Viktig gäst från Turkiet

Någon gång i kväll kommer Turkiets premiärminister Recep Erdogan till Stockholm för ett besök som kommer att sträcka sig över de kommande två dagarna.

Och det är ett viktigt besök vid en viktig tidpunkt.

Erdogan är en spännande och viktig politiker med en imponerande bana bakom sig. AK-partiet är till betydande del hans skapelse, och dess framgångar under senare år till betydande del beroende av hans insatser.

Att Sverige stöder Turkiets reformkurs och europeiska strävan torde vara väl bekant. Medan andra velat stänga Turkiets dörr till den Europeiska Unionen är vi övertygade om att det är denna öppenhet som är en förutsättning för den reformprocess i landet som skapar nya möjligheter också i t ex den kurdiska frågan.

Men vägen är inte alldeles självklar eller enkel. Motviljan hos ett gammalt och mer auktoritärt orienterat establissement måste ofta övervinnas. Och det finns ständigt starka nationalistiska krafter som utmanar den europeiska kursen.

Just nu har en kombination av dessa krafter inlett ett ytterligt egenartat försök att via en konstitutionell domstol förbjuda det regerande AK-partiet och bannlysa bl a premiärminister Erdogan från politisk verksamhet.

Sådant kanske ansågs acceptabelt förr, men i dag representerar det ett agerande som svårligen kan förenas med en europeisk reformsträvan.

Erdogans besök i Stockholm ger oss nya möjligheter att stödja den europeiska reformkursen samtidigt som vi har möjlighet att peka på vikten av att den accelereras. Det gjorde jag i samtal med utrikesminister Babacan i lördags och det kommer statsminister Fredrik Reinfeldt att göra vid samtal med premiärminister Erdogan i morgon.

Men morgondagen bjuder på mera.

Möte med Kungen på Slottet i Stockholm. Möten och diskussioner i riksdagen. Lunch med talmannen.

Och så överläggningar på Rosenbad och senare på kvällen stor middag på Arvfurstens Palats i Stockholm.

Sedan fortsätter programmet i Stockholm på torsdagen – bl a med överläggningar med näringslivet – medan bl a jag försvinner i riktning Bucharest och Nato-mötena där. Turkiet företräds på dessa möten av president och utrikesminister.

5 Responses to Viktig gäst från Turkiet

  1. Dywik skriver:

    Visa ert missnöje när Turkiets premiärminister är på besök.

    För er som befinner er i Stockholm imorgon, onsdag den 2 april så skulle jag vilja uppmana er alla att delta i någon av de demonstrationer som kommer hållas. Demonstrationerna hålls i samband med att Turkiets premiärminister kommer på statsbesök och ska träffa statsminister Fredrik Reinfeldt.

    Kritiken riktar sig främst mot Turkiets förnekandet av folkmordet på armenier, assyrier och pontiska greker, samt landet behandling av kurderna och andra utsatta minoriteter.

    Enligt SMS som cirkulerat så uppmanas folk att protestera utanför Sveriges riksdag, Mynttorget, Stockholm, vid 12-tiden. Be there.

  2. […] Läs mer här,häroch slutligen här på Sveriges utrikesminister Carl Bildts blogg. […]

  3. Bo W. Höglund skriver:

    Skall man nödvändigt protestera mot något borde man nog hellre välja att protestera mot upphävandet av slöjförbudet i Turkiet.
    Detta kan lätt efterträdas av slöjtvång – övergående till Burkor!

    Upphävandet av slöjförbudet är nog inte det bästa sättet att övertyga t.ex. Tyskland och andra europeiska stater om att Turkiet bör få plats i Europa?!

  4. andreasblogg skriver:

    Kurdiska Riksförbundet har några väldigt bra frågor till Erdogan som även du borde ta del av Herr Bildt.

    1-Varför förbjöds kurder att fira Newroz i vissa städer?
    2- Varför misshandlades en grupp Newroz firande kvinnor i staden Van? Varför vred polisen sönder den 15 årige Cuneyts arm framför kameror och därefter häktade honom? Kommer ni att gripa och avsätta alla skyldiga?
    3- Hur kommer det sig att flera kurdiska politiker och borgmästare åtalas eller får fängelsedomar för att de har uttalat sig om kurdfrågan? Kommer ni att avskaffa lagparagrafen 301?
    4-Hur kommer det sig att en borgmästare åtalas för en nyårshälsning på det kurdiska språket?
    Hur kommer det sig att ett kommunfullmäktige kan upphävas och borgmästaren avsättas för kommuninformation på olika språk, bland annat på kurdiska och assyriska?
    5-Tänker Er regering satsa på en fredlig lösning av kurdfrågan än det militära som ni har prövat under alla år?
    6- Kommer Er regering att erkänna Irakiska Kurdistans Regionala regering och ha goda grannförbindelser med Irakiska Kurdistan?

    Visa ert missnöje genom att delta på demonstrationen idag!
    Det gäller inte bara kurder, utan alla minoriteter i Turkiet som förtrycks varjedag!

    Länge leve friheten!
    /Andreas
    http://kurdistannytt.blogspot.com