Snart avgörande i Ukraina.

KIEV: Ukraina står mitt mellan det viktiga presidentvalets första och avgörande omgångar, och i dag var jag här med en liten grupp med Polens f d president Aleksander Kwssniewski i spetsen som brukar dyka upp här då och då för att både lyssna och ge synpunkter.

Och i dag hade vi – förutom möten med ett antal ambassadörer samt olika företrädare för civilsamhället – först möte med president Petro Poroshenko och därefter lunch med utmanaren Volodymyr Zelensky.

Hur valet den 21 april kommer att utfalla vet ingen, men man kan nog formulera saken så att Poroshenkos möjligheter att vinna är mycket små men att det dock fortfarande finns en möjlighet att Zelensky genom olika felsteg kan förlora.

Mycket i hans kampanj har varit påtagligt skickligt och modernt, men de senaste dygnen har dock inneburit några smärre felsteg. Med sitt resultat i första omgången har han dock betydande marginaler.

De senaste fem åren efter den dramatiska våren 2014 har inneburit en dramatiskt positiv politisk och ekonomisk stabilisering och reformering av Ukraina, och för det skall president Poroshenko ha ett betydande erkännande tillsammans med periodens två premiärministrar Yatsenyk och Groysman.

Det var inte alls givet att det skulle lyckas – men det gjorde det.

Men en valrörelse fokuserar alltid på allt det som inte åstadkommits eller som fortfarande ses som stora problem.

Ekonomin har vänt uppåt, men inte tillräckligt. Åtgärder har börjat att vidtas mot korruptionen, men långt ifrån tillräckligt. Och i öster är det fortfarande krig med Ryssland.

För några månader sedan meddelade alla opinionsundersökningar unisont att f d premiärministern Yulia Tymoshenko närmast obestridd skulle segla in som ny president.

Så blev det inte.

Nykomlingen Zelensky – känd från och uppskattad på TV – anmälde sin entré, och sannolikt gick Tymoshenko dessutom för långt i allmän populism vilket gjorde det möjligt för Poroshenko att distansera henne.

Det var en rejäl scenförändring på några månader.

Vi hade en avspänd och påtagligt öppen diskussion över lunch med Volodymyr Zelensky och några av hans närmaste medarbetare. För säkerhets skull hade jag middag i går kväll med ytterligare några av dessa.

Men det säger sig självt att åtskilligt är mindre klart i den politik han skulle stå för som president. Till detta kommer att även om presidenten har en stark position i utrikes- och säkerhetspolitiken är det regeringen och premiärministern som har makten i mycket av övrigt även om denna är beroende av en majoritet i parlamentet Rada.

Och det mesta tyder på att parlamentsvalet i oktober kommer att resultera i en mer svårhanterad församling.

Bortom allt detta finns ett Ryssland där jag skulle tro att det finns åtskilliga som säger att om Ukraina kan ha ett fritt och öppet presidentval – varför kan inte vi också ha det?

Och på den frågan finns det inget riktigt bra svar.

Men nu återstår att se vad som händer den 21 april.

I dag hade våren kommit till Kiev – och jag hoppas vara tillbaka innan sommaren har slagit ut i full blom.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: