Diskussioner i moll – och Kina i nytt fokus.

WASHINGTON: En ny dag gryr i den amerikanska huvudstaden, och på morgon-TV kan man i sedvanlig ordning ta del av nya kriser och kontroverser.

Jag landade här tidigt i går, njöt av den vackra hösten, noterade att en och annan juldekoration redan hade kommit upp och hastade mellan olika möten.

Hos vännerna på Washington Post’s ledarredaktion, hos Vita Husets nationella säkerhetsråd om frågor av gemensamt intresse och hos vänner i den diplomatiska världen.

Samtalsämnen saknas det aldrig när man är här.

Sedan gäller det just nu att hålla igång samtalen så att de inte hinner komma fram till de plågsamma frågorna om vad som egentligen händer i Sverige när det gäller regeringsbildning.

På dem har jag nämligen inga rimliga svar.

I dag fortsätter diskussioner här i en grupp som samlats för att med olika perspektiv och erfarenheter bedöma olika aspekter av den globala utvecklingen. Vi började med middag i går kväll, och det blev en konversation som i betydande utsträckning fördes i moll.

Två observationer från olika samtal här kan vara värda att notera speciellt.

Den ena är att de digitala jättarna – Facebook främst av dem – hamnat i mycket påtaglig både finansiell och politisk motvind under de senaste veckorna. Börsen tvivlar på dem, och politiskt reser allt fler allt större frågor kring hur de hanterat den betydelsefulla position som det senaste decenniets utveckling gett dem.

Vad detta kommer att leda till återstår att se.

Deras förmåga att ”återskapa” sig själva genom innovation är betydande, men tveklöst är att de måste bli mer lyhörda för bredare sociala och politiska villkor än vad de tidigare har tenderat att vara. I den digitala tidsålder vi snabbt är på väg in i utgör de i allt högre grad samhällets avgörande infrastruktur i många avseenden.

Den andra är den snabbt förändrade inställningen till Kina.

När vicepresident Pence höll sitt anförande om Kina för ca sex veckor sedan – jag skrev om det då i samband med ett besök i New York – var det åtskilliga i Europa som ville se det som en ytterkantsposition i debatten.

Men så är det inte. Den hårda linjen mot Kina är nu allmänt omfattad, och även om åtskilliga reser frågetecken kring presidentens metoder och taktik, är det påfallande att stödet för stötriktningen i hans politik mot Kina är massivt.

Det innebär inte att det inte finns åtskilliga som hoppas att mötet mellan Donald Trump och Xi Jinping i Buenos Aires senare denna månad skall leda till någon typ av överenskommelse som förhindrar att handelskriget trappas upp ytterligare.

Mitt tips är fortfarande att det leder till någon typ av vapenvila i handelskriget påminnande om den mellan USA och EU i somras, men att den grundläggande motsättningen kvarstår och sannolikt t o m förstärks.

Och hur detta kommer att utvecklas är av uppenbar global betydelse, och jag kommer att ha anledning att återkomma till den frågan under de närmaste veckorna. Inte mist handlar det om hur Kina kommer att reagera och hur dess utveckling kommer att påverkas.

Också från Washingtons horisont tilldrar sig självfallet dramatiken kring Brexit ett visst intresse.

Premiärminister May har åstadkommit vad som är bästa möjliga avtal i värsta möjliga situation, men som det ser ut just nu kommer hon att få svårt att få en majoritet i underhuset med sig, och det spekuleras mycket om vad detta då kan leda till.

Viktigt är dock att ha klart för sig att det ju här bara handlar om hur Storbritannien lämnar EU och om villkoren för den ännu inte närmare tidsbestämda övergångsperiod då ett avtal om den nya relationen skall förhandlas fram.

På söndag träffas EU-ledarna för extra toppmöte, och det viktigaste dokumentär där är den deklaration om den framtida relationen som tydligen nu växt från sju till närmare 20 sidor, och där åtskilligt fortfarande förefaller att vara öppet.

Och det visar med all önskvärd tydlighet att förhandlingarna om det avtalet varesig kommer att bli enkel eller snabb. Fem år talas det inte sällan om.

Nu fortsätter min dag här, men i morgon hoppas jag vara hemma i Stockholm igen.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: