Revolutionen rullar på!

HANNOVER: Det blev ett snabbt besök för mig här på världens största industrimässa. Planet hit i går var två timmar försenat, och nu på morgonen bär det hemåt igen.

Men genuint imponerande var det.

Min roll här var att tala på ett seminarium som det tyska industriförbundet hade om Europa i världen, men mitt huvudintresse var att i alla fall kunna besöka lote av utställningen.

Det hade egentligen krävts åtskilliga dagar. Det är ett mycket stort utställningsområde, enorma hallar, myriader av utställare och åtskilliga tiotusentals som vandrar runt.

Men lite hann jag med.

Satsningarna på alla möjliga och omöjliga former av energi och energisparande imponerade. Jag hade inte riktigt klart för mig hur mycket det i andra länder satsas på vätgas – det hör vi inte mycket om i Sverige.

Och sedan var det automation för hela slanten. Robotar, robotar och åter robotar. Hos Ericsson blev jag bjuden på en kopp kaffe av en robot från ABB, och strax intill meddelades att de kunde leverera robotar som kunde allt.

Jag väntar på det.

Detta kombinerades ofta med 5G. Hos Ericsson kunde jag utvidga mitt kunnande om olika kombinationer, och Siemens tillhörde dem som imponerade i sin jätteutställning. Bosch var inte mindre imponerande. Tyskland kan det här med industri.

Hela världen är här.

Sverige förvisso prominent som s k partnernation, vilket var nog så viktigt. Stefan Löfven och Angela Merkel vandrade runt när mässan inleddes.

Men förvisso inte allena. Alldeles intill den svenska delen av utställningen var den polska, och intill denna en serie av regionen i Ryssland. Tatarstan framträdde nästan som ett självständig land. Och Kina fanns i stort sett överallt.

Det blev åtskilliga broschyrer och prospekt att bläddra igenom på flygningen hem.

Men huvudintrycket är uppenbart – den digitala revolutionen rullar på med enorma kraft, och den industriella omvandlingen kommer inte att lämna någon oberörd.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: