Skifte i Tyskland – och kris i Estland, Italien och Nederländerna.

STOCKHOLM: Ytterligare en vecka har gått, och här i Sverige har antalet avlidna i COVID-19 passerat 10.000. Och jämförelsen med vår nordiska grannländer fortsätter att vara starkt besvärande, även om siffrorna de senaste veckorna vänt uppe tydligt också i Danmark.

Mycket av uppmärksamheten i media forsätter att fokusera på situationen i USA och i synnerhet Washington inför presidentskiftet på torsdag i den kommande veckan.

Men viktigt på närmare håll är när CDU i Tyskland i morgon på en digital partikongress med 1001 delegater väljer en ny Partiordförande. CDU är Europas största och starkaste politiska parti, och har ju levererat politisk ledning till först Västtyskland och sedan Tyskland under huvuddelen av tiden sedan 1945.

Och med Storbritanniens utträde ur EU har relationerna med Tyskland blivit än viktigare för Sverige.

Tre personer kandiderar, och två av dem känner jag väl, dels utrikespolitiska talesmannen Norbert Röttgen och dels den f d ledaren för förbundsdagsgruppen Friedrich Merz.

Och i morgon vet vi vem av dem som valts. Jag får alldeles säkert anledning att återkomma då.

Dock är det först i april som CDU och systerpartiet i delstaten Bayern beslutar om vem som skal bli deras gemensamma kandidat till förbundskansler i valet i slutet på september.

I opinionsundersökningarna just nu är det faktiskt CSU:s ordförande Markus Söder som är den mest populäre kandidaten till att bli CDU/CSU-kandidat, men tre månader är en lång tid i politik och mycket kan hända tills dess.

Tyskland är dessutom ett land med betydande kulturella skillnader mellan landets olika delar, och längre norrut finns en betydande skepsis mot en bajrare som ledare. Det trettioåriga krigets skuggor finns fortfarande.

Också i andra länder finns det anledning att ha ögonen på den politiska utvecklingen.

I Estland kan det komma att bli en ny regering efter det att den gamla fått avgå efter anklagelser om korruption i samband med ett bygg i Tallinn. Reformpartiets ledare Kallas sonderar nu möjligheten av en koalition med det s k centerparti som ju tills nu tillsatte premiärministern.

Det återstår om detta lyckas, men det innebär i så fall att högerpopulistiska EKREE försvinner ur regeringen, vilket förvisso skulle vara befriande.

I Italien har regeringen förlorar sin parlamentariska majoritet i en kamp mellan sittande premiärministern Conti och ambitiösa om än något självupptagne f d premiärministern Renzi. Den senare förefaller framför allt inriktad på att bli av med den förra.

Vissa politiska skillnader finns. Och leder tumultet till en tydligare reformprofil i politiken när de stora hjälpbidragen från EU nu successivt skall användas skulle det inte skada.

Italien behöver förvisso omedelbar hjälp med sin ekonomi – och får det också – men mer långsiktigt är det egna substantiella reformer som landet behöver.

Och i dag har också regeringen Rutte i Nederländerna avgått i svallvågorna av en skandal för några år sedan, även om den sitter kvar till det val som i alla fall skall äga rum i mitten av mars.

One Response to Skifte i Tyskland – och kris i Estland, Italien och Nederländerna.

  1. päivisblogg skriver:

    Lite svårt att förstå det ”besvärande” med att Sveriges dödstal är så stora jämfört med just Norge och Finland. Först och främst får du dela med två vår siffra pga invånarantalet. Sedan är det en gång för alla så som Tegnell säger att dessa två randländer jämfört med Sverige i mitten är så väldigt olika strukturellt. Inga miljonstäder med utanförskapsområden , folket är väldigt homogent kulturellt och lättare att styra. Båda dessa mindre länder har också stängt sina gränser snart i ett års tid (mot EUs vilja)och har vatten som isolerar. Glesbebyggt är det också mellan fjordarna och topparna, eller mellan skogarna och sjöarna.
    Det är nog viktigt att inte göra detta till en tävlan. Sverige är mer som Frankrike, Italien, England numera. Du jämför väl inte dödstalen mellan Schweiz och Italien heller. Jag är mer orolig för utvecklingen i Finland och hoppas på att du dryftar saken i framtiden när de haft sitt kommunalval. De går åt det trumpianska hållet med stora steg och då är det förstås viktigt att håna Sverige. Delta inte i detta bara för att det skulle vara givande partimässigt mellan moderaterna och socialdemokraterna.
    Om världsläget är det intressanta kommentarer du har. Jag läser precis Det moderna trettioåriga kriget 1914-1945 av K-G Karlsson och riktigt blir rädd för hur det liknar vår tid. Särskilt mellankrigstiden. Jag försöker hitta svar till nazisternas illdåd och människosyn. Vi skall akta oss för den människosynen, vilken jag tycker mig se i finska kommentarer i tidningarna. Känslokallt, empatilöst, omänskligt, aggressivt.

%d bloggare gillar detta: