Blandad dag

En lindrigt uttryckt blandad dag. Asiens nya möjligheter parallellt med Europas gamla problem.

Intensiva kontakter med Stockholm och andra huvudstäder efter  den fullständigt oacceptabla mobattacken på Sveriges ambassadör i Moskva efter det att han varit på besök hos sin estniske kollega.

Snabbt beslut om att såväl avge en skarp protest som att alertera EU-länderna i övrigt.

Att attacken genomfördes av en regimtrogen ungdomsgrupp som tidigare ägnat sig åt uppenbart sanktionerade trakasserier och som nu alldeles uppenbart gör samma sak utanför Estlands ambassad gör det hela uppenbart.

I denna fråga finns det anledning att ha grundläggande förhållanden klart för sig.

Suveräna länder har rätten att suveränt besluta om var de skall placera sina statyer och minnesmärken. Det är det Estland gjort.

Suveräna stater har skyldigheten att respektera internationella regler för det internationella umgänget. Det är det Ryssland inte gjort.

När detta är sagt bör det samtidigt sägas att vi nog alla har en skyldighet att umgås med den europeiska historien med viss försiktighet och försök till ömsesidig respekt.

Sår från det förgågna rivs alldeles för lätt upp – och då kan det ta tid innan de läker igen.

Jag instämmer till fullo i vad jag ser att president Ilves har haft att säga i dessa avseenden.

Men mellan telefonsamtalen var det besök i framtiden i Bangalore.

På Infosys campus i Bangalore arbetar i dag 17 000 unga människor – medelålder 26 år – i detta IT-företag som tillhör en av symbolerna för det nya Indien. Det stora området liknade mest ett avspänt amerikanskt universitet.

Det var i början av 1980-tal som sju killar satsade 300 dollar på att starta Infosys. Det första decenniet i regleringsekonomins och halvsocialismens Indien gick inget vidare, men sedan kom liberaliseringen och avregleringen i början av 1990-talet.

Och då började den snabba expansionen. I dag har Infosys 77 000 anställda och ett marknadsvärde på 29 miljarder dollar. När jag träffade två av grundarna var de rätt nöjda – men ansåg ändå att detta bara var början såväl för dem som för Info och för Indien.

Imponerande. I dag svarar IT-sektorn för 5 % av Indiens BNP. Från ingenting för inte så länge sedan. Och antalet mobiltelefonabonnemang växer med 6 miljoner i månaden.

Men nu finns jag i New Delhi, och i morgon börjar de mer politiska samtalen här.

29 Responses to Blandad dag

  1. Stefan D skriver:

    TACK för att Sverige denna gång så tydligt tar ställning för Estland, och tack för att Sverige denna gång tydligt markerar för Ryssland vad som är oacceptabelt. För en gångs skull slipper man skämmas när man pratar med sina utländska vänner om vår utrikespolitik.

    Visst har vi en skyldighet att betrakta den europeiska historien med ödmjukhet, men som du säger, det får aldrig bli en ursäkt för nationalistiska övergrepp.

  2. pumadiary skriver:

    Vore det inte på sin plats att lika självklart markera att man tar avstånd från det faktum att Ryssland nu stryper energitillförsel av kol och olja till Estland..?

    Mer om detta – se DN:s artikel idag till exempel:

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=645692

  3. medo65 skriver:

    Att (Ryska) nationalister använder flytt av statyn i Estland för sina mål är beklagande men kan man verkligen inte kräva av en EU stat vara mer ödmjuk i hanteringen av sina minoriteter? Estlands regering har valt dåligt tillfälle att markera sin suveränitet, detta kunde hanteras bättre.
    Vad var anledningen att flytta statyn och gravarna egentligen?

  4. naimmurseli skriver:

    Jag är precis som Stefan D också väldigt glad att du för en gångs skull vågar ta ställning emot Ryssland. Synd att du inte kunde kritisera dom för deras hot om ett veto i säkerhetsrådet om Kosova/o frågan.

    Du är en bra utrikesminister trots allt Carl, hade bra i Indien.

    Hälsningar
    Naim Murseli

  5. envanligsvensk skriver:

    Ryssland ägnar sig just nu åt ”icke-diplomati”. Inga uttalanden från Putin har kommit på snart en vecka. Rysslands inlägg i debatten är uteslutande av icke-verbal karaktär: Man startar upplopp i Tallinn, man ser till att hålla igång en belägring av Estlands ambassad i Moskva, man jagar Estniska och allierade diplomater i Moskva, man styper energitillförseln till Estland, Nasj håller på att bygga en tältstad i Ivangorod för att stopp estniskskyltade bilar från att köra in i Ryssland.

    Detta är knappast renhårigt, och det är svårt att argumentera med en sådan motpart. Det är inte en del av det gängse diplomatiska spelet, endast diktaturer brukar ta till den här typen av valuta i en diplomatisk kris. Man har naturligtvis svepskäl för allt, det är underhåll på järnvägssträckan Moskva-Tallinn etc (så lägligt), därför är det svårt för våra diplomater att kommentera frågorna och arbeta med dem. Hoppas att EU vara en samlande kraft så inte Putin vinner sitt ”söndra och härska” -spel.

    Anledningen till att vi får ett så stinglisgt Ryssland nu, som tar vilken chans som helst att start internationella incidenter, sägs vara de kommande ryska valen – Det blir lättare för den sittande regimen att orkestrera valen om en stämning av skräck, paranoia och nationalistisk yra råder i Ryssland innan valen, än i fall det finns utrymme för en demokratisk diskussion. Ändå är det fortfarande relativt lång till valen, jag önskar att de vore överståndna redan.

  6. rinaldinho skriver:

    Ryssland har alltid spelat tufft. Det lär man sig där eller så dör man….

  7. hanneso skriver:

    Det är skönt att höra att du tar ställning mot skurkstaten Ryssland! Jag ser en skrämmande utveckling i Ryssland, där Putin befäster sin makt alltmer genom inskränkningar i medborgerliga rättigheter. Det är av yttersta vikt att Sverige inte gör sig beroende i något avseende av detta opålitliga Ryssland (genom att bla förhindra gasledningen i Östersjön, på svenskt territorium.)

    Lycka till i Indien, Carl!

  8. hillary2 skriver:

    Stefan.

    ”Sverige” eller rättare sagt Bildt har inte tagit ställning för Estland. Bildt har tagit ställning för lagen – något som han verkar ha som sed att göra i pressade situationer.
    Ursprunglingen hade han en klok inställning att detta var ett internt problem för Estland. Nu ropar lilla Estland på EU och andra staters hjälp så fort de klantat till det. Estland ingav mig med hopp 1988 som trots sin litenhet visade styrka. Nu är det landet en besvikelse.

  9. saranorman skriver:

    IT och Indien!
    Måste bara berätta att Indiens fantastiska utveckling på ITsidan även nått lill mig i lilla Vilhelmina. En router krånglade, när jag vände på lådan satt det en liten etikett där med ett support nr. När jag slår detta 020nr svarar en mkt artig och kunnig kille i Indien. Han mailade iaf snabbt som ögat över en länk till de nya drivrutiner som jag tydligen skulle ha och vipps så funkade det igen.
    Jag tyckte iaf att det var en ganska häftigt … att få support från Indien, det var liksom lite roligare än om det svarat ngn i typ Umeå ;)
    Och tänk vad fort det faktiskt går, det är ju inte länge sedan det tog väääldigt lång tid att få fram ett brev med snigelpost till Indien!

  10. envanligsvensk skriver:

    Jag tycker faktiskt att det är Ryssland som har klantat till det. Det var inte Estland som såg till att den Kremltrogna Nasj belägrade ambassaden i Ryssland. Det var inte Estland som stoppade energileveranserna till Estland. Det var inte Estlands företrädare som gick till angrepp mot den svenske och den estniska ambassadören. Det var inte Estland som gjorde en virtuell attack mot estniska myndigheters hemsidor. Ryssland har huvudansvaret för att det blivit en så djup kris, glöm inte att Ryssland har ett ansvar.

    Gör det faktum att Estland är ett litet land att det inte kan räkna med någon hjälp från EU i en sådan här fråga Hillary ? Även Sverige är ett litet land, i EU-sammanhang.

    Estland är ett litet land som står upp mot Ryssland, liksom det gjorde 1989. Deras modig agerande är inspirerande, nu som då – Flera större stater (Polen exemplvis) vågar inte ta självständiga beslut om inrikespolitiska frågor. Även Finland har en lång tradition av att vara knuten till ett trilskande Ryssland i alla möjliga frågor som borde vara av internt finskt intresse.

    Jag tycker Bildt klargör situationen rätt väl. Frågan om var statyn skall stå är enbart en fråga för Estland. Frågan om vilket skydd diplomatiska beskickningar har är en fråga för alla länder som skrivit under Vien-konventionen( d.v.s. av alla länder). Så är, juridiskt och moraliskt.

    Jag är f.ö. mycket nöjd med Bildts agerande så långt – modigt och diplomatiskt på samma gång!

  11. aljoark skriver:

    Tur att inte vi i Sverige har Ryssland som energileverantör.

    Läste i DN om att ryssarna stoppar leveranser av energi till Estland på grund av reperationsarbeten av tågräls. Bara sådär. Fast det beror ju förstås på konflikten.
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=645692
    Ryssland stoppar energi till Estland

  12. hmhmhm skriver:

    Jag tror att det är oerhört viktigt att vi alla är medvetna om vilket slags ungdomsorganisationer som de politiska rörelserna i Ryssland är i färd med att bygga upp. Det handlar om kamporganisationer i ordets mer bokstavliga bemärkelse. Jag för min del känner en distinkt lukt av 30-tal och gillar det inte alls.
    Den här nymornade ryska schauvinismen gör mig allvarligt bekymrad. Och detta är under eran Putin. Vad som kommer efter vet vi inte annat än att det sannolikt är Putin som kröner nästa ledare i Ryssland. Det ser inte bra ut.

    Det är tragiskt och obegripligt. Har de inget lärt där borta? 70 år åt pipan – har de fortfarande inte fattat? Geografiskt och naturresursmässigt tycker man också att de borde vara mätta. Ska det vara så svårt att låta Estland och andra grannar få vara ifred?

    Om det nu är så fruktansvärt svårt för Ryssland att låta Estland parkera sina statyer där det passar – hur många statyer över avlidna ester i Ryssland (gulag och nackskott) har Estland dispositionsrätt över? Notera dessutom att detta gäller Ester som sovjetväldet egenhändigt tog livet av. När det gäller de ryska fallna soldaterna i Tallin kan jag inte tänka mig annat än att det var Nazityskland som höll i vapnet.

    Eller så sitter Putin osäkrare än man kan tro – inrikes utrikespolitik är ju ett populärt sätt att temporärt öka inrikes makt.

  13. David Igra skriver:

    Minst sagt besvärande att det överhuvudtaget finns en enda ryss som bryr sig om var en sovjetisk staty står. Under Jeltsins första år rev man dock själv ner samma sorts statyer i hela forna Sovjet utan ett enda ord av protest yppades. Inte minst i Moskva närmare besämt inte långt från där Estniska ambassaden ligger idag stod tre små sovjetiska figurer som alla hyllade Stalins fantastiska bravader. Kvar är bara en ganska schavig park som ingen finner någon anledning att dröja sig kvar i.
    Men statyeländet är förstås bara ett svepskäl för att få ägna sig åt lite trakasserier av forna lydstaters medborgare. Tarvligt, minst sagt. Man trodde mer om Putin, men det verkar onekligen som om tiden vid makten gjort honom okänslig eller maktfullkomlig, kanske lite av bägge – kanske mycket av bägge.

  14. bockgaard skriver:

    Den ryska björnen har vaknat hungrig ur sitt vintgeride – – – – –

  15. williaaam skriver:

    Mobbattack mot den svenske ambassadören? Jag trodde att några virrpannor som
    hade skadat hans bil och i samband med det förstört en backspegel samt den svenska flaggan. Det är imponerande att på grund av flaggan eller kanske var det allvarligare med backspegeln att Sveriges UD nu överlämnar en skarp protest till Ryska Ambassadören.
    Vid dina framtida diskussioner med President Ilves kan du väl ge honom följande länk
    http://web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR510022006?open&of=ENG-EST Det är visst nåt från Amnesty International.
    Föresten Carl det känns tryggt att du alerterar övriga EU om det inträffade så att inte den andra backspegeln ryker nästa gång.
    Var det inte någon som tyckte att man skulle lugna ner läget och inte agera hysteriskt det kanske vore rent av klokt att agera som en statsman.

  16. parre skriver:

    Något som svensk press (förhoppningsvis inte UD) helt verkar förbise är faktumet att den 9 maj inträffar Rysslands traditionsenliga firande av andra världskrigets slut.

    Detta brukar även ryssar i Baltikum fira.

    På senare år har även motdemonstrationer, arrangerade av marginaliserade extrenationalister, ägt rum.

    Det är oroväckande att konflikten mellan Estland och Lettland eskalerar just inför firandet den 9 maj. Det är absolut inte omöjligt att våldsamheter (iscensatta av ryska extremister eller baltiska diton) kommer att ske, och det är något som Moskva verkligen skulle vilja.

    EU måste nu snabbt ta fram en handlingsplan för vad man ska göra om så skulle ske. Det finns tyvärr en betydande risk för att Kreml använder eventuella oroligheter som ytterligare förevändning för retorik, sanktioner och handlingar mot de baltiska staterna. Ett EU som inte snabbt och enat reagerar kommer förlora i internationellt inflytande. Dessutom riskerar baltstaterna att alieneras från EU, och då får vi ett allt starkare och mer auktoritärt Ryssland, samtidigt som EU:s ställning försvagas och baltstaterna står alltmer ensamma.

    Mer om det på min blogg, men faktum är att utvecklingen är farlig och att EU måste vara förberett på det värsta.

    Tyvärr.

  17. parre skriver:

    Det är oroväckande att konflikten mellan Estland och Lettland eskalerar just inför firandet den 9 maj.

    det ska självklart stå

    Det är oroväckande att konflikten mellan Estland och Ryssland eskalerar just inför firandet den 9 maj.

    Jag skyller på trötthet.

  18. David Igra skriver:

    Wiliaaam och parre tar bägge upp tvenne viktiga punkter, det finns en rysk minoritet i Estland som behandlas illa och 9:e majfirandet har börjat spåra ur i de forna sovjet.

    Att den ryska minoriteten behandlas illa är ett svårangripligt problem, här är söner och döttrar till människor som antingen frivilligt eller mer ofrivilligt hamnade i Estland för att ”förryska” landet. Efter att Estland slapp ur den sovjetiska ockupationen så stannade de, förstås, kvar. Vissa av dem pratar dålig ryska, vissa pratar dålig estniska – ett tydligt tecken på vilka som blickar framåt och vilka som inte gör det. Så kommer det alltid att vara, förmodligen blir den senare kategorin något färre med åren. Man kan inte ständigt utgöra en rysktalande minoritet i Estland.

    Det som behövs är förstås ömsesidig förståelse, för varandras historia och för varandras framtid. Förmodligen för mycket att begära av oss människor…

  19. stig2entreprenoren skriver:

    Sverige utgör mindre än 1 procent av Indiens befolkning och Estland ca 1,5 promille. Indien utbildar fler ingenjörer per år än USA + EU tillsammans.
    Här finns många att jobba ihop med.
    Vilken utväxling på affärerna kan detta ge framöver?

  20. stig2entreprenoren skriver:

    Varför inte starta en lågpris direktflight mellan Stockholm och Bangalore?
    Dedt borde kunna ge rejäl fart åt norra Europas affärer på lite sikt.

  21. klaskarlsson skriver:

    Otroligt oroväckande det här som händer i Ryssland.
    Journalister som ”försvinner” eller trakasseras. Och stoppade energileveranser till grannländer – lite godtyckligt. Det verkar alltid hända något ”beklagligt” – aldrig en direkt politisk försklaring till varför det sker.

    Vi Sverige har ju en hel del Ryska beroende också – Scandraf – i Lysekil är ju en väldigt stor oljeleverantör (om jag inte missminner mig så översteg oljeproduktexporten IT-exporten från Sverige 2003/2004 tom !!? Och dom baserar sin produktiojn på svavelrik rysk olja som jag har förstått det .. . :(

    Den ryska björnen verkar vakna – hoppas den inte vaknar på fel sida.

    /K

  22. Palena skriver:

    Jag hatar kommunismen! Jag hatar Lenin, Mao, Stalin, Pol Pot och resten av banditerna som förstört otaliga kulturer. Låt Estland vara ifred.

  23. Kachina skriver:

    klaskarlsson

    Det är lika oroväckande att folk försvinner i ”frihetens” namn, att USA utövar samma förtryck. Se TV1 ikväll om professorn som sitter i isoleringscell, trots att han friats i domstol.

  24. watson69 skriver:

    Kachina

    Det stora problemet med dig är att så fort det kommer kritik mot ett land som du gillar så bara måste du säga något om USA. Jag ser inte relevansen.
    Ditt USA hat är ju sjukligt.
    Och det av en som aldrig varit där.

  25. Kachina skriver:

    watson

    Stör jag rytmen när ni skall vagga in varandra i den kollektiva sömnen?

    Efter 9/11 instiftades lagar som gav Bush möjlighet att göra USA till en fasciststat i samma klass som Mussolinis, Pinochets, Putins,………en möjlighet som han tog tillvara och gjort. Rättssäkerheten är inte bättre i USA än i Ryssland.

    Varför skall jag inte säga som det är?

  26. watson69 skriver:

    Kachina

    Du är inget annat än störd av ditt USA-hat.
    Just därför svamlar du bara en massa skit.
    Du fattar fortfarande inte att USA är en demokrati, och vid nästa val så kanske det sitter en demokratisk president, men det avgör ju inte du utan USA:s väljare.
    Du kanske skulle ta och masa dig dit så får du se att USA är helt okej.
    Annars får man ju fråga sig varför så många vill just dit.
    Ex en massa kubaner

  27. […] skrev Carl Bildt på sin blogg den andra maj. Stundom slumrar även den evige elevrådsordföranden, tydligen. Som av en slump […]

  28. […] Bildt visar än en gång * att han har ordet i sin […]