Efter Trilaterala kommissionen.

STOCKHOLM: För min del har denna helg främst inneburit det årliga mötet med Trilateral Commission och dess europeiska del, och det mötet har denna gång ägt rum just här.

Det blev diskussioner som spände över vida ämnen.

Europas konkurrenskraft. Den globala kraftmätningen om teknologi. Säkerhet i den allt viktigare cybervärlden. Vart Rysslands utmaning är på väg. Vad vi kan förvänta oss av det fortsatta tumultet i USA. Och självfallet inte minst klimatutmaningen.

Viktigt var också att ge deltagarna från runt om i Europa lite av en bild av framgångar och utmaningar i våra nordiska länder.

Till mina uppgifter hörde bl a ett samtal vid middagen i Vasa-muséet i går kväll med Estlands president Kersti Kaljulaid om landets väg från ruinerna av Sovjetunionen till en globalt framgångsrik digital ekonomi.

Och över alla våra diskussioner hängde frågan hur vårt Europa skall manövrera i denna värld av nya utmaningar och ny oreda.

På onsdag förväntas Europaparlamentet ge sitt slutgiltiga godkännande till den nya kommissionären, och därmed kommer den kommande helg att en månad efter planerad tidtabell att träda till och kunna påbörja sitt arbete.

Och på fredag lämnar också Donald Tusk, som nu tillträtt som ordförande i EPP-partiet och därmed förblir en viktig person i det europeiska politiska systemet, över ordförandeskapet i Europeiska Rådet till Charles Michel.

Det är en krävande agenda de kommer att ha att hantera framöver.

Som det just nu ser ut inför det brittiska valet den 12 december, med en solid konservativ ledning i opinionsmätningarna, kommer Storbritannien att formellt lämna EU den 31 januari, men det är bara slutet på början på processen, och därefter inleds arbetet med att förhandla fram en ny relation.

Och så gott som ingen tror att den uppgiften kan klara av under det kommande året.

Till sommaren kommer den brittiska regeringen med hög sannolikhet att få be att få stanna kvar i det faktiska samarbetet ytterligare ett år för att hinna förhandla fram ett avtal och förhindra en ny krasch i relationen.

Men om allt annat som står på dagordningen kommer vi att få höra mera av tillträdande kommissionsordföranden Ursula van der Leyen när hon framträder inför Europaparlamentet under veckan.

Hon spände förväntningarna högt hos olika partigrupper när hon senast framträdde där, och det kommer inte att bli lätt att leva upp till allt det som hon ansåg att hon måste lova vid det tillfället.

Det blir intressant att se om t ex tal om europeiska minimilöner kommer att finnas kvar, eller hur långt hon vågar gå när det gäller olika former av klimattullar riktade mot t ex USA och Kina.

Det är mark som enligt min mening måste beträdas med stor försiktighet. Men det politiska trycket är samtidigt betydande.

De senaste dagarna har också sett ett utrikesministermöte i Nato som ägnats åt förberedelserna inför Nato:s s k ledarmöte i London 3-4 december.

Varje möte med Donald Trump är en riskabel tilldragelse, och att president Macron använt uttrycket ”hjärndöd” när han beskrivit tillståndet när det gäller strategisk dialog över Atlanten har möjligen inte uppfattas så väl av denne, och därmed tillfört en ytterligare riskfaktor.

Att det är ett s k ledarmöte och inte ett formellt toppmöte innebär dock att det inte kommer att utfärdas någon kommuniké, och det är en del av riskhanteringsstrategin.

Parallellt fortsätter upptakten till den stora Nato-övning som också innebär att ca 20.000 soldater kommer från USA och övar insatser i de östligare delarna av Nato-territoriet. En mekaniserad bataljon har redan anlänt till Litauen.

Så Nato är just nu en allians där den politiska relationen är i mindre idealiskt tillstånd, men där en militär förstärkning samtidigt sker i viktiga avseenden.

Om detta kommer att fortsätta återstår att se. I Sydkorea har USA nu begärt att landets ersättning för närvaron av amerikanska trupper skall femdubblas, vilket har lett till ett sammanbrott i de förhandlingarna.

Det skall inte uteslutas att motsvarande krav kan börja att ställas i Europa.

För min del blir detta en vecka i huvudsak i Stockholm. Men tisdagen kommer jag att tillbringa i Tallinn, och på fredag bär det av i riktning mot Kina.

2 Responses to Efter Trilaterala kommissionen.

 1. Med anledning av din uppmaning att låta IS-terrorister komma till Sverige. Där du befinner dig utan markkontakt med det svenska folket så kan jag meddela dig att den stora majoriteten som röstar borgerligt anser att du är ett driftkucku. Ditt inflytande i befolkningen i stort är i praktiken noll – du är en kontraindikator.

 2. askleipos skriver:

  Är du helt förvirrad Carl!?
  Vill du ha ökad invandring till Europa?
  Det skulle ge ett sämre Europa.

  https://samnytt.se/ny-typ-av-sadistiska-ran-drabbar-unga-det-finns-helt-klart-andra-motiv/

  Vill du tvinga oss att leva med sånt här!?

  Hälsning

%d bloggare gillar detta: