Ständigt Brexit – men också Kina och Israel.

STOCKHOLM: Om jag nu skriver att vi går in i en ny vecka med dramatik kring Brexit låter det skäligen repetitivt – så har det ju varit sedan ett bra tag tillbaka.

Nu förhandlar Theresa May och Jeremy Corbyn om någon typ av gemensamt ställningstagande, men om det kommer att lyckas återstår att se.

Den senare kan knappast ge upp sitt krav på att landet efter ett utträde blir kvar i EU:s tullunionen, men den förre vet att detta kommer att orsaka svårartad revolt i delar av det konservativa partiet.

Men allra senast till onsdag måste någon typ av slutsats föreligga.

Och inkludera denna grönt ljus för utträdesavtalet kommer EU-länderna på ännu ett av dessa extra toppmöten på onsdag kväll med all sannolikhet att gå med på att ge London den ytterligare tid som man nu begärt.

Alternativet är någon typ av längre förlängning – men en sådan kommer att möta betydande olust såväl i Storbritannien som i EU. Det finns en växande känsla inom EU av att det finns annat av vikt i världen som man måste ägna sig åt.

Och misslyckas allt är risken överhängande att allt kraschar.

Men mycket annat kommer också att hända denna vecka.

På tisdag är det toppmöte mellan EU och Kina och det skall bli spännande att se om man lyckas att komma överens om en kommuniké med någon substans. Jag läser att det sett rätt trögt ut i samtalen.

Och detta sker ju parallellt med att samtalen mellan USA och Kina förefaller att ha lite svårt att gå i hamn.

Det spekuleras nu om att Donald Trump vill få ett toppmöte med Xi Jinping för att sortera ut det sista, men efter debaclet i Hanoi skulle jag tro att den kinesiska entusiasmen för att möte innan så gott som allt sorterats ut är mer begränsad.

På tisdag är det också val i Israel.

De flesta verkar utgå från att detta kommer att resultera i en situation som gör det möjligt för premiärminister Netanyahu att sitta kvar. Han har öppet för samarbete och koalitioner långt ut på högerkanten för att öka sina möjligheter att behålla regeringsmakten.

Det har allvarliga implikationer för möjliga fredsförsök i regionen. I dagarna har han ju aviserat att han avser att annektera också delar av den ockuperade Västbanken och accelerera bosättningspolitiken där, och han gör självfallet detta i övertygelsen att han har Trump-administrationen i ryggen.

Men det handlar inte bara om detta. Åtskilliga fruktar dessutom att det kan komma att öppna upp för en utveckling av Israel i riktning mot en s k illiberal demokrati. Jag har träffat två ledande israeliska oppositionspolitiker under de senaste månaderna som haft starka ord att säga om detta.

För min del börjar veckan efter ett antal möten här hemma i Stockholm i morgon kväll och på tisdag i Bryssel med lite olika möten, och sedan fortsätter den på andra sidan Atlanten i först Pittsburgh och därefter Washington. Det är styrelsemöte i RAND Corporation på den första platsen och seminarium om Ryssland och relationerna ditåt på den senare.

Och när vi kommit fram till nästa söndag är det riksdagsval i Finland.

One Response to Ständigt Brexit – men också Kina och Israel.

  1. Kjell ES Hjelm skriver:

    Hej, du flyger och far, är på möten överallt på jorden och träffar både fd och ledande politiker. Jag hoppas att du skriver en personlig dagbok med ärliga och djupa reflexioner 🤗

%d bloggare gillar detta: