Ukraina, Brexit och en del annat.

STOCKHOLM: Dagens händelse är tveklöst första omgången i presidentvalet i Ukraina. Rapporter talar om soligt väder och ett valdeltagande som ser ut att bli högre än för fem år sedan.

Det blir vallokalundersökningar vid 19-tiden, efter det att vallokalerna stängt, och sedan någon typ av preliminärt resultat senare i kväll.

Och dagens fråga är egentligen vilka två som kommer att gå vidare till den avgörande andra omgången den 21 april.

Till detta kommer jag att återkomma.

Mot slutet av den kommande veckan är jag dessutom i Kiev för att få en bättre uppfattning om hur situationen ser ut inför avgörandet.

I veckan fortsätter så det förvirrade Brexit-dramat i Storbritannien.

EU har kallat till extra toppmöte 10 april i förhoppningen att man då skall veta on det finns någon väg ur den krasch som annars kommer att inträffa den 12 april.

I morgon skall parlamentet i London göra ett andra försök med s k indikativa voteringar för att se om det finns majoritet för någon väg framåt. I det första försöket sade man ju nej till de åtta olika förslag som fanns på bordet.

De två som dock kom högst var dels förslag om en ny folkomröstning och dels förslag om att man skulle sträva efter en tullunion med EU efter utträde.

Bägge dessa alternativ är premiärminister May bestämd motståndare till, så hur saker skall hanteras om någon av dem får majoritet återstår att se. Och tydligen är hon inriktad på att med en fjärde votering trots allt försöka att få igenom själva utträdesavtalet.

Någon prognos för hur det skall sluta har jag inte – och jag noterar att även de mest erfarens av politiska bedömare i Storbritannien gett upp försöken att förutse vad som kommer att hända.

Det enda som är säkert är att det blir fortsatt drama med osäker utgång hela denna vecka.

Men sannolikheten för att det blir en krasch den 12 april har nog dessvärre ökat. Det skulle få omedelbart negativa effekter, men jag är än mer oroad för de politiska skadeverkningarna för relationerna på längre sikt.

I skuggan av detta större drama öppnas i kväll och i morgon den stora industrimässan i Hannover i Tyskland där detta år Sverige är s k partnerland. Det är en relativt stor satsning dom sker.

Statsminister och ledande företrädare för näringslivet finns självfallet på plats. Att ytterligare stärka förbindelserna med Tyskland är en prioritet.

I morgon finns även jag på plats där, om än i ett annat sammanhang. Det är det tyska industriförbundet BDI som inbjudit mig att tala om hur Europa kan stärka sin globala ställning under kommande år.

Men självfallet hoppas jag hinna med i alla fall en liten del av den jättelika mässan också.

I veckan firar Nato att det är 70 år sedan man bildades.

Medlemsländernas utrikesministrar samlas i Washington, men ett regelrätt toppmöte ansågs vara en alltför riskabel operation. Det var tillräckligt mycket cirkus kring det man hade senast.

Men mot slutet av året tänkte man försöka igen.

I dagarna har Jens Stoltenberg fått förlängt mandat som generalsekreterare i organisationen, och det är självfallet ingen nackdel för oss att det på den posten finns en person som känner vår del av världen.

Vad gäller säkerhetspolitiken kan noteras att det varit en del flygande med bombflyg runt Skandinavien under veckan som gick. USA flög B52:or över Östersjön i oklart syfte, och Ryssland flög sitt Tu160 bombplan väster om Norge ner till Nordsjön och vände för att visa att man kunde.

Men lite större spänning är det nog i Svarta Havet där en grupp av örlogsfartyg från olika Nato-länder i dessa dagar opererar. Det finns tydligen en viss rysk nervositet kring Krim.

På andra sidan Atlanten råder fortfarande osäkerhet om när och hur handelsförhandlingarna med Kina kommer att gå i mål. En amerikansk högnivådelegation var i Peking i veckan som var och en kinesisk sådan väntas till Washington under den kommande.

Men det tillhör ju normalbilden att slutskedet i en förhandling alltid är det svåraste.

Grundtipset är fortfarande uppgörelse – men utan att de avgörande frågorna lösas.

För EU:s del stundar toppmöte med Kina om likartade frågor den 9 april.

Tecknen hitintills tyder på att Peking är intresserat av ett positivt resultat av diskussionerna där, men om detta mest är en funktion av motsättningen med USA återstår att se.

Om detta skulle jag tro att det blir en del diskussioner av intresse i Hannover i morgon.

Efter en väl behövlig vecka i Stockholm blir det lite mer resande för mig under veckan som kommer – men allt dock inom Europa. Hannover i morgon, Milano på torsdag och Kiev på fredag.

One Response to Ukraina, Brexit och en del annat.

  1. Pontus Eckerman skriver:

    Pontus Eckerman
    Alla länder inom
    EU borde var medläm i Nato för att skapa en strak Europeisk samordnad militär enhet det skulle bidrar tilll lättare kunna göra snabba militära insattster i fredliga anda som i Syren och även för att få den ryska Björnen att dra sig tillbaka från Krim halvön och upphöra med landskränkningar.

%d bloggare gillar detta: