Och nu en ny vecka.

STOCKHOLM: Söndagkväll, och därmed lite planering för veckan som kommer.

Dramatiken i morgon när Stefan Löfven presenterar sin nygamla rödgröna regering och lägger fram sin regeringsförklaring skall nog inte överdrivas.

Den politiska inriktningen indikerades ju i januariöverenskommelsen och hur de olika utredningarna kommer att arbeta är det självfallet på tok för tidigt att ha någon uppfattning om.

Men i morgon skall också premiärminister May enligt parlamentets beslut lägga fram sina tankar om hur Brexit-dramat skall föras vidare.

Spekulationerna är närmast oändliga om hur hon skall klara av det.

Även jag tillhör dem som var intervjuats av BBC i ämnet nu under dagen.

Och då handlade det mycket om huruvida det är möjligt att göra några förändringar i det kontroversiella utträdesavtalet.

En centralt placerad vän – vi träffades i Zürich i går – trodde att den möjlighet som nu växer fram är att man förbinder sig att för överskådlig tid vara en delar EU:s tullunion. Det skulle lösa huvuddelen av problemet med gränsen på Irland till priset av att Storbritannien inte kunde föra en självständig handelspolitik.

Avgörande just nu är att förhindra att landet lämnar EU utan ett avtal. På den punkten torde ca 500 av parlamentets ca 630 ledamöter vara överens.

Men samtidigt ökar också trycket på en ny folkomröstning, även om det än så länge är tveksamt om det finns en majoritet i parlamentet för den lösningen.

För min del blir detta en vecka som börjar här hemma, men sedan blir det en utflykt till Davos i Schweiz för några olika möten på och i anslutning till det sedvanliga stora mötet med World Economic Forum där.

Min förtjusning i denna lätt kaotiska tillställning har minskat genom åren, och därför blir det bara två dagar för mig där. Andra internationella möten ger betydligt mycket mera.

Fokus för min del där blir diskussioner inför de kommande viktiga valen i Ukraina, men det blir självfallet en del andra möten och sammanträden utöver det. Och dessutom springer man alltid på sådana som man kanske inte hade tänkt på, och det kan ha sitt värde.

Från Davos blir det för min del en dag i Bryssel i slutet på veckan.

3 Responses to Och nu en ny vecka.

 1. Stig Palm skriver:

  Vem betalar alla dina resor? Vad säger Miljönissarna?

 2. Ture Sjolander skriver:

  um
  Så Löfven fullkomligt mauellt mejslades in igen.
  Finns inga partier kvar längre. Allt är liksom ett enda parti Riksdagspartiet med presidenten Kungens Talman.
  Konstig land!!!

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Ta även en skidtur i Davos så hittar du säkert nya och lite annorlunda vinklar.

%d bloggare gillar detta: