Allt allvarligare i och med Ryssland.

STOCKHOLM: Det går inte att undvika att bli tilltagande oroad av utveckling i Ryssland och med den ryska politiken.

Den militära uppladdningen på Krim och kring Ukraina fortsätter av allt att döma.

I dagarna har två stora landstigningsfartyg från Norra Flottan passerat in i Svarta Havet, och från Kaspiska Havet har mindre enheter för motsvarande operationer tillförts.

Det leder ofrånkomligen till allvarliga frågor.

Jag skrev en artikel i Washington Post i veckan med olika möjligheter för vad detta kan innebära, och en ytterligare men lite annorlunda kommer i nätverket Project Syndicate om ett dygn eller två.

Rysslands relationer i övrigt till omvärlden fortsätter att försämras på ett sätt som faktiskt håller på att bli dramatiskt .

President Biden slog till med nya sanktioner mot Ryssland med anledning också av ryska cyberoperationer, och i Moskva försöker utrikesdepartementet MID aktivt att att få den amerikanske ambassadören att åka hem. Den ryske ambassadören i Washington finns ju redan i Moskva.

Och det blev inte bättre när den Tjeckiska Republiken utvisade inte mindre än 18 personer från den ryska ambassaden i Prag efter det att det klarlagts att ett team från GRU var ansvarigt för en explosion på ett stort tjeckiskt ammunitionsförråd 2014 som också kostade två människor livet.

Ammunitionen hade sålts och skulle levereras till Ukraina. De bulgariska affärsman som var inblandade i transaktionen mördades senare, av allt att döma av samma GRU-grupp.

Och till saken hör att i denna inför också de två personer som var ansvariga för Novichick-attacken i Salisbury i Storbritannien.

Detta är ett minst sagt allvarligt och uppseendeväckande mönster. Och det finns anledning att anta att denna GRU-grupp är ansvariga också för dåd i Europa som man ännu inte fullt ut kunnat klarlägga ansvaret för.

Det ryska svaret på den tjeckiska utvisningen av 18 personer har nu blivit en utvisning av 20 personer på den tjeckiska ambassaden i Moskva. Det är en stor byggnad – jag har varit där – men efter detta blir det nog mycket tomt i dess korridorer.

Och att man utvisar två fler är notabelt och ett nytt mönster. Man vill trappa upp ytterligare.

Lägg så till detta behandlingen av Alexei Navalny.

Utan att veta detaljerna är det tydligt att hans hälsotillstånd försämrats dramatiskt, och att man förvägrar honom rätten att träffa sin egen läkare. Det råder dessutom ingen tvekan om att just detta är ett beslut som är förankrat hos president Putin personligen.

Samtidigt har hans stiftelsen mot korruption förklarats att vara en ”extremistisk” organisation, och i förlängningen av detta ligger möjligheten och sannolikheten av drastiska åtgärder mot alla som arbetat för denna.

På onsdag skall president Putin hålla sitt årliga stora tal, och det finns anledning att noga notera tongångarna där.

Ofta är dessa tal tämligen tråkiga kataloger av sociala och ekonomiska löften som mer sällan infrias, men nu kommer talet i ett läge där både den utrikes- och den inrikespolitiska situationen håller på att bli osedvanligt spänd.

Står vi inför dramatik? Uteslutas kan det inte.

Men allt är osäkert – betydligt mer än vanligt.

5 Responses to Allt allvarligare i och med Ryssland.

 1. Åke Carlsson skriver:

  Det var mycket länge sedan så många faktorer gör osäkerheten om och huruvida ett ryskt angrepp skulle kunna ske mot främst Ukraina har förelegat.
  1. Putin har försvagats
  2. Pandemin fortsätter världen över med oförminskad kraft
  3. USA:s president Biden och hans administration är oprövad
  4. Den ryska ekonomin är svag.
  5. Vattenförsörjningen till Krim måste säkerställas.
  Kanske är det nu som ett angreppskrig med målet att samla den ryska opinionen och visa omvärlden att Ryssland är en militär supermakt att räkna med är ett mål som uppväger riskerna.
  Samtidigt är situationen för Taiwan osäker och kommer att splittra USA militära förmåga.
  Är det bara Tysklands behov av rysk gas som är den enda återhållande faktorn?
  Kommer USA och NATO att stillatigande se på om och när ett ryskstött angrepp sker i Östra Ukraina, eller kommer något mycket värre att drabba världen?
  Kommer den nukleära terrorbalansen och hotet att använda dessa kärnvapen åter att rädda världsfreden?
  Den som lever får se!

 2. Ryssland har också svaga punkter. T ex hur ser du på risken
  för Ryssland att bli avstängt från delar av det internationella banksystemet och Rysslands behov av kontinuerlig (omsättning av lån), och andra finansiella tjänster, som betalningar för utrikeshandeln? Vilka resonemang är i svung?
  Carl B Hamilton

 3. Magnus Andersson skriver:

  Hej Carl,

  Uppskattar alltid dina kommentarer kring internationell politik – hade varit kul med en levade modererad blogg där olika teman kan diskuteras!

  Angående Putin – så har han själv skrivit i sin bok att han som barn upplevde att om tvingar man in en råtta i ett hörn så går den till angrepp.

  Ser du någon risk att Putin nu av väst uppfattar sig indriven i ett hörn och därmed tvingas att gå till angrepp? – kanske främst för att ena folket mot en yttre fiende och därmed behålla makten?

  Vad är en vettig politik från väst i så fall?

 4. Kerstin Wedekull skriver:

  Skickades från E-post för Windows 10

 5. Kerstin Wedekull skriver:

  e

  Skickades från E-post för Windows 10

%d bloggare gillar detta: