Lunch med Moldavien

Plockar ihop pappren inför dagen.

Det blir lunch med Moldaviens president Vladimir Voronin och en del av hans medarbetare här på UD.

Han vill alldeles säkert diskutera Moldaviens önskan om ett snabbt närmande till EU – min uppgift blir att upplysa honom om att det kommer att krävas mycket mer av reformarbete innan det blir en realistisk möjlighet.

Men sedan blir det med all sannolikhet också en diskussion om möjligheterna att lösa konflikten med den separatiska ryska Transnistrien-enklaven i östra Moldavien.

Kanske har Sverige en viss möjlighet till inflytande. Vi är faktiskt den enstaka största europeiska bidragsgivaren till Moldavien.

6 Responses to Lunch med Moldavien

  1. john81 skriver:

    Bra att utvecklingen går frammåt bland de forna Sovjetstaterna, och att de hellre vänder sig mot EU än tillbaka mot sitt forna överhuvud.
    Hoppas det blir en givande diskussion, kanske om hur opinionen i Moldavien är. Stämmer den överens med Utrikesministerns ambitioner eller finns det – precis som i Ukraina – en Ryssvänlig minoritet som hellre bildar en ny union med Ryssland?

  2. Pravoslavac skriver:

    Om jag inte minns helt fel så är Transnistrien ett av områdena som brukar jämföras med situationen i Kosovo. Just Transnitrien, tillsammans med Nagorno-Karabach och Syd-Ossetien brukar nämnas som skäl till att Ryssland sätter sig emot ett självständigt Kosovo.

    Enligt olika bedömare, t ex James Jatras (republikan, USA), så anses Transnitrien ha betydligt starkare skäl till självständighet än Kosovo. Så om Kosovo blir självständigt så måste Transnistrien bli självständigt. Dvs om inte väst praktiserar olika standard för olika länder (igen).

  3. […] men samtidigt har kritikerna till hur biståndet kanaliseras många poänger. Som av en händelse lunchar Carl Bildt med Moldaviens president […]

  4. aazach skriver:

    Hej Carl
    Just tillbaka efter 3 dagar i Shanghai. Din blogg är effektivt blockerad där…
    Hur ser du på Sveriges relation till Kina? De forna Sovjetstaterna må vara krutdurkar, men Kinas ujtveckling har väl ändå större betydelse för världskaratn?

  5. hillary2 skriver:

    Jonas Mosskin.

    Fann din uppsats i ekonomisk historia om Moldavien mycket intressant!

  6. poliskonstapeln skriver:

    Hej!