Bompengar i Norge och attentat i Oman-viken.

GARDEMOEN: Med början i Gjøvik i Innlandet och sedan fortsättning i Sarpsborg vid Glommen nära gränsen till Sverige har det varit en dag också av kommunikation för mig här i Norge.

Och just vägar är den stora frågan här.

Storstilat har man byggt ut nya vägar – behovet var högst uppenbart – och rätt förnuftigt finansierat dessa med s k bombpengar, d v s olika typer av vägavgifter.

Men nu har det blivit revolt. En s k folkrörelse mot bompengarna har organiserats, och nu har den dessutom beslutat sig för att ställa upp i höstens kommun- och fylkesval.

Och det har lett till högst betydande nervositet i regeringen. Framstegspartiet kräver att bompengarna tas bort, men utan egentligt recept för hur man då skall finansiera de dyra vägarna.

Bompengar skall t ex finansiera 70% av världens längsta vägtunnel under vatten vid Rogfast som till betydande kostnad byggs på västlandet. Tanken är att det en dag skall gå att åka bil utan att ta färja längs hela kusten från Stavanger till Trondheim.

Så nu skakar den norska politiken och regeringen,

Värre är det då med situationen nere vid Oman-viken.

Åter har två tankfartyg angripits, och åter pekas fingrar åt Iran. Vi har all anledning att förvänta oss kraftigt ökad spänning.

Att döma av de bilder som distribuerats och tagits av den iranska kustbevakningen handlar det om rätt betydande attacker. Besättningarna på de bägge fartygen förefaller att ha evakuerats till Iran.

Logiken i att Iran skulle göra detta samtidigt som Japans premiärminister sitter i överläggningar med den allra högsta ledningen i Teheran är långt ifrån tydlig.

Kan det handla om krafter i Iran som vill rycka undan mattan för mer modererande iransk diplomati och sörjer konfrontation med ett USA som de anser redan förklarat krig?

Kanske, men frågetecknen är många.

Kan dra handla om krafter från eller i anses länder som vill se en konfrontation mellan USA och Iran och ser detta som ett sätt att driva fram en sådan.

Kanske, men frågetecknen är knappast mindre i det fallet.

Sannolikheten för att spänningen i området nu trappas upp rejält är överhängande. En attack som den för några veckor sedan är en sak. Två attacker är någonting helt annorlunda.

Men nu reser jag hem till Stockholm. Tidigt i morgon bitti bär det av till Paris.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: