Tre artiklar.

ZRNOVO: Sommaren med sol och värme rullar på över Europa, om än lite av överdos i de mer centrala delarna av kontinenten. Men här nere vid Medelhavet är det sedvanlig sommar.

Lite av aktiviteter blir det trots sommar också för min del.

För den intresserade finns länkar via twitter till tre artiklar av mig under den senaste veckan.

För Project Syndicate, med publicering lite här och var runt om i världen, skrev jag min månatliga kolumn med utgångspunkt från den uppmärksammade biografin av George Packer om den amerikanske diplomaten Richard Holbrooke.

Ämnet för boken är intressant i sig – vi arbetade ju tillsammans framför allt med Bosnien men senare också med Afghanistan – men därtill handlar den om viktiga skeden och brytpunkter i den amerikanska utrikespolitiken från Vietnam-kriget fram till just konflikten i Afghanistan.

Och innehåller åtskilliga reflektioner om politiska lärdomar.

För Financial Times skrev jag förra helgen en artikel om Europas mer utsatta och krävande roll i en värld präglad av ökade spänningar mellan dess olika ledande makter.

Artikeln var delvis ett sätt att föra ut en del av slutsatserna i studier som ECFR publicerat i ämnet under de senaste veckorna. En handlar om rekommendationer för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik under de kommande fem åren och en handlar om olika aspekter på EU:s suveränitet i strategiska frågor.

Och för Washington Post skrev jag en artikel med anledning av president Trumos försök att få regeringen att ingripa i den pågående rättsprocessen om ett misstänkt fall av misshandel i centrala Stockholm.

Det handlade inte om vad som hänt eller inte hänt i det aktuella fallet, utan lite om principer dom ligger till grund för en rättstat, och varför utländsk inblandning i denna är någonting som vi har all anledning att avvisa.

Den artikeln fick sedan ett betydande genljud i en rad andra media, och alls icke bara i Sverige.

One Response to Tre artiklar.

 1. Per Olof Ekholtz skriver:

  Hej Carl,
  Tack för dina intressanta och alltid läsvärda inlägg och dessutom gillar jag att du anstränger dig för att ge en historisk tillbakablick så vi som läsare berikas även på dessa områden.
  Jag har bara en fråga av teknisk karaktär. När jag försöker hoppa in på dina Twitter-länkar lyckas jag inte komma in vilket jag alltid gjort tidigare. Har Trump spärrat dig?
  Bästa hälsningar
  PerOlof Ekholtz
  +46 705 655232

%d bloggare gillar detta: