Ukraina och annat i osäkerhetens Davos.

ZÜRICH: Det blev ett kortare besök än vanligt för mig på stora WEF-mötet i Davos detta år än vad det brukar vara, nen det var alldeles tillräckligt, och nu sätter jag mig strax på ett flygplan till Bryssel för en dag där.

Möjligt kommer årets möte mera att bli ihågkommet för de dom inte hade möjlighet st komma än för de som faktiskt gjorde det.

Hela den officiella amerikanska delegationen ställde in eftersom bråket med kongressen om budgeten ju gjort att betydande delar av det federala maskineriet stannats.

Och såväl Theresa May som Emmanuel Macron gjorde bedömningen att det var mindre klokt att i detta läge försöka att lämna de inrikespolitiska bekymren.

Men detta hindrade självfallet inte att premiärministrar och presidenter från världens alla hörn närmast köade för att få hålla sina tal och svara på eller annan oftast inte särskilt besvärande fråga.

Jag måste medge att jag hoppade över dem alla för att i stället tillbringa några timmar i går eftermiddag med att bara tala med de som jag kände som råkade passera förbi. Och den föga sofistikerade ledde till rader av intressanta samtal.

Om läget i de inre kretsarna i Saudiarabien. Om vad som hände under president Putins besök i Serbien. Om kommande förändringar i den amerikanska utrikesförvaltningen. Om utsikter för den ryska politiken. Om Kinas försök att slå sig in på marknaden för DNA-analyser. Om det allt skarpare kriget om de kommande 5G-systemen. Och åtskilligt därutöver.

Dock skulle jag gärna ha haft möjlighet att lyssna p Etiopiens nye premiärminister Abiy Ahmed som ju på kort tid inlett en betydande omvandling av landets tidigare så slutna politiska system. Jag skall lyssna på honom på webben när det blir en lucka.

Men mycket av mitt fokus låg på olika diskussioner inför de viktiga valen i Ukraina i år.

Först är det presidentval med en första omgång i slutet av mars och sedan med all säkerhet en avgörande den 21 april. Och därefter är det parlamentsval i höst.

Det säger sug själv att utgången av dessa val blir viktiga för landets framtida kurs, och det säger sig självt att det kommer att ske olika försök att påverka dem.

Det som händer nu är ju att Ukraina är utsatt för ett mångsidigt informations- och cyberkrig som vi har all anledning att studera och dra lärdomar av.

Direkt genom upprepade cyberangrepp på landets infrastruktur och ekonomi. Omedelbart i anslutning till de då och då uppblossande striderna kring Donbas. Påtagligt när det gäller desinformation om läget i landet riktar till omvärlden. Och säkert under de kommande månaderna olika operationer med syfte att mer direkt påverka valrörelserna och valresultaten.

Detta är viktigt att studera, påvisa och motverka.

Men i dag har vi lyssnat på tre av kandidaterna inför presidentvalet: president Poroshenko själv, utmanaren f d premiärministern Tymoshenko och f d försvarsministern Grytsenko.

Dels i mer offentliga framträdanden på den stora s k ukrainska frukost som traditionellt samlar ett antal hundra deltagare. Och dels i mer privata diskussioner med dem.

Att landets läge nu är ojämförligt mycket bättre än vid senaste presidentvalet i maj 2014, då såväl den militära som den politiska och den finansiella kollapsen var påtagligt hotande, är alldeles ovedersägligt.

Men det innebär inte att det är stabilt för evigt. Det krävs fortsatt kraft i reformpolitiken, och att man motstår populismens sirensånger under valrörelserna. Att det hör ligger faror blev tämligen uppenbart under våra diskussioner i dag.

Landets demokrati visade i alla fall din styrka när ledande kandidater kunde framträda på samma möte, undvika och öppet angripa varandra och i alla fall vara eniga om att utgången av valet är alldeles öppet.

Jag sade att årets Davos-möte kanske kommer att komnas ihåg för dem som inte kom.

Och det var en del av den osäkerhet även i övrigt som jag tyckte var något av ett genomgående tema.

Osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen. Fortsatta budgetbråk i USA, risken för att Storbritannien lämnar EU med en krasch och osäkerheten om Trumps och alla hans hotande tullar bidrar till att förstärka den osäkerhet som fanns redan innan. Och uppenbarligen saktar den kinesiska ekonomin också in.

Men också åtskilliga politiska osäkerheter av mer eller mindre känt slag.

Nu bär det för min del vidare till middag i Bryssel och några möten i morgon i helt olika ärenden.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: