Ny start i Grekland.

STOCKHOLM: Inte alldeles överraskande resulterar det grekiska valet i dag i att det blir regeringsskifte i Athen i morgon. Efter utgången av Europavalet var det väntat, men det fanns fortfarande frågetecken på hur påtagligt den politiska scenen skulle svänga.

Nu får Nea Demokratia ett mycket klart mandat, även om förlorande vänsterpartiet Syriza med ca 30% gör ett bättre resultat än många andra liknande partier i Europa.

Två saker är speciellt värda att notera.

Dels att Grekland inte följer det europeiska mönstret av ett allt mer splittrat politiskt landskap. Landets politik domineras tydligt av de två stora partierna, och dessa får bägge bättre resultat än några andra i respektive europeiska partifamiljer.

Dels att extremistiska partier till både höger och vänster går påtagligt dåligt. Den klassiska tesen att ekonomiskt plågsam politik leder till att extrema partier växer har inte visar sig stämma i Grekland.

Det blev, som jag skrivit tidigare, ett post-populistiskt val.

Nu återstår att se hur den grekiska politiken kommer att utvecklas. Sedan augusti förra året är man ute ur de förpliktelser som låg i de olika omfattande stödprogrammen, men statsskulden är utomordentligt hög och det återstår åtskilligt när det gäller att få den grekiska ekonomin varaktigt på fötterna.

Tillträdande premiärministern Mitsotakis talar om sänkta skatter och minskade utgifter för att få igång investeringar och tillväxt, och det behövs sannerligen.

Ett litet frågetecken får dock sättas för att han inte anser att landets statsbudget fortfarande behöver ett s k primärt överskott, d v s innan man betalar de olika utgifterna förknippade med den omfattande statsskulden.

Grekland har knappast råd med att inte uppfattas som strikt när det gäller de offentliga finanserna. Syndernas mångfald i det förgångna är inte alldeles bortglömda.

Men det finns all anledning att hoppas att landet nu än tydligare är på väg bort från den djupa kris som drabbat så hårt. Åtskilligt av arbete återstår dock.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: