New Delhi och Raisina mitt i världen.

NEW DELHI: Nu på morgonen drar vi då igång den första fulla dagen med Raisina Dialogue.

Och mötet här är än större än förra året – ca 600 deltagare från ett 90-tal olika länder. Och därtill i detta stora land ett mycket stort antal som följer diskussionerna på nätet. Förra året var det sex miljoner som loggade in via nätet.

Men jag började i går med en diskussion med olika tankesmedjor om hur relationerna mellan EU och Indien kan utvecklas ytterligare.

Länge har de relationerna varit lite i skymundan, men nu håller det på att förändras. I höstas publicerade EU en ny strategi för relationerna, och det var uppenbart på diskussionerna i går att intresset på bägge sidor för relationerna håller på att öka.

Och Indien är ju, försiktigt uttryckt, inte vilket land som helst.

Inom kort är man världens befolkningsrikaste land när man passerar Kina. Man är den snabbaste växande större ekonomin i världen. Och man är ju dessutom världens största demokrati.

Och den ekonomiska expansionen kommer med all sannolikhet att fortsätta. Hälften av landets befolkning är under 25 års ålder, och bara den demografiska faktorn kan komma att lägga ytterligare två procentenheter till landets tillväxt på 7-8% under de senaste åren.

EU är Indiens största handelspartner, men Indien är bara EU:s nionde partner på handelspartner. Ändå är den ekonomiska relationen betydligt svagare än vad den borde vara, vilket framgår av jämförelsen med Kina.

Av EU:s samlade handeln svarar Indien för 2,3% – men Kina för 15,3%.

Potentialen är uppenbar, men det kräver också fortsatta ekonomiska reformer för att fortsätta att öppna upp den indiska ekonomin.

Mycket har gjorts, men åtskilligt återstår. Att förhandlingarna om ett omfattande handelsavtal mellan EU och Indien står och stampar efter tolv år är ett tydligt tecken på detta.

Att intresset för Indien som global aktör är starkt växande är detta möte ett konkret uttryck för.

I går kväll stod jag och talade omväxlande med befälhavaren för USA:s samlade stridskrafter i Stilla Havs- och Indiska Oceanen-området och med Irans utrikesminister. Och bägge lyssnade vi på Norges statsminister – också tillsammans med Spaniens och Australiens utrikesministrar.

Och självfallet Indiens premiärminister Modi.

Men i dag är denne åter ute och kampanjar inför vårens kommande viktiga val till parlamentet Lok Sabha.

Stora framgångar för oppositionen och kongresspartiet i tre delstatsval i slutet av förra året har påtagligt ökat den politiska temperaturen, och det märks tydligt i de mycket upphetsade politiska debatter som strömmar mot tittarna på de olika TV-kanaler som ständigt sänder nyheter.

Den allmänna visheten här säger dock att det fortfarande är sannolikt att premiärminister Modi och hans BJP-parti kommer att kunna bibehålla makten – men möjligen med nödvändigheten av någon typ av koalition.

Men ingenting är avgjort. Indien är en dynamisk demokrati – och en valrörelse är alltid en höggradigt dynamisk företeelse.

Det som slår en tydligt när man landar här vid denna tid på året är den starkt förorenade luften. Medan det blivit i alla fall lite bättre i Peking, har det blivit markant sämre här i Delhi.

Till bara en fjärdedel handlar det om bilar. Men det finns 11 miljoner fordon registrerade i och kring Delhi, och det registreras ytterligare ca 1.800 varje dag. Trafiken blir allt mer mardrömslik.

Men nu sker olika begränsningar. I Peking är det bara genom att vinna ett lotteri dom man får rätten att köpa en ny bil. Och i andra städer kräver tillstånd för en ny bil att ett annat dras in eller försvinner.

Sedan tillkommer självfallet den utmaning som energiförsörjningen är i detta snabbt växande jätteland. I dag är man fyra i världen när det gäller att släppa ut koldioxid, även om det per capita bara handlar om en tiondel av USA:s utsläpp.

Att man har ett accelererat program för att bygga ut kärnkraft och därmed reducera sitt beroende av kolkraft ligger alldeles tydligt i det samlade globala intresset.

I dag fortsätter våra diskussioner.

Just nu med fokus på terrorism och Afghanistan. Sedan om bl a de globala digitala utmaningarna. Och också om utvecklingen i Europa.

Två ämnen diskuteras inte explicit men finns där ständigt. Det stora är Kina, och det lite mindre men ändå viktiga är Pakistan.

Och mitt i allt detta blir det för mig många intressanta samtal med gamla och nya vänner från världens alla hörn.

4 Responses to New Delhi och Raisina mitt i världen.

 1. Hej! Jag söker direkt kontakt med dig och sökte en mailadress här, men fann ingen, därav detta ”felplacerade” inlägg i kommentarsfältet. Har du möjlighet att maila mig på kristina.hedberg@svt.se ? Stort tack på förhand! /Kristina

 2. Christer Svensson skriver:

  Under tiden på hemmaplan

  Med tanke på att regeringsformen inte efterlevs när talmannen avvisar riksdagsdebatt om internationella avtal före dessa ingås med hänvisning till rådande expmin. Bör man väl dra den prejudicerande slutsatsen i Högsta förvaltningsdomstolen att en expmin. Ej uppfyller de rättsliga krav som ställs för att få ingå sådana ?

 3. Christer Heurlin skriver:

  Hej Carl

  På vems uppdrag åker Du världen runt å deltar i alla dessa möten och kongresser?

  / Christer Heurlin

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Varför behöver svenska affärsmän visum för att åka till Indien?

%d bloggare gillar detta: