Nu börjar det nya året på allvar – iväg till Indien.

STOCKHOLM: Efter en angenämt lugn helg är vi snart på väg in i den vecka när det nya årets verksamhet drar igång på allvar. Nu blir det full fart igen.

Det gäller förvisso på den internationella scenen.

Det något brådstörtat annonserade amerikanska tillbakadragandet från Syrien tillhör de utvecklingar som utlöst en febril diplomatisk aktivitet.

Såväl USA:s utrikesminister som säkerhetsrådgivare och ÖB är i regionen för samtal i ärendet. USA:s och Rysslands respektive ÖB har i dagarna också talats vid i frågan. Det handlar om att koordinera med främst Turkiet men i någon mån också med Ryssland – och därmed indirekt också med Damaskus.

I EU sker den mer formella starten på det rumänska ordförandeskapet. Och Europaparlamentet återupptar sitt arbete,

Globalt är handelspolitiken påtagligt i centrum. I morgon träffas en amerikansk och en kinesisk delegation i Peking för att börja att försöka lösa upp de olika motsättningarna. Och de har till slutet av februari på sig.

Att marknaderna är påtagligt nervösa inför detta har de senaste veckorna visat.

Under veckan åker också EU:s Cecilia Malmström till Washington för överläggningar med USA och Japan om olika långsiktiga handelsfrågor. Jag ser att hon på torsdag talar på Atlantic Council där.

Och jag skulle utgå från att i de samtalen också hoten om en ny handelskonflikt över Atlanten kommer att komma upp.

På den politiska fronten inför EU-valet i maj må noteras att i morgon är Italiens Matteo Salvini i Warszawa för att försöka bilda front med det högernationella partiet där. Tidigare har han ju haft kontakter med Budapest i samma ärende.

Blickar vi mot Afrika så inväntas ju resultatet av förra helgens presidentval i Demokratiska Republiken Kongo med spänt intresse. Själva valet gick lugnt till, men nu har internet stängts ner i allmän nervositet inför olika möjliga reaktioner när ett resultat presenteras.

I Sudan finns all anledning att anta att den redan allvarliga oron kommer att tillta. Ekonomin befinner sig närmast i fritt fall, och 37 personer har redan dödats i protesterna mot presidenten Bashirs 29-åriga styre.

Intressant blir att se om Saudiarabien sträcket ut en hjälpande finansiell hand eller inte. Det har vi sett förr, men är ingalunda säkert nu. I Riyadh försöker man säkert göra en kalkyl om vad som skulle kunna komma efter Bashir.

Också i Kairo tänker man sannolikt i dessa banor. För Egypten är Sudan ett av de länder som kontollerar Nilens livgivande vatten, och ingenting kan vara viktigare.

Själv beger jag mig i morgon iväg till New Delhi i Indien för den årliga stora Raisina-konferensen.

Jag tillhör numera det s k Global Advisory Board på den stora tankesmedja ORF som är värd och organisatör. Och vi skall separat också ha möte.

Efter min vecka i Kina strax före helgerna blir detta ett annat perspektiv på den viktiga asiatiska utvecklingen, och att Indien ju står inför ett mycket viktigt parlamentsval saknar förvisso inte heller intresse.

Vart världens största demokrati, och en av världens mest dynamiska ekonomier, går har självfallet betydelse även för oss.

Och här hemma i Sverige börjar det väl bli hög tid – för att nu uttrycka sig försiktigt – för att se till att landet får en regering. Under den kommande veckan kommer med all sannolikhet de avgörande besluten att fattas i den frågan.

En tämligen avgörande rapportering till talmannen kommer ju att ske på torsdag.

One Response to Nu börjar det nya året på allvar – iväg till Indien.

  1. Stig Palm skriver:

    Har du fått resegodkännande av Miljöpartiets ledning för ditt resande under 2019?

%d bloggare gillar detta: