Bloggdebatten

Återkommen till Sverige konstaterar man snabbt att den stora bloggdebatten självfallet fortsätter…

I Expressens justeras dock linjen från den tidigare upprördhet över att jag bloggar till det för många nog rätt förvånande påståendet att jag inte talar med journalister.

Jaha. I morgonkollegan DN finns dock en hel sida där jag talar med journalister och intervjuas inte minst om bloggdebatten…

Och synpunkter från övriga i frågan saknas sannerligen inte heller. T ex från Fredrik Federley. Och Maria Abrahamsson.

26 Responses to Bloggdebatten

  1. Mathias skriver:

    Jag kan tyvärr inte gå vidare till Expressen som du lagt ut. Jag bojkottar dessvärre denna tidning sedan ett tag tillbaka. Det är kanske därför de börjar sansa sig lite : )

  2. Kim S. skriver:

    En helt meningslös och intetsägande artiken i Expressen. De är bara bittra över att du inte vill ge dig in i en massa diskussioner när någon trycker upp en mikrofon rätt upp i ansiktet. Om de vill ha svar på sina frågor så är det bara för dem att titta in på din blogg där du skriver vad du tycker och tänker. Fast de kanske inte är så bra på det här med datorer ännu. Tekniken är ju så ny (Bara 12 år sedan folk i det här landet började ha internet hemma) :)

    Ditt sätt att bemöta media är bra. När de lärt sig att ställa riktiga frågor så är jag säker på att de också kommer att möta en annan sida av utrikesministerna som vill diskutera det som är viktigt och konstruktivt.

  3. Göran skriver:

    Expressens artikel som du länkar till var ganska nedslående läsning. Det är fråga om ett rent skolexempel på den form av pinsamma personangrepp som människor tar till när argumenten tryter (vilket beror på att det här drevet från början till slut saknat egentlig substans).

  4. kenneth skriver:

    Blogga är ett bra sätt att slippa frågor som man inte vill svara på,,
    Jobbade Carl Bildt för kriget i irak som dödats så många oskylldiga människor för ett välbetalt topp jobb så lär nog bloggningen vara enda chansen att nå ut till sina väljare

  5. Kalle skriver:

    Visst Kenneth , och våra journalister jobbar för kommunismen m.m. som dödar än fler..

  6. kenneth skriver:

    Visst Kalle har kommunissmen skördat många liv,säkra sin framtid med ett välbetalt jobb för att aktivt jobba för att ett krig ska bryta ut som alla inblandade i vet kommer att skörda hundratusentals barns liv,, offra andras liv för lite pengar låter inte bra

  7. Lord Metroid skriver:

    Jaha… Det var ju något nytt och spännande påstående. Visst har jag sett dig prata med journalister. Ibland förstår man att journalisterna inte alls har koll på läget.

  8. Hej Carl,
    några synpunkter på på blogg-debatten:
    1. Självklart har även en utrikesminister rätt att tala till direkt folket. Inge kritiserar idag t ex Franklin D Roosevelt för hans ”firechats” eller när P A Hanson talade på Gärdet. Bloggandet må vara mera intimt, men det är inget demokratiskt problem att du ”bloggar” direkt till svenska folket.

    2. Däremot – och det vet du naturligtvis – du kommer att uppfattas som utrikesminister även när du bloggar, du kan aldrig vara ”Carl från Östermalm” som Bertil Torekull. Men det är inte ett demokratiskt problem, det är ett internt problem för regeringen. Om det du säger här skiljer sig från regeringens linje så blir det problem.

    3. Problem blir det också om du inte besvara de frågor som journalisterna ställer oavsett hur korkade de än är.

    4. Sedan tror jag att svenska folket är mest intresserad av klara besked när det gäller vilken utrikespolitik regeringen kommer att föra.
    Med vänlig hälsning
    Claes Leo Lindwall

  9. Jonas G skriver:

    Sura kommentarer i pressen förvånar inte. Tredje stadsmaktens monopol på tyckande och ohyfsat beteende har äntligen ifrågasats på ett smart sätt. Det är klart att tidningsfolket blir rädda. Skyll er själva, självgoda journalister, och smaka på er egen medicin. För en gångsskull får ni svar på tal av en politiker som vågar, och sedan går runt er direkt till medborgarna. Bravo Carl fortsätt så. Det kanske kan ge en mer hyfsad och saklig debatt i media också, där man koncenterar sig på sakfrågorna i stället för att finna fel.
    Men Carl ge gärna konkreta svar på konkreta frågor här i bloggen. T.ex hur ser du på den långsiktiga säkerhetspolitiska betydelsen av gasledningen i Östersjön? Är den bra eller dålig för EU och stabiliteten. Blir EU för beroende av en leverantör, något som aldrig är bra, vare sig för en privatperson eller för ett land.

  10. Lars-Olov Eriksson skriver:

    Den refererade Expressenartikeln pekar omedvetet på problemet: reportern ser relationen som privat (”3-åring, partner…”). Hon säger: ”Låter din partner som Bildt i konflikter kan du vara säker på att du har att göra med en människa som inte vill ha relationen.” Hon beskriver alltså ett gräl och detta med en avslöjande subjektivitet: ”Be reasonable, do it my way !”. En professionell reporter med personlig distans och utan förutfattade meningar skulle lyckas bättre i sin uppgift att utforska, belysa och förmedla en verklighet åt läsaren att bedöma. Genom att hon publicerat dessa tankar borde hennes arbetsgivare betrakta henne som förbrukad, eftersom hon själv definierat sig som oförmögen att vidare intervjua åtminstone Carl Bildt.

  11. Ola skriver:

    Expressenjournalister!! Ni misslyckades med ert uppdrag att skapa ett drev och få Carl Bildt kickad som utrikesminister. Carl kommer att sitta tills han själv finner det läge att avgå eller i varje fall till 2010. Acceptera detta!! Gå vidare med era liv!

    PM Nilsson bör vara klok nog att undvika Carl Bildt krönikor i framtiden då han riskerar att framstå som en personfixerad rättshaverist.

    Nu har väl alla journalister på Expressen fått säga sin åsikt om Bildt. Fine! Låt saken bero nu innan ni riskerar att sänka ert förtroende ytterligare (om detta nu är möjligt).

  12. […] Givetvis skriver han också om detta i bloggen. […]

  13. Joakim B Örebro skriver:

    Snart har Expressen förbrukat alla sina journalister i denna kampanj mot Carl Bildt.

    Det är märkligt hur journalister sitter där och tror att vi vanliga medborgare har kvar respekten för journalistkåren som man haft tidigare. Alla vet, ja generaliserat, men endå sant, att det finns journalister som gått över till näringslivet och där utbildat både närlingslivstoppar som politiker i att hantera just media och särskilt journalistisk frågeteknik.

    Finns journalistkårens trovärdighet kvar?

  14. Margareta Nilsson skriver:

    Carl Bildt har berättat – och det vet ni säkert – att han INTE önskade krig i irak. Men han och många länder ville ha bort Saddam Hussein UTAN krig. Det är fräckt att skriva att CB jobbade för ett krig. Ta reda på saker och ting. Kom inte med illvilliga påståenden.

  15. Genese skriver:

    Og her er et poeng: bloggen bør ikke være til hinder for at en pressen kan stille kritiske spørsmål, men blogen kan være et supplement. Så kan bloggen brukes til informasjon, til presentasjon, til subjektive synsmåter. Men viktigst av alt: til dialog med andre

  16. Torsten Johansson skriver:

    Det är ju väldigt tydligt att många journalister lever i en flummig och förljugen värld.
    Vi såg ju reportaget i Aftonbladet den 23 februari. ”Kända TV-reportrar och journalister: SÅ TAR VI KOKAIN”.
    Hela första sidan plus fyra sidor inne i tidningen berättar om detta elände på bland annat Spy Bar.
    Om dom ändrar uttrycket ”pratar med” till pratar till”, kan man ju verkligen hålla med.
    För vilken journalist som är hög på droger och lever i sin lilla värld, kan ta till sig de svar som vår Utrikesminister ger?
    När vi vill ha fakta från Carl Bildt är denna Blogg utmärkt att läsa.
    Ni journalister, fortsätt att skriv som Ni gör, ”DET KUNDE VARA SANT”, så består snart era läsare av kverrulanter och kommunister.

  17. […] skulle jag vilja applådera sådana som Federley, Johan Linander och Bildt. Men även flera andra politiker på riksdags och kommunal nivå som har eller haft bloggar där de […]

  18. Göteborgare skriver:

    Jan Guillou redovisar idag i Aftonbladet sin analys av drevet mot Bildt: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1013904,00.html

  19. Karolina Lassbo skriver:

    Jag håller med Ola där uppe bland kommentarerna, häxjakten mot Bildt blir bara pinsammare och pinsammare, låt honom göra ett bra jobb ifred. Och låt honom blogga ifred. Om det sen i framtiden finns nåt viktigt att anmärka på så fine, gör det då. Men häxdrev kring något som inte ens är brottsligt eller klandervärt urvattnar endast mediernas trovärdighet och status.

  20. Josefine skriver:

    Wow, vilken intressant och allmänbildande blogg du har! Det är härligt att se att nån vågar ta ett steg i framtidens riktning!

    Fortsätt med det och du har mitt och många andras stöd till fullo!

  21. Jörgen skriver:

    Sydsvenskan har i dag en ledare som jag inte begriper. Är det rätt eller fel för en minister att blogga? I varje fall har tydligen Per Svensson delvis rätt???? Men har inte Per Svensson tidigare arbetat på Sydsvenskan eller Kvällsposten? Samma tidningshus med samma lunchmatsal. Gamla kompisar. Bonniers.

  22. Bertil Brandt skriver:

    Expressen är utan konkurrens landets största ”A N K D A M M” med ankmultiplaren
    P M Nilsson i ”egen” ledarstil.

    Hemska tanke – – fågelinfluensan.

    Vad skulle följden bliva då ? – om den skulle ”slå till”.

    20070305
    /BB

  23. Din politik har jag inte mycket till övers för, men att du bloggar
    är bara bra. Mer sånt i svensk politik!

  24. Torekull en ångestladdad mediedinosaurie

    Så har ännu en mediedinosaurie trumpetat ut sin ångest inför de nya medierna. I det här fallet är det Carl Bildts bloggande som står i skottgluggen för Bertil Torekulls rädsla att tappa makt (DN 28/2 2007, Utrikesministern pratar för mycket på bloggen).

    Torekull menar att Carl Bildt skall hålla sig till uttalanden genom de traditionella kanalerna och inte skriva i sin egen blogg. Nej, Bildts texter ska helst vara granskade av de traditionella medierna innan de levereras till folket.

    Det Torekull uttrycker handlar så klart om rädsla och ångest inför de nya och okontrollerade vägar ett budskap kan ta sig fram med modern teknik. Torekull skriver om en stundande maktförskjutning där den tredje stadsmakten tappar till fördel för den första. Vad Torekull inte vill förstå är att det är nya spelregler som gäller nu och den arena som han är så van att domdera har tappat sin publik. Visst handlar det om maktförskjutning, men inte nödvändigtvis till politikernas och makthavarnas fördel. Snarare till oss vanliga dödliga, vi väljer de informationskällor som passar oss bäst ställer dem mot varandra. I det här ljuset bidrar faktiskt Bildts bloggande till den demokratiska processen

    Internet ger fantastiska möjligheter att delta i det offentliga rummet på ett sätt som närmast var omöjligt tidigare, då de stora massmedierna avgjorde vilka frågor som folket skulle tycka nej, ja eller kanske om. På den gamla och nte så goda tiden kunde Torekull diktera villkoren och agendan.

    Carl Bildts bloggande är en del av det offentliga rummet och ingen läsare är så naiv att hon får för sig att det som Carl Bildt skriver på sin egen blogg skulle vara objektivt. Det är klart att det är färgat, lika färgat som Torekulls röda strumpor.

    Bildt har länge varit en förebild för IT och användandet av densamma, hans bloggande är en uppfriskande inblick i hans liv och såtillvida också i de demokratiska processerna. Han delar med sig och lämnar fältet öppet för andra att kommentera, granska och reagera. Må du vara journalist eller medborgare.

    Det är också anmärkningsvärt att Torekull jämför Bildts bloggande med Hugo Chávez, som tar till TV för att småprata om ditt och datt. Jämförelsen haltar illa, TV är inte en kanal som vem som helst kan använda sig av, det är däremot Internet och ska så vara.

    Torekull för en talan där rädslan inför de nya medierna står ivägen för möjligheterna som i det här fallet innebär att stadsråd kommunicerar direkt med medborgarna?

  25. Gunnar Bjursell skriver:

    http://castorlac.blogspot.com/2007/02/snslask-carl-bildt-och-bertil-torekull.html

    Se länk kring min kommentar om bloggandet och fortsätt blogga!

    Gunnar Bjursell

  26. Just teens skriver:

    Teens

    Free Teens Host Files