Intensivt i Sao Paulo.

SAO PAULO: Det har sina sidor att försöka att klara dagar i denna jättemetropol på 23 miljoner människor med nio miljoner bilar och en infrastruktur som i vissa avseenden lämnar mycket övrigt att önska.

Denna morgon tog det en och en halv timme av bilköer för att ta mig till den konferens som jag skall delta i. Vid sidan av Djakarta är det nog den värsta trafik som jag varit med om.

Det handlar om hur det internationella systemet kan komma att påverkas av turbulensen i våra demokratier.

Vi ser ju hur avgörande viktiga internationella överenskommelser och mekanismer när det gäller att hantera gemensamma utmaningar – klimatfrågan, migrationsproblemen, handelsfrågorna, digitala regelverk – utmanas och direkt hotas av tendenser vi ser i en rad oliks länder.

Agendan och mötet bestämdes för ett bra tag sedan, men utgången av presidentvalet här i Brasilien har gjort både ämnet och platsen ännu mer relevanta.

Och även om våra diskussioner förväntas tala om det internationella systemet som helhet är det rött uppenbart att mycket kommer att handla om Brasilien och denna del av världen.

Till helgen tillträder en ny vänsterpopulistisk president i Mexico, och kring årsskiftet tillträder en ny högerpopulistisk president här i Brasilien.

Och det spekuleras mycket om vad dessa förändringar kan komma att innebära för länderna i frågan, för regionen och för de vidare internationella relationerna. Det blir mycket av de diskussionerna för min del under det kommande dygnet.

Men globalt kommer uppmärksamheten nu att fokuseras på G20-ländernas toppmöte i Buenos Aires ett par flygtimmar söder om här.

Den milt sagt kontroversiella saudiske kronprinsen har redan anlänt, och i dag passerar president Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton Brasilia för samtal på väg till just Buenos Aires.

Och från Washington meddelas att man satt upp ett tätt program för bilaterala möten för presidenten för att möjligen kunna undvika den härdsmälta i viktiga relationerna som skedde vid G7-mötet i Canada.

Till detta program hör ett enskilt möte med president Putin, och hur det ryska aggressiva agerandet mot Ukraina kommer att hanteras där kommer att bli utomordentligt viktigt. Kreml tar steg efter steg, och kommer att fortsätta med det intill dess att det sätts mycket tydliga stoppbockar.

Men alldeles avgörande i Buenos Aires blir självfallet diskussionerna mellan president Trump och president Xi Jinping i handelsfrågorna. Att säga att världen håller andan är kanske att överdriva, men situationen är inte så långt därifrån.

Så att vara mitt i diskussionen mitt i Latinamerikas största land just nu känns alldeles rätt.

I morgon bär det hemåt igen, men innan dess är det mycket som står på programmet. Inte bara bilköer.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: