och inte har väl jag krävt att Carl skulle vara ansvarig för en annan vuxen politiker, jag bara undrade om hon tillförde detta möte något…

    men som vanligt kan man inte skriva det man menar då detta vantolkas så mycket man orkar…

  45. Kachina skriver:

    Carl har varit noga att inte lägga sig i inrikespolitiken, men han är naturligtvis den som har största nyttan av FRA i sitt arbete. De är hans uppslagsverk och som jag bedömer absolut nödväniga i hans arbete.

    Därför skall inte FRA förstöras utan den nya FRA-lagen skall skrivas om. Med tanke på att Carl Bildt har blivit en symbol (något man bara kan bli utav en egenskap i sitt innersta väsen), Väktare av våra mänskliga rättigheter, tror jag att han måst haft ett rejält hjärnsläpp när han läste igenom lagförslaget och inte fick ”hicka” redan vid första paragrafen.

    Vi ger regeringen makt, men inte oinskränkt makt. Och,…..Fredrik Reinfeldt, den här stormen kommer inte att bedarra, den ändrar bara form. Den är er tsunami om ni inte börjar lyssna på kritiken.

  46. pressord skriver:

    kanske Carl är den som styr hela denna marinonett-regering då han tydligen gärna vill ha kontroll på det mesta.

    Carl menar nog inget illa med det, med tanke på allt han skriver här och där, men i det långa loppet och utan större förståelse från opinionen blir det nog inte så bra

    å andra sidan är det nog helt enkelt en beställning från storebror i väst…

  47. osciloscope skriver:

    Jag har många gånger försökt belysa vad jag anser vara vårt predikament i denna vår “representativa demokrati”. Jag känner olust när jag som del i ett folkstyre känner representationen förskjutas längre och längre bort. Jag frågar i tidigare ovan längre kommentar (fri med fra 3-2 juli 3, 2008 kl. 7:25 pm) vem Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt arbetar för då jag genuint känner att denna klyfta mellan individ och representant blir alltför stor.

    Jag har nämt fascen som en mycket gammal kollektivistisk symbol och när man ser dessa korsade bakom våra Tre Kronor i vårt lagupprätthållande organ (polisen) så gör sig obehaget påmind. Denna symbol finns bla i USAs representanthus. Detta betyder inte att Mussolinis vision av fascen är detsamma som vår. Men som en symbol och som verktyg/metod vet vi att den kan brukas men också missbrukas. Det är detta Ansvar som måste vila mot den enskilda personen främst. Du och jag måste vara “överordnade representationen”, inte tvärtom.

    Mer direktdemokratisk process känns mer hälsosam än anonym representativ sådan.

    Ang FRA och liknande lagstiftning och tendenser i samhället lägger jag ovan som grund för min oro.

    Oscar Berven

  48. pressord skriver:

    från det ena till det andra Carl, den stora frågan om sk chemtrails, ligger det något i alla dessa påståenden som cirkulerar på nätet?
    lite skumt är det allt och du kanske är lite mer insatt i problemet än vi vanliga dödliga…

  49. johanisibirien skriver:

    Carl Bildt,
    Jag tror varken ändamålen eller medlen är så missförstådda som du och andra vill anföra. Men i grunden ligger en ganska lättförstådd och enkel värdering – den att en stat som i lag sanktionerar realtidsfiltrering av samtliga medborgares utlandskommunikation, låt oss kalla det massavlyssning, begår ett för stort integritetsbrott. Man gör bara inte så. Inga fredstida förhandlingar eller behov av att glänsa på den internationella arenan för Sverige uppväger det övergreppet.

    Och, Kachina har helt rätt, det här kommer att förfölja er till nästa valdag. Den stora vinnaren blir miljöpartiet. Säger en ledsen och besviken moderatväljare…

  50. pressord skriver:

    och hellre miljöpartiet än sd, johanisibirien, eller hur?

  51. pressord skriver:

    osiloscope

    mycket intressant resonemang vilket det ligger mycket i. men, hur göra individen intresserad av styret? en ny konstitution kanske vore på sin plats då demokrati inte på något vis är rättvist för individen utan enbart för kollektivet.

  52. Kachina skriver:

    pressord

    Jag tror att Carl har helt klart för sig vilket som är hans arbetsområden. Han styr knappast ”Jönsson-ligan”, de gör bort sig alldeles själva. Jag brukar kritisera Bildt för hans foglighet mot USA, men de har ett starkt vapen att rikta mot oss, HANDELSHINDER.

    Av den orsaken får han nog ibland bita ihop och naturligtvis är superdatorn planterad här av Uncle Sam, som jag tror i en del av en överenskommelse eftersom vi saknar försvar
    Ryssland rustar för att klara hoten från USA. Vi ser det som ett hot och söker skydd hos, USA. Kort sagt, USA skapar själv sina fiender. Eftersom de tror att livet är en tävling, både lokalt och globalt, måste de ha någon att tävla mot. Ryssland är inget hot mot Västeuropa om inte USA hotar Ryssland.

    När det gäller Reinfeldt och vår inrikespolitik måste vi än en gång erinra oss att skilja på personen och politikern. Statsminister Reinfeldt blir tystare och tystare, medan människan Reinfeldt blir allt mer ledsen för var dag som går. Det gick snett och det tror jag han inser.

    Jag skall inte frossa i skadeglädje, men kan inte hålla mig från att säga att så går det, när man bygger sin politik på så lös grund som hetsjakt på en folkgrupp, anklagar den sjuke för att han är sjuk och den arbetslöse för att det inte finns arbeten.

    Arbetslösheten kommer att öka snabbt i vinter. Jag ber er tänka över er framtoning och er åtgärder. Fram till nu, när inkomserna regnat över Sverige och det varit lätt att regera, har ni visat er vara den mest odugliga och okunniga regering vi någonsin haft.

    Nu kommer svåra tider. Det gäller att ni tar er i kragen och bygger en ny grund för er politik, innan lågkonjunkturen väller över oss med hela sin tybgd.

  53. stig2entreprenoren skriver:

    Om alla skriver eller säger sådant som man kan och är beredd att försvara så skall man inte behöva frukta någonting från någon.

  54. pressord skriver:

    japp, Kacina, jag håller med dig helt i denna fråga och givetvis är det inte upp till Carl att hålla alla stången, det måste Reinfeldt snart förstå.

    och att landet en än gång kommer att halta är ju ingen överraskning men ack så synd…

  55. stig2entreprenoren skriver:

    Superdatorn i Byske har fått frossa. Landet styrs nu av en liten isolerad grupp på cafét. Handelshinder, ryssar, arbetslöshet och lågkonjunktur och andra sjukdomar klaras lätt. Råden kommer direkt och enkelt via nätet.
    Många länder, speciellt i Afrika skulle också behöva ett café som i Byske.
    Dags att globalisera affärsidén?

  56. chiros skriver:

    Kachina
    >Varje gång vi ser siffrorna för Rysslands upprustning, ser vi det som
    >ett hot. Rysslans rustar för hotet från USA, som jag ser det, inte
    >för att erövra västeuropa.
    Helt enig; varför rusta mot sin största kund?
    I tillägg – man bör se deras rustning utifrån det läge dom idag befinner sig idag vilket innebär väldigt mycket att reparera och återställa. Som det har sett ut under Putin har Rysslands militära upprustning främst varit ett vapen för att internt markera att Ryssland åter är att räkna med. Det har bidragit till det ekonomiska miraklet, där nu vinsterna i huvudsak stannar i Ryssland.

  57. chiros skriver:

    … men det styrker ju även tesen att USA gärna vill komplettera sina lyssningsposter mot Ryssland.

    F.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras

  58. Kachina skriver:

    Ja, landet kommer att halta rejält om inte regeringen inser vad som är deras uppgift. Jag har sagt det tidigare. Den här regeringen ser Sverige som en kaserngård fylld av håglösa värnpliktiga som måste kommenderas, hotas och kollektivbestraffas. Det är så primitivt att man får en bild av första världskriget, där soldaterna dog på slagfältet medan officerarna (näringsl./politik) levde lyxliv i skyddade bunkers.

    Jag vill särskilt rikta mig till de som saknar det mesta av förståndet, Björklund, Olovsson, Littorin, Hägglund,………Det är inte den enskilde entreprenören som håller uppe samhället, utan det har alltid varit , ÄR och kommer att vara, DEN STORA MASSAN.

    I alla farkoster, även samhället, måste man sträva efter så låg tyngdpunkt som möjligt. Alltså, merparten av rörelsekapitalet måste spridas ut längst ner, bland den stora massan. Då först får man en ”vulkan-ekonomi” där magman stiger.

  59. Kachina skriver:

    stig2

    Ge dig inte in på frågor som är för svåra för dig. Det resulterar bara i kärringinlägg. :-)

  60. pressord skriver:

    det är väl en alldeles riktig konklusion, stig2entreprenoren? vi är nog många som tycker att tiden har stannat i vissa avseenden och vi är väl ändå folket som dessa representanter ska ansvara för?!

    cafét i zimbabwe skulle nog stängas för gott, med den nuvarande innehavaren, och diplomati är som bekant en delikat företeelse.

  61. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    Vilken förbannad dyngspridning det tydligen varit på denna blogg det senaste dygnet.

    Tokstolleextremister, sedvanliga socialist- och kärringmaffian med Byskebusen och hans hovdamer i spetsen och några andra vänstermänniskor – alla tydligen förenade i att försöka kaste ett föraktfullt och löjeväckande skimmer över en demokratiskt folkvald Regering inkl. riksdagsmajoritet.

    Måste ändå ge en liten eloge till en av hovdamerna, den alltid lika förbannade och folkilskna Hilary, som dock i någon mån försökt få andra att öppna ögonen för några av extremextremisterna som den senaste veckan funnit sin lekplats på denna blogg.

    Antagligen är det dags för oss alla icke extrema att ta sommarsemester från CB:s blogg, maken till allt ifrån fascister á la AFA et consortes blandade med könsmaktssamordnare av det mer bittra och självförhärligande slaget har man aldrig tidigare skådat på dessa sidor.

    Jag tänker i alla fall den närmaste tiden låta ”promilleextremisterna” (ex. vis Pressord och Solisburyhill) leka ensamma till sammans med ”självförhärligandeextremisterna”
    (ex. vis Bestofmankid, Hilary och Byskebusen) – bloggens status just nu ligger långt under Plimsollmärket hur man än vrider och vänder på den.

    Håll sugröret varmt!

    Dee Dee Sharp – den kände göteborgslullaren som de närmaste veckorna kommer att koncentrera sig än mer enbart på Bissiga Starletter (dvs livets goda).

  62. mrmhalland skriver:

    lullaren,

    Innan du försvinner kan du väl förklara vad Bissiga Starletter är ?
    Jag har undrat det ett tag :-)

  63. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    Mrmhalland

    Absolut!
    Bissiga Starletter är unga, välutbildade och vackra kvinnor på max 23 år som strävar efter ett bättre liv. Jag hjälper dem mao fråt i livet ;-))

  64. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

    rättelse 11:40

    fråt skall naturligtvis vara FRAMÅT

    /D D S

  65. mrmhalland skriver:

    Ok, det är en riktig samhällsinsats du gör !! :-)

  66. Kachina skriver:

    Uj, uj , lullaren

    Jag lyckades tydligen formulera verkligheten tydligt idag, så tydligt att även du ser den. Din replik är tämligen innehållslös när det gäller sakfrågan.

    Ja, det är härligt att förhärliga sig själv, när ingen annan gör det :-)

    Annars var det inte min avsikt. Jag skrev bara det mitt innersta jag sade åt mig att skriva.

    Sedan tror jag inte att du hjälper dessa bissiga starletter framåt, utan neråt i knark- och sexträsket. Du visar bara att du anammat Alliansen motsägelsefulla ord och handling.

  67. pressord skriver:

    och vem fan är du, lullar’n, det finns finfina hjäpmedel för dyslektiker numer…

  68. svenike skriver:

    Car Bildt, Du gjorde en oförsvarlig strategisk miss och målade in Dig i ett hörn i st f att lyssna på människorna och remissinstanserna. Du och Odenberg gjorde alliansregeringen en otjänst, och Lex Orwell-frågan kommer troligen att förfölja regeringen tills den tar reson.

  69. mrmhalland skriver:

    Idag när här är så lugnt och jag inte har lust att göra annat än att sitta och slöa framför datorn tillåter jag mig att ställa följande inrikes fråga :

    I alla regeringar har det suttit folk som av en eller annan anledning tvingats avgå, ofta p.g.a medias granskning med efterföljande drev.
    Inte minst nuvarande regering tvingades ju kasta ut dugligt folk för att de inte visade sig vara perfekta.
    Detta är ju en egen debatt, hurvida vi bara vill ha perfekta människor i ledande ställning, eller om de ska tillåtas vara ”människor”, den debatten har jag inte för avsikt att starta nu.

    Det jag undrar är : det blir ju snabbt tyst när de väl lämnat sin post.
    Vart tar de vägen sedan ?
    Vad gör exempelvis Ullrika Schenström idag ?
    Finns det rent av de som i det tysta kommer tillbaka, till en midre synlig post, som tjänsteman ?
    Någon som har följt dessa personer ?
    Många av dem är säkert väldigt bildade och kunniga, det vore ju slöseri om de bara gick hemma på pension.

  70. osciloscope skriver:

    göteborgslullaren Dee Dee Sharp

    ”bloggens status just nu ligger långt under Plimsollmärket hur man än vrider och vänder på den.”

    Eftersom det är din alldeles rättmätiga åsikt så kan vi likaså sluta oss till att det finns de som rättmätigt tycker statusen ökat i värde. Ju fler röster hörda destå bredare och bättre bas för tja ändå större bredd. Eller bättre ”lastutrymme”. Dynga för vissa är gödning för andra.

    Pressord;

    ”men, hur göra individen intresserad av styret?”

    Skrev till Soli01 följande;

    Auktoritet hade jag hoppats skulle komma fr den enskilde inte “från ovan”. Om “folket” hade kunskap och respekt själva (och annat självvalt fundamentalt välbalanserat) som individer, så hade inte “förtroendevalda” behövts. (Nej, representanter är inte heller i sig av ondo, men torde endast brukas så långt du har sant förtroende för dem.) Eller om jag frågar såhär, vem genuint har du respekt för som du faktiskt skulle låta tala/verka för dig, i mindre “sakfrågor” liksom större existensiella? Om du inte ens kan känna att DU SJÄLV borde vara den första du har hågen, hur skall du överhuvud taget ha förstånd/insikt att välja någon åt dig?

    Detta är alltså inget vi kan ”revoltera” fram. Det måste springa ur kunskap och ansvar .. några generationer?

    Osv

  71. pressord skriver:

    osciloscope

    då kan det faktiskt tänkas att detta redskap, vårt underbara Internet, kommer till användning med en helt annan frekvens i framtiden, hoppas det iaf.
    denna fra-fråga har förhoppningsvis fått en del att tänka till och en del andra att dra öronen åt sig…

  72. hturunen skriver:

    Btw, ”sweden sucks.” – Conan O’Brien

  73. bestofmankind skriver:

    Svd: Partimakten är för stor i det här landet – Fredrik Renfieldt, 1997:

    ”Men det finns andra som har beskrivit hur det kan gå till på moderata gruppmöten, när partiledaren har utmanats.

    ”Hans teknik är att först skälla ut mig en timme och sedan ska alla ­andra hålla med. Ingen får gå hem förrän det skrikits färdigt på mig”.

    Det tog flera år innan Fredrik Reinfeldt bröt tystnaden om det här mötet i riksdagsgruppen för 13 år sedan, ­våren 1995. ”

    http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_1434237.svd

  74. mrmhalland skriver:

    hturunen :

    Högintressant inlägg från någon som inte kan språket på en utrikesministers blogg.
    Det finns så mycket annat du kan göra.
    Åk till närmsta vatten, ta med lite kaffe och njut.
    Du verkar behöva det.
    Kanske finns det någon som (trots allt) vill följa med dig och kan berika dig och dina språkkunskaper ?

  75. bestofmankind skriver:

    mrmhalland,

    FYI, han ovan är från Finland, och emellanåt postar här om sin besvikelse för Sverige. Vi hade argumenterat med honom, jag, kachina bl andra för många månader sedan, men det bästa är att ignorera.

    Tänkte bara tala om det för dig, så du vet.

  76. mrmhalland skriver:

    bestofmankind :

    Jag har lite svårt att se vilket budskap du vill ha fram med inlägget ovan.
    Menar du att Fredrik Reinfeldt har en totalitär syn på hur kollegor ska följa partilinjen, eller är det Carl Bildt du kritiserar för hans ledarstil för en massa år sedan ?

    Artikeln är ju återigen en vänster-journalists försök att säga att moderater är totalitära.

  77. mrmhalland skriver:

    bestofmankind :

    Ok,

    Jag har inte sett hturunen tidigare.
    Tänkte bara ge honom ett tips på en trevlig eftermiddag, eftersom han inte trivs här.

  78. bestofmankind skriver:

    mrmhalland,

    Är Svd vänster-tidning? Jag trodde att det är neutral journalistik de driver.

    Du har själv svarat på dina egna frågor.

    Notera även att det är PM Reinfeldt som hade skrivit boken (källan) inte Svd.

    Vad jag tror är att Carl Bildt har fortfarande mycket makt på partiet än vad vi tror, och måhända att PM Reinfeldt är kuvad.

    Välj vilken passar dig bäst, eller som känns lättare för dig att acceptera.

  79. bestofmankind skriver:

    Kachina 9:41

    Vem behöver gå på kyrkan på Söndagar, när man får sin andliga näring i bloggen?

    :-)

  80. mrmhalland skriver:

    bestofmankind :

    SVD är inte per definition en vänster-tidning, snarare tvärt om.
    Det hindrar inte att journalisterna är det.

    Vad gäller ”grollet”mellan Reinfeldt och Bildt är det väldigt känt.
    Jag tycker att det var stort av Reinfeldt att tillfråga Bildt om utrikesministerposten trots deras groll, eftersom han insåg att det var den bäste vi kunde få.
    Jag är helt övertygad om att de nogrant har dragit riktlinjer för var ansvarsområdena går.
    Jag tycker det är väldigt tydligt då Bildt hårdnackat vägrar ge sin syn på inrikespolitiska frågor.

    Fredrik Reinfeldt är chefen….enkelt..

  81. bestofmankind skriver:

    Officiellt…ja! Och därmed får ta smällen.

  82. jerkermontelius skriver:

    Carl Bildt

    OK, då har du chansen att reda ut ett antal ”missuppfattningar” här.

    Kommer staten att tvångsansluta svenska nätoperatörer till FRA?
    Kommer man att skicka kopior på trafiken till FRA?
    Kommer FRA att gå igenom materialet med sin superdator för att se t.ex. vem som kommunicerar med vem?
    Kommer FRA att skicka vidare delar av denna information till främmande makt?

    Om du kan svara nej på någon av ovanstående frågor så har jag missuppfattat lagen, annars så vidhåller jag att jag har en ganska god bild.

    Carl kanske menar att det är han och regeringen som missuppfattat lagen?
    Christian Engström har en utmärkt sammanfattning.

    Signalspaning i FRA:s historia

    Jerker

  83. mrmhalland skriver:

    >Nyamko Sabuni: Det fria ordet är viktigt och ska värnas. Diskriminering däremot ska aldrig tolereras.

    Nej, diskriminering ska aldrig tillåtas, men ibland är det svårt att vara generös med sitt land och bjuda in andra människor.
    Bara några rader ovanför denna ”chatt” jag tog radena från redovisas det mest eftersökta kriminella förrymda fångarna i Sverige.
    Av 17 var 2, med lite god vilja 3, härstammande från Sverige.

    Jag blir helt yr av detta.

    Självklart vill jag inte att människor ska lida, jagas, torteras någonstans i världen.
    Samtidigt vill jag ju inte att vårt land plötsligt ska vara farligt att bo i.

    Faktum är ju att brandkår och ambulans inte kör in i Rosengård i Malmö utan polisescort.

    Var gick det så här snett ?
    Vad kan vi göra för att förbättra det ?

  84. billygellerstedt skriver:

    Den dagen regeringen lägger alla korten på bordet o berättar exakt varför det var så himla brottom o rösta igenom lagen efter kosmetiska ändringar som man inte har analyserat speciellt bra.

    Samt att regeringen förklarar hur fasen de ska kunna garantera att ändamålsglidningar liknande den som PKU-registret är utsatt för INTE kommer att hända FRA-lagen så skulle jag nog kunna känna mig lite säkrare..

    Samt att de verkligen ser till att den infon vi lämnar till andra underättelse tjänster är berarbetad date och inte ett gäng terrabyte med rådata..

    osv osv osv.. finns så mycket som måste vara vattentätt för att jag ska kunna leva med en FRA-lag.. då ser jag hellre att vi tar ett steg tillbaka från den internationella underättelse verksamheten.

  85. hillary2 skriver:

    billygellerstedt

    bråttom därför att stordatorn från USA till FRA var levererad?
    bråttom därför att Odenberg redan 2007 ingått avtal med USA om utbyte av teknologi och underrättelser?

    Anne Ramberg har föreslagit en sanningskommision och hennes förslag stöder jag!

    FRA-lagen är redan så utformad att regeringen nu och framledes har oinskränkt makt att ”ta fram de dom behöver” – det är en ocean att gräva ur jämfört med PKU-registret :-))

  86. Kachina skriver:

    billy

    Jag vet inte varför, men jag reagerar mindre på PKU-registret än på FRA-lagen. Eller, rättare sagt, jag reagerar inte alls på PKU-registret och förstår inte vad det är jag skall reagera på.

    Vilka är argumenten?

  87. Kachina skriver:

    Jag föreslår Anne Ranberg som svenska folkets representant i FRA-frågan.

  88. soli01 skriver:

    mrmhalland – där seglar du i motvind och är något som inte får sägas. Märkligt att sanningen inte ska vara rumsren att berätta. JAg mycket i dett ämne , men tänker inte föra de vidare. V

  89. hillary2 skriver:

    mrmhalland

    detta har varit ett evigt tjat jag hört från polishåll sedan 70-talet då jag gifte in mig i en polismästarfamilj – vilken härkomst brottslingar har
    svenska brottslingar kommer i allmänhet från socialgrupp tre
    och brottslingar med utländsk härkomst från socialgrupp fyra
    dra slutstaser från denna utsaga om du kan
    poliser kan inte – de är i allmänhet moderater! :-))

  90. mrmhalland skriver:

    soli01 :

    Jag inser att det är tabu att prata om detta, men jag tror i min enfald att vi måste göra det.
    Jag tror att det kan hjälpa alla.

    Jag vill på intet vis generalisera eller utpeka vissa grupper, men detta är ett (i alla fall för mig) stort problem som rimligen måste kunna lösas.

  91. Kachina skriver:

    Det är lättare att vara hederlig när plånboken är välfylld.

  92. mrmhalland skriver:

    hillary2 :

    Det är ju glädjande att höra dig säga att det är andra partier än moderaterna som generaliserar.
    Faktum kvarstår, 15 av de 17 mest eftersökta brottslingarna i Sverige är inte av Svensk börd.
    Vi blir nog tvugna att analysera varför ?

  93. mrmhalland skriver:

    Jo Kachina,
    Det håller jag med om.
    (eller som vi säger i Halland, det är lätt att skita när röven är full).
    Men, som du ofta själv påpekar finns det många i Sverige som inte har en full plånbok, kanske tunnare än en som är nyanländ, men fortfarande inte begår brott.

  94. hillary2 skriver:

    mrmhalland

    analysera du – så försöker jag ta bort orättvisor i samhället under tiden :-)

  95. bestofmankind skriver:

    Utanförskap, arbetslöshet, syssolöshet, dåliga språk kunskaper, misslyckande att känna sig vara en del av samhället, brist av kommunikation från staten/kommunen, känslan av att vara ouppskattad som invandrare/flykting……..m m

  96. bestofmankind skriver:

    Har jag glömt något mrmhalland?

  97. hillary2 skriver:

    bestofmankind

    halland den rättrådige har fastnat i härkomstregistrering! .-)

  98. bestofmankind skriver:

    :-))

  99. soli01 skriver:

    mrmhalland – försökte svara på denna tråd du tog upp, men datorn uppträdde mystiskt och skickade iväg något inte avslutat.:-)
    Detta är mycket het mark och har så varit under många, många år. Detta fenomen är egentligen tabubelagt och ska helst inte pratas om. Varför har jag alltid frågat mig. Har man under lång tid arbetat med människor får man en ganska god kännedom om hur vi uppträder. När det gäller brottsstatistik är det en het ”potatis” och vi får sällan höra sanningen.
    Klarspråk – att inget dölja – är det sällan någon ”törs” använda för då kan man bli betraktad som rasist. En farlig ”hemsko”?

  100. mrmhalland skriver:

    Nej mina damer, ni har fel !

    bestofmankind :

    Ja, du har glömt något.
    Framför allt har du glömt att tänka själv, men det är dina problem.
    Kan man inte se att vi gör något fel när människor som kommer till Sverige av okänd anledning eldar upp sina egna bostadsområden (fortfarande rosengård) och kastar sten på lokaltraffik och räddningstjänst, så väljer man att blunda inför ett snabbt växande problem.
    Det ÄR ett stort problem att 75 % av våldsbrottslingarna i våra fängelser är av utländsk härkomst.
    Observera nu att jag INTE säger : ut med dem, jag säger : vad gör vi fel ??

  101. hillary2 skriver:

    soli01

    detta är alls inte tabu!!
    polisväsendet var i stort främlingsfientligt under Hitlers epok – många juridiskt utbildade högre polismän sympatiserade med Hitler!
    de vibbar jag fick från polisväsendet under 30 år var att det fanns där mycket brottslingsförakt och speciellt förakt för brottslingar av utländsk härkomst
    behöver jag säga att det skrämde mig?

  102. mrmhalland skriver:

    Jag är den förste i ledet som vill se välutbildade invandrare få det jobb de förtjänar.

  103. bestofmankind skriver:

    Du som kan tänka själv (och påstår att jag inte kan), svara själv också då, och fråga inte bloggen! Nu är du dum.

  104. bestofmankind skriver:

    Det är brist på jobb i Sverige om du inte har fattat det ännu, och ännu svarare för välutbildade invandrare att få jobb!

  105. bestofmankind skriver:

    mrmhalland 9:44

    Önska kan man göra, svårt att applicera!

  106. hillary2 skriver:

    mrmhalland

    de problem du beskriver har bestofmankind försökt ge dig en hint om orsakerna till

    varför har vi invandrargetton i Sverige? – hur många kommuner tar emot invandrare och vilken partifärg har de kommuner som inte tar emot?
    jag undervisade en student från Somalia i Göteborg för snart två decennier sen
    frågade varför han hade lämnat Malmö där han hade fru och barn och också hade kunnat få utbildning
    han svarade – jag ville komma bort från mina landsmän – eller underförstått? jag ville inte bli fast i gettot?

  107. bestofmankind skriver:

    hillary2,

    Med den attityden hur mrmhalland svarar mig:

    ”Framför allt du glömt att tänka själv, men det är dina problem”

    har inte jag lust att diskutera med en sådan översittare.

    God natt hillary2!

  108. hillary2 skriver:

    bestofmankind

    små män är de värsta översittarna!

    Sov Gott!

  109. mrmhalland skriver:

    hillary2 :
    Jag uppskattar att du börjar diskutera i stället för att tjäfta.
    I vår kommun har vi, och har länge haft borgligt styre och tagit emot framför allt Kosovo-Albaner, så jag tror inte att partifärgen är så rådande.

  110. hillary2 skriver:

    mrmhalland

    ta gärna reda på hur det förhåller sig om du vill diskutera med mig!

  111. soli01 skriver:

    hillary2 – jag tänker nu närmast på nutiden och pratar från egna upplevelser. Har under mina drygt 37 år där fått en viss kännedom om hur det verkligen är. Vi som sysslade med detta jobb bestämmer ju inte nationlitet på utövaren av de olika brotten. Att det skulle förekomma det du antyder är inget allmänt, vill jag hävda. Alltid finns det enstaka personer som kan ha yttrat avvikande åsikt, men mellan dina rader känns det ändå som det finns en viss antydan om något annat.
    Huruvida polisväsendet ”var i stort främlingsfientligt” under Hitler-epoken får givetvis stå för dig.

  112. hillary2 skriver:

    soli01

    jag förstår att du kan ha andra erfarenheter än jag – men jag talar om mina – och jag talar inte om en polismästares åsikter dessvärre…

  113. billygellerstedt skriver:

    Kachina:

    Anledningen jag nämner PKU-registret i anknytning med FRA-Lagen är att den nuvarande regeringen har bett att en utredning ska göras om Polisen ska kunna få ta registret i beslag.. samt att man inte ska kunna få lämna registret. (dvs pollisen ska få tillgång till 3.3 MILJONER till den absoluta majoriteten OSTRAFFADE medborgares DNA profil)

    PKU-registret skapades i slutet av 70 talet (74-76 ngn gång) och då sades det och sägs fortarande att registret skulle användas uteslutande till medisinsk forskning. INTE till något annat som Brottsbekömpning(anna linds mördare) eller identifiering vid katastrofer(Thailand Tsunamin, En lag specialskrevs just för detta ändamål).

    Det vill säga, min mor som 1979 tillät dem ta ett prov från mig för att använda i uteslutande medicinska ändamål kan imorgon(inte bokstavligt talat) ha get den svenska polisen min Ostraffade DNA Profil.

    Idag finns det ca 3.3 Miljoner DNA Profiler i PKU-registret, den absoluta majoriteten av dessa är ostraffade.

    Detta eller något liknande ser jag som ett reellt hot i framtiden mot FRA-lagen.

  114. Kachina skriver:

    billy

    Jag är född långt före 1970 och finns med i PKU-registret eftersom jag frivilligt gick med i ett forskningsprojekt. Om jag skulle få en blackout och begå en våldtäkt eller ett mord, är jag glad att jag finns med där så de kan få stopp på mig innan jag begår något mer brott.

    Man vet aldrig vad som finns bakom nästa kurva. Nu, när så många spärrar rivits i samhället på kort tid och om jag under en längre tid går i ett mentalt slutet rum där personligheten resonerar med sig själv, vet man aldrig vad som kan hända. Jag kan på kort tid gå från en andligt medveten människa till en logisk reptil och stå i joggingspåret väntande på en kvinna att överfalla. Eftersom den logiska biten fortfarande är aktiv i det läget, kan vetskapen om PKU ha en återhållande effekt.

    Jag tror att det kommer att minska den grova brottsligheten om polisen får tillgång till PKU. Naturligtvis under strikta regler. Om jag i framtiden skulle begå ett grovt brott, vill jag att de får stopp på mig så fort som möjligt.

    Mina barn är med mitt medgivande med i PKU. Samma gäller där. Om någon av dem begår ett svårt brott, vill jag att man får stopp på dem så fort som möjligt.

    Jag tror att tillgången till PKU kommer att minska mycket av den grova brottsligheten.

    Därför deltar jag inte i protesterna mot den.

  115. soli01 skriver:

    Kachina – trevligt med din gamla signal!
    Mycket bra resonerat när det gäller PKU-frågan. Visst kan det vara tråkigt att olika register används i olika sammanhang, men när vi har att gör med grövre brottslighet får faktiskt vissa principer ge vika. Har man din inställning blir registret en viktig faktor, när det gäller att lösa de grövre brotten, och de vill vi alla lösa.
    Alla bör därför ställa upp i denna fråga! En dag kan någon i ens familj ha drabbats.

  116. Kachina skriver:

    Jag kom att tänka på ytterligare en sak. Det bor i var och en av oss, både en Gudason och ett Djävulens verktyg. Därför är det så viktigt att ge akt på vad vi tänker.

    På 90-talet, då jag var både skogsägare, jägare och i en tvist med Lantbruksnämnde där jag var överkörd av statsmakten och de förhalat domstolförhandlingen i fem år. Då hade jag en drilling, en fågelstudsare och en Remington halvautomat med två magasin som rymde tio skott. Då fanns jag inte i PKU:s register. Tanken på att lägga in gevären i bilen, köra ner till Umeå och göra rent på Lantbruksnämnden.

    Jag lade gevären i bilen, men körde in till en vapenhandlare i Skellefteå till försäljning. Varför? Jo, jag hade fortfarande förmågan att tänka ett steg längre, ställa frågan: ”Vad händer sedan?” Jag åker in på livstid och det spelar ingen roll, men vad händer min fru och mina barn, hur kommer deras liv att se ut? Därför blev det ingenting.

    Ovanstående är en ganska lång tankekedja för en människa som befinner sig i en tunnel fylld av hat. Hade jag dessutom varit en människa som gått salongberusad varje dag eller varje helg, hade tanken aldrig kommit så långt. Alkohol likriktar tanken och då måste det vara kortast möjliga tanke till frågan om ”Vad händer sedan?” Kortaste vägen heter PKU.

    Jag menar att det är bättre att ta sig en rejäl fylla till midsommar och nyår, än att gå salongsberusad varje helg. Hjärnan hinner inte återhämta sig och tunneltänkandet blir konstant.

    Vidare har jag oerhört svårt att förstå medias bild av att den här fyllestyrningen gör att rallystjärnans karriär är slut. Herregud, det är nu den börjar. Han kan ju beskriva hur alkohol likriktar tanken. Han ÄR beviset för att alkoholen likriktar. Det bästa beviset som vi har, för han var engagerad i kampanjen mot fyllekörning. Det är NU han kan gör nytta, då han till 99,99 är mot alkohol i trafiken och nu trovärdigt kan berätta hhur tanken fastnar i ett enkelt spår efter alkoholintag.

    Nej, jag kan inte hitta några argument mot att polisen skall få använda PKU.

  117. chiros skriver:

    Kachina, soli01

    jag tycker PKU diskussionen dels är ett viktigt exempel på hur ett centralt register med en initial, harmlös användning kommer till användning för helt andra syften än de som de registrerade från början gick med på.

    Ett normalt sätt att hantera denna utvidgade användning vore om de 3.3 miljoner registrerade skriftligen accepterade de nya avtalsreglerna.

    … men vad är då nästa användning? Att ta fram ett förväntat värde på varje individs sjukvårdkostnad över loppet av sitt liv? Kachina; vad sägs om att du kanske inte får teckna någon sjukvårds eller livförsäkring för att någon av dina generer bär på en ökad risk för att utveckla sjukdom? Eller att du eller din arbetsgivare ska betala 30% högre försäkringsavgift för att få vara med?

    … appropå PKU; men om det nu skulle vara så att PKU registret fick ytterligare en användning, nämligen att på ett ”rättvisare säät” fördela sjukvårdkostnaderna så att de som är födda med vissa riskfaktorer förmodas

  118. chiros skriver:

    … stryk det sista avsnittet, snälla – ”kladd”

    … och f.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras

  119. Kachina skriver:

    Jag kan inte heller hitta några argument för att rallystjärnans karriär skall vara slut.

    DET SOM FATTAS ÄR ATT OMGIVNINGEN BÖRJAR TÄNKA MED HUVUDET ISTÄLLET FÖR MED SOLARPLEXUS.

    Det är NU han behövs. Låt honom få några veckors vila, men sedan skall han upp som föredragshållare.

  120. Kachina skriver:

    ”… men vad är då nästa användning? Att ta fram ett förväntat värde på varje individs sjukvårdkostnad över loppet av sitt liv? Kachina; vad sägs om att du kanske inte får teckna någon sjukvårds eller livförsäkring för att någon av dina generer bär på en ökad risk för att utveckla sjukdom?”

    DET måste i lag förbjudas.

    Läkarna protesterade för att de lovade att det enbart skulle finnas för medicinsk forskning. Då måste de protestera. Men vi kan mycket väl ha en folkomröstning och polisen enbart skall få använda det för att lösa brottsfall. Inte mig emot, men jag tror att en sådan möjlighet skulle minska den grova brottsligheten.

  121. chiros skriver:

    Kachina
    … det trodde man om övervakningskameror också. I UK, där man spenderat miljarder GBP på kameror och övervakning har man inte kunnat se något samband ellan övervakning och minskad brottsfrekvens.

  122. Kachina skriver:

    ”I UK, där man spenderat miljarder GBP på kameror och övervakning har man inte kunnat se något samband ellan övervakning och minskad brottsfrekvens.”

    Nej, tvärtom. Brottsligheten har ökat lavinartat.

    Nåja, det var mina tankar. Påstår inte att jag har rätt.

  123. soli01 skriver:

    chiros – övervakningskameror är på vissa strategiska plater mycket bra och har minskat skadefrekvensen i betydande grad och då tänker jag på de som utplacerats vid skolor och andra frekventerde ställen. Det finns statistik på detta!

  124. […] vi tre försök till försvar från SvD’s egen James Bond. Naturligtvis länkat till från CB själv som bevis för hur rätt FRA-lagen är. Håller PG möjligen inte med sina kollegor på SvDs […]

  125. Torsten skriver:

    Utan övervakningskameror hade Anna Linds mördare gått fri.
    Utan övervakningskameror hade attentatsmännen i London gått fria.
    Exemplen är många.

    Ingen kan väl påstå att dessa attentat ej begåtts om inte övervakningskamerorna funnits.

    Och som soli påstår, övervakningskameror är det enda som hittills dämpat skadegörelser på skolor.

    För övrigt tycker jag att signal-spaningslagen är bra!

  126. Kachina skriver:

    Du är en tjurskalle, Torsten. Dessutom är du för diktatur.

  127. Torsten skriver:

    Jag är inte rädd för att säga sanningen till Dig Kachina/MahaCohan;-)

    Du vet inte var jag bor och så har Du ju sålt skjutvapnen;-))

    PS. Ditt påstående om at jag är för diktatur är lika främmande för mig som om Du skulle kyssa Mauds fötter;-)))

  128. Kachina skriver:

    Torsten

    Läs paragraf ett.

  129. Torsten skriver:

    För övrigt tycker jag att signal-spaningslagen är bra!

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2847830.ab

    Och för övrigt tycker jag inte att det räcker med att läsa enbart paragraf ett;-)

  130. Torsten skriver:

    För övrigt tycker jag att signal-spaningslagen är bra!

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=802005

  131. osciloscope skriver:

    Torsten;

    Klart att kamera och annan övervakning visar resultat. Men kameror i sig får ju inte BORT ”kriminalitet”. Det vi kallar hotbilder; våldtäkter, ligor, terrorism osv är ju vissna, arga, sjuka människor. Kamerorna får alltså inte bort ”dessa”. Var i orsak-verkan dikotomin ser du att övervakning verkar preventivt?

  132. Kachina skriver:

    Torsten

    När du har förstått innebörden av paragraf ett, behöver du inte läsa resten.

    Efter att ha funderat kring PKU är jag för att polisen får till gång till registret. Många mördare som nu går fria skulle sättas i fängelse. Det integritetskränkande som kan följa med, är relativt lätt att reglera i lag.

    Därför kommer jag inte att delta i något motstånd mot polisens användning av PKU. Detta förutsatt att det lagstiftas så att det inte får användas mot personen i frågor av ekonimisk eller skatterättslig sak.

  133. soli01 skriver:

    Torsten – god förmiddag det är till att ligga länge?
    Vad beträffar kamaraövervakning har det visat sig effektivt och de som inte tycker så måste tänka till. Alla kategorier kan fastna på bild och det gäller alla.:-) Att brott även sker där en kamera finns hjälper ibland till att fånga en brottslig och har även en dämpande effekt för att förhindra brott. Kända fakta. Olustigt kan tyckas med övervakning men verkligheten är nu sådan.
    Insatserna för att minska brottsligheten måste börja i tidig ålder och där finns mycket att göra på den förebyggande delen.
    Numera har även denna verksamhet minskat från tidigare och är inte något bra för framtiden. Tänker då på polisens roll att tidigt komma in på för- och lekskolor. Även skolorna i allmänhet har besöken glesnat och det beror oftast på personalbrist. Det gäller att börja i tid och där får resurser sättas in , och är så viktigt att det bör i alla fall uppmärksammas för våra makthavare.

  134. Torsten skriver:

    soli,

    Jag har semester. Vissa får ju det:) men kan meddela att jag var uppe minst en timma före Ditt första inlägg idag:-))

    Du ha helt rätt i det Du skriver 11:03.
    Det jag tycker är konstigt, är att det reageras så lite mot det. Till skillnad från signalspaning i kabel så sparas ju allt filmmaterial.

    För övrigt så tycker jag att signal-spaningslagen är bra!

  135. Torsten skriver:

    Aha!

    Nu vet jag varför Kachina/MahaCohan;) blir så ilsk i bland.

    http://www.expressen.se/prylar/1.1223057/storst-ilska-over-seg-dator

    Hans dator är lika seg som den rostige Scorpion;-))

  136. szczepanski skriver:

    Vore det inte en mer heltäckande lag om EU:s samtliga länder antagit en gemensam FRA-lag? Är inte hotet, nyttan och behovet lika stort i hela Europa eller är Sverige ett specialfall? Kommer regeringen att driva frågan i EU? Och vore inte den ultimata lösningen en global kontroll av alla medborgare? Borde inte Sveriges regering driva frågan ännu längre och via EU driva frågan i FN? Sverige bekämpar terrorism och muslimsk fundamentalism på marken i flera världsdelar så varför inte hjälpa till att bekäma mörkrets krafter som finns på nätet? Ett fredsälskande FRA skulle väl Sverige
    kunna ställa upp med?
    Jan

  137. soli01 skriver:

    szczepanski – ingen dålig tanke, men nu har många andra länder likande kontrollverksamhet om jag är rätt informerad. Tänkvärda tankar dock. Har verkligen denna viktiga del inte varit föremål för någon diskussion inom EU?
    Vi ligger i framkanten och vi ska inte ge avkall på att utöva kontroll därför behövs FRA”!

  138. soli01 skriver:

    Torsten – han är inte ensam om ”seg” dator – känner flera.:-)
    Det är dock skilland jag jag gliiiiiiida ut på vägen ifrån allt segt.:-)

  139. billygellerstedt skriver:

    Kachina:

    Som sagt..
    Jag vill inte att FRA-lagen ska utsättas för ändamålsglidningar.. därför tar jag upp PKU-registret som ett exempel på en till början harmlös idé som på senare år börjat utsättas för tryck från olika håll pga nya användningsområden som det inte ursprungligen var tänkt att den skulle användas för.

    Jag är inte emot signalspaning i sig, men rätt sorts mekanismer måste finnas för att hindra att det missbrukas, och de kontroll mekanismer som är framlagda räcker inte för mig. Ta den där domstols liknande saken.. varför inte sätta domstolen på det hela för ? Och varför ska riksdagen välja vilka som sitter i de olika utskotten, det gör ju att partipiskan kan vinna. De Granskande och tillståndsgivande instanserna måste vara OBEROENDE av vad riksdagen/regeringen ger för direktiv eller vill för vi kan inte garantera att riksdagen/regeringen alltid kommer att vara välvilliga mot sin befolkning.

    Sen borde enmodifirerad FRA-lag skrivas in som en grundlag så det blir ett helvete att ändra i den tack vare populistiska partier.

    Men kontentan av det hela är att jag tycker inte att det är proportionellt vs integriteten att _all_ ut och ingående trafik från sverige ska köras igenom FRA’s Data-kluster och scannas av med de sk sökorden/direktiven. Potentialen för senare missbruk vida överstiger nyttan i mina ögon.

  140. osciloscope skriver:

    Soli01
    ”Insatserna för att minska brottsligheten måste börja i tidig ålder och där finns mycket att göra på den förebyggande delen.”

    Eftersom hotbilden kommer före ”motmedlet” (övervakn, lagar mm) är detta den riktning som har bäst verkan på lång sikt. Snabba ”painkillers/prozac” för en stat med ”problem” är att sopa under mattan. Vad kommer före ”hotbild”?

    Om man har kids i hemmet som bråkar, vill du väl knappast ha dem på ständig översikt utan du vill trol lära barnet det etiskt riktiga. Eget ansvar. Vad vi gör nu är att puerilt stirra upp till Pappa stat som skall reda ut allt i tid och otid.

  141. soli01 skriver:

    osciloscope – för att skapa en hotbild måste man tex göra saker som den som känner sig träffad – t ex detta med rondellhundar- reagerar negativt och som ”motprestion” reagerar genom hot i olika former. Nu har man genom sitt handlande gjort att en hotbild skapats.
    Det är viktigt att barnen får i trevliga former ta del av vad vi får och inte får i ett samhälle. Är givetvis en grannlaga uppgift, men har säkert sin plats som en vikig faktor att bygga vidare på och då tänker jag på föräldraansvaret, som nu till och från sviktar. Arbetet går ibland före barnens väl för att vi önskar leva bra ekonomiskt.

  142. osciloscope skriver:

    hot är ju tyvärr ömsesidig. Det som är normalt synsätt i en grupp blir konstigt å olustigt hos en annan, och omvänt således. I förlängningen blir det konflikt och skärmytsling och så e hatet uppbyggt. Hot är rädsla uti okunskap, oförståelse. Terrorism är militär för fattiga. Militär är terrorism för rika. Du får ju aldrig glömma de två sidorna (även om det är en förenkling, finns såklart fler fasetter). Vem som är ”ond”, vad som är rätt och fel ÄR frågor som jag menar glöms bort i debatten. För de ”storexistentiella” frågorna måste alltid följa ”de små” sakfrågorna.

    Osv

  143. osciloscope skriver:

    “If one approaches another man with a fixed ’theory’ about him as an ’enemy’ against whom one must defend oneself, he will respond similarly, and thus one’s ’theory’ will apparently be confirmed by experience.” David Bohm

  144. soli01 skriver:

    oscilosope – vad som menas med att ”hot är ömsesidigt”, inte generellt, men det uppstår givetvis hot i båda riktningarna vid skärmytsligar etc och hot behöver inte alltid vara rädsla och okunskap eller oförståelse. Terrorism är det fulaste kriget på jorden och har under senare tid, som bekant, accelererat. Grogrunden kan vara många faktorer, men religionen har alltid oftast haft ett finger med i spelet. Detta är ju känt, givetvis.Militären är vårt skydd mot ”inkräktare” och är som bekant ett ont, som vi får leva med.:-)

  145. osciloscope skriver:

    ”Terrorism är militär för fattiga. Militär är terrorism för rika.”

    En parafras skall tilläggas, original av Peter Ustinov.

    Kan tro att en del inte håller med, men jag kan oxo tro de som gör det, speciellt ”de på andra sidan”.

    Inget får ses som generellt, sant … vare sig vem som VET vad ”rätt moral” är och vad som är ”fel”.

  146. osciloscope skriver:

    USAs fantastiska ordlek med preemptive war, är act of terrorism eller snarare en sann violation of war enl mig. Försvar kan jag försvara, men ISAF kan jag inte.

  147. nilsdentolfte skriver:

    Carl B, frihet för en nation heter suveränitet.
    Uppdaterad… ver 1.01

    Världens bästa försvar, en försvarsmakt har misslyckats den dagen det blir krig, två hundra år av fred gör den svenska försvarsmakten till världens bästa. FRA’s nya inriktig är bara ett symtom på hur högern ser på Freden, enligt Carl B görs det genom bara se till kvartals hot.

    ”FRA och frihet” , de finns ingen terrorist attack som kan hindra vår frihet, bara politiker dagen efter en sådan attack . Det är FRA’s skyldighet att följa utländska medborgare förehavande på det svenska nätet, det handlar om vår nations suveränitet och inget annat. Men att kontrollera enskilda medborgare det är polisens uppgift

    Den 11’e september är ingen unik händelse, man kan dra vissa paralleller till skotten i Sarajevo 1914 Hur en lite grupp lyckades med minimal insats förändra historien för alltid. Terrorism blir bara farlig för en nations frihet dagen efter en attack, när paradigmen ändras. Eller en mindre attack som i Spanien, Madrid där 120 dog, slutade med ny regering och uttåg ur Irak, för Spanien.

    Högern tror att kvartalsvis ekonomiskstyrning är en politiskt ideologi. Denna förrädiska ideologi ger ett kvartals försvar med mätbara kvartalsmål det leder mycket kortsiktiga resultat. Exemplifieras med Tchad och FRA korta insatser med kort effekt. Tchad skall avslutas innan årets slut, FRA verktyg kommer knappast att verka som önskat en lägre tid.

    Ännu ett symtom på hur högerns korta ekonomiska styrning fortplantar sig i FM, är utlandstjänst som inte stärker det nationella försvaret. Eftersom det inte sker några brigadövningar tillsammans med flotta och flyg. Att enskilda kaptener och löjtnanter får en fantastiskt bra övning med utlandstjänst, det är en sak. Men stora och viktiga samövningar där majorer och överstar driver större förband förekommer inte.

    Våra vänner i öster som nu har flygövningar med 100 plan+, och divisions övingar, för första gången på 15 år . Dess avsikter och ambitioner har börjar tona fram . Ryska flottan har börjat projektera för 5-6 hangarfartyg, när det bara tillgång till ett världshav av fem. Det går inte heller att jämföra försvars dollar, en försvars dollar i Usa är inte lika mycket som en någon annanstans.

    Den stora bilden ger att bästa datum för Nato har passerat, Nato är i krig, Det verkliga priset för att gå med i Nato är det dyraste tänkbara i både pengar och i blod räknat. Canada, Dammark, och Holland har alla stora styrkor i södra Afghanistan till stora kostnader i både manskap och materiel, där det brytts ned. Om vi skulle rösta om medlemskap ï Nato till nästa val. Skulle Usa, Uk, tillsammans med dessa kräva att vi skickade en stor kontingent till just södra Afghanistan. Ändå kan Nato gör fiasko där. Om Usa/ Israel angriper Iran, kommer denna process spinna på snabbt.

    Usa Asien och den stora bilden vidare , eftersom Kina är nästa supermakt och fråga om Iran inte är löst så kommer Usa flytta mer resurser till Asien, bort ifrån Europa. Usas problem med den egna försvarsmakten kommer inte kunna lösas det närmaste 20 åren, de har de dyrast utvecklings kostnaderna, men också bästa och dyraste materielen. Men samtidigt måste fylla frontförbanden med kriminella, och ha 50 000 legoknektar som stöd.

    Som kuriosa vill jag inflika en mycket strategisk viktig detalj som kan vara av betydelse vid en kris mellan Iran/Usa, Ryssland/Usa eller Kina/Usa. Att Ryssland under det senaste 15 år utvecklat luftvärn system som, enligt dem själva, kan bekämpa smygflyg plan, S-400 heter lv systemet. Usa smyg flygplan har varit nyckeln till alla dess operativa framgång det senaste 20 åren.

    2% av BNP till FM för att garanterad oberoende och fred i vår närhet det närmaste 50år är ett litet pris, där FRA är en del i den ambitionen, men utan kontrollera enskilda medborgare, det är polisens uppgift. Hela FM är till för folket när det otänkbara händer. För 2% av BNP varje år är billigare över tiden än att massiv upprustning om fem år. Med den stabiliteten kan vi koncentrera oss på morgondagens verkliga problem som är energi utan att behöva titta över axel eller komma med mössa handen.

  148. chiros skriver:

    ÖB kommenterar nu FRA-lagen här:
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=802072

    Som kund till FRA vill Syren säkra den information som han behöver för att t.ex.

    ”- I detta ögonblick flyger svenska Herculesflygplan i Afghanistan och för att våga uppträda där måste jag veta vad som kan förekomma där i form av missiler och dylikt.

    – Den kunskapen bygger ofta på resultat av signalspaning. Jag är helt beroende av de kunskaperna. Man behöver dem för att ha uppfattningen om att något är på gång, så att man kan höja beredskapen.”

    Det har han säkert rätt i. Det är även ett utmärkt exempel. Dock får man då fråga sig om det verkligen kan vara så att Talebanernas insatser mot svensk trupp i Afganistan planläggs här i Sverige eller en vårt närområde så att planerna om detta passerar tråd/kabel genom Sverige?

    F.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras

  149. osciloscope skriver:

    Ang ISAF. ”Demokratiseringsarbete”? Vanskligt värre när man vill ”slå folk i huvet” så att de fattar ”frihet”. Dubbeltydigt språk OCH medel. Alltså demokratisering (min käpphäst, ”demokrati kan oxo missbrukas” vidhåller jag såklar) kan jag väl köpa, kanske, men inte med vapen i hand.

    Soli01 ”Terrorism är det fulaste kriget på jorden”

    Återigen, för andra är precisionsvapen, avancerad teknik och avancerad professionell militär lika fult. Tom ännu fulare än ”deras”. Det är dösdsbringande medel i high end. Vad är skillnaden i akten att ”döda”? Ingen enl mig. Motiven utgör skillnaden! Vem som har mest ”rätt” motiv kan ingen svara på. Åsikt kan man ha men ingen är Gud härinne (?). Så för att gå loss ändå mer på dina argument Soli (vilket ju är poängen härinne), ”men religionen har alltid oftast haft ett finger med i spelet.” Vad utgör skillnaden mellan tron på metoden/ideologin ”demokrati” och tron på en ”religion”? Du kan ju naturligtvis tycka att du har mer rätt, men vågar du klä dig i mundering och köra ”preemptive” för din sak? Framförhållningskrigföring, el preventiv, blir som pre-crime. En motsägelse i ord och handling.

    osv

  150. soli01 skriver:

    osciloscope – jo, för mig är det helt klart: De som går in på ett torg och dödar HELT oskyldiga människor och har detta som uppsåt kan inte jämföras med en krigshandlingar där målet inte är oskyldiga. Givetvis kommer alltid civila i kläm, men MÅLET är inte att döda dessa. Där har du en för mig ”rågång” och går inte att rubba i min övetygelse. Krig är alltid krig, men det gäller att se skillnaden och det gör faktiskt vissa inte. Tråkigt.
    Nu kallar”regeringen” , som jag brukar säga . Tack för nu!

  151. osciloscope skriver:

    Soli01; ”Givetvis kommer alltid civila i kläm, men MÅLET är inte att döda dessa”. Oftast får man väl hoppas är det så, och då är det ändå inte ”bra”. Men när man ser ”shock and awe” bilder på offensiv fr USA m allians så är det urskilningslöst (enl mig). Man kan ju alltid säga ”att det var ämnat för militära mål” … Rik militärmakt är oxo proffs på propaganda icke att förglömma. Har du pengar har du mediala möjligheter. Det används i miljardbelopp som bekant. Tack själv.

  152. osciloscope skriver:

    Vill poängtera att jag icke försvarar ”terrorrismen” som termen dagligdags används. Jag vill lyfta fram att man också starkt kritisk måste förhålla sig ”våra” metoder och medel.

    Osv

  153. osciloscope skriver:

    fan, ”dagligdags” var kanske inte rätt ord. Jag stödjer icke terrorism helt enkelt. Slår man upp ordet så ser man dock att ”sjävmordsbombning” (som slarvigt har blivit ”betydelsen”), inte är hela innebörden.

    osv

  154. crushnwo skriver:

    Sverige dras snabbare och mer in i nwo när borgarna har makten det är tydligt att sossarna ”mörkar” mera när dem har rodret.

    ”Terrorismen” är inget annat än ett sätt för nwo att påskynda sin agenda om en världsregering. Titta på hur amerikanska regeringen manipulerat det amerikanska folket genom den kontrollerade massmedian under åren efter 9/11 och se vad som händer på hemmaplan…
    Sverige har ALDRIG haft ett terroristdåd, likväl så går svenskar idag runt och är mer oroade för skäggiga araber än för att krocka med sin bil. MANIPULATION kallas det.

  155. hillary2 skriver:

    crushnwo

    vad vet du om vad gemene man är rädd för i Sverige?
    varken terrorister eller nwo – he,he
    vem är det som med dessa konspirationsteorier försöker manipulera – om inte en stolletok som du???

  156. osciloscope skriver:

    Nä just, vad vet Crushnwo? Vad vet ÖB? Hillary2? C Bildt? BIS? A Wijkman? KSI? Z Brzezinski? SNS? Kissinger? Jagsjälv? Alla kan tror de vet mer än andra. Frågan är, om du inte kan lita på dig själv och dina egna insikter och kunskaper, hur skall du kunna lita på någon annan? Du kvalar inte in dig sjäv till att ”bedöma dem”. Hur långt är du beredd att gå för att övertyga en annan? Tvångsmedel kanske?

    Vi lever i en paradox. Vi är alla stollar.

  157. crushnwo skriver:

    hillary2

    Ni som använder det där ordet konspirationsteorier för att förlöjliga diskussioner tror ofta att ni vet allt som går att veta men kan egentligen inte skilja mellan arsle och armbåge.

    Fortsätt gärna med dina härskartekniker och din koncensusmentalitet. Det säger mer om dig än mig.

    Vet du ens vad nwo står för?

  158. osciloscope skriver:

    John Coleman (committee of 300) menar att OWO (”one”) är mer korrekt än NWO (”new”). Detta är nämligen ingen ”ny” tanke.

  159. soli01 skriver:

    osciloscope – vem gjorde att vi fick Echelon på halsen? Vem skapade alltså hotbilden? Vi fick ett kontrollsamhälle ingen vill ha!
    Utvecklingen är skrämmande.

  160. chiros skriver:

    Ulf Brunfelter, Patrik Engellau, Gunnar Hökmark, Gustaf Petrén, Mats Svegfors och Carl-Johan Westholm lade 1988 på privat initiativ ett förslag till förbättrat grundlagsskydd för personliga fri- och rättigheter som kommenteras på ett klokt vis här; se kommentar 6 till denna blog post : http://christianengstrom.wordpress.com/2008/07/07/maud-olofsson-vet-inte-att-grundlagen-finns/

    9 § Envar är skyddad mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse, hemlig avlyssning och upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. Vid misstanke om brott, på vilket strängare straff än fängelse ett år kan följa, kan dock domstol enligt föreskrift i lag tillåta sådant ingripande.

    Envar är skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp och kroppsvisitation. Vid misstanke om brott, på vilket strängare straff än fängelse ett år kan följa, eller för bevisupptagning efter beslut av domstol, är sådant ingrepp tillåtet i den mån det stadgas därom i lag.

    10 § Envar har rätt till personlig integritet enligt vad därom är stadgat i lag. Det allmänna får ej insamla personuppgift utan att stöd för detta finns i lag. Insamlad personuppgift får av det allmänna ej användas för andra ändamål än det för vilket den insamlats, såvida ej samtycke lämnas från den som uppgiften berör. Vid misstanke om brott, på vilket strängare straff än fängelse ett år kan följa, eller för bevisupptagning efter beslut av domstol får uppgift lämnas enligt vad som finns stadgat i lag.

    14 § Envar har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet på sätt som är vedertaget i ett demokratiskt samhälle.

    Ingen får utan eget samtycke registreras för sin åsikts skull i allmänt register.

  161. chiros skriver:

    … och f.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras

  162. crushnwo skriver:

    osciloscope –
    sant bättre att säga owo. Idén sträcker sig ju flera tusen år tillbaks till Babylonien och den eran om jag inte minns fel?

  163. osciloscope skriver:

    Soli01, damn, stor fråga som jag såklart inte Vet svaret. Teorier har han väl. Jag slänger ut den korta versionen.

    Bertrand Russell’s 1931 The Scientific Outlook. Om du läser den eller analys av den så börjar man nysta i något monumentalt. Jag anser att Russell och Huxley (många i familjen mer el mindre kända) och för all del Eric Blair (orwell) inte skrev som futurister/forskare med stor analytiskt/förutseende sinne utan De/det var en del i en plan. OK nu låter det konspiratoriskt, om man gräver huvudet i sanden ser man inte att det konspireras här i världen. Nåja mitt tips är att läsa Brent Jessop ang Russell å massa annat skitviktigt :) Elitism, eugenics och samhällskontroll var starka krafter kring sekelskift (och ännu tidigare) och det har ju inte bedarrat.

    http://www.knowledgedrivenrevolution.com/

    ”I do not believe that dictatorship is a lasting form of scientific society – unless (but this proviso is important) it can become world-wide.”- Bertrand Russell 1952

    Man kan inte påstå att Russell var en oviktig karaktär och såklart inte dem han frotterade med …

    Osv

  164. osciloscope skriver:

    crushnwo

    De flesta stora imperier kommer väl till den punkten att de bara måste ha Allt. Ottoman, Tredje Riket, brittisk/holländsk/spansk kolonialism, Djingis kahn, storhellenism, Sumer, romare, perser … jag kan visst hålla på hur mycket som helst … ah, detta är inget ovanligt ;)

  165. hillary2 skriver:

    Russel och Einstein var ”papporna” bakom Pugwashrörelsen och båda dessa män tillhörde en vetenskaplig elit men var själva inga elitister. Att klippa och klistra och slänga ut citat utan källa och inte minst KONTEXT är DUMT – f*t DUMT!

  166. hillary2 skriver:

    Russell ska det stå!

  167. osciloscope skriver:

    Hillary2 -Eftersom jag inte kan återge allt Russell skrivit så citerar jag. Jag länkar vidare till Jessop som lägger ut texten Mycket mer. Vilken känska får du när du läser;

    “I do not believe that dictatorship is a lasting form of scientific society – unless (but this proviso is important) it can become world-wide.”- Bertrand Russell 1952

    Vad jag iofs glömde till ovan citat var titeln på Russells bok; The Impact of Science on Society

    Russell var bra mycket mer än Pugwash rörelsen.

  168. osciloscope skriver:

    Eftersom klippa och klistra är smidigt i digital kommunikation;

    ”Gradually, by selective breeding, the congenital differences between rulers and ruled will increase until they become almost different species. A revolt of the plebs would become as unthinkable as an organized insurrection of sheep against the practice of eating mutton.”
    – Bertrand Russell, ”The Impact of Science on Society”, 1953, pg 49-50

    Kontexten är här och nu. Det är DU som gör analysen. Håll till godo.

  169. hillary2 skriver:

    Jag får ingen känsla av lösryckta citat.
    Vill du anstränga hjärnan föreslår jag att du ger dig på att läsa Gödel, Escher, Bach… ser fram emot dina eventuella konklusioner
    he,he

  170. hillary2 skriver:

    fortfarande framgår det inte på något sätt om Russell förordade eller bara beskrev ett tänkbart scenario!

  171. osciloscope skriver:

    ”Själv gillar jag David Bohm!” Oscar Berven

    Detta ovan är ett citat. Man kan ju aldrig få en hel bild av ett citat självfallet. Jag ÄR inte meningen ovan. Men en liten bit iaf. Kontext är dels boken/texten som citatet härrör från och dess samtid, men det är så mycket mer. Det får bli en personlig erfarenhet/kunskap/insikt som bygger den anser jag.

    Brent Jessop skriver och analyserar bra iaf, tycker jag. http://www.knowledgedrivenrevolution.com/

    Osv

    Bohr, Tesla, Meucci, Cicero, Zeno, Stubblefield, RAW e goingar oxo.

  172. osciloscope skriver:

    hillary2

    ” om Russell förordade eller bara beskrev ett tänkbart scenario!”

    Du har inte fel, men det är din åsikt utefter din kunskap. Eller som jag skrev ovan; Kontext är dels boken/texten som citatet härrör från och dess samtid, men det är så mycket mer. Det får bli en personlig erfarenhet/kunskap/insikt som bygger den anser jag.

    osv

  173. osciloscope skriver:

    Skall väl tillägga att jag inte önskar döma Russell som ”elitskurk”. Han är så vitt min kunskap når dock en viktig del i något stort, svårt å ogripbart där den vanliga mänskan inte verkar ha tillträde.

    osv

  174. Kachina skriver:

    “Gradually, by selective breeding, the congenital differences between rulers and ruled will increase until they become almost different species. A revolt of the plebs would become as unthinkable as an organized insurrection of sheep against the practice of eating mutton.”
    – Bertrand Russell, “The Impact of Science on Society”, 1953, pg 49-50

    Kan man säga att ni hittat kärnan i republikansk Allianspolitik? Handlingarna ser ut att stämma in i mönstret.

  175. hillary2 skriver:

    jag föredrar litteratur framför näthopkok
    och gillar Seneca – och Rawls : A Theory of Justice (1971)

  176. osciloscope skriver:

    Kachina
    ”Handlingarna ser ut att stämma in i mönstret.” Jag är rädd att mönstren finns oavsett politisk ”sida”. Å andra sidan är väl de flesta politiker omedvetna att de är uppdelade/fållade ”compartmentalized” så att de inte ser hela bilden. Precis som du å jag.

    Allt är hopkok, fast de bästa är de som har en gnutta ”novelty” i sig.

    Bohm, Wholeness and the Implicate Order (1980)

  177. osciloscope skriver:

    btw Soli,

    ang echelon, internet och ARPA/DARPA (kalla-kriget-förevändningen). Tror du någonsin internet ”slutade” att vara ett militärt projekt?

  178. […] må vara sagt, men utrikesminister Carl Bildt har föregått med gott exempel, även om han aldrig riktat sig mot en enskild bloggare, har han utgått från etablerade […]

  179. soli01 skriver:

    osciloscope – nej det tror jag inte, men inriktningen hade möjligen fått ett lugnare förlopp. Hotbilden fanns där , men vem som i grunden var den egentlige ”fadern” till en evt avlägsen sådan kopia, vet inte jag. Låter invecklat, men hoppas du var med.:-)

  180. osciloscope skriver:

    Jag skall måla upp den dystra bilden som jag ser den.

    ARPA/DARPA/Echelon och därmed internet är och har alltid varit militärt projekt. Vad man har sett till är att ge internet skenet att vara öppet och demokratiskt, tom anarkistisk. För på så vis sipprar fritänkarna, självforskarna och de som orkar/vågar tänka själva fram. Efter något decenium börjar man dra år remmarna. Det blir mycket likt scenariot i The Matrix. Man skapar en säkerhetsventil helt enkelt. Se till att dissidens får komma fram, revolutionära krafter, pang, så har du dem i fällan. FRA-debatt är tyvärr en diversion. Man skall ju inte tystna för det. När De de facto rättfärdigar/stiftar den sk dissidensfällan, stänger den tidigare tvåvägs säkerhetsventilen, då måste man alltjämt vara ståndaktig. Men det hjälper föga. Vi är inte ens för sent ute.

    Mer kommer var så säkra. EU bloggregister, nyligen ”vunna” Verizons Google register, DNA register (PKU), Internet strypning dvs internethastigheter oberoende av operatörerna, styrs av vem som har mest pengar. Bloggarna har det inte. Fler lagar liknande H.R 1955, Codex Alimentarius, Upphovsrätten är på väg åt skogen i USA i Orphan Works Act, det talas om likn i EU … återigen det tar aldrig slut …

    http://www.sellyourtvconceptnow.com/orphan.html

    http://www.govtrack.us/congress/bill.xpd?bill=h110-1955

    Alright … skall man ge upp?

    Osv

  181. osciloscope skriver:

    Soli01

    vi skrev visst i samtid (å min post hamnade i moderation)…

    ”men vem som i grunden var den egentlige “fadern” till en evt avlägsen sådan kopia, vet inte jag. Låter invecklat, men hoppas du var med.:-)”

    Hänger inte helt med (låter bra men du får gärna lägga ut …)

    osv

    Jag skall måla upp den dystra bilden som jag ser den.

    ARPA/DARPA/Echelon och därmed internet är och har alltid varit militärt projekt. Vad man har sett till är att ge internet skenet att vara öppet och demokratiskt, tom anarkistisk. För på så vis sipprar fritänkarna, självforskarna och de som orkar/vågar tänka själva fram. Efter något decenium börjar man dra år remmarna. Det blir mycket likt scenariot i The Matrix. Man skapar en säkerhetsventil helt enkelt. Se till att dissidens får komma fram, revolutionära krafter, pang, så har du dem i fällan. FRA debatt är tyvärr en diversion. Man skall ju inte tystna för det. När De de facto rättfärdigar/stiftar den sk dissidensfällan, stänger den tidigare tvåvägs säkerhetsventilen, då måste man alltjämt vara ståndaktig. Men det hjälper föga. Vi är inte ens för sent ute.

    Mer kommer var så säkra. EU bloggregister, nyligen ”vunna” Verizons Google register, DNA register (PKU), Internet strypning dvs internethastigheter oberoende av operatörerna, styrs av vem som har mest pengar. Bloggarna har det inte. Fler lagar liknande H.R 1955, Codex Alimentarius, Upphovsrätten är på väg åt skogen i USA i Orphan Works Act, det talas om likn i EU … återigen det tar aldrig slut …

    http://www.sellyourtvconceptnow.com/orphan.html

    Alright … skall man ge upp?

  182. soli01 skriver:

    oscilosope – medger att min skrivning kanske lät kryptisk och det var den säkert. Om jag uttrycker mig följande:
    Det låg som bekant en hotbild mot hela USA efter raserandet av de två skyskraporna. I ett nafs måste de skydda sig mot upprepning därav fick vi en kontroll av hela världens kommunikationstrafik. Den som utförde denna handling kanske även hade en liknade hotbild mot sin verksamhet – därav handlingen. Ser i förlängningen en massa spegelbilder när det gäller olika former av hotbilder och är något vi själva skapar.

  183. osciloscope skriver:

    Ja, det låter rimligt Soli! Jag tjatar Bohm citatet återigen;

    “If one approaches another man with a fixed ’theory’ about him as an ’enemy’ against whom one must defend oneself, he will respond similarly, and thus one’s ’theory’ will apparently be confirmed by experience.”

    Jag gjorde just Hillary2 lite ”glad” när jag gjorde en ”fulkoll” på nätet ang Rawls. Råkade hitta hans kritik om utilitarism. Målet helgar medlen tänket kan man slarvigt förenkla det med. Eller the greater good for the greater number (min allergi mot kollektivismen igen). Det att offra vissa viktiga moraliska aspekter för att nå om möjligt viktigare sådana (för ”majoriteten”). Vi hör tex dagligen att det är värt att offra ”delar” av friheten för säkerheten … Som jag nämnt innan om preemptive war. Vi ”vet” att ni kommer bomba oss inom viss tid, alltså är det OK att vi bombar er först. Det skall ses som moraliskt riktigt att kunna döda för att vi rättfärdigat oss en ”högre” moral osv.

    Jag vill mena att medlen aldrig får hoppa ur sitt moraliska spår oavsett om man tycker sig skönja ett ”bättre” mål.

    Sen, kan jag tycka Rawls snurrar in sig i språkliga motsägelser iaf. Vilket är min käpphäst över alla andra. Bilden, språket å symbolens ofrånkommliga ofullständighet. ”Kartan är inte terrängen.” Jag räknar med en reaktion fr Hillary för ev misstolkningar.

    osv

  184. soli01 skriver:

    Det sossarna egentligen håller på med nu när det gäller FRA lagen måste tillhöra en av de större ”kovändningarna” på länge. Kan man ta politska poänger så ska man ju göra detta och med makten inom synhåll gör man givetvis allt för att säga nej till det mesta om det kan gynna deras syften. Nejet har enl vad jag hört börjat i miljöpartiet.
    Får vi en ny regering efter nästa val kommer vi med all säkerhet att bli styrda av ett litet parti.( runt 5-6 %) Jag tycker inte det känns tryggt med en sådan ordning och när man vet deras ambitioner när det gäller miljön får vi ytterligare hålla i plånboken – tänker på bensinskatt och andra miljöavgifter.
    Rakryggat hade givetvis varit att FRA-lagen bättre belysts i tid och att turerna var högst besynnerliga från oppositionens sida så där i slutet innan beslutet togs. Alldeles innan var inget beslutats hur man tänkte göra. Var det månne ett finger upp i luften och kolla vinden.

  185. Kachina skriver:

    soli01

    Svårt att förstå? Sossarna TOG EMOT en tjänstemannautredning. Av den gjorde de ingenting. Alliansen tog samma tjänstemannautredning och gjorde den till lag.

  186. osciloscope skriver:

    Det som tilltalar mig är direkt demokrati, där demokrati som ”metod” lyfts fram istället för ”ideologi”. Individen först, men representation är inte borträknat självfallet, om du verkligen litar på den. Höger-vänsterleken har diskvalificerat sig enl mig.

  187. soli01 skriver:

    Vi har trots detta det som jag skrev i förra inlägget – på slutet – och jag vet vilka personer som rekommenderade att lagen skulle avvisas. Nu ska de ju om valet vinns upphäva lagen. Detta är ett skådespel och ingenting annat om man vet lite hur turerna har varit.
    De kommer inte att skrota lagen – jo, om miljöpartiet får bestämma – Men tror du på fullt allvar att den går göra bättre? Jag tror inte det om den ska bli verkningsfull och det vill väl alla om vi ska ha en lag. Hela detta med FRA-lagen är ett skådespel och ett hattande från ena dagen – räcka en hand – från att nästa dag säga något helt annat. En sådan evt regering har redan förbrukat sitt förtroendekapital i mina ögon.
    Nu kommer i höst närmare beslutas om kontrollinstanserna enl vad de säger och vi får se vad som utkommer av denna.

  188. chiros skriver:

    De etablerade partierna har förbrukat sitt mandat i denna fråga. Däremot står tydligen samtliga ungdomsförbund plus Piratpartiet, naturligtvis, enade i motståndet mot FRA lagen. Se DN.

    Enligt samma artikel ska regeringen i höst lägga ett förslag till förbättrat grundlagsskydd (!) för den ”personliga integriteten”…

    Vi får hoppas att dom tar intryck av ett förslag i denna riktning som lades redan 1988, se kommentar 6 till denna post: http://christianengstrom.wordpress.com/2008/07/07/maud-olofsson-vet-inte-att-grundlagen-finns/

    F.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras

  189. Kachina skriver:

    Naturligtvis går lagen att göra bättre. Alliansen är kända för sin bristande pedagogik, men nu har de tydligen fått hjälp av Aftonbladet:

    http://www.expressen.se/nyheter/fra-lagen/1.1224749/har-ar-tolgfors-28-forandringspunkter

    Lägg märke till punkt 4 i ursprungsförslaget som fortfarande finns kvar:

    ”4. regeringens beslut om inriktning ska föregås av samråd med Försvarets underrättelsenämnd”

    Här är en dimridå om något. FUN består av sex ledamöter som tillsätts av,…….regeringen!!!! Dörren står vidöppen för ett Pinochet-styre.

    Här kommer då ändringen som gjorde att de fick igenom lagen:

    ”17. närmare bestämmelser om ändamålen för signalspaningen inom ramen för lagstiftningen”

    Visst, det låter bättre men säger ingenting. Skall regeringen själv tillsätta de ledamöter som skall kontrollera att regeringen följer lagstiftningen, eller vad?

    Ett hafsverk blir inte bättre för att man gör ett dubbelt hafsverk. Vi vill inte ha diktatur och CIA styre i Sverige bara för att vi av misstag råkade välja den sämsta regeringen, någonsin. De skall väl ändå inte, på fyra år, kunna förvandla ett demokratiskt välfärdsland till ett segregerat samhälle styrt av en diktatur, eller kan de det?

  190. soli01 skriver:

    Kachina – jag tror, att vi nog kan avvakta något till hösten.
    Visst är det dåligt att det inte kunde bli en blocköverskridande uppgörele i denna så viktiga fråga. Nu kan vad som helst hända framgent.
    Vi har ju tidigare ”Lag om försvarsunderrättelseveksamhet 2000:130 – ett långt ord.:-)
    Vi har dock en framtids-regering.
    Vad som har varit bäst respektive sämst sparar jag till när det blir dags.

    Apropå företagarans 15 % som de skulle betala för sina anställda vid långtidssjukskrivning var väl ett knäpp bestämmelse. Inte ska en arbetsgivare måsta snegla på vilken hobby en anställd har. Vilken risk den anställde kunde utgöra genom sin fritidverksamhet.
    Nu togs denna idiotbestämmelse bort – det var väl bra!?

  191. Kachina skriver:

    ”Nu togs denna idiotbestämmelse bort – det var väl bra!?”

    Det var bra. Kul att de lyckas med någonting.

  192. soli01 skriver:

    Kachina – tack, du kan även tänka i fina stunder.:-)

  193. Kachina skriver:

    soli01

    Måste förtydliga. Det betyder INTE att sjukersättningen skall sänkas med 15%, utan att den skall betalas ut av det bolag där den sjuke är försäkrad, alltså f-kassan.

    Sjukersättning skall betalas från där man är försäkrad, inte där man är anställd. Det gäller om det är en dag, en vecka ett år eller ett liv. Att blanda in sjukersättningen i företagen var ett våldsamt misstag.

    Nu har jag inte sett lagförslaget, men snälla, säg mig att de inte tar ifrån de långtidssjuka 15% av ersättningen. I så fall är Alliansen i sanning djävulens barn, vilket jag misstänkt ett tag.

  194. soli01 skriver:

    Kachina – nej det är inte fråga om detta utan i stället för att arbetsgivaren ska betala ersättning blir det i detta fall staten givetvis som står för nämnda. Den anställde kan känna sig lugn.
    Detta var ett djävuelns verk vill jag påstå. De tänker dock införa detta igen enl vad jag fattat om de vinner valet. Hoppas de tänker om i detta fall.

  195. Kachina skriver:

    ”Detta var ett djävuelns verk vill jag påstå. De tänker dock införa detta igen enl vad jag fattat om de vinner valet. Hoppas de tänker om i detta fall.”

    Då får sossarna TÄNKA OM, inte skapa en ny Tsunami. Det förstår till och med den minst begåvade,att anställning och sjukersättning är två skilda saker. Vem törs anställa under de villkor som gäller nu?

    Sjukersättning betalas från där man tecknat sin sjukförsäkring och den har man inte tecknat i det företag där man är anställd.

  196. hillary2 skriver:

    soli01 och kachina

    ni verkar behöva information om SAP
    här är Sahlins tal i Almedalen 080708

    http://www.socialdemokraterna.se/Vart-parti/Almedalen/Mona-Sahlins-tal-i-Almedalen/

  197. Kachina skriver:

    Jag ser att sossarna omformulerat sitt motto,……Frihet, Jämlikhet, Solidaritet..

    Det var bra. Kanske Solidaritet är lättare att förstå än Broderskap, eftersom det sistnämnda på något sätt exkluderar kvinnorna.

    Sysslar du med Alliansens favoritsysselsättning soli02, desinformation?

    Vi inser alla att även sossarna sjönk ner i det datasimulerade samhällets träsk, djupt och långt från samhällets verklighet. Förhoppningsvis har de återerinrat sig vad som är samhällets hörnstenar och vad som är den infrastruktur som förbinder dem.

    Sjukvård/Sjukersättning är en av samhällets hörnstenar och där har företagen inget att göra annat än att förmedla de avgifter som är en del av den anställdes lön, precis som man förmedlar prel.skatten. Sjukersättningen skall betalas av försäkringsbolaget staten, ingen annan. Att belasta företagen med delar av sjukförsäkringen, är att försvaga samhällsgrunden.

    Företagen har inget att göra inom sjukvård och äldrevård. Privatpersoner skall inte kunna göra sig till miljardärer på att ge vårdtagare liggsår och låta dem kräla i sin egen avföring.

    Utbildning är ännu en av samhällets hörnstenar där företagen inget har att göra. Låt vara att Björklund lyckats införa diciplinen i skolan, till gagn för alla, men privatpersoner skall inte kunna göra sig till mångmiljonärer på skolor som inte tar sitt samhällsansvar, ersätter utbildade lärare med personer som inte är insatta i ämnet och en bärbar dator, samt spottar ut elever med ett MVG som lika gärna kan betyda ett IG.

    Företagen har inget i samhällsgrunden att göra. De bor i våningen ovanför.

  198. spanaren skriver:

    Så har då, oväntat snabbt, sanningen om FRA:s
    kabelavlyssning krupit fram bakom all mörkläggning,
    lögner och skenmanövrer.

    Den verkliga verksamheten är som 1948 en del av
    priset för Sveriges ”livlina” till USA/NATO. Ryssarna
    är ju kända för sin ”maskirovka” men även våra
    styrande kan tydligen den konsten.

    De äldre bland oss minns nog väl hur nedskjutningen av
    DC3:an bortförklarades. Det svenska planet var ute
    på övningar i navigering och radiotelegrafering.
    Ryssen visste till skillnad från svensken i gemen
    sanningen och vidtog vad de nu hotar med i frågan
    om USA:s ABM-missiler i Östeuropa – ”militära motåtgärder”.

    Nu återstår att se när moderaterna och soc.dem. gemensamt
    har ”kommit till insikt” att det säkerhetspolitiska läget
    förändrats och Sverige skyndsamt måste bygga upp ett
    nytt militärt försvar (enligt USA-modell och med materiel från
    den amerikanska ”hyllan”) inkluderande anslutning till NATO.
    Den tidigare organisationen med sina störande svenska
    särlösningar är ju nu avskaffad – fritt fram för det nya….

    Vad gäller FRA är troligen Juholts tal om samarbete mellan
    moderaterna och soc.dem. närmare sanningen än Sahlins
    på Gotland utlagda dimridå.

    Varför kan vi svenskar aldrig få veta hur den verkliga svenska
    säkerhetspolitiken ser ut?

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1444077.svd

  199. chiros skriver:

    Spanaren,
    tack för länken; jag vet knappt om jag ska skratta eller gråta; detta är bara för mycket!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OM detta är sant så är allt man behöver göra att lyssna på de kommunikationsportar som kommer in från Ryssland. Enbart genom att lyssna på den trafik som RETN Ltd utbyter på GIX’en i Stockholm har man sannolikt fångat up 90% av all rysk trafik genom SE. Istället ska man ha allt, skapar ett gigantiskt rabalder och avslöjar syftet. Nu är det väl så att ryssarna är rätt duktiga på modern kryptografi. Korrekt implementerat gör det att det är extremt osannolikt att man lyckas dekryptera deras meddelanden. Dessutom är det nog i dagens läge inte så svårt för dom att börja utbyta trafik på fler ställen. Om man då är förslagen kan man kanske tänka sig att samma överföring systematiskt kan göras via flera olika vägar till mottagaren. Det skulle göra det i praktiken omöjligt att avlyssna.

    Jag tror det här är en PR manöver för att dölja det verkliga syftet; att avlyssna personer i Sverige som genom slarv eller okunskap inte lyckas kryptera sina meddelanden på ett säkert vis. På köpet får man allt annat också.

    F.ö. anser jag att FRA lagen bör förstöras

  200. tnsexton skriver:

    Spanaren

    Om vi, som du så ofta pläderat, ska återgå till Karl XIV Johans politik med goda förbindelser österut och samtidigt ansluta oss till axeln Paris – Berlin – Moskva; varför ska vi då ansluta oss till NATO och upprusta med USamerikansk materiel?
    Om nu inte Polens affärer angår oss, varför ska vi då ingå i en allians med dem?

  201. spanaren skriver:

    chiros,

    Tack för den tekniska informationen.

    Till skíllnad från dig tror jag att det är talet om spaning
    efter terrorister och övervakning av all datatrafik inom
    Sverige som är ”maskirovkan”. Det verkliga målet för
    svensk signalspaning är nu som under de senaste 60
    åren Ryssland/Sovjetunionen men det får inte svenska
    folket veta eftersom det skulle skapa tvivel om den
    genomförda avrustningen och talet om inga hot mot
    landet inom överskådlig tid. Vi får se vad som händer…
    Tänk ett varv till Chiros…

    Terrorister är idag i öst som väst en omskrivning för
    något helt annat. I den stora gemensamma rysk/vitryska
    manövern ”Union Shield 2006” var fienden som gjorde
    ett angrepp mot en ”med Ryssland nära allierad grannstat”
    terrorister som bekämpades med kraftig insats av taktiska
    kärnvapen i Polen. Självklart var det verkliga scenariot ett
    nytt försök till västkupp/angrepp på Vitryssland från USA/NATO
    som möttes av den gemensamma rysk/vitryska krigsmakten.

    I Östeuropa vill nu USA sätta upp ABM-missiler som försvar
    mot ”skurkstater = terrorister”. Bortförklaringarna att det inte
    gäller ryska strategiska robotstyrkorna utan Iran och
    Nordkorea är närmast komiska för en utomstående betraktare.

    Vad gäller svensk anslutning till NATO. Varför skulle inte ett
    gemensamt beslut av Moderaterna och Soc.Dem. göra detta
    mot folkets vilja? I Polen och Tjeckien är 60-70% motståndare
    till de amerikanska baserna. Motståndet i Ukraina mot att
    landet ansluts till NATO är lika stort. Vad betyder det när
    ”husbonden” i Washington gör sig påmind hos makthavarna?

  202. spanaren skriver:

    tnsexton,

    Det är inte vad jag vill utan vad jag SPEKULERAR om är
    våra politikers, framförallt Moderaterna och Soc.Dem.,
    verkliga agenda för vårt land.

    Själv vill jag ha en återgång till 1800-talet med en svensk
    yrkesarme med stöd av ett ”lantvärn” om inte det traditionella
    existensförsvaret av minst finsk storlek och organisation
    kan återuppbyggas av ekonomiska skäl.

    Därefter blandar vi oss inte i Världspolitiken förutom att som
    tidigare bidra med FN-trupp i samarbete med andra neutrala
    länder (tex Irland) i missioner organiserade av och ledda från
    FN i New York utan inblandning av USA/NATO och Ryssland.

    Kontinentaleuropa utanför anglosaxarnas inflytande vill tydligen
    även de åtminstone vad gäller Tyskland/Frankrike återgå till
    Wienkongressens värld.

  203. spanaren skriver:

    Vad gäller Sahlins dimridå på Gotland…..

    Att FRA-lagen skall rivas upp betyder inte att FRA lägger
    ner verksamheten utan att den fortsätter i nuvarande form
    helt oreglerad som tidigare.

    Juholt och Bolin är inga naiva pacifister utan vet precis
    vad de gör och låter bara Sahlin ”sköta snacket” för
    de troende.

  204. bestofmankind skriver:

    Spanaren,

    Angående avlyssning av Ryssland genom FRA-lagen. Löjligt argument. Skall vi tro att Ryssland isåfall inte skall veta om saken, att dem inte tar några åtgärder när dem fick reda på om FRA-lagen.

    Det är en del av orsaken, men inte det avgörande och viktigaste delen.

    Telia, som används mest till/från Ryssland, ägs av staten med 37% (om jag minns rätt) och därmed har inflyttande över bolaget (tror jag). Varför säljer staten helt och hållet sin andel om man kan fortsätta avlyssna Ryssland (som hade gjorts) utan FRA-lag?

  205. bestofmankind skriver:

    Kachina,

    Alliansen jobbar på ackord därför är allting så bråttom, de vet att lyckan varar inte långt och möjligheten finns bara i denna mandat perioden.

    F ö anser fortfarande jag att FRA-lagen bör förstöras.

  206. Kachina skriver:

    Som jag sagt tidigare. Vi har gett ett gäng bokstavsbarn fritt tillträde till lagrummet. Hur mycket elände hinner de ställa till med på fyra år? Helt klart är att de redan stigmatiserade får ”hjälp” från utanförskap till ett djupare utanförskap i socialträsket.

    Alliansen bygger elitsamhället, med avsikt och tydligt agerande att segregera.

    http://norran.se/nyheter/norrochvasterbotten/article140240.ece

  207. bestofmankind skriver:

    ”Juholt och Bolin är inga naiva pacifister utan vet precis vad de gör och låter bara Sahlin ”sköta snacket” för de troende.”

    Mona Sahlin vet också vad hon gör och dessutom har det sista ordet!

  208. maggi skriver:

    Att denna blogg har en drös med vänstervridna ”tyckare”, ofta dessvärre mycket okunnig om det mesta, må väl vara hänt. De går ju lätt att ignorera. Men att media och då först och främst den till allmänheten mest spridda statliga nyhetsmedia, sveriges radio och television, är så genomsyrad av vänsterstyrda propagandister, är ett stort irritationsmoment för mig och säkerligen för många andra av alliansens anhängare. Att dagligen bli matad med så uppbart vänstervinklad information från våra nyhetsprogram , gör att man inte längre känner någon som helst tillit till dess innehåll och vad de är satt att förmedla till oss mottagare. Det sprids ett löjets skimmer över nyhetsrapporteringen i sveriges radio och television. De är inte där för att hjälpa tillbaks en vänster-regering, de är där för att förmedla nyheter på ett så objektivt sätt som möjligt. Jag lever nu i ett land, där jag har mycket liten tilltro till vad som rapporteras i nyhetsmedia. Den senaste FRA-debatten har verkligen verifierat min synpunkt på detta. Och det är allvarligt, mycket allvarligt.

  209. spanaren skriver:

    Bestofmankind,

    Noterade du att Sahlin försäkrade att FRA skall finnas
    kvar och att inget sades om någon förändrad verksamhet
    – bara en utredning om en ev. ny lag.

    FRA är enligt all expertis inkl. ÖB och ansvariga politiker
    både borgerliga och soc.dem. den för Sveriges säkerhet
    viktigaste verksamheten i landet och har så varit i decennier.

    Kanske var FRA-lagen en ”maskirovka” för att ta bort fokus
    på vad som är och alltid varit FRA:s huvuduppgift – Ryssland.

    Med den nu tilltagande konfliktrisken i vårt närområde är
    FRA:s verksamhet viktigare än någonsin för att följa en
    av USA:s politik förorsakad rysk uppmarsch i Vitryssland
    och Kaliningradorådet.

    Vad skulle vår privata kommunikation på nätet ha för intresse
    för de soc.dem. eller borgerliga som har ansvar för Sveriges
    säkerhet och territoriella integritet?

  210. bestofmankind skriver:

    Spanaren,

    FRA bör finnas kvar men inte FRA-lagen i dess nuvarande klubbade utformning.

    Vad har man för intresse av vår privata kommunikation på nätet för borgerliga kan tyckas vara kontroll och manipulation. Politiskt syfte. Det är makt att veta allting om sina motståndare, och medborgare.

    Hur tror du man kontrollerade folket i diktatur länder? Inte väl genom att avlyssna grannländer.

  211. bestofmankind skriver:

    ”Jag lever nu i ett land där jag har mycket lite tilltro till vad som rapporteras i nyhetsmedia.”

    Majoriteten av det svenska folkets missnöje till Regeringen kan inte vara fel!

  212. spanaren skriver:

    bestofmankind,

    Vilket intresse skulle en svensk regering vare sig den
    är borgerlig eller soc.dem. ha av att kontrollera och
    manipulera civilbefolkningen?

    En fara är naturligtvis om en framtida utländsk ”skyddsmakt”
    eller ett ickedemokratiskt extremistparti, hur otroligt det
    än låter idag, skulle på något sätt ta makten i Sverige och
    få tillgång på arkiven och systemet.

    Vi har större problem idag om man lyfter blicken över kanten
    på den svenska ankdammen.

    En Kubakris i Östersjön är inte osannolik redan inom några år.
    I MellanÖstern pågår iranska stormanövern Great Prothet III
    med nordkoreanska medeldistansmissiler med kärnvapenförmåga.
    Tänk tanken att Nordkorea inte bara levererade missilerna utan även
    kärnstridsspetsarna….
    I Georgien skärps läget för varje dag och kan utlösa en storkonflikt.

    Nog har FRA viktigare saker att följa än vår privatkorrespondens
    på nätet….

    Det soc.dem. utspelet har ingen betydelse än att FRA-lagen får
    några kosmetiska ändringar efter en lååång beredning medan
    verksamheten pågår med den kabelavlyssning som både Juholt och
    Tolgfors är överens om.

  213. bestofmankind skriver:

    Spanaren,

    Nuvarande Regeringen har en amerikansk inspirerad politik. Med valstrategen Karl Rove som inspirationkällan förvånar inte mig om snart sägs det att Mona Sahlin har varit vild som ung, har ett oäkta barn (milt uttryck), m m – att vinna till varje pris.

    De större problem som du nämner har du förstås rätt i, men det är fortfarande storebror USA som dikterar vilket anses vara ett ”terrorist land” och är av fara för jorden.

    När har Sverige blivit direkt inblandad i någon världskonflikt?

  214. […] som skrivit insiktfullt om det på sin blogg, bland annat här och här. Så till och med Carl Bildt har säkerligen redan läst min […]

  215. bestofmankind skriver:

    P.S.

    Kanske inte förran nu när Ryssland får reda på att den största orsaken för FRA-lagen är att avlyssna dem.

    Hur reagerar Ryssland tror du?

  216. spanaren skriver:

    bestofmankind,

    Sverige blir, oavsett vad vi tycker och tänker, omedelbart
    inblandade i en Kuba-kris i Östersjön om USA framhärdar
    med att utbasera sina missiler. Medvedev har idag klart
    meddelat att ryska motåtgärder kommer även om ryssarna
    inte idag skall bli hysteriska. (Läs Novosti). I Japan var det
    tydligen synnerligen bistert mellan Bush och Medvedev.

    Bush har även sagt att ”den som inte är med oss är mot oss”.
    Vad skulle bli följden av ett svenskt ställningstagande mot
    USA i form av tex handelshinder? Vad hade Rove för budskap
    med sig från Bush – hur uppfattar CIA vår benådning av de
    båda egypterna som enligt USA är terrorister?

    Jag tror att Ryssland idag lika väl som när DC3:an sköts ner
    har en mycket klar bild av FRA:s verksamhet genom inhämtning
    här i Sverige av GRU med troligen en medarbetare på plats på FRA.
    GRU har inte ens ändrat namn och verksamheten är nu större än
    under ”Kalla Kriget I”. Kunde de infiltrera USAs känsligaste
    verksamheter med bla agenter med en ”legend” skall vi nog inte
    göra oss några illusioner om osårbarhet trots landets hårdaste
    granskning från SÄPO/Registernämnden av personalen.

    Tydligen har Ryssland inte många alternativ eftersom även
    andra västeuropeiska länder bla Holland inför liknande system.
    Chiros kan kanske upplysa oss okunniga närmare…..

  217. Kachina skriver:

    maggi

    Du pratar strunt. Den här regeringen gör bort sig gång på gång, på gång,…. De tror på det datasimulerade samhället, bugar mot Manhattan fem gånger om dagen och tillberr de finansiella gurun som försatt världen i en ekonomisk kris värre än 30-talet.

    Skyll inte på journalisterna utan lägg skulden där den hör hemma, republikanskt högmod, marknadsliberal kapitalism, girighet och vanstyre. Vi skall aldrig låta bokstavsbarn som inte förstår konsekvenserna av sina handlingar, ta över lagrummet. Den här regeringen bör avgå så fort som möjligt och du kan göra dem sällskap till kursen i samhällskunskap.

  218. soli01 skriver:

    Kachina – du har alltid rätt…men ”Maggi” tänker längre!:-)

  219. Kachina skriver:

    Jaha, men hon behöver väl inte tänka samma tanke hela iden?

  220. bestofmankind skriver:

    Spanaren,

    Det är väldigt lärorikt att diskutera med dig.

    En fråga till, varför skall Sverige – som är självständigt i ekonomiska termer – böja sig för USA?

    Jag förstår när u-länder allierar sig med USA pga av ofullständigt försvar, bistånd och humanitära hjälp bl andra, men Sverige???

  221. hillary2 skriver:

    maggie

    det är dum taktik att skjuta på pianisten
    idag har förresten SvD och SVT klippt och klistrat till synes från kommentarerna på Bildts blogg eller gjort research utifrån dem – he,he
    det ligger kanske någon sanning i vad som skrivs här maggie?

  222. weneedtoknow skriver:

    Sedan när följer den militära underrättelseverksamheten någon grundlagstiftning???????

    Bästa sättet att skydda sig mot Sveriges ”lagstiftade terrorism” förefaller vara att kasta bort sina personuppgifter, då Sverige sedan decennier bedriver människohandel med USA under det ”Kalla Krigets” fana, vilket idag lyder under ”Kriget mot Terrorism”.

    Hur många civilpersoner har fått sina personuppgifter stulna genom den militära underrättelseverksamheten sedan 1960 talet??? Hur många civilpersoner har genom detta förfarande fått sina liv patenterade, för att ofrivilligt framhärda i sina liv som olaga frihetsberövade, under avancerade datum-operativa militära teknologier???

    Då personerna har funnit ut att deras personuppgifter stulits och använts i nämnda projekt och vänt sig till Sveriges rättsväsen, har den demokratiska rättsstaten Sverige svarat med att sätta in ännu tuffare teknologiska attacker mot de som redan var offer.

    De facto att delar av Sveriges regering, militära underrättelseverksamhet och kungahuset utgör en hemlig stat i staten, utan insyn och kontroll bidrar starkt till att trilogin utgör ett extremt allvarligt säkerhetshot mot civilbefolkningen.

    NEJ TACK TILL SVENSK DEMOKRATI- den har uppenbart aldrig existerat!!!

  223. spanaren skriver:

    bestofmankind,

    Sverige böjer sig för USA därför vi är helt beroende
    av USAs stöd vid en militär stormaktskonflikt i
    vårt närområde oavsett om ”Kuba-krisen” i Östersjön
    uppstår pga USAs ABM-missiler i Polen och att Ryssland därmed
    provoceras till militära åtgärder – som USA 1962.

    Under den pågående omställningen från ett värnpliktsbaserat
    ”folkförsvar” till en yrkesarme (inom NATO?) enligt USA-modell
    saknar vi militärt försvar och är till skillnad från Kalla Kriget
    då Sverige var en regional militär stormakt idag nästan helt utan egen
    militär förmåga.

    Priset är samarbete inom underrättelsetjänsten – läs FRA – och
    där har inget ändrats på 60 år förutom att morsetelegrafering
    på kortvågsradio ersatts av datatrafik i kabel.

    Handelspolitiskt är vi helt beroende av exporten till USA
    och med USA allierade länder. En amerikansk handelsblockad
    mot Sverige skulle slå ut vårt näringsliv.

    Det vet både Reinfeldt/Tolgfors och Sahlin/Juholt. Ta inte dagens
    politiska uttalanden på så stort allvar. Om krisen i vårt närområde
    fördjupas kommer du att, liksom 1939, få se en samlingsregering
    mellan de större svenska politiska partierna med Moderaterna och
    Soc.Dem. på de ledande posterna. Vi har i Sverige inte de djupa
    inrikespolitiska motsättningar du känner till från ditt gamla hemland.

    Läs en länk till Novosti. Samlingsregeringen är kanske inte
    så långt borta……

    http://www.en.rian.ru/russia/20080709/113618929.html

    I vår del av världen har ett talesätt från Vikingatiden alltid gällt
    och gäller än idag: ”Rätten sitter i spjutstångs ände”.

  224. chiros skriver:

    Spanaren

    Sweden Trade partners:
    Germany 17.6%, Denmark 8.9%, Norway 7.8%, UK 6.6%, Netherlands 6.2%, Finland 5.8%, France 5% (2005)

    USA är inte längre vårt största export land på långa vägar och ett ännu mindre importland för oss, men visst vi har nog fortfarande ett handelsöverskott med USA på 1500 MUSD. Pratar man med folk inom Volvo, Scania, Sandvik så är den totala nordamerikanska marknaden stor men det är österöver all tillväxten finns. En handelsblockad; tja – under vilka förhållanden skulle en sådan vara ett realistiskt alternativ? Cuba är väl ett av få länder som under längre tid drabbats av ett sådant och för att lyckas med det fick dom ju hitta på rätt långtgående saker. Stoppa högteknologiimport; tja men idag skulle nog det mest drabba typ FRAs superdator, det mesta annat tillverkas ändå i China

  225. bestofmankind skriver:

    Spanaren,

    Eftersom vi inte är beroende av USA när det gäller export (enl chiros 4:44 – tack förresten!) som jag också har läst på i ekonomifakta (men hittar inte artikeln just nu) är det inte så angelägen att Sverige lyder den minsta vink från USA.

    Talesättet ”Rätten sitter i spjutstångs ände” gäller säkert oavsett land. När väl tal om patriotism kommer alla att ställa sig bakom sitt respektive land.

    Slutsatsen jag kan dra ifrån dina argument är att Sverige vill också vara med bland de stora makterna. Har kanske för ambition att t o m vara med G8 (blir då G9). :-)

    Tack för en mycket gynnsam diskussion. För mig en stor ära.

    F ö anser jag fortfarande att FRA-lagen bör förstöras.

  226. visionara skriver:

    Klippt och klistrat från en FRA-motståndare på DN-debatt:

    ”Dåliga ursäkter
    Från: Fredrik Carlson. 09 juli 2008 14:55

    Eftersom Reinfeldt försöker tysta ner debatten och låta den falla i glömska förstår man ju att han inte vågar ta en konfrontation med motståndarna. Det i sin tur får mig att fundera på vad den sanna orsaken är. Inte kan det vara Herculesplan och soldater i mellanöstern. Hur ska datatrafik som går igenom Sverige kunna stoppa attacker och attentat där nere?

    Personligen så bekommer det mig inte det minsta ifall svenska soldater dör i tjänst. Jag skulle inte bry mig om en miljon svenskar dog. Så länge jag har min integritet. Mitt privatliv är viktigare än allt.

    Att sen kalla detta samhälle för demokrati är ett allvarligt syftningsfel. Eller så har ordet demokrati fått en ny innebörd oi Sverige. Kanske vi ska världsledande på denna fronten också.

    Känns som en flytt till Kina vore något. Där är politikerna ärliga i alla fall och säger att de inte tror kineserna kan hantera frihet.”

    Hoppas inte detta är representativa åsikter för FRA-motståndarna.

    M v h

    Visionären

  227. crushnwo skriver:

    Problem-Reaction-Solution = Man skapar ett problem som man beskyller ngn annan vara ansvarig för sen presenterar man detta genom kontrollerad massmedia och erbjuder en lösning på problemet. Med hjälp av denna trestegsmetod styr man befolkningen dit man vill ha dem.

    Ex: 9/11 och Invasionen i Irak. (CIA skapar al-Quaida vilket blir problemet som måste lösas för att få befolkningen med sig på att invadera Irak.
    Och vidare även för att få politiker runt hela jorden att införa hårdare kontroll och övervakning av ALLA medborgare.

    Forska gärna själva!

  228. crushnwo skriver:

    Det hade iof varit kul med en kommentar av dig Carl Bildt angående mitt påstående.
    Vad säger du om saken? Att CIA skapade al-Quaida är ju mainstreaminfo.

    mvh

  229. osciloscope skriver:

    crushowo ;) Catherine Austin Fitts version av dialektiken. Den amerikanska (västvärldens) parasitiska bandmask;

    Phase One–Break It: Private syndicates make money destroying a place through organized crime, covert operations, warfare or a variety of both;

    Phase Two- Buy It: The profit generated from breaking it is used to buy or seize “legal control” at a discount;

    Phase Three- Fix It: Government funding, credit and subsidies are then used to “fix it” while harvesting remaining assets, including with narcotics trafficking, sex slavery and any other form of liquidating the human, intellectual, environmental and physical capital in a place:

    Phase Four—Declare Victory: Victory is then declared and a flow of foundation and academic grants funded by the “break it-fix it” profits generate awards, photo opportunities and official archives and documentation for the perpetrators to be admired for their bringing of advanced civilization to the natives.

    http://www.solari.com/archive/the-american-tapeworm/

    osv

  230. crushnwo skriver:

    Intressant! Den modellen gick djupare in på de ekonomiska aspekterna.

  231. pressord skriver:

    visst är det så, crushnwo

    väldigt intressant läsning i hängmattan, osciloscope

  232. pressord skriver:

    förresten, vad gör en sån som karl rowe i sverige? bli moderaternas nye kampanjledare inför nästa val?

  233. hillary2 skriver:

    klippt och klistrat från annan blogg:

    Det har talats mycket om centerns svek i FRA-frågan, men det är frapperande vilka upptäckter man kan göra om man gräver lite i arkiven.

    Låt mig ta två ledamöter, som idag är ivriga förespråkare för FRA-lagen: Allan Widman (fp) och Henrik von Sydow (m). Båda jurister.

    Först till Allan Widman, som sa så här i DN den 8 oktober 2006, några veckor innan Odenberg skrivit ihop sin lagrådsremiss:

    -När man tillåter en företeelse av det här slaget är det väldigt svårt att följa upp och kontrollera att användningen verkligen ligger inom de ramar som var avsedda. Den moderna politiska historien visar också att det är svårt att ta tillbaka en möjlighet som har givits, istället ser man ofta en utveckling där avlyssning och tvångsmedel får ett utökat tillämpningsområde, säger Allan Widman.

    Han anser att man måste se FRA-förslaget i sammanhang med de andra integritetskränkande förslagen om att tillåta buggning och avlyssning i brottsförebyggande syfte.
    -Det är alltid lättare att ta små tuggor än att se hela tallriken full.

    Henrik von Sydow skrev på DN Debatt den 11 januari 2007: ”Släng övervakningsförslaget i papperskorgen!”. Artikeln hade rubriken ”Försvarsministern satsar på att bygga en kontrollstat” och innehöll bland annat dessa passager:

    Förslaget medför en kraftig utökning av avlyssning och övervakning av vanliga människor. Vi vet av erfarenhet att all övervakning medför risk för missbruk och läckage. Alla de riskerna ökar dramatiskt med försvarsdepartementets förslag – på bekostnad av enskilda människors rättssäkerhet och integritet.

    Promemorian föreslår nu att all (!) trafik med telefon, mail, SMS och liknande som passerar Sveriges gränser ska skickas till FRA. FRA ska söka den med särskilda filter som letar efter nyckelord. Det är upp till FRA att välja nyckelord. /—/ Den begränsning vad FRA får spana efter är att det måste vara sådant som ”rör utländska förhållanden”. Men hur mycket är det i dagens uppkopplade och internationaliserade värld som inte på något sätt gör det?

    Vi måste akta oss för att bygga upp en kontrollstat som – trots de goda syften som idag föreligger – lätt kan missbrukas för andra ändamål av en annan regering i en annan tid. Vi kan helt enkelt inte utgå från att våra makthavare alltid är goda – så varför då sätta verktyg på plats som riskerar bli till grundskott mot den enskilda människans grundläggande fri – och rättigheter?

    Jag gissar att dessa båda herrar nu försvarar sig med att den antagna och omplåstrade FRA-lagen inte kan jämföras med det ursprungliga förslaget.

    De lurar i varje fall inte mig.

    /Johan T

  234. osciloscope skriver:

    Man nöter i mortel, inte för hastigt, utan i mindre steg. Gradualismen segrar för ingen känner av den. Den kommer ”naturligt” för vi utvecklar ju samhället och vi i det. Som alltid kan ett verktyg brukas väl men också missbrukas. Bedrägligt är det för inte ens politikerna verkar veta vilken metod de verkar i/för. Känner du av den? Från Club of Rome, CFR, Timbro, Tällberg, FN ända in i Riksdagen använda samma termer och fraser; ”Sustainable development”. Sedan 70-talet har det nötts och ändå tidigare. Det låter gott och bra, men Vems development är det som ständigt repeteras? Det låter som en global kör som sjunger ur samma sånghäfte, och som sådan kan den endast dirigeras.

    Oscar Berven