Hem igen – och vad händer där?

SAO PAULO: Nu bär det hem härifrån efter ett antal påtagligt intressanta dagar. Och det blev mycket mer än vad som planerats – när det blev bekant att jag var här lades det ena till det andra.

I dag hade jag så möjlighet att tala på den svenska handelskammaren här, och det har jag gjort ett antal gånger förut, även om det nu var för ett tag sedan.

Den svenska företagsnärvaron här är betydande och har många decennier på nacken i många av fallen.

Ericson kom till Brasilien i slutet av 1800-talet, landet är fortfarande en av dessa större marknader, och därefter har i stort sett samtliga större svenska företag etablerat sig här.

På mötet där jag talade gick man också igenom resultatet av den årliga undersökningen av de svenska företagens bedömning av sina förutsättningar i landet. Och det hade sitt intresse.

De senaste åren har varit besvärliga med en djup ekonomisk nedgång, men nu har siffrorna vänt uppåt, och till detta skall så läggas förväntningar om en tydligare liberal ekonomisk politik under de kommande åren.

Att åstadkomma nya jobb blir en viktig prioritet.

Bedömningen som redovisades är att över 80% tror att de utländska investeringarna, som också de nu vänt uppåt, kommer att fortsätta att öka under de kommande åren.

Men det innebär förvisso inte att himlen är molnfri.

Det finns allvarliga frågetecken när det gäller inte minst miljö- och klimatpolitiken, och hur mycket det kommer att vara möjligt att ta itu med ett ytterligt komplicerat skattesystem och med kvarstående protektionistiska tendenser när det gäller tullar och avgifter återstår att se.

Och hur förbindelserna med EU kommer att utvecklas är också en öppen fråga.

Alldeles tydligt är att det nu är förbindelserna med Trumps Vita Hus som har prioritet, men vilket genomslag i konkret politik av betydelse för handel och ekonomi detta kommer att få återstår att se.

Politiken mot den tidigare så storskaliga korruptionen kommer med all säkerhet att fortsätta eller intensifieras, och det hälsas allmänt, inte minst av företagen, med stor tillfredsställelse.

Det har varit intressanta dagar med möjlighet till samtal med skilda bedömare med skilda perspektiv på utvecklingen i landet.

Brasilien är ett land med många bottnar och nyanser – i dessa politiskt laddade dagar snarare fler än färre – och det är viktigt att försöka att bedöma den totala bilden.

Nu bär det hemåt, om än anhalten där blir alldeles för kort, men till det kan jag återkomma.

Söder härom pågår G20-toppmötet i Buenos Aires, dit också en försenad Angela Merkel nu anlänt.

Viktigast där blir tveklöst morgondagens middag mellan Donald Trump och Xi Jinping. Jag ser att börserna i USA nu t o m reagerar på olika uppgifter om vilka av presidentens rådgivare som kommer att vara med på middagen.

Här nere har jag inte sällan fått frågan hur det blir med regering i Sverige framöver, och jag har djärvt ställt ut prognosen att det nog kommer att bli en sådan.

Normalt brukar vi veta ungefär vilken regering det blir, men vara lite osäkra på vilken politik den kommer att föra.

Men i dagens upp-och-ned-vända svenska värld just nu verkar det vara tvärt om.

Huruvida det i slutändan blir en regering Löfven eller en regering Kristersson vet jag inte.

Men jag vet att antingen det blir den ena eller den andra kommer den att föra framför allt en ekonomisk politik mer till höger och mer liberal än tidigare.

Antingen blir det en Löfven som tvingas till det, eller blir det en Kristersson som faktiskt vill det.

Och skall det röras till riktigt kan vi få en moderat statsbudget i kombination med en socialdemokratisk regering som förpliktar sig till viktiga delar av alliansens ekonomiska politik.

Logiken i den process som i så fall tar oss dit undandrar sig för ögonblicket mitt bedömande.

Men än är mycket osäkert.

Det finns alldeles säkert de hemma i Stockholm som kommer att ha en lite jäktig helg.

2 Responses to Hem igen – och vad händer där?

  1. Mats Andersson skriver:

    Hej Carl,

    Fint avsnitt i serien Statsministrarna. Även fin svart portfölj i inledningen. Skulle gärna veta märke/modell om du vet och vill dela med dig.

  2. carlbildt skriver:

    Den portföljen köpte jag i New York i början av 1970-talet och har haft sedan dess. Vittnar ju om kvalitet, även om det skett vissa reparationer. En butik på sjätte avenyn nära Central Park – men den finns inte längre.

%d bloggare gillar detta: