Brexit, riksrätt i USA, Iran och diverse val i Europa.m

STOCKHOLM: Det känns påfallande höstligt här hemma just nu, och det i all synnerhet efter några mycket vackra och skönt varma dagar nere i norra Italien.

Just i dag förväntas den brittiske premiärministern Boris Johnson avleverera sitt konkreta fördrag till kommissionen i Bryssel om hur utträdesavtalet skall kunna modifieras framför allt när det gäller frågan om gränsen på Irland.

Och efter att ha utvärderat drev nya brittiska positionen kommer man i Bryssel att kunna ger besked om detta kan anses vara värt en mer detaljerad förhandling eller inte. Jag skulle knappast tro att det blir något konkret besked i den frågan förrän tidigast i morgon.

Men oavsett detta har Boris Johnson sagt att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober. Får han ett modifierat utträdesavtal blir det säkert så, men om så inte blir fallet blir det stor ny konfrontation med majoriteten i det brittiska parlamentet.

På den pågående konservativa partikongressen är det annars det kommande nyvalet som man förefaller att sikta in sig på. Budskapet är att bli av med Brexit så att man kan koncentrera sig på polisen, sjukvården och skolan.

Och det är ett budskap som i alla fall låter tydligare än den allmänna vänstersoppa som Labour-oppositionen lyckades servera på sin kongress förra veckan.

På andra sidan Atlanten fördjupas den politiska kris som nu med stor sannolikhet leder till ett riksrättsåtal mot president Trump.

Att han kommer att fällas i det torde vara så gott som uteslutet. Processen blir ju att representanthuset med dess demokratiska majoritet fungerar som åklagare och senaten med dess republikanska majoritet som domare.

Att presidentens agerande är ytterligt klandervärt och skadligt råder det dock ingen tvekan om.

Tydligt är att han är besatt av olika märkliga konspirationsteorier med ursprung i kontroverserna kring det förra presidentvalet.

Han förefaller att vägra att tro att Ryssland försökte påverka detta, och vill i stället leta bevis för att det var Ukraina som gjorde det. Och när han ändå är igång voll han försöka leta fram dynga om Joe Bidens sons engagemang i ett ukrainskt företag för att på det sättet kunna svärta ner en möjlig motståndare.

Det är politik på lägsta möjliga nivå bedrivit från ett av världens särklassigt mäktigaste politiska ämbeten.

Att hela processen tydligt skadar Ukraina och utvecklingen där är tydligt.

Hur USA:s politik framöver kommer att se ut återstår att se. I stort sett alla på någon nivå värd namnet som har kunskap om denna del av Europa har nu lämnat administrationen. Kvar finns tydligen mest smutskastande konspirationsteoretiker.

Under tiden sker vissa framsteg i möjliga samtal mellan Ukraina och Ryssland, även om det finns många och svåra frågetecken som måste rätas ut. Jag tror att vi nu går mot ett toppmöte mellan Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike i Paris för att se om några steg kan tas.

Tydligt är att det är i Paris som den utrikespolitiska kraften i Europa just nu ligger.

President Macron ägnade betydande energi under FN-veckan i New York åt att försöka att lösa upp situationen mellan Iran och USA, och vad som nu blivit känt tyder på att han kom en bra bit även om det hela i slutändan inte lyckades.

Dels fanns det motstånd från mer hårdföra cirklar i Teheran mot varje form av kontakt med Trump och dels var det dubbla budskap från USA när det gällde den viktiga frågan om framtiden för sanktionerna.

Men tydligt är att det nu finns ett intresse att undvika att man bara glider in i ett nytt stort krig.

T o m från annars så militanta Saudiarabien kommer signaler med den inriktningen, och det förefaller som om ledningen i Bagdad försöker att förhandla fram ett möte mellan Riyadh och Teheran. Irak har ett närmast vitalt intresse av att undvika en konfrontation.

På den närmare europeiska fronten – bortsett från Brexit – pågår nu kraftmätningen i Europaparlamentet kring de olika föreslagna kommissionärerna. Så brukar det vara – även om det är lite mer av den varan denna gång.

Förra helgen var det val i Österrike, och ÖVP-ledaren Sebastian Kurz, som gjorde ett mycket bra val, har nu att välja mellan att bilda regering med högerpopulistiska FPÖ igen med allt vad detta innebär eller med de också framgångsrika Gröna med de kompromisser som detta kommer att kräva.

Den processen kommer med all sannolikhet att ta sin tid.

Och kommande helg är det val i Portugal och Kosovo. Mindre sannolikt med större förändringar i det förra fallet, men mer sannolikt i det senare.

Själv har jag ytterligare en dag i Stockholm.

I morgon börjar jag med ett samtal med den amerikanske f d generalen och CIA-chefen David Petreus och fortsätter på eftermiddagen med stort arrangemang på China-teatern om EU-frågor med Cecilia Malmström och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Och på torsdag bär det av till en sedvanlig konferens med ett antal tankesmedjor i Bodrum i sydvästra Turkiet.

4 Responses to Brexit, riksrätt i USA, Iran och diverse val i Europa.m

 1. Stig Palm skriver:

  Har inte GRETA läxat upp dig ännu?

 2. f. Mikael Liljeström skriver:

  ”Bodström i sydvästra Turkiet” Antar att det är Bodrum, det forna Halikarnassos, som avses?

 3. carlbildt skriver:

  Ja. Tack. Det är dessa automatiska rättstavningsprogram som då och då ställer till elände. Nu är det rättat.

 4. Intressant hur verklighetsfrånvänd du är. Varför inte ta reda på fakta nästa gång innan du kommenterar något? Konspirationsteorier? Tja, det är bevisat att det Demokratiska partiet, Hillary Clinton, finansierade en dossier där man skulle gräva upp dynga om Trump. Uppdraget gick till företaget Fusion GPS och den fd brittiske agenten Christopher Steele. Dossiern, som idag anses vara en mix obevisade påståenden och rent ljug, låg till grund för ansökningar om avlyssningar mot olika personer i Trump valkampanj med resultatet att hela valkampanjen avlyssnades. Hur detta startades utreds nu av det amerikanska justitiedepartementets generalinspektör samt den federala åklagaren John Durham – olika personer förhörs alltså under ed av federal polis. Generalinspektörens rapport kommer att offentliggöras inom några veckor så då får vi mer kött på benen i en konspiration som slår Watergate med hästlängder.
  Eftersom delar av detta involverade utländska underrättelsetjänster så har den amerikanske justitieministern tagit kontakt med dessa länder för att få en förståelse för hur de har blivit inblandade i saken. Justitieminister Willam Barr är nu för nära sanningen om detta och det har triggat en reaktion av det Demokratiska partiet där de nu försöker stoppa denna utredning. Samtalet Trump hade med Ukraina var en delmäng av detta – något som du anser är ”skadligt”.

%d bloggare gillar detta: