Arbetsdag med Kenya

En försiktig arbetsdag på ett inte alldeles överbefolkat UD som kom att domineras av krisen i Kenya och den fortsatta utvecklingen i Pakistan.

Efter diverse överväganden kom vi fram till att i dagsläget avråda från icke nödvändiga resor till Kenya.

Därmed inte sagt att det finns några tecken på akuta faror för utländska medborgare i landet.

Våldet är i allt väsentligt mellan inhemska etniska och politiska grupperingar, och berör knappast mer än begränsade delar av landet eller de större städerna. Vissa regioner och städer är dock påfallande mer i farozonen än andra.

Rekommendationen är därmed att ses som en försiktighetsreaktion. I morgon planeras t ex stora demonstrationer i Nairobi, och det finns självfallet vissa risker i samband med dessa. Och osäkerheten om den närmaste utvecklingen gör försiktigheten rekommendabel.

Förhoppningen står nu till en politisk dialog för att få en lösning på krisen.

Att chefen för den centrala valkommissionen nu säger att han inte längre är riktigt säker på vem det var som vann valet får anses högst anmärkningsvärt. Det var hans valkommission som bar ansvaret.

De europeiska valobservatörerna har nämnt möjligheten av någon form av internationell undersökning av valen. Det är möjligt att det är en framkomlig väg. Möjligen var det så att rösträkningen på lokal nivå i allt väsentligt var korrekt, men att resultaten sedan justerades när de successivt rapporterades vidare.

Möjligheten att faktiskt rekonstruera ett korrekt valresultat borde i alla fall seriöst prövas i den mån detta kan bidraga till att föra landet ur krisen.

Kenya förtjänar demokratisk stabilitet – och Afrika har sannerligen nog av kriser!

14 Responses to Arbetsdag med Kenya

  1. halsen skriver:

    Carl,

    Mycket bra att UD tar ställning till situationen i Kenya, och att avråda alla icke nödvändiga resor verkar självklart. Frågan är däremot vad som skall göras för att förhindra att fler människoliv går förlorade? USA och Storbrittanien har erbjudit hjälp att lösa konflikten, vilket är postitivt. Men vilken sorts hjälp erbjuder de? Presidentkandidaten Raila Odinga sågs idag på TV där han öppet kallade situationen ”a genocide on a grand scale” och bad om världens hjälp. Några förhastade slutsatser skall inte dras. Det kan mycket väl vara så att Mwai Kibaki, den nuvarande presidenten, vann valet och däremed är den rätte presidenten. Det finns däremot en stor risk att detta inte var fallet. Det krävs ett direkt stöd från EU, USA och andra länder till att först och främst stoppa våldet som nu pågår. Samt för att stödja demokratin genom att kontrollera resultaten för att få fram den rätta vinnaren i valet.

    Mvh,

  2. saranorman skriver:

    Såg ett inslag på västerbottensnyheterna igår om en tjej på svenska skolan i Nairobi och hon var inte så orolig för sin egen del men för landet och befolkningen. Nog låter det ”läskigt” hoppas som sagt att det lugnar sig, som du skriver behövs inga fler konflikter där. Måste också säga att det var å oerhört sorgligt med det somhände i Pakistan, väldigt onödigt och mycket sorgligt.

  3. karrman skriver:

    Att valkommisions ordförande Samuel Kivuitu ilokala kenyanska medier erkänner
    att finns problem vid rösträkningen bekräftar att en kontrollräkning borde göras.
    Det viktiga att parterna är överens om detta och hur det ska utföras.
    Om de inte kan komma överens om detta ser framtiden mörk ut för Kenya.

    Ps. halland.

    Kommentarsfältet är bara till för dem som vill leka utrikesmister, dom som vill leka chef för utrikesministrarna göre sig icke besvär. :>). Ds.

  4. lillianmacken skriver:

    P1 hade en bra intervju angående Kenya i morse där de gick igenom det som hänt och vad som ligger bakom. Att folk är upprörda kan man förstå. De har haft skapligt bra val de senaste åren och en folkomröstning som gick bra till. Att nu den demokratiska utvecklignen får sig en törn är det många som blir upprörda över, med rätta!

    I den allmänna förvirringen finns det de som tar tillfället i akt. Det kommer nu rapporter om att övergreppen mot kvinnor och barn ökat och flera kvinnor har fått söka vård efter att de blivit utsatta för våldtäkter, gruppvåldtäkter inför hela familjen och liknande övergrepp. Vad är det för sjuka människor som gör så?

  5. rulle skriver:

    Konflikten i Pakisten är anstiftad och upprätthållen av värsta sortens rasister. Bland de svarta skäggen som gastar och skriker på gator och torg är åtskilliga som gapar ”Död åt Israel”, utan att någon slår idioterna på käften.!? Svt försöker att klippa bort dessa vedarvärdiga uppeldande element för att på så sätt snedvrida tittarnas sympatier och därmed manipulera opinjonen bort från Tullibanerna, så mycket man kan.
    Är det inte dags att Al Quidas turibaner tvättas, rakas och kastreras som andra smågrisar, samt att Pakistans kvinnor avslöjas?

  6. davidlenefors skriver:

    Tack för en mer sansad beskrivning än medierna ger idag. Allvarlig är situationen givetvis men från Expressen till SVD ropas det redan om folkmord. Helt uppenbart är att det måste till någon form av oberoende räkning så att det verkligen är folkets röst som gäller i Kenya. För intressant reflektion kring läget i Kenya kan jag rekommendera den fantastiske författaren Ngugi Wa Thiong’os artikel på Pambazuka http://www.pambazuka.org/en/category/features/45051

  7. hillary2 skriver:

    lillianmacken

    ” vad är det för sjuka människor som gör så?”
    de syns mig dessvärre vara fullt friska men socialt ekonomiskt och politiskt frustrerade och därmed mycket farliga hannar av människosläktet ”som gör så”

  8. bestofmankind skriver:

    hillary2,

    ”vara fullt friska men socialt ekonomiskt och politiskt frustrerade”

    Håller med dig….framförallt är dem ekonomiskt frustrerade sedan socialt och politiskt.

    Jag föredrar i den ordningen…för att om den ekonomiska fungerar följer även den sociala efter, och den politiska blir ”bara” av intresse.

  9. karrman skriver:

    Verkar som det finns en öppning. ODM skjuter upp demonstrationen och Odinga uttalar sig att han är öppen för förutsättningslösa samtal:

    Raila takes the lead in search for a way out

    Verkar svårt att få till stånd en kontrollräkning så kanske nyval är enda chansen?

  10. alma0024 skriver:

    apropå mrmhallands inlägg angående UD:s svar vad gäller Adnan Hassanpour:

    mrmhalland,

    din tolkning av UD:s mail är mer positiv än min. Jag hade lite svårt att dra den omedelbara slutsatsen att regeringen protesterat just mot Hassanpours dödsdom; jag fick snarare motsatt uppfattning.

    Men det gör ingenting just nu. Det var trevligt att få en respons, och som sagt, jag fortsätter mitt arbete med Hassanpour-gruppen, i förhoppning om att det så småningom ger resultat.
    Och – säkert till någons förtret – här är än en gång länken:
    http://www.facebook.com/group.php?gid=6249931957

    Carina Rydberg

  11. hillary2 skriver:

    bestofmankind

    jag utelämnade den vanligaste av manliga frustrationer av hänsyn till männen här på tråden
    den rankar jag som etta men därefter köper jag din rangordning

  12. bestofmankind skriver:

    jag förstår…..haha

    men för att vara exakt gäller min rakning u-land, och din ursprungliga rakning i-land….

  13. jenny71 skriver:

    Åter en bra redogörelse om ett lands aktuella bekymmer. Carl Bildt du är bra!

  14. karrman skriver:

    FN:s Reliefweb har en intressant karta som visar på hur våldet är fördelat över landet:
    Det är framförallt i västra delarna som oroligheterna är koncentrerade.

    Kenya: Presidential Elections Violence (as of 3 Jan 2008)</a

    (Krävar att du Adobe Reader för att se kartan).