Det mesta på agendan i München.

MÜNCHEN: Nu drar den stora dagen här på den 55:e säkerhetskonferensen i gång. En serie av anföranden av stats- och regeringschefer i förening med närmast en myriad av olika möten i marginalen på vad som händer i den stora lokalen.

Men det var åtskilligt av betydelse redan i går.

Tysklands och Storbritanniens försvarsministrar diskuterade europeiskt säkerhetssamarbete i världen bortom Brexit. Och det är början på en mycket vikigaste diskussion.

Nato:s generalsekreterare och andra diskuterade konsekvenser av om INF-avtalet havererar, vilket förefaller överväldigande sannolikt, och flera prövade olika idéer om hur ett samarbete om rustningskontroll skulle kunna räddas.

Och Tyskland förbereder olika initiativ i detta syfte under de närmaste månaderna.

Själv började jag gårdagen i en spännande och alls inte enkel diskussion om skilda amerikanska och europeiska perspektiv på Mellersta Östern med fokus på Israel och Iran.

Nyanserna i Trump-administrationen politik i dessa frågor är inte alldeles lätta att upptäcka. Och då uttrycker jag mig försiktigt.

Jag förklarade att vi européer ser det som viktigast att försöka att mildra spänningar och lösa konflikter i en del av världen som vi är intimt sammanvävda med. Det nukleära avtalet med Iran och en fungerande och legitim tvåststatslösning för Israel och Palestina är två mycket viktiga delar av detta.

På plats här i München finns den största amerikanska delegationen i denna konferens historia. I dag skall vi lyssna på såväl vicepresident Pence som representanthusets talman Nancy Pelosi. Och bland andra amerikanska talare finns också f d vicepresidenten Joe Biden, som alldeles uppenbart överväger att kasta sig in i spelet inför valet 2020.

Men det saknar aldrig intresse att lyssna på Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov.

För min del har ECFR en diskussion här med ett antal utrikesministrar kring det europeiska försvars- och säkerhetssamarbetets framtid och tillsammans med bl Madeleine Albright presenterar jag vårt arbete om nya principer för demokrati och samarbete i dagens värld.

Så det blir till att springa mellan olika anföranden att lyssna på och olika andra arrangemang som jag har förpliktat mig till.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: